Zobacz pełną wersję : View NX2 - problem przy konwersji
Witam serdecznie.
Wywołując zdjęcia w programie VNX2 przy konwersji zdjęć (podczas właściwego zapisu na dysk) pojawia się błąd w aplikacji i zostaje ona zamknięta. Obrobiłem już wcześniej wiele zdjęć i było w porządku. Przeinstalowałem program, miejsca na dysku jest, inne aplikacje pozamykane a program dalej pracować nie chce i szlag mnie trafia. Proszę o rady :)
Witam serdecznie.
Wywołując zdjęcia w programie VNX2 przy konwersji zdjęć (podczas właściwego zapisu na dysk) pojawia się błąd w aplikacji i zostaje ona zamknięta.
Mało precyzyjnie. O co konkretnie chodzi, t.j.
- co rozumiesz pod wywołaniem (jakaś obróbka? tylko otwarcie pliku?);
- konwersji na co - jpeg? tiff?;
- co to jest "właściwy zapis na dysk" (jest jakiś niewłaściwy?);
- jakiś konkretny typ błędu (numer, opis?) czy tylko ogólnikowo "wystąpił bląd w aplikacji".
Żeby pomóc, potrzeba nam nieco konkretów.
wasilewk
07-11-2010, 14:10
Witam serdecznie.
Wywołując zdjęcia w programie VNX2 przy konwersji zdjęć (podczas właściwego zapisu na dysk) pojawia się błąd w aplikacji i zostaje ona zamknięta. Obrobiłem już wcześniej wiele zdjęć i było w porządku. Przeinstalowałem program, miejsca na dysku jest, inne aplikacje pozamykane a program dalej pracować nie chce i szlag mnie trafia. Proszę o rady :)
Tak ogólnie (bo za mało konkretów):
- odinstaluj aplikację,
- wykasuj katalog, (> Program Files>VNX2)
- uruchom Edytor Rejestru i poszukaj nazwy 'NX2' w kluczach - wykasuj wszystko,
- powtórnie zainstaluj VNX2.
Pzdr.
ok bardziej precyzyjnie ;
- występuje błąd w aplikacji i zostaje ona zamknięta podczas zapisu .JPEG do katalogu
- ww katalog zawiera wtedy jedynie dwa składowe pliki .tmp z których chyba składany jest plik docelowy (coś jak nieukończony zapis)
- "wywołując" - podczas pracy nad plikami; czynności które wykonuję w programie przy plikach
- "właściwy zapis na dysk" - przy zachowaniu maks rozdzielczości, profilu ICC, danych exif. (zakładka convert files - wszystkie kwadraciki przy opcjach bez "ptaszków" oprócz Change file names)
- sygnatura błędu:
AppName: viewnx2.exe AppVer: 2.0.3.3001 ModName: unknown
ModVer: 0.0.0.0 Offset: 0cac5ab8
dzięki z góry Koledzy za pomoc, bardzo będzie mi przydatna!
Żeby pomóc, potrzeba nam nieco konkretów.
ładnie proszę teraz o radę, myślę, że podałem Ci dość konkretów
edit-
-program zawiesza się na ok 80 procentach plików, niektóre jakoś "przechodzą"
-nie pomógł sposób podane przez kolegę wasilewk
z góry jeszcze raz dzięki.
Sorry, że nie mam pomysłów. Sprawdzałem ten błąd w necie, ale bezskutecznie. A co masz w Naming options?
odpowiedź od nikona:
Szanowny Panie,
Dziękujemy za zadanie pytania odnośnie programu ViewNX2.
Nie uzywa Pan obiektywu firmy Nikkor. Firma Nikon nie ma obiektywu 17-50mm f/2.8. Proszę wykonać zdjęcia obiektywem firmy Nikon i spróbować przekonwertować je programem ViewNX2. Nie jesteśmy w stanie Panu pomóc w przypadku korzystania z obiektywów, akcesoriów innych firm. Na naszych komputerach Pana zdjęcie równiez nie moze być przekonwertowane.
Dobra Koledzy co sądzicie? robię tym obiektywem dużo zdjęć i problemów nie było, biorę się za testy.
MyMyślę, że to jakieś jaja. Co prawda nie używam VNX2 do konwersji nefów, ale Capture NX2, mam Sigmę 150 i nigdy nie miałem problemów z przerabianiem zdjęć, ani podglądem w VievNX. Nie mogę w tej chwili sprawdzić, bo nie mam nefów z Sigmy w pracy, ale zobaczę w domu.
wystaw gdzieś dowolnego nefa, który powoduje problemy
proszę bardzo :)
http://www.przeklej.pl/plik/dsc-4254-nef-0023508lj1dc
po krótkiej analizie wynika, że obiektyw nie ma raczej nic wspólnego - trafiła mi się w tej sesji seria tak ok 80 zdjęć, które są wadliwe. Ciekawe co powoduje tą usterkę...?
mam wrażenie że karta była uszkodzona - otwiera się owszem jpg zaszyty w NEFie, ale kazdy program do edycji NEFów wysypuje się na tym pliku lub (np. Corel) wyświetla zdjęcie, ale... prawa krawędź jest uszkodzona
odpowiedź od nikona:
Szanowny Panie,
Dziękujemy za zadanie pytania odnośnie programu ViewNX2.
