Zobacz pełną wersję : Nikkormat FT3
Karl Johansson
07-11-2010, 22:38
Witojcie, witojcie!
Otóż problem mam z tym aparatem - nie działa światłomierz, mimo wrzucenia nowej baterii mówi mi "a takiego wała" i ani myśli współpracować.
I mam pytanie - czy da się to zrobić jakoś domowo, czy tylko serwis, no i ile może to kosztować?
marcin_G
08-11-2010, 17:07
Da się domowo, da
Możesz sam spróbować, ale uprzedzam, że wymaga dużo cierpliwości i chirurgicznych paluszków.
Czy wskazówka ani drgnie?
Problem prawdopodobnie leży w szczotkach na obwodzie bagnetu.
Odkręcasz 4 chromowane śruby mocujące bagnet
Odkręcasz 4 czarne śruby wewnątrz bagnetu
Wyjmujesz pierścień bagnetu, wraz z trzema wewnętrznymi pierścieniami (symulacja czasów / przysłony / ISO) i czyścisz to. Może sie okazać, że urwał się przewód dolutowany do jednej ze szczotek.
Przy składaniu trzeba bardzo uważać, by nie pogiąć szczotek (szczególnie tych miedzianych górnych) - są bardzo delikatne
Karl Johansson
08-11-2010, 17:44
Marcinie, czy Ty znasz odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące manualnych sprzętów i umiesz je wszystkie naprawić?:P
Btw. Kiedy w Krk będziesz? Bo wspomniałeś tam kiedyś, że bywasz, to można by piwko jakie, czy coś?:>
marcin_G
08-11-2010, 18:03
Nieeeeee, no - nie we wszystkim dłubałem, ale sporo rzeczy mam przećwiczone.
Gdy jestem w Krakowie piwo leje się szerokim strumieniem - Czornyj może potwierdzić.
A tak wogóle, to mam koleżankę regularnie kursującą miedzy łodzią i krakowem, może Ona przywiezie mi pacjenta do leczenia. Pogadam.
Karl Johansson
08-11-2010, 18:12
Nie no, spokojnie, ja sobie dam z tym radę, jak mnie przyciśnie - na razie wydrukowałem sobie tabelę naświetlań i w ten sposób działam ;)
To piwko to tak przy okazji mówiłem :P
sztefanek
09-11-2010, 01:09
Pozwolę sobie się podczepić.Nie masz może marcinie-g koleżanki kursującej do Białegostoku?Mój ftn przestał gadać,naciąg się zwiesił,tzn sam zwiesiłem bo chciałem zobaczyć czy ma czasy pośrednie :(.
marcin_G
09-11-2010, 10:09
1) nie mam koleżanki kursującej na Podlasie
2) każdy Nikkormat serii FT ma czasy pośrednie między 1/125 i 1/1000
A co może być przyczyną zawieszenia się naciągu - nie wiem, przynajmniej bez rozbierania
Przy okazji: ciekawe ile jest tu nas na forum z Nikkormatami
Karl Johansson
09-11-2010, 10:23
Ciekawe, ale, z tego, co obserwuję, to nie jest to najpopularniejszy korpus świata ;)
A ja idę zabrać swojego na spacer, miłego dnia ;)
1)
Przy okazji: ciekawe ile jest tu nas na forum z Nikkormatami
według ankiety 5 osób ;)
marcin_G
09-11-2010, 12:16
według ankiety 5 osób ;)
5 osób.....czyli pewnie 13 sztuk korpusów.... :D :D
sztefanek
10-01-2011, 12:33
Wracąjc do nikkormata FTN nasunęło mi się pytanie czy da się tym aparatem zmierzyć światło z podpiętym obiektywem bez widełek?
plandeka
10-01-2011, 14:24
nie, ale można je sobie dorobić.
sztefanek
10-01-2011, 20:21
Wielkie dzięki plandeka.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img40.imageshack.us/i/wideki.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
ale czad!
indeksuje poprawnie?
plandeka
10-01-2011, 20:49
Tak. Na pierścieniu przysłony są 2 delikatne wyżłobienia, aby precyzyjnie umieścić te ząbki dokładnie jak w obiektywach pre/AI
ps. też 80-200 do swojego nikkormata podpinałem ;)
Nikon rulez, nie spodziewałem się, że to przygotowali!
Na każdym pierścieniu przysłony, nawet w obecnie produkowanych szkłach, są wgłębienia w miejscu otworów do przykręcenia zajęczych uszu.
sztefanek
11-01-2011, 11:52
Faktycznie, na wysokości przysłony 5.6 są dwa małe punkty :shock:. Ja osobiście nie przykręcałem "uszu" tylko je położyłem ;-), żeby sprawdzić jak działa właśnie indeksowanie i pomiar światła. Doszedłem do wniosków, iż da się mierzyć światło nikkormatem i obiektywem bez widełek. Oczywiście musimy ręcznie wszystko poustawiać i wraz ze zmianą przysłony przesuwamy bolec na wysokość 5.6. Na dodatek trzeba jeszcze brać poprawkę jeżeli używamy zumy ze zmiennym światłem.
