Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lightroom 2 i dwa komputery

pyziol
06-11-2010, 17:56
Witam,
właśnie rozpoczynam prace z tym programem i zastanawiam się czy jest szansa skopiowania bazy zdjęć z jednego komputera na drugi nie tracąc takich ustawień jak słowa kluczowe przypisane w programie, czy podczas formatowania dysku systemowego nie stracę tych ustawień?
Pozdro.

jackrabbit
06-11-2010, 18:00
oczywiscie ze tak, mozna sobie wyeksportowac baze danych

ruffio
06-11-2010, 18:06
robisz to poprzez export katalogu

pyziol
06-11-2010, 19:27
wielkie dzięki za odpowiedź.

messer
06-11-2010, 23:15
Było o tym na lightroomkillertips; Matt na viedo pokazywał jak to się robi; Znajdziesz na pewno.

pyziol
20-08-2012, 20:02
i mam jeszcze jedno pytanie. jesli zaimportowałem zdjęcia w złe miejsce na dysku jest szansa na zmiane lokalizacji z poziomu lightroom??

Slon
20-08-2012, 23:09
i mam jeszcze jedno pytanie. jesli zaimportowałem zdjęcia w złe miejsce na dysku jest szansa na zmiane lokalizacji z poziomu lightroom??

chyba wygodniej jest przeniesc zdjecia z poziomu eksploratora windows, a pozniej w LR wskazac ich nowe miejsce

Jaśnia
21-08-2012, 15:10

przenosisz fizycznie zdjęcia do nowej lokalizacji, LR wyświetli ci znak zapytania przy każdym zdjęciu, klikasz przy pierwszym lepszym zdjęciu znak zapytania i wskazujesz odpowiedni katalog z nową lokalizacją plików. Pozostałe "zgubione" linki LR sam naprawi.

Gotowe zdjęcia są w nowej lokalizacji i można z nich korzystać z poziomu LR'a :)

pyziol
21-08-2012, 19:28
…i wreszcie zapanował ład i porządek.
wielkie dzięki.

mplutek
23-08-2012, 19:21
Przy okazji tego wątku...

Mam problem z Lightroom 3.
Gdy daje etykietę czy ustawiam ocenę żądana akcja jest wykonywana i automatycznie program przeskakuje na następne zdjęcie. Zgodnie ze skrótami taka operacja powinna być wykonywana z Shiftem a bez niego program nie powinien przechodzić do kolejnego zdjęcia. U mnie działa zawsze i nie mogę tego wyłączyć.

Ma ktoś może sposób jak to poprawić?

Slon
23-08-2012, 22:27
Przy okazji tego wątku...

Mam problem z Lightroom 3.
Gdy daje etykietę czy ustawiam ocenę żądana akcja jest wykonywana i automatycznie program przeskakuje na następne zdjęcie. Zgodnie ze skrótami taka operacja powinna być wykonywana z Shiftem a bez niego program nie powinien przechodzić do kolejnego zdjęcia. U mnie działa zawsze i nie mogę tego wyłączyć.

Ma ktoś może sposób jak to poprawić?

Modul Library, zakladka Photo, odchacz Auto Advance ;)

mplutek
23-08-2012, 23:08
Modul Library, zakladka Photo, odchacz Auto Advance ;)
No i wszystko jasne. Dzięki za pomoc :)

Slon
23-08-2012, 23:29
ale wtopa... odhacz oczywiscie ;)

mplutek
23-08-2012, 23:33
ale wtopa... odhacz oczywiscie ;)

Nawet nie zauważyłem :)
A co tam, ważne że pomogło!