PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc w doborze analoga

F670ES
05-11-2010, 15:55
Jako, że to mój pierwszy post na tym forum chcę wszystkich serdecznie przywitać.

Jestem na etapie poszukiwania lustrzanki analogowej z szybkim AF. Budżet to max 400zł. Poszperałem po sieci i nie mogę znaleźć żadnego porównania szybkości działania AF np. w takim Nikonie F80 do obecnych puszek cyfrowych. Wcześniej posiadałem Pentaxa K200D i szybko z niego zrezygnowałem ze względu na badziewny AF, tak więc podstawowe pytanie : czy AF w nikonie F80 lub Dynaxie 7 dorównuje szybkością powiedzmy Nikonowi D40 ? Jeżeli tak to którą puszkę byście mi polecili do kwoty 400zł (fajnie jakby udało się z jakimś szkłem od razu kupić za tę kwotę). Na razie mam dwóch faworytów mianowicie : Nikon F80 i Minolta Dynax 7, choć bardziej stawiam na nikona, gdyż w przyszłości będę chciał dokupić cyfraka D90 do kompletu to i szkła by mi do niego pasowały.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

silver56
05-11-2010, 19:51
Witam,

nikon F90x - w moim subiektywnym odczuciu szybkość zbilżona do D3

lenio
05-11-2010, 19:51
Nie znam szybkości AF z D40 ale Nikony F65, F70, F80 które miałem były szybsze niż D70 ale wolniejsze niż D200.

F670ES
05-11-2010, 20:11
Dzięki wielkie za odpowiedzi. Zainteresował mnie jeszcze jeden model, mianowicie Canon EOS 30v, ponoć canony pod reporterkę robione i zawsze szybkim af się szczyciły, ale parę cyfraków trzymałem w rękach i ergonomia tego kiepska była. Tak czy inaczej jeżeli ktoś miał styczność z tym modelem i może się wypowiedzieć o szybkości jego AF to też chętnie się dowiem. W specyfikacji tego canona widnieje : Focus points - 7 (in cross shape) - czy to oznacza że ma 7 punktów krzyżowych ?

PS. i jeszcze takie banalne pytanie,ale czytam i albo mi umknęło,albo nie znalazłem do tej pory....czy F80 ma silnik AF w korpusie czy będę musiał kupować szkła AF-S ?

lenio
05-11-2010, 20:35
F80 ma silnik AF

F670ES
05-11-2010, 20:49
Ok. To już ostatnie mam nadzieje pytanie, bo z Canona jednak raczej rezygnuje. Na co zwrócić uwagę przy zakupie Nikona F80 ? Czy są jakieś znane usterki ? Czy można się obawiać nieszczelności korpusu, tak że będzie prześwietlał kliszę ?

Rycerz
05-11-2010, 21:10
zachecam do zapoznania się z wątkiem F80 kontra F90x (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=57130)
i kupienie prawdziwego aparatu [ czyli 90x ;) ]

F670ES
05-11-2010, 21:55
Dzięki za linka. Wybór już padł i F80 kupione, może się trochę pośpieszyłem ale przestudiowałem różnice i chyba jednak F80 będzie dla mnie bardziej odpowiednie, a cenę zdaje się też niezła trafiłem bo za mniej niż 250zł. Obie puszki mają swoje niezaprzeczalne wady i zalety. Chodzą opinie, że F80 ma nieco szybszy AF od F90x no i w sumie zależało mi na w miarę lekkim sprzęcie. Wizjer w F80 nie będzie aż tak przeszkadzał bo do "manualnej" zabawy i tak planuje dokupić ME Super albo Olympusa Om-1n i jazda z M42 :) Póki co jedyny duży minus jaki widzę w F80 to zasilanie CR123A, ale można kupić ładowarkę i akumulatorki więc jakoś przeżyję.
Jak już aparat dojdzie to zrobię test porównawczy autofocusa z nikonem d90 na tym samym obiektywie i dam znać tutaj. Może się komuś przyda dodatkowa opinia.

Wracając do pytań : na coś szczególnego mam zwrócić uwagę przy sprawdzaniu sprawności tego sprzętu ? I takie pytanko na przyszłość bo też nie jestem pewny : czy w F80 jest opcja wielokrotnej ekspozycji czy też potrzebna jest dodatkowa ścianka tylna tak jak w modelu F90x ? Jeżeli tak to jakie jest oznaczenie tej ścianki ?

enthropia
05-11-2010, 22:19
F80 to fajna puszka, ale np. nie mierzy światła z starymi manualnymi Nikkorami, to jest chyba jej największy minus.
Co do przypadłości F80 to chyba najbardziej znana to niesprawnie działający przełącznik zmiany rodzaju pomiaru światła. Zdarza się, że mimo przekręcenia przełącznika (swoją drogą, dość niewygodnego) pomiar się nie zmienia, trzeba na to zwrócić uwagę, patrząc w wizjer.
Poza tym, super aparat.

