Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Sójka w dwóch odsłonach
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img135.imageshack.us/img135/811/kubis101029021.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img257.imageshack.us/img257/209/kubis101101008.jpg)
luzaczek82
05-11-2010, 20:58
1 lepiej mi leży a na 2 szkoda uciętej nóżki(jak dla mnie trochu za ciasno)
zdecydowanie za poprzednikiem
bardzo podobne ujęcie sójki na 2-ce już prezentowałeś i w dalszym ciągu ciasno :) Poza tym ucięty pazurek nie dodaje uroku...
Dzięki za opinie.
Moim założeniem było aby ptak wypełniał jak najwięcej kadru ale widać przesadziłem.
Postaram się wrzucić coś lużniejszego.
Pozdrawiam
Przy jedynce ta ciasnota mi odpowiada, ale przy 2 jw napisali koledzy
Michał Figura
06-11-2010, 16:16
powiem ta, masz wiele lepszych fot...
Mnie się podoba, też lubie jak ptak wypełnia prawie cały kadr ;) Mam dużo fot, gdzie praktycznie ptak jest w całej focie, ale nie pokazuje. Pare razy pokazałem i jakoś każdy ma ale że ptak wypełnia cały kadr.
Niewiem dlaczego, tak wiele osób do tego podchodzi z takim nastawieniem. Mam swoją opinie na ten temat, ale nie chce robić nie potrzebnej dyskusji ;)
1 lepsza.Na dwójce zbyt dużo jasnych obszarów które są pozbawione szczegółów.Przy takim zbliżeniu to moim zdaniem istotne.
jajacek44
07-11-2010, 21:46
Mnie się podoba, też lubie jak ptak wypełnia prawie cały kadr ;) Mam dużo fot, gdzie praktycznie ptak jest w całej focie, ale nie pokazuje. Pare razy pokazałem i jakoś każdy ma ale że ptak wypełnia cały kadr.
Niewiem dlaczego, tak wiele osób do tego podchodzi z takim nastawieniem. Mam swoją opinie na ten temat, ale nie chce robić nie potrzebnej dyskusji ;)
...ano dlatego, że mniejszą sztuką jest pokazanie samego ptaka w kadrze niż ptaka i kawałka jego naturalnego środowiska :smile:
I tu by się z Tobą nie zgodził.
Kwestia pokazania samego ptaka w ciasnym kadrze lub ptaka i fragmentu jego środowiska to dwie rózne rzeczy.
Istotne jaki był zamysł autora fotografii a efekt końcowy oceniają oglądający.
Jeden woli ciasno,drugi lużniej,trzeci jaśniej itd.
Dla mnie wszystkie Wasze uwagi są bardzo cenne i z pewnością wezmę je pod uwagę.
Pozdrawiam
jajacek44
07-11-2010, 22:10
Kadry całkowicie wypełnione ptakiem są takie same ...lub prawie i prędzej czy pózniej się znudzą :smile:
Regułą jest zostawianie przestrzeni od strony w którą ptak odwraca głowę, żeby miał tzw "miejsce na oddech".
Bardzo ciasne kadry IMHO dobrze wyglądają wyłącznie kiedy ptak jest zwrócony dziobem do obiektywu tak jak tu na 1.
mniejszą sztuką jest pokazanie samego ptaka w kadrze niż ptaka i kawałka jego naturalnego środowiska :smile:
W pełni się zgodzę Jacku. Przy środowiskowych ujęciach trzeba bardzo dużo uwagi poświęcić na obserwowaniu otoczenia. Wyszukanie odpowiedniego tła przy szerszym kadrze jest znacznie bardziej wymagające, bo nie jest ono tak bardzo rozmyte i zawsze znajdą się jakieś "przeszkadzajki" w kadrze - im szerzej tym trudniej o czyste pole przed i za modelem.
Kadry całkowicie wypełnione ptakiem są takie same ...lub prawie i prędzej czy pózniej się znudzą :smile:
No i znów nie sposób mi się nie zgodzić :mrgreen:. Nie zmienia to faktu, że od czasu do czasu fajnie jest zrobić jakąś czystą "atlasówkę".
Amen :)
Bardzo dziękuję Wszystkim za komentarze.Są dla mnie jak zwykle bardzo cenne i z pewnością takie uwagi jak od m.in. jajacek44 isekta , wezmę pod uwagę przy kolejnych fotach.
Pozdrawiam