PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor AF 200mm f/4D ED-IF Macro Ktoś posiada?

bulinko
05-11-2010, 20:29
Witam czy ktoś jest szczęśliwym posiadaczem w/w szkła.
Chciałbym zebrać jak najwięcej informacji na temat tego obiektywu.
Ze względu na swoją cene, jest niewiele komentarzy.(większość na zagranicznych stronach)

Więc prośba do was forumowicze, podzielcie się doznaniami z użytkowania tego obiektywu.
Jak działa AF, jak sprawdza się system CRC i czy ma on wpływ na jakoś obrazka, jak radzi sobie pod światło.
Ew. jak ktoś by posiadał jakieś sample to chętnie zobacze(o nefach nawet nie myśle:D)

Mariusz888
05-11-2010, 21:20
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=102263

Btw ja osobiście uważam że to szkło ma nieadekwatną do jakości cenę - wiem że w macro niby ostrzy się ręcznie ale takie Sigmy 150 i 180 mają HSM a tutaj tylko śrubokręt... optycznie uważam, że też jakiejś przepaści nie ma - dlatego jest tak żadko wybierany. Po prostu w szkłach macro konkurencja jest tak ogromna, że praktycznie każda z firm ma jakieś szkło które jest co najmniej bardzo dobre lub świetne i przez to nikt za bardzo nie kupuje tego szkła ;)

bulinko
06-11-2010, 08:25
Widziałem ten link, ale zdjęcia do mnie w ogóle nie trafiają, wszystkie prawie poruszone.
Dzięki za wyrażenie swojego zdania Mariusz.
Zainteresowałem się tym szkłem, ale tylko ze względu, że mało jest opini na temat w/w szkła i chciałbym zebrać trochę informacji.
Najprawdopodobniej będe zmieniał w lutym swojego N105, na coś dłuższego z zakresu ogniskowych 150-200mm

samek
06-11-2010, 09:43
Widziałem ten link, ale zdjęcia do mnie w ogóle nie trafiają, wszystkie prawie poruszone...

Nauki nigdy za wiele. Rozumiem, że zdjęcia nie trafiają - w końcu coś się podoba, a coś nie.
Ale co z tym poruszeniem? Mógłbyś wskazać, które jest ostre? Przez analogię dojdę, że pozostałe 'prawie wszystkie' są poruszone. Przyjrzę się im jeszcze raz i może moje oczy się czegoś nauczą.

bulinko
06-11-2010, 09:47
Nauki nigdy za wiele. Rozumiem, że zdjęcia nie trafiają - w końcu coś się podoba, a coś nie.
Ale co z tym poruszeniem? Mógłbyś wskazać, które jest ostre? Przez analogię dojdę, że pozostałe 'prawie wszystkie' są poruszone. Przyjrzę się im jeszcze raz i może moje oczy się czegoś nauczą.

Spokojnie, z tym poruszeniem to przesadziłem.
Chce zebrać informacje na temat obiektywu, a nie się kłócić o jakieś dyrdymały.

ranbir kapoor
06-11-2010, 12:07
jako ze to ja wstawilem te kilka fot po tygodniowym obcowanu z tym szklem to musze powiedziec ze optycznie swietne ale 5 tysi bym nie dal, moze jak wyjdzie nowa wersja, dadza nanopowloki i VR to bedzie tyle warte

bulinko
06-11-2010, 15:09
jako ze to ja wstawilem te kilka fot po tygodniowym obcowanu z tym szklem to musze powiedziec ze optycznie swietne ale 5 tysi bym nie dal, moze jak wyjdzie nowa wersja, dadza nanopowloki i VR to bedzie tyle warte

Właśnie mnie wyprzedziłeś, bo miałem się do ciebie zwrócić na PW o opinie na temat tego szkła;)
Jak wyjdzie nowa wersja to pewnie będzie stała na rynku za ok. 7k, bo VR dojdzie i tak jak wspomniałeś nanopowłoki i inne pierdoły.
W takim razie jedynym słusznym zmiennikiem N105, by mieć dłuższą ogniskową jest S150.
Myślałem jeszcze nad S180, ale z tego co wyczytałem to nie ma on najlepszej ostrości (adekwatnej do ceny), ale nie będę się pastwił nad tym obiektywem bo go nawet nie użytkowałem.

