PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z CLSem - błyska i nie oświetla

Vinci
06-11-2010, 18:27
Do tej pory używałem lampy (głównie Metz AF48) albo na sankach na D90 albo wyzwalanej radiowo. Dzisiaj rozłożyłem softboxa i postanowiłem poćwiczyć na rodzinie CLS-a. No i mam problem. Lampka (Metz) błyska, ale nie za każdym razem prawidłowo oświetla scenę.
Wygląda to mniej więcej tak:
W aparacie ustawiona lampa wewnętrzna na --
Kanał A i B w TTL (kompensacja siły błysku -1 nie wiem czy ma znaczenie, zresztą próbowałem bez kompensacji - efekt ten sam)
Lampa A albo B (kanały 1-4 ten sam efekt bez różnicy)
Przy ustawionej grupie A co drugie albo trzecie zdjęcie jest nieoświetlone (czasem to kilka zdjęć pod rząd), czasem pierwsze zdjęcie jest prześwietlone, drugie niedoświetlone, a 2 następne ok. - słowem CLS działa nieprzewidywalnie.
Aku eneloop świeżo naładowane, przerwy pomiędzy błyskami ok 10 sekund lampa oddalona ok 1 - 2 m od aparatu, czujnik "widzi" lampę, żadnego ostrego światła itp.

Może coś źle ustawiłem, ale raczej stawiałbym na usterkę. Teraz tylko nie wiem czy wina leży po stronie lampy, czy aparatu.
Ma ktoś pomysł jak to ugryźć?

Vinci
06-11-2010, 19:08
Zdjąłem ze statywu, działała jakby przez chwile lepiej ale nic z tego, chyba jednak serwis ją czeka. Raz prześwietla , raz nie błyska, raz jest OK. Ruletka

arayan
24-11-2010, 15:32
mam ten sam problem ... wysyłałeś swoją juz do serwisu ???? wiesz juz może co jest przyczyną ???

pozdrawiam

Vinci
24-11-2010, 16:01
Jeszcze nie wysłałem, bo gwarancję mam do kwietnia :smile:, a na razie potrzebuję lampek bo wisi nade mną zlecenie i lampka powędruje na sanki albo w tryb M z wyzwalaczem radiowym -kurcze, męka będzie.

Nic się nie zmieniło, błyska w CLSie dość dowolnie (dzwoniłem do serwisu Fototechniki (w zasadzie to inna firma) , kazali wstępnie sprawdzić z innym body - sprawdziłem z innym D90 -jest tak samo), co więcej zauważyłem, ze lampa w grupie A błyska prawidłowo, a w B nie doświetla, albo błyska ale coś jest z synchronizacją, bo obraz jest ciemny.
W serwisie powiedzieli oględnie, że taki problem może być i żeby przysłać. Pewnie w grudniu pofrunie.

Sapphiron
24-11-2010, 16:12
Vinci a to nie jest tak że masz ustawiony pomiar punktowy i iTTL wariuje i ustawia różne parametry?

Vinci
24-11-2010, 20:17
Prześwietla albo nie doświetla przy pomiarze matrycowym.

borkovitz
28-11-2010, 11:15
moze masz krótkie czasy ustawione, zejdz do 1/250 lub dluzsze. czas synchronizacji blysku ustaw na 1/250 bez FP.

perek83
28-11-2010, 11:35
CLS łapie tylko na czasach 1/250 i dłuższych. dlatego czasami moze Ci niedoswietlic jesli masz krótsze czasy.

tomitom
28-11-2010, 11:53
no co Ty!!!!!
Ja wykręcałem krótsze czasy!!
Co prawda wtedy zamiast jednej za parasolką były 3 x Sb-900 ale da się spokojnie wejść na czasy 1/500, 1/640, 1/800
Pewnie da się wejść jeszcze wyżej ale w pełnym słońcu wyżej brakowało mi mocy czyli kolejnych sabin

Unrealkg
28-11-2010, 12:02
lampa w ttl'u wyzwalana bezprzewodowo a do tego jeszcze schowana w softboxie... raczej ciężko zeby dobrze było naświetlone zdjęcie z automatu, włącz tryb manualny, TTL w strobingu to nieporozumienie.
Skąd lampa ma wiedzieć, że jest upakowana do pudła i musi jeszcze świecić przez warstwę lub dwie materiału :)

korekta o -1 to trochę przesada jeżeli już tak bardzo chcesz świecić w ttl , przez softbox marnuje Ci się koło 2ev, więc +2 by było bardziej na miejscu zeby było dobrze naświetlone.

edit: @perek83 , cls "łapie" na mniejszych niż 1/250 czasach... w zasadzie tylko cls obsługuje FP :) chyba coś Ci się pomieszało z wyzwalaniem radiowym :)

