PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy sprzęt - serwis czy ustawa?

cervandes
06-11-2010, 15:44
Cześć.

Problemów z zestawem D300s 17-55 mam kilka:

1. Potężny FF w puszcze ze wszystkimi szkłami jakie mam
2. 17-55 spory FF samego szkła
3. Wada wyświetlacza LCD: jedna linia w pionie mniej więcej po środku LCD ma rząd jaśniejszych pikseli, widać to zarówno w menu jak i przeglądając zdjęcia z ciemnym tłem czy obszarem (na jasnych elementach tego nie widać).

Jestem wściekły bo szkła dobrze sobie z AFem radzą dopiero po podkręceniu domyślnej wartości na +20 a poszczególne szkła w zakresie +11 do +16/17 i dopiero rozkład głębi ostrości jest ok - 1/3 przed punktem i 2/3 za nim.

Dodam, że z D90 którego mam 17-55 trafia idealnie, więc jeśli powoływanie się na ustawę to chyba tylko na podstawie wady LCD i oddałbym samą puszkę.

Sprzęt zakupiony w dniu wczorajszym w sklepie AB Foto.

Wysyłać na ulicę podstępu nie mam chęci. Raz że czas naprawy jaki często się przez fora przewija jest tragiczny, dwa, nie chcę aby w nowym sprzęcie który kosztował jednak kilka pln ktoś grzebał, rozbierał itp. Nówka to jest nówka.

Czy jestem skazany na serwis chcąc skorygować te problemy czy też ma może ktoś doświadczenia ze sklepami AB Foto i potrafi odpowiedzieć mi jak zapatrują się w takich przypadkach na powołanie się na wszystkim znaną ustawę?
Miałem styczność czasem ze sprzedawcami w przypadku gdy ktoś ze znajomych walczył o wymianę sprzętu na nowy, zaczynają się zasłaniać nieopłacalnością wymiany - i żeby się nie kopać z koniem może lepiej od razu korzystać z serwisu producenta zamiast tracić czas i kadry na procesowanie zapisów ustawy co i tak może się skończyć kategoryczną odmową?

Ratujcie.

sebar1
06-11-2010, 18:18
2. 17-55 spory FF samego szkła....

....Dodam, że z D90 którego mam 17-55 trafia idealnie

musisz się na coś zdecydować ;-)

cervandes
06-11-2010, 18:39
W sumie racja, dopisałem "dodam..." po kolejnym teście, chodziło mi o to, że nie wystarcza samo przestawienie parametru domyślnego (czyli tego dla wszystkich szkieł) ale również na kilkanaście + dla samego 17-55. Efekt jest taki, że z puszką którą mam od wczoraj wygląda to tak, że każde szkło ma ustawienie domyślne na + 20 oraz + samego szkła około +10 a 17-55 ma +20 +17 więc praktycznie na samym końcu skali.

burz
06-11-2010, 21:34
wg. mnie najlepszym rozwiązaniem byłaby wymiana D300 na inny egzemplarz (ze względu na ten wyświetlacz). Jeśli kupowałeś przez internet, to nie ma problemu, jeżeli osobiście... jak mogłeś nie zauważyć tej wady? Ale stało się. Jak sklep jest porządny, to powinni przyjąć body i dać nowe.

sebar1
06-11-2010, 22:30
Też mi się tak wydaje. Reklamuj wyświetlacz bo jeśli jesteś w stanie skalibrować AF pod obiektywy i jest dobrze to AF "trzyma normę" (według producenta oczywiście) i raczej nie będzie to podstawą do wymiany.

cervandes
07-11-2010, 11:34
no to sprzęt już miałem pakować i jechać do sklepu z pisemkiem... ale tak na chwilę go włączyłem i... śladu po problemie nie ma. Żeby nie było że kłamałem :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img808.imageshack.us/img808/9187/dsc4489w.jpg)

więc albo tego problemu nie było w sklepie albo starałem się strzelać do jasnych obiektów i nie zauważyłem... Sam nie wiem teraz co zrobić - bo obiektywy po korekcji ostrzą ok a wady na lcd nie ma. Więc chyba szkoda zachodu, odpuszczę sobie i będę problem obserwował.

sebar1
07-11-2010, 11:41
Sam nie wiem teraz co zrobić - bo obiektywy po korekcji ostrzą ok a wady na lcd nie ma.

no rób te... jak im tam? zdjęcia.... :razz:

scottbiker
08-11-2010, 20:51
Sprawdź, czy ostrzy zawsze na wszystkich punktach tak samo - mowa o środkowym i o skrajnych. Jeżeli będą problemy to może wskazywać na problem geometrii lustra albo i body. Mam kilkudniowe d300s i ostrzy praktycznie w punkt. Wcześniej miałem d300 i tam po czasie katowania body wymagało korekty +9. Jak na moje wartości jakie osiąga to body co do korekcji są strasznie wysokie i jak na moje nie powinno być aż takich. Albo niech wymienią na inne body w sklepie, albo serwis.
A i pamiętaj, że możesz towar zakupiony przez internet zwrócić w ciągu 7dni od otrzymania bez podania przyczyny. Dodatkowo w ustawie jest zapis, że możesz sprzęt sprawdzić, no ale powinieneś go oddać w stanie w jakim otrzymałeś.

remos
12-11-2010, 10:12
Spróbuj apropo body, zrobić reset (nie zaszkodzi) oraz wyciągnąć baterie na chwilę dłuższą. Koledze wskoczyło takie samo (no pasek był czerwony i bardziej w lewo) na D90 i po takim zabiegu wróciło do normy.
Aczkolwiek jak masz możliwość to oczywiście można zareklamować.

Co do szkła, to nie bać się oddać na gwarancji do serwisu, zrobią kalibrację i będzie dobrze. Ja tak miałem z 12-24, na D80 miał BF a na kolego D90 było okey. Po kalibracji malina. (Chodzi mi o to, że może to być najkrótsza droga do załatwienia sprawy, tj. posiadania szkła które pracuje tak jak oczekujemy.

Co do ustawień w body mikroregulacji to nie sądzę, aby multiplikowało się ustawienie dla wszystkich a potem dla szkła jeszcze ale tutaj głowy nie dam sobie uciąć.

cervandes
12-11-2010, 14:40
Co do ustawień w body mikroregulacji to nie sądzę, aby multiplikowało się ustawienie dla wszystkich a potem dla szkła jeszcze ale tutaj głowy nie dam sobie uciąć.

Ustawienie parametru "domyślnie" przestawia dla wszystkich podpinanych szkieł AF. "Zapisane" z kolei dla każdego z osobna. I jeśli ustawię domyślne na 0 to brak skali w zapisanych aby trafiał. Jeśli ustawię domyślne na +20 to zapisane trafiają po ustawieniu na +kilkanaście.