kh29228
06-11-2010, 16:19
jak szukasz długiego makro to pomyśl nad tamronem 180. bardzo dobre szkło, o którym często zapominamy

Mariusz888
06-11-2010, 16:21
Myślałem jeszcze nad S180, ale z tego co wyczytałem to nie ma on najlepszej ostrości (adekwatnej do ceny),
Pozwolę się nie zgodzić - co prawda ja wybrałem S150 ale ten gość robi głównie S180:
http://www.juzaphoto.com/eng/photo_galleries.htm
masę fotek macro ma właśnie z S180 :)

spiritwood
06-11-2010, 16:37
Zdecydowaną większość macro ma raczej z Canona 180 3.5 :)
Czym by jednak nie robił - dzięki za link. Ładne zdjęcia.

bulinko
06-11-2010, 16:39
Pozwolę się nie zgodzić - co prawda ja wybrałem S150 ale ten gość robi głównie S180:
http://www.juzaphoto.com/eng/photo_galleries.htm
masę fotek macro ma właśnie z S180 :)

Znam jego stronę i faktycznie ona najbardziej mnie przekonuje nad S180, ale bym chciał zobaczyć NEFY.
Bo nigdy nie wiadomo, co jest magią (PS), a prawdą
Poza tym wczoraj znalazłem na DA, gościa co robi zestawem d90+S180. Niektóre zdjęcia wgniotły mnie w fotel
Link do DA (http://flukee.deviantart.com/)
Ustrzelone S180 przez w/w fotografa (http://fc07.deviantart.net/fs71/f/2010/123/9/b/Orange_Tip__Male_by_FLuKee.jpg)

jak szukasz długiego makro to pomyśl nad tamronem 180. bardzo dobre szkło, o którym często zapominamy

Nie zapomniałem o Tamronie, wiele bardzo dobrych opinii słyszałem na jego temat...ale tylko opinii.
I ma on coś w sobie co mnie przyciąga, 180mm i cena (póka cenowa co N105)

ranbir kapoor
06-11-2010, 17:31
pytanie do czego potrzebujesz to szklo
bo dla mnie nie do pobicia jest zestaw macro planarow 50 i 100
jedyny ich minus to minimalna skala 1:2
moge w wolnej chwili zerknac na dysk czy nie mam wiecej zdjec z tej 200tki

Mariusz888
06-11-2010, 17:39
Jeśli stricte macro to właśnie planary mimo swojej jakości mają słabiutki rezultat jeśli chodzi o odwzorowanie - 1:2 to w moim odczuciu w ogóle nie jest szkło macro i uważam, że nazywanie tych szkieł "macro" jest trochę na wyrost - dla mnie macro to jest gdy szkło ma 1:1 ;) niemniej 1:2 też najczęściej wystarcza, aczkolwiek jak chcesz mieć duże powiększenia to im większe odwzorowanie to tym lepiej... ;)

bulinko
06-11-2010, 18:24
Jeśli stricte macro to właśnie planary mimo swojej jakości mają słabiutki rezultat jeśli chodzi o odwzorowanie - 1:2 to w moim odczuciu w ogóle nie jest szkło macro i uważam, że nazywanie tych szkieł "macro" jest trochę na wyrost - dla mnie macro to jest gdy szkło ma 1:1 ;) niemniej 1:2 też najczęściej wystarcza, aczkolwiek jak chcesz mieć duże powiększenia to im większe odwzorowanie to tym lepiej... ;)

Tak stricte makro:)
Chyba wyciągnąłeś mi to z głowy, pod tym względem myśle dokładnie tak samo.
Czytałem o tych Plenar-ach dość dużo, ale trochę mi nie w smak, że skala to 1:2...
Bardziej te Zeissy nadawały by się dla ,,portecistów'', z tą skalą.
I tak jak napisałeś, makro to 1:1. Poza tym, bym musiał Plenara zabrać w teren i zobaczyć jak się z nim pracuje.
A takiej możliwości raczej niemam, bo nie znam nikogo kto by posiadał w/w obiektyw.

pytanie do czego potrzebujesz to szklo
bo dla mnie nie do pobicia jest zestaw macro planarow 50 i 100
jedyny ich minus to minimalna skala 1:2
moge w wolnej chwili zerknac na dysk czy nie mam wiecej zdjec z tej 200tki

