Zobacz pełną wersję : D 300 S - AF raz jeszcze
paranoid
05-11-2010, 16:04
Witam mam pytanie po raz drugi a mianowicie mam D300 S pytanie co do kalibracji czy ustawić w menu jako włączona czy nie gdyż w instrukcji pisze ,że NIE zalecamy używania funkcji korekty autofokusa w większości sytuacji ponieważ funkcja może zakłócić normalne ustawienie ostrości: stosować jedynie w konieczności. Czy ktoś może mi to przełożyć .Pozostałe rzeczy typu AF zostały wyjaśnione w poprzednim poście.Dzięki.
Pozdrawiam
scottbiker
05-11-2010, 16:27
Funkcję możesz włączyć. Ale ważne jest rozpoznanie, czy FF/BF występuje w body czy w szkłach. Jeżeli w body to ustaw tą wartość dla body, jeżeli w danym szkle to przypisz ją do danego słoika. Jeżeli źle to rozpoznasz to po podpięciu innego obiektywu problem też może wystąpić - bo masz opcję włączoną dla body a powinno być dla szkła, albo odwrotnie. W d300 nie zaobserwowałem niczego złego po włączeniu tej funkcji. Teraz mam wersję s i na szczęście nie potrzebuję niczego takiego.
Wojteksw
05-11-2010, 17:09
Precyzyjna korekta w body nie wpływa negatywnie na jakość zdjęć, nie widzę żadnych przeciwwskazań o ile precyzyjna korekta nie jest w bardzo skrajnych wartościach. Zapisywanie tych ustawień w body jest bardzo dobre, bo po zmianie obiektywu aparat automatycznie rozpoznaje jakie były ustawienia dla poszczególnych obiektywów. Ja każdy obiektyw sprawdzam tak jak opisałem z wykorzystaniem własnego przyrządu i jestem z tego zadowolony.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=161637&page=2