Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : monitor 24 cale 1920x1200

logray
04-11-2010, 23:48
Witam wszystkich

Zastanawiam się nad zakupem nowego monitora. Zależy mi na zastosowaniach typowo domowych. Składanie filmów, gry i obróbka zdjęć. Zastanawiałem się nad 2410 Della, ale po przeczytaniu kilku opinii i plotek na temat wymiany matrycy na gorszą (z WU4-SLB1 na LM240WU1) doszedłem do wniosku, że może lepiej jest wydać trochę więcej i kupić coś pewnego. Czy jest sens podnieść kwotę z 2 na 3-4k? Czy w tej cenie dostanę coś porządnego nadającego się do obróbki filmów i nie przeszkadzającego w grach i zdjęciach?

Czornyj
05-11-2010, 00:06
NEC PA241W - ma 10-o bitową matrycę pIPS, 14-o bitowym, sprzętowo kalibrowanym 3D LUT z 16-o bitową precyzją przeliczeniową, elektroniczną kompensację równomierności podświetlenia z korektą starzenia się świetlówek i podświetleniem EWCG-CCFL. Nie ma na rynku lepszego 24" monitora do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy - są tylko ze 2 równie dobre.

logray
05-11-2010, 11:27
Dziękuję za odpowiedź. Chyba się na niego zdecyduję. Nie mogę znaleźć informacji na temat gwarancji NECa. Czy jest to Door to Door z wymianą już od 1 wypalonego piksela?

Czornyj
05-11-2010, 12:00
Gwarancja NEC jest 3 letnia, door to door. 6-o miesięczną gwarancją na całkowity brak bad pikseli objęte są jedynie 241W w wersji Spectraview Reference.

markB
05-11-2010, 12:51
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem z innego wątku: czy do przekształcenia "zwykłego" PA241W w Spectraview Reference wystarczy zdobyć program Spectraview z USA? Oczywiście nie chodzi mi o sprawy gwarancyjne, tylko o możliwość kalibracji sprzętowej.

Czornyj
05-11-2010, 13:00
Spectraview Reference 241 to fizycznie PA241W z nalepką, osłoną, europejskim profilerem Spectraview Profiler (aka basICColor display) i odblokowaną współpracą z tymże. Na rynku US nie ma podziału na spectry - niespectry, dlatego amerykański profiler Spectraview II demokratycznie kalibruje sprzętowo każdy panel serii PA/Reference.

logray
05-11-2010, 13:17
Poczytałem trochę i trafiłem na Eizo Foris FX2431. Nie jest to lepszy wybór do moich zastosowań od NEC PA241W?

markB
05-11-2010, 13:41
Dzięki Czornyj. Mam jeszcze jedno pytanie: czy istnieje legalna możliwość zainstalowania europejskiego Spectraview Profilera z odblokowaniem współpracy, za stosowną oczywiście opłatą uiszczaną NECowi (czy też dystrybutorowi)? Na stronie NECa jest ten program do ściągnięcia, ale podejrzewam, że to wersja testowa.

Czornyj
05-11-2010, 13:54
Poczytałem trochę i trafiłem na Eizo Foris FX2431. Nie jest to lepszy wybór do moich zastosowań od NEC PA241W?
Do filmów pewnie tak, do zdjęć napewno nie.

Dzięki Czornyj. Mam jeszcze jedno pytanie: czy istnieje legalna możliwość zainstalowania europejskiego Spectraview Profilera z odblokowaniem współpracy, za stosowną oczywiście opłatą uiszczaną NECowi (czy też dystrybutorowi)? Na stronie NECa jest ten program do ściągnięcia, ale podejrzewam, że to wersja testowa.
Program można pobrać, uruchomić, ale działał nie będzie. Sprawdza on sobie czy dany monitor to Spectraview/P221W i jeśli zidentyfikuje monitor jako PA, to opcja sprzętowej kalibracji jest niedostępna. Fizycznie istnieje możliwość przełączenia PA w tryb Spectraview (podobnie jak we wczesnych x90), tyle że o ile dawniej metoda była prosta i powszechnie znana, o tyle obecnie NEC ją skomplikował i okrył głęboką tajemnicą.

markB
05-11-2010, 16:47
Dzięki. Czyli przyjdzie na razie "prostować" kartę grafiki.

logray
07-11-2010, 10:03
Gwarancja NEC jest 3 letnia, door to door. 6-o miesięczną gwarancją na całkowity brak bad pikseli objęte są jedynie 241W w wersji Spectraview Reference.

