Zobacz pełną wersję : AF w D90
paparazzi89
06-11-2010, 22:53
witam, kurde nie mogę się przyzwyczaić do AF w D90, w D60 były 3 pola AF i zawsze dobrze mi wyostrzyło, teraz D90 + 50mm 1.8 no i duuuużo zdjęć mam nie ostrych, da się ustawić tak aby były 3 AF? albo coś jest nie tak z aparatem?
teraz ustawiłem sobie na 1 pole af wybierane manualnie i jakoś daje rade, ale wolał bym troche wiecej tego ale celne ...
Blasius.G
06-11-2010, 23:17
Jedno, centralne ci nie wystarczy?
Blasius.G
07-11-2010, 02:30
Fakt. Napisales, ze nie. Nie wiem skad twoj problem. Robilem takim zestawem zdjecia fitness na sali w Lublinie i uzywalem roznych punktow AF, a moze kilka na ponad 200 mialo nietrafiona ostrosc. Nie byla trafiona bo (jak te panie nazwac) tancerka (?) szybciej uskoczyla.
Co prawda ja uzywalem manualnego wyboru pojedynczego pola AF bo tak akurat jest mi najwygodniej. Wybieralem rozne. Innych opcji wyboru punktow AF uzywam rzadziej.
tancerka??? super:)
może fitnesska? :)
paparazzi89
07-11-2010, 14:14
w styczniu będę kupować aparat i jak patrze d700 ma 40 pól AF, d7000 chyba 50- pytam po co i na co komu tyle tego? czy po prostu jestem "staroświecki" i muszę się przestawić i nauczyć fotografować z tyloma AF :D
w styczniu będę kupować aparat i jak patrze d700 ma 40 pól AF, d7000 chyba 50- pytam po co i na co komu tyle tego? czy po prostu jestem "staroświecki" i muszę się przestawić i nauczyć fotografować z tyloma AF :D
naucz się patrzeć ... a nie wypisuj głupot ...
Wyłącz AF i ostrz manualnie. I tak najlepsze szkła to MF. :)
Blasius.G
07-11-2010, 15:18
D7000 ma 39 pól, a D700 ma 51 pól. Przydaje sie to nieraz. Zwłaszcza do śledzenia 3D i ogólnie dynamicznych kadrów. Mnie w D90 brak tych dodatkowych pól doskwiera od czasu do czasu. Nie ma problemu (powtarzam) byś używał jednego, centralnego pola i będzie, jak to ująłeś, staroświecko:)
paparazzi89
08-11-2010, 11:07
blase.g a powiedz mi jeszcze bo jak mam wszystkie włączone to z reguły nie łapie mi ostrości na człowieka tylko z tyłu na jakieś tam tło...
czytałem gdzieś że puszka może być rozregulowana?
blase.g a powiedz mi jeszcze bo jak mam wszystkie włączone to z reguły nie łapie mi ostrości na człowieka tylko z tyłu na jakieś tam tło...
Zrób test na BF/FF fotografując "bateryjki" lub kartę testową (było to już masę razy opisane na forum więc bez problemu znajdziesz).
Możliwe, że obiektyw ma BF. Jeżeli masz inne szkło to sprawdź jak to z nim wygląda, bo równie dobrze możesz mieć BF na puszce. :)
To jedno. Drugie to że ostrość może być łapana, przez jeden z bocznych pól i ustawiona gdzieś na tle.
Zobacz na tych nieostrych zdjęciach gdzie była ostrość złapana albo wstaw tutaj takie zdjęcie bez wyciętego exifa.
Możliwe że problem jest zupełnie błahy.
Wlacz pojedynczy punkt AF, i nim "wskazuj" na co aparat ma wyostrzyc.
W instrukcji naprawde to jest przyzwoicie opisane - wiem bo czytalem ;)
czy nie odnosicie wrażenia nieraz że krzyżowy punk ustawia OK a boczne łapią ostrość z BF? szczególnie w trudniejszym (ciemniejszym) oświetleniu?
Dokładnie takie mam wrażenie... poparte nawet testami na 35mm 1.8G
Na moim 35/1.8 + D90 wszystko pięknie śmiga..nie widzę takich problemów ;)