F670ES
05-11-2010, 22:33
Tak jak pisałem wcześniej szkła akurat będę do F80 dobierał tak żeby z planowanym D90 w przyszłości śmigały, a do manualnych kupię coś innego. Choć nie ukrywam że idealnie by było gdyby F80 miała duży, jasny wizjer o 100% pokryciu kadru i pełną kompatybilność z M42 tak jak pentax :) Swoją drogą to 92% pokrycie kadru w F80 też trochę mnie martwi, ale pewno da się przyzwyczaić do tego z czasem.

c-man
05-11-2010, 22:46
...czy w F80 jest opcja wielokrotnej ekspozycji...

Oczywiście że jest - wybierasz tryb ekspozycji na tarczy pod pokrętłem z trybami PSAM, podobnie jak w profi puszkach - odblokowujesz tarczę naciskając i przytrzymując ten mały, wystający przycisk z przodu. Masz do wyboru tryby: jeden strzał, zdjęcia seryjne, samowyzwalacz, wielokrotna ekspozycja.

Z tego co wiem, w F80 nie można wymieniać tylnych ścianek.

Jeśli chodzi o to, na co zwracać uwagę, w pierwszej kolejności powiem: na zatrzaski ścianki. Są plastikowe, łatwo je połamać - i to często spotykany problem. Uważaj żeby się nie nadziać na trefny egzemplarz - ja niestety miałem taki przypadek, i od tamtego czasu kupuję puszki tylko z ręki do ręki, nigdy przez internet...
Często pojawiają się też głosy, jakoby pokrętło PSAM miało luzy - ja miałem tak we wszystkich egzemplarzach jakie posiadałem, więc nie radze się tym przejmować - ten typ tak ma.

F80 to świetna pucha - taki uproszczony F100, więc ma nowoczesny pomiar światła i detektor AF, świetnie obsługuje Matrix Metering i szkła z silnikami. Dobrze będzie Ci się więc pracować z nową szklarnią, ale niestety nie podepniesz starych szkieł bez procesora...

Co do zasilania - ja miałem akumulatory CR123 (kupiłem tutaj (http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=2272&idzastosowanianad=275), w komplecie z ładowarką), ale polecam kupić battery pack. Poza uproszczeniem eksploatacji (4 x R6) niesłychanie wręcz poprawia komfort obsługi. Korpus F80 jest trochę mały, taki jak F65 itp - ale w tamtych modelach nie było przycisków pamięci ekspozycji i przedniego pokrętła. W przypadku F80 niesłychanie upierdliwa jest ich obsługa - a przecież powinny pomagać. Po prostu brakuje miejsca na oparcie jednego palca, i dłoń trzeba nieustannie poprawiać na uchwycie... Z battery packiem - aparat leży w dłoni pewnie, a wszystkie pokrętła są pod palcami - czyli tam gdzie powinny :D

A wizjer F80 w porównaniu do D40 czy D70 to jak telewizor plazmowy i dziurka od klucza... :mrgreen:

F670ES
05-11-2010, 23:06
Uważaj żeby się nie nadziać na trefny egzemplarz - ja niestety miałem taki przypadek, i od tamtego czasu kupuję puszki tylko z ręki do ręki, nigdy przez internet...

Co masz dokładnie na myśli ? Taki który w ogóle nie działa ? Na wszelki wypadek wezmę opcję ze sprawdzeniem przy kurierze :)
Z tym wizjerem jeżeli taka różnica to bajka :) a gripa na pewno dokupię z czasem.

Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło. Jakie klisze polecacie do F80 i czy próbować slajdy czy lepiej negatyw ?

c-man
05-11-2010, 23:21
Co masz dokładnie na myśli ? Taki który w ogóle nie działa ? Na wszelki wypadek wezmę opcję ze sprawdzeniem przy kurierze :)
Z tym wizjerem jeżeli taka różnica to bajka :) a gripa na pewno dokupię z czasem.

Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło. Jakie klisze polecacie do F80 i czy próbować slajdy czy lepiej negatyw ?

