PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa systemowa czy niekoniecznie?

ako
05-11-2010, 22:11
Witam. Planuję zakup jakiejś lampki, ale niestety bardzo ciężko znaleźć jakieś konkretne informacje na ten temat w sieci, o testach nie wspominając.

W każdym razie wybór zawęziłem do Metz mecablitz 58 AF-1 digital lub systemowej SB 900. Jak to widzicie? Metz jest trochę tańszy, ale jakoś do tej pory nie byłem przekonany do dodatków third party. Jeżeli ktoś miał okazję porównać obie te lampki, to mile widziane opinie.
Znalazlem jedno porównanie tych lamp (Klik (http://fotografia-slubna.tomaszlacki.pl/index.php/2010/06/22/nikon-sb-900-vs-metz-58-af-1-cz-1/)), ale im więcej opinii tym lepiej - co prawda podane porównanie Metz okrutnie przegrywa, ale znowu tutaj na forum widziałem sporo pozytywnych opinii o tym producencie.

Przy okazji, żeby już nie zakładać wątku w innym dziale z jednym pytaniem: chcę kupić statyw oświetleniowy + uchwyt (uchwyt B dokładnie), i pytanie jest następujące: do wyboru są wersje z trzpieniem 16mm lub z trzpieniem 16mm + gwint 1/4". Uchwyt można zamontować i tak i tak, więc czym mam się kierować przy wyborze? Bo z tego co udało mi się zorientować to praktycznie różnicy brak - uchwyt byle zamontować, na niego parasolka i lampka i tyle. Ale nie chciał bym się dowiedzieć że jednak się myliłem już po zakupie, więc mile widziana drobna pomoc.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Vinci
05-11-2010, 22:39
Wymądrzę się, ale poszukaj na forum, było dużo wątków na temat tych lamp. Sam kierowałem się informacjami w nich zawartymi przy zakupie swojego Metza.

ako
05-11-2010, 23:02
Tematy o poszczególnych modelach już przeglądnąłem, z resztą najbardziej aktualny skończył się na kwestii porównania o jakie mi chodzi. Znam mniej więcej wady i zalety każdej z nich, bardziej chodzi mi właśnie o odniesienie jednej do drugiej z punktu widzenia kogoś kto obie "macał", albo chociaż ustosunkowanie się do recenzji którą znalazłem, bo jest dla Metza jednak trochę niekorzystna (uwzględniając nawet część 2). Co Ciebie przekonało akurat to Metza? :)

Albert44
06-11-2010, 16:10
Co Ciebie przekonało akurat to Metza? :)
Tradycja Metza w produkcji lamp, jakość, doświadczenia własne z Metzami..... ;)

Vinci
06-11-2010, 18:32
Co Ciebie przekonało akurat to Metza? :)

Głównie pozytywne opinie innych osób. Ale żeby nie było różowo właśnie dzisiaj mam z lampką problem (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163617). Chyba za bardzo pochwaliłem