Nie uzywa Pan obiektywu firmy Nikkor. Firma Nikon nie ma obiektywu 17-50mm f/2.8. Proszę wykonać zdjęcia obiektywem firmy Nikon i spróbować przekonwertować je programem ViewNX2. Nie jesteśmy w stanie Panu pomóc w przypadku korzystania z obiektywów, akcesoriów innych firm. Na naszych komputerach Pana zdjęcie równiez nie moze być przekonwertowane.
to jest największa kpina Nikon Polska, o jakiej słyszałem :(
u mnie dokładnie to samo, wywala zarówno przy konwersji do .jpg, jak i do .tif... a obiektyw na pewno nie ma nic wspólnego, bo mam tylko nikkory.
Chyba znalazłem przyczynę, to na 99% bug. Do tej pory każdą edycję w .nef program mi zapisywał (zaznaczyłem Yes - save the changes) a w wyskakującym okienku dialogowym - "don't show this dialog again". Wzrasta wtedy znacznie waga pliku (nawet do 15mb) i tak niektóre automatycznie zapisane .nef'y są uszkadzane. Odhaczyłem funkcję automatycznego zapisu (edit/options - dialog windows a tam "reset dont'show this dialog again settings". Od tego czasu mam spokój, odkopię jeszcze podejrzane surowe pliki z archiwum i dam znać to będziemy wiedzieć na stówę :)
Z tym podanym przez Ciebie plikiem chyba jest coś nie tak. Przy konwersji do JPG program wywala mi się za każdym razem. Moje robione jakimkolwiek obiektywem - Nikkor, Tamron, Sigma - działają ok.
Jak zmienię cokolwiek w parametrach Twojego zdjęcia(RAW) - ekspozycja, jasność itp. to bardzo długo się zapisuje.
Dzieje się tak bez względu na to czy robię to na XP czy pod Win 7 (64) na różnych kompach.
Odpowiedź Nikona na Twoje zapytanie zwaliła mnie z krzesła na podłogę i musiałem tam trochę poleżeć nim doszedłem do siebie ;)
W/g mnie plik OK - otwierany Capture NX 2 i ViewNX 2 - tylko jak go otworzyłem to w pliku są już ustawienia jakie Ty zrobiłeś - normalnie zapisuje go w JPG mogę posłać na pocztę - Tak szczerze bez obrazy Twój Tamron 17-50 2.8 nie ma żyletki - masz w puszcze ostrość na maxa (7) - powiem tak - moje 18-200 VR II ma taką samą ostrość jak ten tamron. Nie mówiąc o GO - bo wiadomo :)
ToM78 - w ustawieniach oddania kolorów [portrait] ostrość nie jest priorytetem. Strzelaj fotki na max ostrości Pani Młodej, pokaż jej kurze łapki i inne mimiczne a napewno będzie zadowolona. Ostrość jest zjechana, weź pod uwagę ruch tych osób, czas naświetlania...i oceń ją tutaj :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1993674#post1993674
Koledzy - plik jest uszkadzany przy nadpisywaniu .nef'a. Włączyłem funkcję automatycznego zapisu (głupota, że ją wogóle miałem załączoną) i wszystko gra. Przy nadpisywaniu niektórych .nef'ow rozmiary pliku wzrastają do 16 mb!!
Program mi pokazuje z tego NEF co go zapodałeś - VIVID i sharpening 7, masz F5 więc przymknięte szkiełko w/g mnie daje deczko lepszy obrazek patrząc na parametry Tamrona, mam prośbę zrób najlepszego NEF pod kątem ostrości z tego szkła ale daj w puszce picture control - SD - sharpening 3, prosto z puszki poślij mi go na
[email protected] - sprawdzę sobie to szkło ;-)
Kolego to było ustawienie już nadpisane (niesłusznie i w drodze eksperymentowania - oryginał na Portrait) a na ostrość ma wpływ ruch/czas naświetlania - poza tym do oceny ostrości podałem Ci linka ( na pełnej dziurze rozdzielczość 1200x800 a jużwidać ostro ostro) :) Poza tym nie odbiegajmy od tematu - nie jest to temat oceny obiektywu, zdjęcia a problemu. Nie chcę żeby mój temat został wymoderowany.
Witam, tak z ciekawości spróbowałem ten plik u mnie zapisać jako jpg. Działa bez żadnego problemu. Mam NX 2.2.6
Pozdrawiam Piotr
PS. Na tej stronie z której Twój plik jest do ściągnięcia Avira Pro melduje wirusa w jednym z bannerów (i go blokuje).
Pozdrawiam Piotr
www.p-photo.de
Ooops - teraz widzę (lepiej późno niż wcale), że Ty pisałeś o VNX a ja piszę o CNX :mad: Sorry.
Pozdrawiam Piotr
www.p-photo.de
Nie wiem, czy temat jest nadal aktualny. Też mam czasem ten problem. Zwykle pomaga założenie nowego folderu, przeniesienie tam zdjęcia i konwersja.