PDA

Zobacz pełną wersję : Kata DC-445 czy Lowepro NOVA 190AW

Marcin Borkowski
06-11-2010, 23:50
Cześć, mam dylemat którą z tych toreb wybrać, ma ona służyć do przenoszenia całego mojego sprzętu foto, a mianowicie to co w stopce + YN-460mk2, i jakieś akcesoria, baterie, wyzwalacze, filtry, karty itp..
obie torby wyglądają na solidne, i pakowne,
ma ktoś z was którąś z tych? mógłbym prosić o opinie?
jakie są wady i zalety?
z góry dziękuję :)

tokli67
07-11-2010, 05:11
190AW, jak i DC-445 są równie dobre i pakowne. Na Twój sprzęt wystarczą aż nadto. Miałem Lowepro, mam Kata. Różnice między obiema torbami widziałeś zapewne na fotkach w sieci, jednak w praktyce wyglądają następująco:

Lowepro 190AW jest sztywniejsza i szersza, a przez to mniej wygodna w noszeniu, Kata DC-445 jest zdecydowanie bardziej miękka (co nie znaczy, że mniej bezpieczna) i nieco węższa. Jest to moim zdaniem ważne, jeśli przemieszczasz się ze sprzętem przez dłuższy czas

DC-445 jest nieco wyższa i umożliwia przez to upakowanie np. dłuższego obiektywu, czy rozłożonej lampy (np. SB-900)

Kata nie ma wprawdzie dodatkowej kieszeni z przodu na drobiazgi (jak Lowepro), ma natomiast dwie zapinane kieszenie boczne, co jest rozwiązaniem praktyczniejszym

Torba Kata otwierana jest "od siebie" w przeciwieństwie do Lowepro. To również jest wygodniejsze - masz wtedy pełny kontakt ze sprzętem, nikt Tobie nie zagląda do środka i zachowujesz większe bezpieczeństwo tego, co masz wewnątrz

Obie torby posiadają po wewnętrznej stronie klapy kieszonki na drobiazgi - funkcjonalność w obu przypadkach jest podobna

Obie torby posiadają pokrowiec przeciwdeszczowy, z tym, że w torbie DC-445 jest on osobno zapakowany w ortalionowy woreczek, a dzięki temu stanowić może "poduszeczkę" dla ochrony bardziej wrażliwych przedmiotów

Pozostaje jeszcze estetyka i jakość wykonania. Tu obie firmy mogą sobie "podać rękę" - jedna i druga mogą być wzorem jakości i poczucia dobrego smaku

Wybór należy do Ciebie. U mnie przeważyły: funkcjonalność i wygoda w użytkowaniu.

Pozdrawiam

Marcin Borkowski
07-11-2010, 09:42
ooo, dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź :)
w tej chwili przychylam się do katy :)
dzięki

wojtas0009
07-11-2010, 12:44
do katy podobne jest lowepro z serii Rezo:
http://products.lowepro.com/product/Rezo-190-AW,2010,20.htm
;)

arecki
08-11-2010, 00:25
miałem ten sam dylemat jakiś czas temu, u mnie wybór padł na Lowepro Nowa 190 AW - ze względów czysto estetycznych :-P

pozdr

Jacek_Z
08-11-2010, 02:14
U mnie zdecydowanie wygrywa(ła) kata 445. Niestety nie mieściła mi tego co chciałem i mam nieco wiekszą Lovepro (nova 5 AW). Jednak zdecydowanie bardziej mi sie podobała kata.

Marcin Borkowski
28-12-2010, 02:11
no i kupiłem kate.
bardzo pojemna: wejdzie body z gripem i ze szkłem + 4 dodatkowe szkła + 2 lampy
dobrze wykonana, elegancka
same zalety, bardzo mi się podoba :)

ps. jak ktos ma jakieś pytania chętnie odpowiem :)