Me_how
28-11-2010, 14:33
lampa w ttl'u wyzwalana bezprzewodowo a do tego jeszcze schowana w softboxie... raczej ciężko zeby dobrze było naświetlone zdjęcie z automatu, włącz tryb manualny, TTL w strobingu to nieporozumienie.
Skąd lampa ma wiedzieć, że jest upakowana do pudła i musi jeszcze świecić przez warstwę lub dwie materiału :)
Mówić wprost - piszesz bzdury. Poczytaj gdziekolwiek (choćby w instrukcjach do korpusu), na czym polega współpraca lampy i aparatu w trybie ttl.

Vinci
28-11-2010, 17:12
Z tego co wiem, to lampie jest obojętne czy błyska schowana w pudle, parasolce czy "luzem". Gdyby był to pomiar a'la tyrystor to zgoda, wówczas odbite światło może oszukać lampę. TTL to pomiar realizowany przez światłomierz aparatu, a nie lampy :). Z czasami tez da się zejść poniżej 1/250 w trybie CLS.
Tak mi się wydaje, ale ja amator jestem :)

adolfik9501
28-11-2010, 18:08
Z tego co wiem, to lampie jest obojętne czy błyska schowana w pudle, parasolce czy "luzem". Gdyby był to pomiar a'la tyrystor to zgoda, wówczas odbite światło może oszukać lampę. TTL to pomiar realizowany przez światłomierz aparatu, a nie lampy :).

Prawda.

Z czasami tez da się zejść poniżej 1/250 w trybie CLS.
(...)

Oczywiście, że się da jeśli lampa wyzwalana na AutoFP/HSS pozwala (np. Di866 i Sigmy Super nie pozwalają, ani lampki z okrojonym CLS/AWL takie jak M44AF1Digital czy Di622 II).

Unrealkg
28-11-2010, 21:47
Tak, przepraszam, trochę się rozpędziłem, nie zastanowiłem do końca i popłynąłem z nurtem "TTL w strobingu jest beee", macie racje ze palnąłem bzdurę :)

Ale co do możliwości zejscia poniżej 1/250sekundy przy wyzwalaniu przez CLS zostaję ;)

adolfik9501
28-11-2010, 21:49
(...)
Ale co do możliwości zejscia poniżej 1/250sekundy przy wyzwalaniu przez CLS zostaję ;)

I nikt nam nie wmówi, że białe jest białe a czarne jest czarne...

Unrealkg
28-11-2010, 22:24
yyy?
Może faktycznie nie działa to dobrze w przypadkach opisanych przez Ciebie, ale przy używaniu metza 48 powinno działać dobrze, sam używałem przez 2 sesje tej lampki i nie było problemu z zejściem do 1/400 albo 1/500...

Vinci
29-11-2010, 09:47
Wieczorem, jak wrócę z pracy, postaram się wrzucić przykładowe zdjęcia (wraz z Ex) obrazujące problem. Ja raczej przypuszczam, że to wina mojego egzemplarza lampy. Wczoraj zrobiłem mini sesję i z trybem manualnym (na wyzwalaczach Youngnuo) lampka błyskała bezproblemowo. Przy zmianie na tryb -- (grupy lamp w TTL) grupa A błyskała prawidłowo, grupa B wyraźnie nie doświetlała albo błyskała, ale błysk nie był zsynchronizowany, bo zdjęcie wychodziło czarne.
Tu wyjaśniam, że przez grupy uważam jedną i tę sama lampę ustawiana raz jako A, raz jako B (zamierzam za jakiś czas dokupić kolejnego Metza i dlatego zależny mi żeby CLS chodził prawidłowo)

Vinci
09-02-2011, 08:34
Wieczorem, jak wrócę z pracy, postaram się wrzucić przykładowe zdjęcia (wraz z Ex) obrazujące problem. Ja raczej przypuszczam, że to wina mojego egzemplarza lampy....

Zdjęć nie wrzuciłem, ale dla porządku informuję, że lampa wróciła z 2 tygodniowego "sanatorium" (serwis Fototechniki - żeby nie było że reklama: sympatyczny kontakt i błyskawiczna wysyłka kurierem w dzień po naprawie - dzięki) z adnotacją "kalibracja" (ja miałem gwarancje, ale adnotacja jest, że w razie czego przyjemność ta kosztuje 61zł brutto) i po pierwszych błyskach widać, że problem zniknął i w obu grupach doświetla tak samo poprawnie. A więc jednak wina egzemplarza. W sobotę "dam jej w palnik" na imprezie w szkole - zobaczymy.