PDA

Zobacz pełną wersję : Czy kręcił ktoś filmy D7000? Mam parę pytań.

Michał Jędrak
07-11-2010, 11:02
A więc dwa lata temu kupiłem sobie kamerę FullHD i okazała się ona koszmarem. Niewymienna optyka, brak szybkiego dostępu do manualnych ustawień (np jaśniej/ciemniej), kiepsko z szerokim kątem przy dość 'płaskim' formacie 1080p, a przecież w pionie nie będę kręcił...

No i chyba sprzedam kamerę, ale pod warunkiem, że aparat da mi wyraźną korzyść w tych aspektach.

Czy aparat nagrywa filmy pełną szerokością matrycy, czy może jakoś cropuje?
Czy można sobie pokrętłem kontrolować jasność i przysłonę w celu zwiększania głębi ostrości? Np nakręcać na f1.4 albo na f16
No i jak z jakością takiego filmu?

vvilk
07-11-2010, 11:57
Kup sobie konwerter szerokokatny do kamery i bedziesz zadowolony.

Kondi3012
07-11-2010, 12:34
A czy przypadkiem w d7k nie ma limitu czasowego na nagrywanie filmów? Bo jeśli tak to średnio się nadaje do zastąpienia kamery. Poza tym filmy lepsze da ci canon. A najlepiej to wymienić kamerę na inna, a nie kamerę na aparat

Michał Jędrak
07-11-2010, 12:46
Niestety konwerter szerokokątny, przepraszam za wyrażenie, gówno daje. Wywaliłem ponad 200zł w błoto, bo po bokach jest nieostro, ogromne aberracje i wszystko krzywe jak przez wizjer w drzwiach. Niestety dołączanie optyki do optyki to głupota. Gdyby nie była to głupota to byśmy wszyscy kupowali aparaty z obiektywem 50mm i dołączali sobie konwertery od 14mm do 500mm.

Limit czasu na pojedynczy plik mnie nie martwi pod warunkiem, że jest to nie mniej niż, powiedzmy, 3 minuty.

Wymiana kamery na inną nic nie da, bo nie znalazłem nigdzie kamery z matrycą APS-C, z dobrą optyką (lub wymienną optyką) w cenie do 4000zł. Wszystkie kamery to jakieś debilne automaty, gdzie nie ma żadnych wartości, tylko są suwaczki plus/minus z czego większość zakopana głęboko w menu więc nie ma mowy o stopniowym rozjaśnieniu, gdy robi się pod światło. Nie ma też możliwości kontroli przysłony. Chociaż przysłona nic nie da, bo przy tak małych matrycach wszystko wygląda jak f16.

fafniak
07-11-2010, 12:46
Kup sobie konwerter szerokokatny do kamery i bedziesz zadowolony.
a czytasz z czym facet ma problem czy z nudów piszesz cokolwiek?

A limit czasowy jest na ujęcia. Film składa się z ujęć.
I ten limit nie ma nic wspólnego z przydatnością do filmowania...

Do autora wątku.
Według mnie trzeba poczekać na więcej materiałów video, żeby nie wpakować się w wynalazek podobny do d90

nowart
07-11-2010, 12:58
Michał, jeśli to nie problem to dołóż do 5dII. A jest naprawdę duża różnica w zaszumieniu podczas filmowania na wyższych czułościach. GO też znacznie przyjemniej się rozkłada - widać to na moje kaprawe oko znacznie wyraźniej niż na fotkach. Porównywałem 5DII z 7D zatem nie sądzę aby tu było inaczej.
Skoro nie przeszkadzało Ci inne urządzenie w postaci kamery to i Canonik nie spowoduje nadmiernego rozrostu torby po jej sprzedaży ;)

bright_orange
07-11-2010, 13:01
jeżeli chcesz kręcić ja bym brał canona 7d.. na d7000 trza sporo poczekać by zobaczyć normalne testy userów
a co do d90, też da się nakręcić b.dobre filmy. Często na pinkbiku są rowerowe i powalają:) też kwestia dalszej obróbki :> ja zabieram się za nakręcenie czegoś ale czasu brak niestety :)

fafniak
07-11-2010, 13:05
http://www.youtube.com/watch?v=UNKtFkX29IE
wygląda zachęcająco....ale nadal brak prawie ujęć z bardzo dynamiczną pracą kamery/aparatu (żeby zobaczyć czy nie ma podobnego efektu jak w d90)
choć końcowe ujęcia na tym filmiku (gdzie jest grupka realizacyjna) pokazują ze jest chyba całkiem ok..
do canona musiałby kupić optykę

Ale cały czas drażnią mnie takie drobne skoki w obrazku - pytanie czy to wina youtuba czy materiału z aparatu

Pchelek
07-11-2010, 13:11
Czy aparat nagrywa filmy pełną szerokością matrycy, czy może jakoś cropuje?