No chodzi mi o tę ściankę - najlepiej sprawdź czy ząbki zatrzasków nie są pęknięte/klejone.
"Klisze" Mój Drogi to były w XIX wieku ;) A na poważnie - jak chcesz wybrać film, no to nie "do F80" tylko do Twoich potrzeb :)
Możesz na sprawdzenie wziąć jakiś negatyw (bo w razie problemów slajd za drogo Ci wyjdzie) i jak będzie OK, możesz zacząć bawić się w dia, negatywy B&W...
Ja osobiście bym popróbował na jakimś negatywie czarno-białym, może Ilford PAN albo popularny ostatnio Rollei Retro. Polecam zajrzeć w tej sprawie do działu "Tradycyjne techniki wołania - ciemnia" (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=60) (tylko wybierz sobie na dole opcję wyświetlania wszystkich wątków "od początku", a nie tylko najnowszych - będziesz mógł podłubać i poczytać)

F670ES
05-11-2010, 23:37
Ok, jeszcze raz dzięki za pomoc wszystkim :) Będzie kupa zabawy, nie to co z nudnym cyfrakiem.

igg
05-11-2010, 23:54
nie kupuj ładowarki, sześć razy zmienisz puszkę zanim ci się zwykłe, nowe baterki skończą

F670ES
06-11-2010, 00:02
Czemu zakładasz, że tak szybko puszkę zmienię ?

Rycerz
06-11-2010, 10:38
raczej wskazuje na mały pobór prądu w puszce ;) ja w F90x zmieniałem baterie dwa razy ;)

Marco665
06-11-2010, 10:38
F90x waży z 600kg, ale jest wytrzymalszy niż F80 (o ile się nie mylę również lepiej uszczelniony, ale nie miałem okazji porównywać w ulewie), no i co już wcześniej padło - pomierzy światło z manualnymi szkłami, więc np. takimi jak 12listkowy jupiter 135 (za całą stówkę kupisz taki obiektyw), a także obiektywy non-Ai Nikona.

F670ES
06-11-2010, 12:21
Z czasem przesiądę się na F100 pewno i tak :) a jak mnie przyciśnie teraz z kasą to mogę kupić manuala i światłomierz i też jakoś dam radę, ale generalnie raczej F80 ma do AF mi służyć.

igg
06-11-2010, 23:35
... bo miałem ... przez chwilę ...
a ja właśnie mam f100 i sie zastanawiam, po co mi taki
ech, tęsknie za fe i f60 :-) bez kitu :-(

f90 nie śmiga z non-AI, AFS, VR ale i tak wolałbym do niego dobierać szkła niż do szkieł dobrać f80

Shah
07-11-2010, 15:24
Ja przymierzam się do sprzedaży F90x na rzecz F3 z motorem. Chciałem F2 ale jakoś cenowo wypada drożej niż F3. Ktoś ma ten korpus?

Marco665
07-11-2010, 19:15
Shah, na giełdzie w Stodole były dzisiaj po 9 stówek F3 z motorem. Zupełnie inna bajka niż F90, przepaść jest między nimi. Może być problem z wygodą trzymania. F90 leży zdecydowanie lepiej (przynajmniej mi).

radekone
08-11-2010, 16:12
F80 ma jedna wrecz unikatowa zalete: jest cichy jak dalmierze. Z tego powodu nie zamienilbym go na zadne efsto ani na nic innego. Dla mnie aparat bez wad - do szkiel manualnych mam fm2n.

F670ES
10-11-2010, 19:16
Póki czekam na F80 to zadam jeszcze jedno pytanie. W jaki sposób się czyści takiego analoga ? Lustro, matówka i ścianka dociskająca film czy gdzieś jeszcze należy przedmuchać/przetrzeć ?

c-man
10-11-2010, 19:21
Generalnie trzeba przedmuchać z kurzu to co z tyłu, po otwarciu ścianki, przeczyścić szmatką styki od kodu DX, dociskacz filmu, okienko...
Uwaga tylko na migawkę - bardzo delikatna! Niczym nie dotykać, nie można też kierować na lamelki zbyt silnego strumienia powietrza z gruszki...
Z przodu to wystarczy odkurzyć matówkę i lustro.
No i styki - standardowo przetrzeć...
Chyba tyle - nie różni się to zbytnio od konserwacji cyfry, z tym że najwrażliwszym elementem jest, zamiast matrycy, migawka.

