PDA

Zobacz pełną wersję : YN-560 czy działa jak HSS canona?

maki1000
07-11-2010, 13:42
Witam

Czy ta lampa
http://cgi.ebay.pl/YN-560-Flash-Speedlite-for-Canon-1D-5D-5D-II-5D-III-50D-/150515312555?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_ CameraFlashUnits_JN&hash=item230b6967ab
będzie działać z czasami rzędu 1/1000 itp?

Planuję podpiąć do wyzwalacza radiowego 4szt (jedna do wyzwalacza) reszta wyzwalana przez fotocele. To wszystko wsadzone do softboxa i wyzwalane w plenerku. Jednak wszystko to będzie miało dla mnie sens jeżeli będą te lampki synchronizować z czasami 1/200-1/5000

maki1000
07-11-2010, 18:47
już sobie odpowiedziałem. Nie będą działać z takimi czasami więc lipa. można przez fotocele takie czasy uzyskać ale przez fotocele to sobie wole kupić Quantuum R+ Dual Power 600Ws i przez fotocele też uzyskam tak krótkie czasy.

kurczaczek
07-04-2014, 10:24
Odkopuje bo tez potrzebuje odpowiedzi na to pytanie.
Nie mam swojej lampy blyskowej wiec korzystalam tylko z sb910 kolegi. Z tamta nie bylo problemu..
Natomiast ja chcialabym kupic cos nieco tanszego. myslalam o YN565EX. Jednak ta lampa nie ma HSS
Chce robic zdjecia sportowe, w ruchu.. zamrazajac rowerzyste w locie itp.
Pytanie czy jesli uzyje do tego celu wyzwalaczy to uzyskam czasy krotsze, rzedu 1/1000s? Czy musze miec do tego celu to hSS?
Gdzies wyczytlam, ze korzystajac z wyzwalaczy nie ma tego problemu, tylko jesli lampa jest na sankach pojawia sie problem i czarne paski powyzej 1/200s
Poprosze o pomoc bo jesli nie da rady to rozwazam kupno YN568...

GonzoG
07-04-2014, 10:58
Z lampami bez autoFP uzyskasz naświetlenie z krótkimi czasami tylko przy pełnej mocy błysku i do tego używając wyzwalaczy: YN-622N-TX czy PocketWizart FlexTT5. Żadne inne nie pozwolą na ustawienie odpowiedniego opóźnienia wyzwolenia lampy.
Wyzwalanie z wyzwalacza TTL prawie nie różnic się od wyzwalania lampy na sankach - czyli są wszystkie te same ograniczenia i dochodzą dodatkowe - jak np. brak CLS Master w lampach na wyzwalaczach.

Natomiast do samego zamrażania ruch nie trzeba lampy z autoFP. Wystarczy mniejsza moc błysku i bez problemów zamrozi ruch - np. 1/4 mocy w większości lamp trwa ok 1/800s-1/1000s.
Poza tym jeszcze przy autoFP drastycznie spada moc lampy - przy 1/1000, ISO 100 i f/4 jej zasięg wynosi gdzieś do 2.5m.

kurczaczek
08-04-2014, 10:32
Próbuję się wczytać w twoją wypowiedź i idzie mi ciężko. ;) czyli żebym np przy yn565 która nie ma hss zamrozić ruch, musze dać ja w tryb manualny i zmniejszyc siłę błysku ? Ewentualnie wyzwalac z wyzwalaczy z ttlem? (Ostatnio bawilam wyzwalaczami 622 i niestety nie chciało to wspolgrac dobrze z moja d90. Tzn moc błysku nie była przenoszona na lampę. Trzeba było ja ustawiać manualnie. Była to sb910.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

GonzoG
08-04-2014, 12:25
Próbuję się wczytać w twoją wypowiedź i idzie mi ciężko. ;) czyli żebym np przy yn565 która nie ma hss zamrozić ruch, musze dać ja w tryb manualny i zmniejszyc siłę błysku ? Ewentualnie wyzwalac z wyzwalaczy z ttlem? (Ostatnio bawilam wyzwalaczami 622 i niestety nie chciało to wspolgrac dobrze z moja d90. Tzn moc błysku nie była przenoszona na lampę. Trzeba było ja ustawiać manualnie. Była to sb910.

Nie.

1. Z D90 nie wyzwolisz żadnej lampy z czasem krótszym niż 1/250. Aparat nie ma autoFP.

2. Przy zdjęciach z lampą ruch zamrażasz właśnie światłem lampy. Nie czasem migawki. Tylko trzeba pamiętać, że naświetlenie na warunki zastane (wg. światłomierze) rozmaże wszystko. Dlatego trzeba ustawić korektę np. na -2EV, a niedoświetlenie zrekompensować lampą. Albo ustawić ją ręcznie, albo w TTL z korektą na "+" równą lub trochę większą niż korekcja światłomierza na "-".

np. ustawiasz aparat na -2, a lampę na +2 1/3.
Tylko przy TTL trzeba pamiętać, że przy pełnej mocy błysku może nie do końca zamrozić ruch, bo czas pełnego błysku to ok 1/300-1/400s. Dopiero 1/4 mocy błysku daje czas ok 1/800s.
Niestety taki zabieg może zamrozić tylko oświetlony obiekt. Elementy nieoświetlone mogą zostać rozmyte.

To jaka może być maksymalna moc lampy trzeba sprawdzić doświadczalnie i zależy nie tylko od szybkości poruszania się obiektu, ale także kierunku ruchu w kadrze.

YN622 działają z D90. Jeśli nie działały, to może coś źle było ustawione. Możliwe też, że kolejność włączania (aparat, lampa, wyzwalacze) ma znaczenie.

kurczaczek
08-04-2014, 12:29
Poprawka. D90 na auto fp... ;)

GonzoG
08-04-2014, 12:49
Poprawka. D90 na auto fp... ;)

fakt... pomyliło mi się...

Tak czy owak ciekawsze efekty z zamrażaniem ruchu można uzyskać przy czasach w granicach czasu synchronizacji, a nawet dłuższych. Dodatkowo wykorzystując panoramowanie z błyskiem na drugą kurtynę.

kurczaczek
08-04-2014, 12:53
Ale to mówisz o panningu? Zamówiłam yn568 bo z 565 był problem z dostępnością. Podobno pod koniec kwietnia ma wyjść yn565 II ;)
Zobaczymy w praktyce jak juz lampa przyjdzie z Chin o co w tym wszystkim chodzi bo to zagadnienie to dla mnie czarna magia

GonzoG
08-04-2014, 13:05
Ale to mówisz o panningu?

ble... wszędzie włażący angielski...

Tak. Panoramowanie, to ten "nieszczęsny" panning.

Podobno pod koniec kwietnia ma wyjść yn565 II ;)
Nawet jeśli się pojawi, to tylko do Canona.
Z wersją do Nikona będzie tak samo jak z YN-568EX II - do C jest od kilku miesięcy, do N cisza. Z reguły YN wypuszcza lampy do Nikona 6-9 miesięcy później niż do Canona.