Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wspomnienie II...
borregaard
04-11-2010, 23:30
....dawałem podobne,ale nie mogę znależć,bo "porządki "zabrały z 1500 wcześniejszych postów...:?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img213.imageshack.us/i/dsc87171b.jpg/)
Podoba mi się kompozycja tego kadru :-) świetne niebo wyczarowałeś :-) ale ta ramka... :mrgreen: wiem, Twoja praca :-)
borregaard
04-11-2010, 23:40
Podoba mi się kompozycja tego kadru :-) świetne niebo wyczarowałeś :-) ale ta ramka... :mrgreen: wiem, Twoja praca :-)
...N I C tego nie zmieni.....:wink: :D
Ciekawy efekt udało Ci się uzyskać na niebie - widać desaturację (której, przy takim niebie, sam jestem zwolennikiem), ale początkowo wydawała mi się ona nazbyt oczywista - za mocna. Co jednak intrygujące, przy nieco dłuższym gał wybałuszaniu, już mi to wszystko pasuje :) W dole zielenie, jak na mój gust, trochę zbyt chłodne. Kadr prosty, kompozycja fajnie przecięta rzeczką, interesujące niebo... Podoba się. No a ramka, cóż...:mrgreen:
niebo w dawnym borregaardowym stylu i kolorki również - gratki :)
Takie to lubię.Ramka bardzo dobrze dobrana.
Ladnie w kadrze , super sie oglada ale ta ramka niszczy takie dzielo .:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Kadr jak najbardziej poprawny, podział jak najbardziej słuszny, 2/3 nieba jak najbardziej uzasadnione bo tam "wiele się dzieje"...tylko jedno "ale", jakoś nie zapada w pamięć na długo, żaden element nie zatrzymuje wzroku. Jak dla mnie ramka jak najbardziej pasuje :)
pozdrowienia
borregaard
05-11-2010, 10:01
Kadr jak najbardziej poprawny, podział jak najbardziej słuszny, 2/3 nieba jak najbardziej uzasadnione bo tam "wiele się dzieje"...tylko jedno "ale", jakoś nie zapada w pamięć na długo, żaden element nie zatrzymuje wzroku. Jak dla mnie ramka jak najbardziej pasuje :)
pozdrowienia
Z pozoru...Jak pomyślisz o Biebrzy,to sobie przypomnisz,bo mz b.wiernie oddaje klimat nadbiebrzański....:D
Tam nie ma elementów,które zatrzymują wzrok,no może jakiś most,wieża obserwacyjna,łoś..:mrgreen:...ale to już tematy na inny obrazek...
borregard nigdy nie fotografowałem okolic nadbiebrzańskich, mam nadzieję, że może na wiosnę się uda tam wybrać na jakiś weekend (może jakiś wspólny plenerek wtedy :> ?? ). Natomiast żebyśmy się dobrze zrozumieli, zdjęcie jest dobre, po prostu nie jest tak przestrzennie, żeby przestrzeń zdominowała temat, a opinia to jedynie moje wrażenie. Wydaje mi się, że powyżej pewnego poziomu, liczą się również takie wrażenia, więc nie chciałem Ci po prostu słodzić, że technicznie super itd. bo to jakby w którymś tam momencie staje się normą.
borregaard
05-11-2010, 10:25
borregard nigdy nie fotografowałem okolic nadbiebrzańskich, mam nadzieję, że może na wiosnę się uda tam wybrać na jakiś weekend (może jakiś wspólny plenerek wtedy :> ?? ). Natomiast żebyśmy się dobrze zrozumieli, zdjęcie jest dobre, po prostu nie jest tak przestrzennie, żeby przestrzeń zdominowała temat, a opinia to jedynie moje wrażenie. Wydaje mi się, że powyżej pewnego poziomu, liczą się również takie wrażenia, więc nie chciałem Ci po prostu słodzić, że technicznie super itd. bo to jakby w którymś tam momencie staje się normą.
