Zobacz pełną wersję : Sigma 18-50 2,8 HSM - ciemne zdjęcia
Grygolas
08-11-2010, 08:24
Cześć,
Pytanie do użytkowników tematowej Sigmy: czy pomiar światła działa wam prawidłowo?
Wciąż odnosiłem wrażenie, iż moja Sigma za ciemno naświetla, z żadnym Nikkorem tego nie miałem.
Póki trwało lato, było to nawet super zachowanie, zero przepałów. A z lampą to i tak fociłem w manualu i korygowałem lampę.
Tłumaczyłem to sobie cały czas ściemnianiem filtra UV, ale jak to sprawdziłem to ściemnia on <0,3EV.
Wczoraj poszedłem na spacer, włączyłem P, Auto -Iso, i co? Ciemne zdjęcia.
Musiałem podnieść korektę Ev o 1 aby było poprawnie.
Oddać na gwarancję?
Przysłonę domyka do zadanej dźwignia wystaląca z bagnetu, sprawdź czy w pełni otwiera przysłonę i czy jest we właściwym położeniu.
Grygolas
08-03-2011, 11:56
Nie to nie to.
Poczytałem co nie co i jak ludzie pisali to "ten typ tak ma".
Po prostu to jest jeden z niewielu przykładów niewielkiej niekompatybilności Sigm i Nikonów.
Nie to nie to.
Poczytałem co nie co i jak ludzie pisali to "ten typ tak ma".
Po prostu to jest jeden z niewielu przykładów niewielkiej niekompatybilności Sigm i Nikonów.
Nie zauwazylem czegos takiego u siebie, aktualnie kobita uzywa go z D60 i nie wspomniala ani slowem ze "ten typ tak ma" .
Grygolas
09-03-2011, 08:41
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2166507#post2166507
Mi podobnie chodziła z D200
Dzisiaj porównywałem przy tych samych ustawieniach kita 18-105 i tę Sigmę, naświetlają identycznie.
Grygolas
14-03-2011, 15:26
Sądzicie zatem, iż reklamowanie ma sens, ktoś z was miał właśnie taki konkretny problem załatwiony przez Serwis?
Ostatnio kukałem że stare 35-70 3,3-4,5 tez jak gdyby niedoświetla - może to po prostu zachowanie zapobiegawcze światłomierza z cyfry?
Utwierdzam się w tym zwłaszcza po lekturze:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=6486
Ogólnie wkurza mnie to, bo wciąż korekty muszę stosować. Może po prostu nie umiem zdjęć robić...
Trza się dalej "męczyć".
Może po prostu nie umiem zdjęć robić...
Trza się dalej "męczyć".
zachodzi takie prawdopodobieństwo ;)
Grygolas
14-03-2011, 15:53
Jak człowiek tych wszystkich parametrów nie znał, fotografowanie było przyjemniejsze:)
"W rzeźni wszystko było proste: świnia, prąd, bzzzz..."
mam od tygodnia zestaw D300s + S18-50/ 2.8 HSM i nie zaobserowałem problemu