F670ES
10-11-2010, 19:28
Dzięki :)

Piotr.S
10-11-2010, 19:44
Mam i F90 i F3. Pierwszy dla przyzwyczajonych do nowych technologii (autofokus i różne automatyki ekspozycji), drugi dla obytych z tradycyjną techniką. Oba towarzyszą dzielnie D300 i D70. Każdy w odpowiednim momencie.

F670ES
15-11-2010, 16:34
F80 w końcu dotarło. Fajna puszka, ale jednej rzeczy trochę nie rozumiem, bo jestem nowy w analogach. Mianowicie chodzi o ISO. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć zależność pomiędzy ustawieniem ISO w aparacie a czułością filmu ? Przykładowo : słabe warunki oświetleniowe i dwie sytuacje:
1. Film o czułości 100, a w aparacie ustawiam ISO 600
2. Film o czułości 200, a w aparacie ustawiam ISO 600
Rozumiem, że w drugim przypadku będzie potrzebne mniej światła do prawidłowego naświetlenia klatki, czyli skróci się czas migawki, albo będę mógł dać większą przesłonę ? I czy takie ustawienia ISO w aparacie są w ogóle dobre ? Czy powinienem np. przy kliszy o czułości 200 w aparacie ustawiać ISO max 200 ?
I chciałem też zapytać jak działa ten automatyczny dobór ISO - "DX" ? On dobiera ISO do wartości przesłony i migawki czy ustawia takie ISO jakie ma klisza na stałe ?

conik
15-11-2010, 16:48
DX to kod na puszce z filmem ktory za pomoca stykow jest zczytywany przez aparat.
Aparat ustawia iso takie jakie ma film i od ciebie zalezy czy przeswietlisz czy niedoswietlisz

F670ES
17-11-2010, 22:41
Mam jeszcze jedno banalne pytanie. Dopiero teraz zauważyłem że przy szerokim kącie w wizjerze strasznie obcina rogi. Obiektyw to kitowy af-s nikkor 18-55. Czy do F80 trzeba kupować szkła pod Full frame ?

c-man
17-11-2010, 22:43
Owszem trzeba...
Pytanie rzeczywiście dość zaskakujące :)

F670ES
17-11-2010, 22:59
Łudziłem się, że może przy analogu jest jakiś ukryty sposób na to :P Dobrze, że 18-55 pożyczone :)

c-man
17-11-2010, 23:23
Kitowca do analoga kupisz za śmieszne pieniądze: 28-80mm/3,5-5,6 G lub D (jakościowo to taki odpowiednik 18-55) można znaleźć za 100 zł.

F670ES
18-11-2010, 00:33
No faktycznie dobra propozycja to szkło :) Generalnie Nikkory bez DX, Sigma DG, Tamron Di - te są full frame czy coś pominąłem ? Na początek zastanawiałem się nad 17-70, ale teraz tak patrze że może lepiej będzie na razie kupić takie 28-80, a potem spokojnie uzbierać na jakiś szeroki kąt i zooma lepszej jakości.

PS. Co do samego F80 to jestem w szoku że aparat z 2000r ma tak sprawny AF. Porównywałem z D40 i chyba ten sam poziom, może ciutek szybszy D40, D90 szybszy ale niewiele w sumie też. Tak czy inaczej Pentaxa odstawił daleko w tyle :)

c-man
18-11-2010, 00:40
No ale jeśli próbowałeś szkło z SWM, to puszka nie ma tu jakiegoś szczególnego znaczenia.
Dopiero na śrubokręcie poczujesz spore opóźnienie. Ale i tak F80 daje sobie świetnie radę.
Jeśli chodzi o trafianie w punkt, to detekcja AF jest taka jak w F100, więc na przyzwoitym poziomie...

F670ES
18-11-2010, 00:48
AA racja, nie wziąłem poprawki na AF-S

F670ES
23-11-2010, 20:04
Mam jeszcze jeden problem z F80. Chodzi o lampę błyskową. Wywołałem fotki i tam gdzie kompensacja lampy była na 0, a fotka robiona z odległości powiedzmy metra to mam prześwietlenia. Podczas gdy taka sama fotka robiona nikonem d40 i kompensacja lampy na +1 i prześwietlenia nie ma. Czy lampa w F80 jest tak mocna czy to kwestia czegoś innego ? Przymknięcie przesłony by pomogło, ale nie wiem ile domknąć żeby było prawidłowo naświetlone bo w manualu drabinka pokazuje mi naświetlnie bez uwzględnienia lampy. Gdyby ktoś miał jakiś fajny poradnik jak to opanować to będę wdzięczny.