Tak jak wyżej napisałem, do makro.
I jeżeli masz jakieś Nef z 200tki, to by było cudnie:)
P.s a masz jakieś zdjęcia z planarów, bo też bym z chęcią oglądnął, bo te szkła mi chodzą po głowie:)

spiritwood
06-11-2010, 18:35
Zawssze można do Planara podłączyć pierścień pośredni dystansowy. Masz skalę 1:1 bez utraty jakości (choć Bjorn Rorslett twierdzi, że jakiś tam procent utraty jest). Sporo obiektywów macro, nikonowsie 55 Ai/AiS (oraz legendarne Kiron 90 2.5 i jego wcielenie Vivitar 90 2.5) stosowały to rozwiązanie. Poza tym umówmy się: jeżeli nie robisz zdjęcia oczu ważki, to 1:2 nie jest aż tak mocno ograniczające...

ranbir kapoor
06-11-2010, 18:54
I jeżeli masz jakieś Nef z 200tki, to by było cudnie:)
P.s a masz jakieś zdjęcia z planarów, bo też bym z chęcią oglądnął, bo te szkła mi chodzą po głowie:)

nefow raczej nie mam z 200tki
co do zeissa 50 z racji ze to moje ulubione szklo zdjec troche sie znajdze

bulinko
06-11-2010, 19:02
nefow raczej nie mam z 200tki
co do zeissa 50 z racji ze to moje ulubione szklo zdjec troche sie znajdze

JPG też przejdą, a z 50 bardzo chętnie oglądne.
Bo tak jak pisałem wcześniej, chodzą mi one po głowie:)
Mam podać ci email, być przysłał jakieś sample?

Zawssze można do Planara podłączyć pierścień pośredni dystansowy. Masz skalę 1:1 bez utraty jakości (choć Bjorn Rorslett twierdzi, że jakiś tam procent utraty jest). Sporo obiektywów macro, nikonowsie 55 Ai/AiS (oraz legendarne Kiron 90 2.5 i jego wcielenie Vivitar 90 2.5) stosowały to rozwiązanie. Poza tym umówmy się: jeżeli nie robisz zdjęcia oczu ważki, to 1:2 nie jest aż tak mocno ograniczające...

No w gruncie, rzeczy masz racje.
Super przybliżeń nie robie, a to co fotografuje to raczej fotografia zbliżeniowa, niż Makro.
Więc przeżył bym z tym 1:2.

ranbir kapoor
06-11-2010, 19:14
postaram sie wieczorem cos zlalesc
najlepiej namiary na ftpa to rzuce ci duze fotki

spiritwood
06-11-2010, 19:16
Z tego co się naoglądałem, to Zeiss 100 jest szkłem genialnym. Jak na szkło macro jest bardzo malarski, że tak to ujmę. Gdyby nie podchody i gimnastyka z zakupem - miałbym go już*teraz. Niestety, polskiemu dystrybutorowi nie zapłacę złodziejskiej ceny, a w wojażach zagranicznych zwykle towarzyszy mi główna księgowa, która ostatnio i tak musiała przełknąć kolejne szalenstwo...
Nie jest lekko ;)

Na Twoim miejscu nie oglądałbym się...

.

bulinko
06-11-2010, 19:51
postaram sie wieczorem cos zlalesc
najlepiej namiary na ftpa to rzuce ci duze fotki

Z tym FTP to raczej nie przejdzie, bo dla mnie to czarna magia:D

Z tego co się naoglądałem, to Zeiss 100 jest szkłem genialnym. Jak na szkło macro jest bardzo malarski, że tak to ujmę. Gdyby nie podchody i gimnastyka z zakupem - miałbym go już*teraz. Niestety, polskiemu dystrybutorowi nie zapłacę złodziejskiej ceny, a w wojażach zagranicznych zwykle towarzyszy mi główna księgowa, która ostatnio i tak musiała przełknąć kolejne szalenstwo...
Nie jest lekko

Na Twoim miejscu nie oglądałbym się...

Zgadza w Polsce to jest złodziejstwo, bez żadnych skrupułów.
Na zagranicznych rynkach można dostać to szkło 1000 zł taniej(tak jak patrzyłem na szybko)
Póki co nie śpieszy mi się na urwanie głowy. Mam czas do lutego, więc rozważam kilka obiektywów.
I bardzo się ciesze, że są osoby które mają coś do powiedzenia na ten temat:)

Kopalnia Sampli z Planara 100 (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=791379&highlight=zeiss)