Zobacz pełną wersję : Czy kręcił ktoś filmy D7000? Mam parę pytań.
Michał Jędrak
07-11-2010, 11:02
A więc dwa lata temu kupiłem sobie kamerę FullHD i okazała się ona koszmarem. Niewymienna optyka, brak szybkiego dostępu do manualnych ustawień (np jaśniej/ciemniej), kiepsko z szerokim kątem przy dość 'płaskim' formacie 1080p, a przecież w pionie nie będę kręcił...
No i chyba sprzedam kamerę, ale pod warunkiem, że aparat da mi wyraźną korzyść w tych aspektach.
Czy aparat nagrywa filmy pełną szerokością matrycy, czy może jakoś cropuje?
Czy można sobie pokrętłem kontrolować jasność i przysłonę w celu zwiększania głębi ostrości? Np nakręcać na f1.4 albo na f16
No i jak z jakością takiego filmu?
Kup sobie konwerter szerokokatny do kamery i bedziesz zadowolony.
Kondi3012
07-11-2010, 12:34
A czy przypadkiem w d7k nie ma limitu czasowego na nagrywanie filmów? Bo jeśli tak to średnio się nadaje do zastąpienia kamery. Poza tym filmy lepsze da ci canon. A najlepiej to wymienić kamerę na inna, a nie kamerę na aparat
Michał Jędrak
07-11-2010, 12:46
Niestety konwerter szerokokątny, przepraszam za wyrażenie, gówno daje. Wywaliłem ponad 200zł w błoto, bo po bokach jest nieostro, ogromne aberracje i wszystko krzywe jak przez wizjer w drzwiach. Niestety dołączanie optyki do optyki to głupota. Gdyby nie była to głupota to byśmy wszyscy kupowali aparaty z obiektywem 50mm i dołączali sobie konwertery od 14mm do 500mm.
Limit czasu na pojedynczy plik mnie nie martwi pod warunkiem, że jest to nie mniej niż, powiedzmy, 3 minuty.
Wymiana kamery na inną nic nie da, bo nie znalazłem nigdzie kamery z matrycą APS-C, z dobrą optyką (lub wymienną optyką) w cenie do 4000zł. Wszystkie kamery to jakieś debilne automaty, gdzie nie ma żadnych wartości, tylko są suwaczki plus/minus z czego większość zakopana głęboko w menu więc nie ma mowy o stopniowym rozjaśnieniu, gdy robi się pod światło. Nie ma też możliwości kontroli przysłony. Chociaż przysłona nic nie da, bo przy tak małych matrycach wszystko wygląda jak f16.
Kup sobie konwerter szerokokatny do kamery i bedziesz zadowolony.
a czytasz z czym facet ma problem czy z nudów piszesz cokolwiek?
A limit czasowy jest na ujęcia. Film składa się z ujęć.
I ten limit nie ma nic wspólnego z przydatnością do filmowania...
Do autora wątku.
Według mnie trzeba poczekać na więcej materiałów video, żeby nie wpakować się w wynalazek podobny do d90
Michał, jeśli to nie problem to dołóż do 5dII. A jest naprawdę duża różnica w zaszumieniu podczas filmowania na wyższych czułościach. GO też znacznie przyjemniej się rozkłada - widać to na moje kaprawe oko znacznie wyraźniej niż na fotkach. Porównywałem 5DII z 7D zatem nie sądzę aby tu było inaczej.
Skoro nie przeszkadzało Ci inne urządzenie w postaci kamery to i Canonik nie spowoduje nadmiernego rozrostu torby po jej sprzedaży ;)
bright_orange
07-11-2010, 13:01
jeżeli chcesz kręcić ja bym brał canona 7d.. na d7000 trza sporo poczekać by zobaczyć normalne testy userów
a co do d90, też da się nakręcić b.dobre filmy. Często na pinkbiku są rowerowe i powalają:) też kwestia dalszej obróbki :> ja zabieram się za nakręcenie czegoś ale czasu brak niestety :)
http://www.youtube.com/watch?v=UNKtFkX29IE
wygląda zachęcająco....ale nadal brak prawie ujęć z bardzo dynamiczną pracą kamery/aparatu (żeby zobaczyć czy nie ma podobnego efektu jak w d90)
choć końcowe ujęcia na tym filmiku (gdzie jest grupka realizacyjna) pokazują ze jest chyba całkiem ok..
do canona musiałby kupić optykę
Ale cały czas drażnią mnie takie drobne skoki w obrazku - pytanie czy to wina youtuba czy materiału z aparatu
Czy aparat nagrywa filmy pełną szerokością matrycy, czy może jakoś cropuje?