Będziesz w pobliżu,daj znać...:D
krzysztofz24
05-11-2010, 10:29
Bardzo starannie wykonany obrazek, przez to ramke mam wrazenie jak by wlasnie to byl obrazek wiszacy na scianie(mialem kiedys kalendarz z podobnymi widoczkami, to mi si skojarzylo;-)). Wszystko gra i niebo i ladny zielony, kadr tez ok...przyjemnie popatrzec.
Będziesz w pobliżu,daj znać...:D
:) ok będę się wybierał odezwę się :)
(no i naturalnie jakby co wszelką pomoc na południu oferuję :) )
pozdrowienia
Sebastianito
05-11-2010, 11:35
To jest wlasnie przyklad jak z nieciekawego zdjecia zrobic cos... jak to pisza, kapcie na miejscu, ale mam kapcie z "zapietkami", a sama ramka... jak z PRL-u :)
borregaard
05-11-2010, 11:46
To jest wlasnie przyklad jak z nieciekawego zdjecia zrobic cos... jak to pisza, kapcie na miejscu, ale mam kapcie z "zapietkami", a sama ramka... jak z PRL-u :)
Sebastianito,co Ty wiesz o ramkach z PRL-u......? :wink: :lol:
A mnie podoba się ramka ... i chmurki.
A ramka pasuje do tego zdjęcia.
Z ramkami to kolejna moda na powtarzanie ,że nie,że fuj.Tymczasem to rzecz gustu,jeden lubi drugi nie,więc jak ktoś nie lubi to jego sprawa i niech nie powtarza przy każdej okazji wywierając presję na innych.Co innego ocena,czy taka akurat ramka się podoba,pasuje itd.
Sebastianito
05-11-2010, 16:46
Sebastianito,co Ty wiesz o ramkach z PRL-u......? :wink: :lol:
Ramki z PRL do dzisiaj sa spotykane w wiekszosci gospodarst domowych bylego PGR-u. Wiem cos o tym bo jak bylem ministrantem to po koledzie jak chodzilem to widzialem :D :)
niby zwykły, nie ciekawy kadr a tak ładnie i ciekawie pokazany, bardzo mi pasuje.Pozdrawiam.
a sama ramka... jak z PRL-u :)
Ja natomiast PRL znam z autopsji dość dokładnie i jakoś takie ramki zupełnie mi się z tamtymi czasami nie kojarzą.Może za mało ramek w życiu widziałeś i teraz wszystkie kojarzą Ci się z tamtymi.
Ta ramka przypomina klasyczne passe-partout,używane od zawsze i do dziś,do oprawy rysunków,grafik czy akwareli.Zdjęcie Borregaarda przypomina stary obraz więc ramka pasuje tu idealnie.
Co tam ramka, ważny środek :).
A tu jest ciekawie. A to za sprawą naturalności w pokazaniu kawałka pejzażu, jak i oddania wiernie kolorystyki :).
Bardzo ladny kadr, w bdb obrobce... Podoba mi sie! :D
Co tam ramka, ważny środek :).
A tu jest ciekawie. A to za sprawą naturalności w pokazaniu kawałka pejzażu, jak i oddania wiernie kolorystyki :).
.... no to po co ta ramka? ...... adrenalinki brak :mrgreen:
borregaard
06-11-2010, 01:26
.... no to po co ta ramka? ...... adrenalinki brak :mrgreen:
Tak całkiem serio...nie rozumiem czemu nie dostrzega się pozytywnego działania szarej ramki dla odbioru na "czarnym" i "białym" forum.......:smile:
GUINNESSts
06-11-2010, 02:11
Eee Borri. Ramka jest oki.