Mam jeszcze jedno pytanie co do gwarancji Neca. Zastanawiam się nad zakupem poprzez sieć. Do tej pory zawsze kupowałem monitor w sklepie co pozwalało na jego bezproblemowe przetestowanie. Załóżmy czysto teoretycznie, że miałbym pecha i trafił na model z wadliwą matrycą. Czy taki monitor podlega wymianie?

Mój stary LG po 6 latach ma zero bad pikseli więc pewnie przesadzam, ale 4k pln to dla mnie nie jest mała kwota.

markB
07-11-2010, 13:36
Gwarancja NEC: http://www.nec-display-solutions.pl/ftp/0/134/%5B902%5D_Karta_gwarancyjna_NECDS.pdf
Jeśli kupisz monitor w sieci z wadliwą matrycą, to masz pełne prawo do wymiany w ciągu 10 dni od otrzymania przesyłki. Problem w tym co to jest wadliwa matryca. Na pewno będzie to matryca z widocznymi przebarwieniami, ale NEC nie uzna roszczeń, jeśli ilość wadliwych pikseli nie będzie przekraczała normy ISO 13406-2 (http://www.okazje.info.pl/porada/komputery/wadliwe-piksele-i-norma-iso-13406-2.html, http://www.esc.pl/information.php?info_id=12 - tutaj norma dla 24-calowych w ostatniej tabelce) dla monitora klasy PA241W Nie-Spectraview.

Czornyj
07-11-2010, 13:51
Na chwilę obecną statystyczne szanse na trafienie bad piksela w NECzkach serii PA są naprawdę minimalne. Z fabryki wychodzą już praktycznie tylko bezbłędne sztuki, a 99% bad pikseli powstaje wyłącznie w trakcie transportu. Panele NEC są b. dobrze zapakowane (pudło jest duuużo większe niż np. w przypadku Szajsunga), firma naprawdę staje na uszach by nic nie wyskoczyło, natomiast jakiś tam ułamek promila szansy na babola mimo wszystko jest.

Aby zwiększyć szanse na dobrą homogeniczność i brak badpikseli, panel dobrze jest przed użyciem wygrzać przez 24h z wyświetloną białą planszą w możliwie gorącym pomieszczeniu, by ciekły kryształ się dobrze "wylasował". Tak właśnie przygotowywane są panele Spectraview Reference - najpierw trafiają na wygrzewanko do sauny 45°C, a potem przez kilka godzin są oglądane przez ziutka, który doszukuje się badpikseli.

Tom01
07-11-2010, 14:25

Nie, jest za jasny o warunków domowych. Jako monitor uniwersalny proponuję jeszcze rozważyć EIZO S2433W. PA241W podobnie jak pokrewne (SX2462W) niezbyt nadają się do warunków domowych. Aby z takiego monitora skorzystać trzeba pamiętać o dostosowaniu warunków oświetleniowych.

Mam jeszcze jedno pytanie co do gwarancji Neca. Zastanawiam się nad zakupem poprzez sieć. Do tej pory zawsze kupowałem monitor w sklepie co pozwalało na jego bezproblemowe przetestowanie. Załóżmy czysto teoretycznie, że miałbym pecha i trafił na model z wadliwą matrycą. Czy taki monitor podlega wymianie?

Sprawdzanie w sklepie nie ma większego sensu bo piksel jeśli wyskoczy to po kilkudziesięciu godzinach pracy. W takim wypadku nie ma możliwości zwrotu, bowiem zakupy w sklepie są obarczone ustawowymi ograniczeniami "widziały gały co brały", tylko ładniej napisanymi w stosownych ustawach/rozporządzeniach.

logray
11-11-2010, 17:28
Poczytałem trochę więcej na forum o S2433W i się zdecydowałem na niego. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Dziękuję za pomoc.