Tylko komu chce się bawić w nikkormata w XXI wieku? ;-)
pastwisko
11-01-2011, 13:14
Tylko komu chce się bawić w nikkormata w XXI wieku? ;-)
ekhem..
spiritwood
11-01-2011, 22:23
Hej, skoro temat uszu wypłynął tutaj. Ma ktoś*pomysł, gdzie kupić uszka ze śrubkami?
norbibxl
11-01-2011, 22:43
To ja sie dopisuje do tej zacnej grupy jako 6ty z ft(n) odziedziczony po koledze i tez swiatlomierz nawala a co dziwne drgal na starych bat a na nowych nie cholery
Styki zatem sprawdź, może zaśniedziały i nowe baterie już energii nie mają jak przekazać.
norbibxl
11-01-2011, 23:00
tak zrobie dzieki
ps. mam tez pytanie jakiej wartosci sa aktualnie takie analogi czy sa to ceny rzedu 50 zl czy 500zl i gdzie ew to sprawdzic ? Bywam ostatni na pchlim targu i tam bywaja takie cacka i zastanawiam sie nad tym czy warto inwestowac w antyki :)
spiritwood
11-01-2011, 23:08
Wszystko zależy od stanu aparatu. Na pewno nie jest to rząd 50 PLN. Nikkormaty możesz kupić (w zależności od stanu i wersji) od 250 do 500 PLN.
Na pchlim targu aparaty są zwykle zaniedbane, lepiej szukać w sklepach fotograficznych. W Brukseli niedaleko głównego rynku masz conajmniej dwa. Trzeci jest obok dworca południowego (Gare du Midi Zuidstation)
marcin_G
11-01-2011, 23:08
Nikkormat FT, FTN jako korpus analogowy (zakładam, że w pełni sprawny) jest wart jakieś 100-150 zł
FT-2 może 200, bo ma gorącą stopkę
FT-3 około 300, bo to już era AI
Te ceny dotyczą aparatów z widocznymi normalnymi śladami użytkowania.
"Zwłoki" mogą kosztować połowę tego, egzemplarze jak nowe nawet 2x tyle
norbibxl
11-01-2011, 23:20
Wszystko zależy od stanu aparatu. Na pewno nie jest to rząd 50 PLN. Nikkormaty możesz kupić (w zależności od stanu i wersji) od 250 do 500 PLN.
Na pchlim targu aparaty są zwykle zaniedbane, lepiej szukać w sklepach fotograficznych. W Brukseli niedaleko głównego rynku masz conajmniej dwa. Trzeci jest obok dworca południowego (Gare du Midi Zuidstation)
dzieki znam te miejsca i jeszcze kilka innych :) Z tymi pchelkami to bywa roznie zalezy od sprzedajacego ostatnio kupilem za grosze Zeissa Ikona Nettara 6x9 w stanie idealnym :D
No niestety moj ftn jest lekko przytarty ale sprawny i ma fajne jasne szkielko f/1.4 z co go lubie :)
catintheflat
28-02-2011, 01:24
Ja właśnie zakupiłem tytułowego FT3, niestety w stanie zaniedbanym. Dałem jakieś 20 zł za niego niestety nie działa samowyzwalacz i czasy 1/2 i 1/4 nie działają. Szybsze są ponoć niestabilne, a na migawce widać już ślady zużycia. Jak myślicie czy to bardzo poważne i da się go jeszcze jakoś odratować ?;-) Jeśli nie to będzie służyć jako zatyczka do obiektywu bo w sumie kosztował prawie tyle samo co dekielek....
witam
znalazlem w szafie Nikkormata ftn :)
Niestety z jednym obiektywem (1:2.8 f=135mm), bo reszta została zostawiona w taxi jak byłem mały :)
Wszystko fajnie działa, no nie ma tylko guzika do 'zwalniania' filmu by go móc cofnąć, ale tym obiektywem nie da sie robić zdjęć z bliskiej odległości :(
Od czego pasują jakieś obiektywy?
babka w sklepie za 50 zaśpiewała mi 600zł :E
sztefanek
15-03-2011, 16:53
Witaj w gronie nikkormatowców. Przy zakupie obiektywu zwróć uwagę na obecność widełek, które to podają dane do korpusu o wartości przysłony. Np ten: http://allegro.pl/nikkor-s-auto-35mm-f-2-8-i1505167964.html (http://allegro.pl/nikkor-s-auto-35mm-f-2-8-i1505167964.html) będzie pasował idealnie.
dzięki za szybką odpowiedź.
Ile jest max wart taki obiektyw? Nie chciałbym przepłacić.
Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o aparaty :)
Mama ma mambę, tata ma mambę - mam i ja. FT. Chwilowo zalega, bo nie wiem jak tej cholerze zmienić czułość. Mam instrukcję od innego modelu, a od tego nie, ktoś pomoże?
JJK- masz piękną portretówkę, odejdź metra-dwa i będzie cacy. to pre-Ai co podał Ci sztefanek do kompletu będzie banglać, ale za więcej jak 300 bym go nie licytował.