Może coś pomylę bo nie jestem fachowcem ale mam kumpla w TV i on mi tłumaczył to tak.

Matryca w aparacie jest większa od full hd - 1920×1080, czyli film musi być przeskalowany do takiej rozdzielczości, aparat wybiera co któryś tam piksel i go zapisuje tak więc w wielu przypadkach obraz się posypie - np. gradienty. Kolejną sprawą jest kodek, i to jest główna przewaga Cannona nad Nikonem. Cannon robi kamery i ma całkiem niezły kodek, Nikonowy jest kiepski, mam mały bitrate. Do tego jak chcesz montować to musisz film przekodować do innego formatu, formaty z aparatu mają dużą kompresję i programy do montażu będą ciąć. Cannon wypuścił coś takiego Nikon tego nie ma (ale chyba tylko do oprogramowania ma maca). I kolejna sprawa aparat nagrywają bez przeplotu, co jest z jednej strony plusem z drugiej minusem.

Tak jak mówię nie jestem fachowcem jak coś gdzieś przekręciłem to można to poprawić ;)

fafniak
07-11-2010, 13:14
plusem pełnej klatki będzie z kolei możliwosć kupna tańszych szerokich kątów z dobrym pierścieniem ostrości i pierścieniem przesłon - w niektórych przypadkach nawet płynnych :)

vvilk
07-11-2010, 13:36
a czytasz z czym facet ma problem czy z nudów piszesz cokolwiek?

Czytam, czytam...
Może źle napisałem. Rozwiązaniem wąskiego kąta jest dobry konwerter.
Mam kamerę Canon HF100 i do tego konwerter Raynox HD5050-Pro. W sieci znajdziesz dużo sampli z takiego połączenia. Geometria według mnie do zaakceptowania.
Niemniej tego typu kamery można porównać do aparatów-kompaktów. Szybko, w miarę ładnie i bezproblemowo zrobione nagranie plenerowych imprezek, biegającego dziecka czy rodzinnego spotkania.
Przy większych ambicjach niestety nawet lustrzanka nie pomoże tylko kamera za grube $$$. Prawda niestety jest bolesna...
Wyobrażacie sobie na odpowiadanie w temacie: "Która kamera i z jakimi obiektywami będzie robiła najlepsze zdjęcia ślubne?"

Pawel Pawlak
07-11-2010, 19:42
może trzeba poczekać na test Fatman-a? Rafał przećwiczył filmowanie w D90, d300s, 5d2 i 7D, a teraz właśnie nabył d7000 - zapowiedział testy porównawcze z 7D i 5d2 więc sadzę że będzie na temat :)

Ps. jeśli miałbym kupić 5d2 do szkieł nikona, majac d700 albo d3, to rozwazyłbym jeszcze zamianę obecnego aparatu na D3s.

iroyork
07-11-2010, 20:36
A nie lepiej poczekac na cos z wyzszej polki? Z tego co pisza to nastepca d700 i d3s beda mialy filmowanie na poziomie tego z Canona. Kodek w d7k jest taki sam jak w canonach ale rzeczywiscie bitrate jest duzo mniejszy.

Pawel Pawlak
07-11-2010, 21:58
Kodek w d7k jest taki sam jak w canonach ale rzeczywiscie bitrate jest duzo mniejszy.
A mimo to wszystkie dostępne w sieci porównania jakości video d7k vs 7d albo 60D wygrywa nikon.

R0bert
07-11-2010, 23:57
Michale, zajrzyj do wątku obok Fatmana
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163729

Z tego co napisal, to z szkłami G, nie mozna zmienic przyslony podczas filmowania, tylko przed. Mozna za to zmienic ISO i czas.

Pchelek
08-11-2010, 01:05
A mimo to wszystkie dostępne w sieci porównania jakości video d7k vs 7d albo 60D wygrywa nikon.

Jeżeli chodzi o jakość to moim zdaniem już przy D3s Nikon stanął na tej półce co Cannon, ale dalej są o krok z tyłu - brakuje 60fps

kymaj
08-11-2010, 01:30
tak, to 60 fps to coś pięknego....ech