Zobacz pełną wersję : Konwersja NEF w Capture NX 2.2.6
Testuję wersję demo Capture NX 2.2.6 i chciałem się dowiedzieć.czy po obróbce zdjęcia w formacie NEF można je bezpośrednio konwertować do formatu TIFF lub JPG jak to ma miejsce w programie View NX naciskając ikonkę z aparatem i strzałką z napisem"convert files". W Capture NX jest co prawda ikonka z aparatem i strzałką ale z innym napisem, po naciśnięciu której nic się nie dzieje. Czy ktoś może mi to wyjaśnić?
[QUOTE=Zom53;2145121]Testuję wersję demo Capture NX 2.2.6 i chciałem się dowiedzieć.czy po obróbce zdjęcia w formacie NEF można je bezpośrednio konwertować do formatu TIFF lub JPG jak to ma miejsce w programie View NX naciskając ikonkę z aparatem i strzałką z napisem"convert files". W Capture NX jest co prawda ikonka z aparatem i strzałką ale z innym napisem, po naciśnięciu której nic się nie dzieje. Czy ktoś może mi to wyjaśnić?[/QUOTE
Wciskasz zapisz jako- wybierasz format (JPEG<TIFF lub NEF i zapisujesz . Ot i tyle.
Dziękuję za podpowiedż. Konwersja działa i to o wiele szybciej niż w VIEW NX.
Dziękuję za podpowiedż. Konwersja działa i to o wiele szybciej niż w VIEW NX.
:mrgreen:
Tylko jaki to ma sens....
krzysztof jot
09-11-2010, 13:02
Tylko jaki to ma sens....
normalny, widocznie potrzebuje innego formatu niż NEF - co w tym dziwnego ?
jeśli potrzebuje jpg, to po co robi w rawach? :)
krzysztof jot
09-11-2010, 17:04
jeśli potrzebuje jpg, to po co robi w rawach? :)
bo większe możliwości końcowej edycji ? może do labu ? może na www ? może przesłać do wglądu klientowi ? co wy tacy spięci z tym RAWem... :) jak ktoś kiedys powiedział "RAW to nie religia... "
Dlaczego robię w RAW-ach? Robię w RAW-ach , bo jak to ktoś tutaj zaznaczył pracując na plikach surowych ma się większe możliwości końcowej edycji.Zdjęcia z takich plików są bardziej ostre,kolory są więcej nasycone i szumy mniej widoczne niż na zdjęciach zapisanych w JPG. Pociąga to za sobą jednak zwiększenie objętości plików oraz czasochłonności obróbki zdjęć. Mnie to jednak nie przeszkadza, gdyż fotografią zajmuję się amatorsko.
Szczególnie dużą różnicę w takim zapisywaniu zauważyłem na korpusie D70S, natomiast na D300S ta różnica jest moim zdaniem jakby trochę mniejsza na korzyść plików JPG.
Pozostając w tym temacie chciałem się podzielić pewnym spostrzeżeniem jakiego dokonałem pracując na plikach RAW(NEF): zdjęcia zapisane w RAW-ie i wywołane w VIEW NX lub CAPTURE NX2 są o ok. 20% ostrzejsze niż te same zdjęcia wywołane za pomocą wtyczki RAW do Photoshopa (sprawdziłem na korpusie D70S i D300S).
Czy ktoś może to potwierdzić lub próbować to zjawisko wyjaśnić?
Nasuwa się tu jeden wniosek:albo wtyczka RAW do Phtoshopa kiepsko sobie radzi z plikami NEF albo nikonowskie RAW-y nie są całkiem surowe i są wyostrzane wstępnie w korpusie.
Pozostając w tym temacie chciałem się podzielić pewnym spostrzeżeniem jakiego dokonałem pracując na plikach RAW(NEF): zdjęcia zapisane w RAW-ie i wywołane w VIEW NX lub CAPTURE NX2 są o ok. 20% ostrzejsze niż te same zdjęcia wywołane za pomocą wtyczki RAW do Photoshopa (sprawdziłem na korpusie D70S i D300S).
Czy ktoś może to potwierdzić lub próbować to zjawisko wyjaśnić?
Nasuwa się tu jeden wniosek:albo wtyczka RAW do Phtoshopa kiepsko sobie radzi z plikami NEF albo nikonowskie RAW-y nie są całkiem surowe i są wyostrzane wstępnie w korpusie.
oprogramowanie nikona odczytuje i wykorzystuje ustawienia, ktore miales w aparacie podczas robienia zdjecia, czyli miedzy innymi wyostrzanie. a wiec w ps ostrzysz raz, w nx2 dwa razy :)
Byłem przekonany,że zdjęcia zapisywane w RAW-ie nie podlegają wyostrzeniu w aparacie.Przeczytałem o tym w FOTO-VIDEO (nr11 z 2005r) cyt.: "...aparat nie wyostrza fotografii zapisywanej w RAW-ie." Według autorów o ostrości zapisanej fotografii w RAW-ie decyduje zastosowany w aparacie filtr antyaliasingowy.
Wobec tego użycie różnych programów do konwersji nie powinno wpływać na ostrość zapisanych zdjęć.
Zom53 po prostu NX2 pokazuje na starcie Ci ustawienia z aparatu. Wystarczy wejsc w camera settings i odznaczyc te opcje.