Bielik, dzięki :)
Co do tej portretówki, to spoko, ale będąc 2 metry od małej butelki od piwa to nie mieści się ona w kadrze :(
może kiedyś znajdę dla mniej jakieś zastosowanie, bo ciężko się nią robi zdjęcia Trabantom :)
marcin_G
18-03-2011, 09:58
Mama ma mambę, tata ma mambę - mam i ja. FT. Chwilowo zalega, bo nie wiem jak tej cholerze zmienić czułość. Mam instrukcję od innego modelu, a od tego nie, ktoś pomoże?
Wokół bagnetu, w dolnej części masz skalę czułości, a na skali metalowy "suwaczek" - musisz go po prostu przesunąć na odpowiednią wartość czułości. On chodzi dość ciężko i tak ma być
a czy http://allegro.pl/e-oko-nikkor-35-105-3-5-4-5-mf-gwar-w-wa-i1503907640.html nie będzie lepszy od wcześniej pokazanego ?
Wokół bagnetu, w dolnej części masz skalę czułości, a na skali metalowy "suwaczek" - musisz go po prostu przesunąć na odpowiednią wartość czułości. On chodzi dość ciężko i tak ma być
Dobra wiem teraz. Nie mam siły niedźwiedzia w łapach, ale nie chciałem ukręcić. Bo potem w serwisie czuję się jak troglodyta, jak mówią: Panie nacisnąć trzeba leciutko i pójdzie
sztefanek
21-03-2011, 14:40
a czy http://allegro.pl/e-oko-nikkor-35-105-3-5-4-5-mf-gwar-w-wa-i1503907640.html nie będzie lepszy od wcześniej pokazanego ?
A czy Żuk jest lepszy od Dużego Fiata? To wszystko zależy ile chcesz wydać, co fotografować i ewentualnie do czego będziesz chciał (może w przyszłości) podpinać. Ja już wyleczyłem się z zumów na amen, które w/g mnie są mniej wygodne w użyciu niż "stałki",z regóły ciemniejsze(!) i rozpraszają uwagę gdyż zamiast robić zdjęcia za bardzo skupiamy się nad doborem ognikowej;-). Pierwszy obiektyw jest z tego samego okresu co Twój Nikkormat i zwiększył by prestiż kolekcjonerski zestawu. Poza tym masz już 135mm. Wybór należy do Ciebie i nie chcę w tym miejscu robić komuś reklamy. Ja bym brał 35 za 150 pln i się cieszył, ale to jest tylko moja skromna opinia. Może każdy musi przejść przez zumy, żeby się dowiedzieć co lubi najbardziej?
Aha. Dość ważna informacja: nikkor-S nie będzie współpracował, lub nawet pasował do młodszych korpusów.
JackDaniels
13-04-2011, 17:09
Nikkormat EL/ELW, FT (2,3, n Apollo), F2 (to jest opcja, kwestia finansów). Chcę z tego coś dokupić do obiektywów non-AI, chciałem modyfikować szkła ale mi szkoda, wybiorę na razie dokupienie body...Chodzi mi o krótkie sugestie, jak się sprawują, jakość, trwałość, awaryjność...
Szkła to Nikkor 50mm/1.4 i 105mm/2.5.
Pisaliście, że da się dorobić do współczesnych obiektywów widełki serii A/AI-S. Czy wiecie gdzie można je kupić? Jeżeli nie, to czy znacie kogoś kto się tym zajmuje w Warszawie?
wrocilem z targu wlasnie i moge sie dopisac do listy posiadaczy. :)
Aparat nie ma baterii jednak. Trzeba poszukac po necie co bedzie pasowac, chyba ze ktos z Was ma instrukcje i poda mi te info.
Aparat w srodku jak nowy, z 50mm f2.
Nie posiada nawet mikro rysek w srodku.
Mysle ze nawet filmu nigdy nie widzial, bo takiego stanu w zyciu nie widzialem.
Nowiuski futeral oryginalny w komplecie.
Obudowa zakurzona, ale po wytarciu na wilgotno, bedzie nowka sztuka.
Po przeliczeniu na zlotowki wychodzi jakies 150 zl.
Piekna zabaweczka.
Ps.
Jakby ktos wiedzial cos o tej baterii...
:)
sprocket
19-12-2024, 16:47
Kupilem nikkormata FT2 w super stanie, tak mnie zapewnial sprzedawca :), ale ma taki jeden blad, czasy w wizjerze sa odwrotnie niz na korpusie, tak jak by skala czasow w wizjerze byla zalozona odwrotnie, kiedy na korpusie mam 1/1000 to w wizjerze widze czas b.
I tak :) widze ze bagnet obiektywu byl rozbierany wiec mam pytanie do kogos kto naprawial ten aparat, skala czasow w wizjerze jest gdzies pod pryzmatem? Nikkormat ma system pierscieni na bagnecie ktore lacza sie z zebatką w korpusie, to jakos wspolpracuje? Jesli ktos naprawial to prosze o komentarz.