Może coś pomylę bo nie jestem fachowcem ale mam kumpla w TV i on mi tłumaczył to tak.
Matryca w aparacie jest większa od full hd - 1920×1080, czyli film musi być przeskalowany do takiej rozdzielczości, aparat wybiera co któryś tam piksel i go zapisuje tak więc w wielu przypadkach obraz się posypie - np. gradienty. Kolejną sprawą jest kodek, i to jest główna przewaga Cannona nad Nikonem. Cannon robi kamery i ma całkiem niezły kodek, Nikonowy jest kiepski, mam mały bitrate. Do tego jak chcesz montować to musisz film przekodować do innego formatu, formaty z aparatu mają dużą kompresję i programy do montażu będą ciąć. Cannon wypuścił coś takiego Nikon tego nie ma (ale chyba tylko do oprogramowania ma maca). I kolejna sprawa aparat nagrywają bez przeplotu, co jest z jednej strony plusem z drugiej minusem.
Tak jak mówię nie jestem fachowcem jak coś gdzieś przekręciłem to można to poprawić ;)
plusem pełnej klatki będzie z kolei możliwosć kupna tańszych szerokich kątów z dobrym pierścieniem ostrości i pierścieniem przesłon - w niektórych przypadkach nawet płynnych :)
a czytasz z czym facet ma problem czy z nudów piszesz cokolwiek?
Czytam, czytam...
Może źle napisałem. Rozwiązaniem wąskiego kąta jest dobry konwerter.
Mam kamerę Canon HF100 i do tego konwerter Raynox HD5050-Pro. W sieci znajdziesz dużo sampli z takiego połączenia. Geometria według mnie do zaakceptowania.
Niemniej tego typu kamery można porównać do aparatów-kompaktów. Szybko, w miarę ładnie i bezproblemowo zrobione nagranie plenerowych imprezek, biegającego dziecka czy rodzinnego spotkania.
Przy większych ambicjach niestety nawet lustrzanka nie pomoże tylko kamera za grube $$$. Prawda niestety jest bolesna...
Wyobrażacie sobie na odpowiadanie w temacie: "Która kamera i z jakimi obiektywami będzie robiła najlepsze zdjęcia ślubne?"
Pawel Pawlak
07-11-2010, 19:42
może trzeba poczekać na test Fatman-a? Rafał przećwiczył filmowanie w D90, d300s, 5d2 i 7D, a teraz właśnie nabył d7000 - zapowiedział testy porównawcze z 7D i 5d2 więc sadzę że będzie na temat :)
Ps. jeśli miałbym kupić 5d2 do szkieł nikona, majac d700 albo d3, to rozwazyłbym jeszcze zamianę obecnego aparatu na D3s.
A nie lepiej poczekac na cos z wyzszej polki? Z tego co pisza to nastepca d700 i d3s beda mialy filmowanie na poziomie tego z Canona. Kodek w d7k jest taki sam jak w canonach ale rzeczywiscie bitrate jest duzo mniejszy.
Pawel Pawlak
07-11-2010, 21:58
Kodek w d7k jest taki sam jak w canonach ale rzeczywiscie bitrate jest duzo mniejszy.
A mimo to wszystkie dostępne w sieci porównania jakości video d7k vs 7d albo 60D wygrywa nikon.
Michale, zajrzyj do wątku obok Fatmana
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163729
Z tego co napisal, to z szkłami G, nie mozna zmienic przyslony podczas filmowania, tylko przed. Mozna za to zmienic ISO i czas.
A mimo to wszystkie dostępne w sieci porównania jakości video d7k vs 7d albo 60D wygrywa nikon.
Jeżeli chodzi o jakość to moim zdaniem już przy D3s Nikon stanął na tej półce co Cannon, ale dalej są o krok z tyłu - brakuje 60fps
tak, to 60 fps to coś pięknego....ech