Zobacz pełną wersję : Uniwersalny kolor tła
Witam, postanowiłem kupić wyposażenie do baaardzo skromnego studia domowego. Jednym z zakupów jest tło. Zastanawia mnie, jaki kolor jest najbardziej uniwersalny? W grę wchodzi chyba biały i szary. Jak mówię, studio będzie baardzo skromne, a tło zamierzam delikatnie doświetlać żarówką błyskową, zapewne jedna mała żaróweczka 45 Ws nie wystarczy?
najczęściej jako "uniwersalnego" używam - szare, białe jest tłem wymagającym (dlatego też, że mocno pracuje odbijając światło)
Unrealkg
04-11-2010, 21:11
białe. masz od białego przez wszystkie odcienie szarości po czarny jeżeli masz dużo miejsca w studio. ;)
Witam.
Wydaje mi się, że szare tło będzie najlepsze, najbardziej uniwersalne. Przy odpowiednim świeceniu wyciągniemy z niego kolor biały lub czarny.
Tutaj mały przykład: http://www.youtube.com/watch?v=JDGn4VzEOlU
Bartek - NinoVeron
04-11-2010, 22:07
był już podobny temat w tym dziale
"szare" tło jest najbardziej uniwersalne
bo gdy je dobrze i mocno podświetlisz to na zdjęciach będzie prawie białe (lub "przepalone" :D )
a gdy odejdziesz daleko (model czy modelka też) i zastosujesz słabe światło oraz jakieś zastawki czy gridy to tło wyjdzie prawie czarne
bierz szare. żeby zrobić z niego białe wystarczy dodatkowa lampka do jego oświetlania. czarne też można i wcale nie trzeba znowu tak daleko odchodzić, tylko odpowiednio sterować światłem
Druga część pytania dotyczy lampki, zastanawiam się też czy mam od razu szykować się na dokupienie jeszcze jakiejś do doświetlenia tła? Przypominam, że na razie do tego celu zakupiłem tylko żaróweczkę błyskową 45 Ws.
wszystko zależy co wymagasz (ale wystarczało poszukać w necie), możesz oświetlać jedną i pięcioma żarówkami, tylko od ciebie zależy jaki efekt chcesz uzyskać, można też nie oświetlać, pytanie typu, czy lepsza kanapka ze smalcem czy masłem ?
Kundzior
05-11-2010, 21:14
Białe, szare, czarne. To wg. mnie podstawowe kolory tła w studio.
i bardzo słuszna decyzja, teraz warto zainwestować w kolorowe filterki i masz tła o różnych kolorkach
przemekklin
08-11-2010, 11:59
i bardzo słuszna decyzja, teraz warto zainwestować w kolorowe filterki i masz tła o różnych kolorkach
Witam!
podopne sie z pytaniem:
a z jakiego materialu powinno byc takie tlo, aby filtry skutecznie zmienialy jego barwe???
Witam!
podopne sie z pytaniem:
a z jakiego materialu powinno byc takie tlo, aby filtry skutecznie zmienialy jego barwe???
z dowolnego
szare i biale. Chociaz faktem jest ze z bialego mozna zrobic ciemno szare lub czarne - kwestia swiatla, bo jak zaswiecisz plastrem miodu ukierunkowanym na modela/modelke bez tylnych planow z lampami to masz ciemny tyl i fajny klimat bijacego swiatla w modelke - zaswiecisz na tlo czyms tam masz jasne.. inna sprawa, ze wydaje mi sie , ze biale jest jednak bardziej podatne na zmiane charakterystyki jego barwy bo lampa z filtrem czerwonym na biale tlo i masz czerwone tlo z tylu itd., a nie wiem czy z aszarym tak latwo by przeszlo
Też zanabyłem szare w jakiejś skandalicznej cenie 26 PLN (5m x 1,5m). Troszkę się mora objawia ale nie jest źle...
Do tego na e*ay można dostać pierdyliard filtrów Lee/Rosco za ~10 funciorów z przesyłką.
Mocarny zestaw! ;-)
Czy odcien szarosci zblizony do szarej karty jest najbardziej uniwersalny czy moze jednak w praktyce wyglada to inaczej? Stoje przed wyborem szargo tła kartonowego SAVAGE i nie jestem pewny na ktory odcien sie decydować, moze podpowiecie? Z tła bede korzystał w niewielkim pomieszczniu.
Z podziekowaniem za pomoc.
Kundzior
12-04-2011, 12:56
Czy odcien szarosci zblizony do szarej karty jest najbardziej uniwersalny
Dokładnie, dobrze myślisz.
najbardziej uniwersalny wg mnie jest kolor biały :) można z niego zrobić czarny,szary żóżowy i wszystkie odcienie tęczy ;)
Kundzior
13-04-2011, 00:31
Odbija światło, i tu kreska na biały.
a jaki nie odbija i przy odbijaniu nie zabarwia odbitego ? ;) przy dużym studiu kolor ścian i tła nie ma znaczenia tak więc jest tu do poruszenia jeszcze to w jakiej wielkości pomieszczeniu chcemy się bawić w studio :)
ZoomTeam
13-04-2011, 19:50
zdecydowanie szary kolor ścian ułatwia pracę. Pare zdjęć z naszego miejsca pracy tu http://www.formastudio.kei.pl/
odcień szarego dobrany po prostu z mieszalnika farb w markecie w/g szarej karty.
Po co wam tak koniecznie szary zbliżony do szarej karty ??
wojtekp1976
16-04-2011, 22:08
Witam, pytanie mam gdzie kupiłeś to szare tło? Czy kupiłeś karton czy pcv ? też jestem przed zakupem i dlatego pytam.