Ja ciagle nie moge zrozumiec "fenomenu" zwracania uwagi na ramke. Ale dobrze. Jest prawie szara i osobiscie mi sie nie podoba(sama ramka). Gdyby tak R-128, G-128, B-128, no to mozemy opowiadac o szarej ramce;) Jesli juz o niej mowa, to wyobrazam sobie ten obraz, o ktorym za moment w duzej tej calej szarej dopasowanej do koloru nieba ramce. Takim wielkim paspartou. A tu malo miejsca:(
Obraz msz bdb skomponowany. Rzeczka jak slaczek podkresla kadr. Dol i jego tonacja dobrze komponuje sie z niebem. Wszystko oddaje jakis klimat i chyba dobrze mysle.
Stringi ze skorzanym paskem na miejscu;)
Jedynie -1Ev i nie bedzie podejrzen o prawie przepal;)
borregaard
06-11-2010, 08:40
Eee Borri. Ramka jest oki.
Ja ciagle nie moge zrozumiec "fenomenu" zwracania uwagi na ramke. Ale dobrze. Jest prawie szara i osobiscie mi sie nie podoba(sama ramka). Gdyby tak R-128, G-128, B-128, no to mozemy opowiadac o szarej ramce;) Jesli juz o niej mowa, to wyobrazam sobie ten obraz, o ktorym za moment w duzej tej calej szarej dopasowanej do koloru nieba ramce. Takim wielkim paspartou. A tu malo miejsca:(
Obraz msz bdb skomponowany. Rzeczka jak slaczek podkresla kadr. Dol i jego tonacja dobrze komponuje sie z niebem. Wszystko oddaje jakis klimat i chyba dobrze mysle.
Stringi ze skorzanym paskem na miejscu
Jedynie -1Ev i nie bedzie podejrzen o prawie przepal;)
Ojojojoj....już jest na granicy ciemnicy..... Chyba monitorek za mocno pali..?..;)
źródło (http://img838.imageshack.us/i/catsqd.jpg/)
Ramkę pominę ;) ale środek jak najbardziej się podoba ...ładne niebo
Bardzo ładny spokojny kadr.Pozdrawiam
Nikonozaur
06-11-2010, 19:20
Wchodzę w to, w ramkę również. ;)
Pablo 77
06-11-2010, 21:12
W Twoim stylu:ładne i niebo też mi sie podoba:)
borregaard
06-11-2010, 22:17
Dzięki za,w sumie,pozytywny odbiór......Dobrego światła życzę tym bonusikiem
źródło (http://img99.imageshack.us/i/dsc4096.jpg/)
Mnie to sie glownie za niebo podoba. Bonusik jakis taki ..... :) ... cienki .... :)
Bonusik jakis taki ..... :) ... cienki .... :)
Mnie się podoba,nawet bardzo.
oooo tak, bonusik jest bardzo ładny (ciekawe czy jakby ciachnąć trochę góry i trochę dołu byłby ciekawszy...pytanie retoryczne, sobie po prostu poprzesuwałem fotkę zasłaniając górę i dół i takie mnie naszło zastanowienie)
Bartekkw
07-11-2010, 21:39
Andrzej...tak jakoś zwyczajnie i mało ciekawie jest na tym zdjęciu. Brakuje miejsca do "zawieszenia oka". Jedynie niebo dośc ciekawie wyszło, ale dół do wymiany :) Bonus ciekawszy mz
borregaard
08-11-2010, 09:23
Andrzej...tak jakoś zwyczajnie i mało ciekawie jest na tym zdjęciu. Brakuje miejsca do "zawieszenia oka". Jedynie niebo dośc ciekawie wyszło, ale dół do wymiany :) Bonus ciekawszy mz
Bartku,natychmiast dzwonię do Dyrekcji BPN z reklamacją....na nudne krajobrazy...
To karygodne by nie można było złapać ciekawszego kadru...:mrgreen:
Postawiliby jakieś większe banery komponujące się z otoczeniem,z czymś na czym oko możnaby zawiesić...chociaż jakieś duszki bagienne,nimfy,Ledy z łabędziami....chyba nie żądam zbyt wiele....:wink::lol: