Zobacz pełną wersję : Stambuł
krzysiekpoli
04-11-2010, 18:47
Witam.
Od poniedziałku ( 8 listopada) będę miał możliwość spędzenia 4 dni w Stambule... W związku z tym że wyjazd wyszedł praktycznie na dniach, więc nie mam dużo czasu na przygotowania... Co polecacie zobaczyć przez te 4 dni?
Jak najlepiej poruszać się po mieście? Co kupić? Co jeść? Które miejsca lepiej omijać ze względów bezpieczeństwa? Czy wszędzie da się płacić w euro? Za wszystkie wskazówki będę niezmiernie wdzięczny...
Pozdrawiam
wielki bazar, meczety, taksówką nad Bosfor, żarcie w lokantach, dużo spacerów, herbaty, fajek wodnych, luzu i delektowania się klimatem miasta. Jak tak zrobiłem. Zabytków i tak nie zdązysz wszystkich zobaczyć.
Argymir Iwicki
04-11-2010, 21:23
Najlepiej poruszać się pieszo. Ewentualnie tramwajem, jedyna linia przez Sultanahmet wygodnie łączy starą część miasta z Beyoglu (obie częśći jeszcze w Europie, ta druga nowocześniejsza z mnóstwem nowoczesnych knajpek wzdłuż Istaklal). Promy w pobliżu mostu Galata też wygodnie i szybko łączą ciekawe punkty miasta. Uwaga, żetony na tramwaj, prom i Tunel są zupełnie inne.
Co jeść? Na śniadanie borek popity ayranem, czyli takim płynnym jogurtem. Na deser kawa turecka, słodka baklava lub rozgrzewający salep. Na pierwszy obiad kumpir, czyli upieczony ziemniak nadziewany warzywami i serem. Na drugi obiad to strach coś polecać, tyle tego może być, proponuję baraninę i bakłażan.
Płaci się w lirach, ewentualnie na bazarach można w euro.
Miejsca, które lepiej omijać są daleko, przez 4 dni nie dasz rady do nich dotrzeć.
Argymir Iwicki
04-11-2010, 21:27
Aha, dzielnica fotograficzna rozciąga się od dworca Sirkeci (przystanek końcowy Orient Expressu) w stronę Hagii Sofii. W Stambule sklepy tworzą skupiska wokół danej dzielnicy, osobne skupisko sklepów z instrumentami, osobne z butami, osobne skupisko z dodatkami do ubrań.
Robson_87
04-11-2010, 23:06
Ja osobiscie bym sobie wielki bazar odpuscil, z zabytkow w ktorych bylem to swiatynia madrosci i blekitny meczet sa godne polecenia. Sam za wiele w Stambule nie widzialem gdyz bylem tam tylko jeden dzien. W euro raczej wszedzie zaplacisz (moze w jakis supermarketach itp nie nie beda chcieli przyjac ale tego nie sprawdzalem), ale euro mozesz wymienic na kazdej poczcie lub u jubilera. Lepiej wg mnie poslugiwac sie ich waluta bo w euro to maja swoje rozne przeliczniki ktore raczej dla Ciebie korzystne nie beda. Co jesc? Ja jadlem tam kebaba donera z ulicy i zyje, nie mialem zadnej klatwy itp. Za takiego kebaba wygladajacego jak wieksza kanapka placilem kolo 1,5 liry (3zl). Wiecej nie opowiem bo stolowalem sie w hotelowej restauracji.
Najlepiej szukać kwatery w Sultanahmet stamtąd wszędzie blisko a i zawsze można się targować o cenę i jeśli nie znajdziesz czegos ok. to za rogiem na pewno będzie. Byłem dwa razy autkiem więc sporo pojeździłem po mieście, i uważam że z bezpieczeństwem jest ok.a nawet sporo bezpieczniej jak u nas w kraju.Jeść można na ulicy ja jadłem i było ok. Zwiedzac Hagia Sofia obowiązkowo 20TL,Błękitny Meczet także obowiązkowo (za darmo),Cysterna Yerebatan,most Galata oraz wieża Galata,Topkapi,Bazar Egipski to tylko niektóre które można zwiedzić pieszo.
To jeszcze dorzucę, żebyś znalazł hotel Marmara Pera (taki wysoki) i spokojnym krokiem udał się do windy, na ostatnie piętro (bar), w lewo, schodkami do góry i jesteś na tarasie z widokiem na Stambuł - wieżę Galata oglądasz z góry.
Udanego wyjazdu.
sniper88
07-11-2010, 03:11
Dworzec Haydarpasa i Kadikoy. Obowiązkowo Sultanahmet, który warto przejsc cały we wszystkie strony;)
Dorzucilbym Adalar czyli wyspy na Morzu Marmara, na ktorych czas zatrzymal sie 50 lat temu. Szczegolnie Büyük Ade, Wąskie uliczki, często strome, drewniane domy, w środe targ warzywny na jednej z ulic, a w wyższych partiach las, w którym pasą sie konie i krowy. Prom masz z Bostancı, najlepiej wziąć ten zatrzymujący się na kilku wyspach. Z Bostancı aż do Fenerbahçe Parkı jest piękna nadmorska promenada. Ogólnie do Azji najlepiej promem do Kadiköy, a potem busikami/z buta. Wszelkiego rodzaju kluczowe zabytki warto zobaczyc, ale najwięcej czasu poświęciłbym (aaaach żeby tam kolejny raz pojechac) na chodzenie po uliczkach, na Beşiktaş, Beyoğlu, Taksimie, no i Eminonü. Z portu w Eminonü pływa prom wgłąb Złotego Rogu, przyjemne, zajmuje 1-2h.
Jedz na ulicy, balık ekmek, czyli ryba w bułce, dla odważnych kokoreç czyli grillowane flaki wszelakie. Bakłażany jako pozycja obowiązkowa. Generalnie w Stambule w lokantach wino jest drogie, ale rakı nie każdy lubi (jest paskudne). I koniecznie sok ze świeżych pomarańczy/granatów! Ceny od 1,5tlr do 6tlr w zależności od miejsca, w smaku będzie jednakowo genialny.
aaaach żeby tam kolejny raz pojechac
Właśnie.
Byliśmy naprawdę w bardzo wielu miejscach na ziemi, ale Stambuł cały czas powraca w rozmowach z żoną i chyba rzeczywiście trzeba będzie tam wrócić. Najlepiej na dłużej.
Do przepysznych soków dorzucę jeszcze chałwę (która weszła na stałe do naszego menu) i pieczone kasztany.
Amadeusz
13-11-2010, 14:23
Istambul.
koniecznie trzeba lody zjeść.
grunia99
13-11-2010, 17:41
W Stambule warto również zobaczyć cysterny. Byłem tam w '96 można było wejść do środka i zwiedzać, robić zdjęcia (ze statywu).
Za Wikipedią:"podziemne cysterny na wodę: (Cysterna Filoksenosa, Cysterna Teodozjusza oraz Cysterna bazyliki – Yerebatan Sarnıcı). Cysterna bazyliki to największa z sześćdziesięciu cystern zbudowanych w Stambule w czasach bizantyjskich. Do podtrzymania stropu użyto kolumn z wielu rzymskich budowli. 366 kolumn podpiera sklepienie, sprawiając wrażenie lasu kolumn. Jako podstawy do dwóch kolumn użyto płaskorzeźb głowy meduzy."
Na mnie zrobiły niesamowite wrażenie.
Jeśli chodzi o lody - w smaku nie specjalne - ale sposób serwowania - niezapomniany - trzeba się nastawić na długą zabawę z lodziarzem.
Amadeusz
13-11-2010, 23:35
Jeśli chodzi o lody - w smaku nie specjalne - ale sposób serwowania - niezapomniany - trzeba się nastawić na długą zabawę z lodziarzem.
Eeee, pyszne na miodzie jedyne na świecie, napij się jeszcze napoju pt: "gazos". Tylko wszystkie te rzeczy MUSZĄ być oryginalne bo podróby pewnie na każdym rogu :)