Zobacz pełną wersję : kino domowe samsung nie widzi pendriva
leszek00
04-11-2010, 17:29
Posiadam kino domowe samsunga które ma wyjście na USB. Po podłączeniu pendriva 2 GB działa bez problemu odczytuje filmy, muzykę itd. Problem się pojawił kiedy chciałem obejrzeć film który zajmuje ponad 2 GB. Kupiłem pendriva 8 GB i niestety kino go nie czyta. Wyświetla się READING w kinie, po chwili pojawia się tytuł filmu na wyświetlaczu kina i pendrive gaśnie i od nowa reading. Dlaczego tak jest ?
może brak sterów oi obsługi takich wielkości.. A nie da się oprogramowania zmienić na nowsze...
leszek00
04-11-2010, 17:42
nie wiem, z 4 gb tez tak jest
te o większej pojemności mają inny format plików i dlatego kino nie widzi i nie zobaczy większych pojemności.
sprawdź czy pen jest sformatowany w obsługiwanym przez kino formacie - fat32 lub ntfs. Rozumiem, że starasz się odczytać format plików, który przez sprzęt jest obsługiwany...? Często też peny gryzą się ze sprzętem AV i trzeba szukać innego, kompatybilnego.
większe pojemności zobaczy ale po formacie na fat lub fat 32 tak więc pliki większe niż 2 Gb raczej w tym wypadku nie pójdą
podziel sobie plik na dwa ( są do tego programy dzielące lub scalające pliki filmowe )
większe pojemności zobaczy ale po formacie na fat lub fat 32
A nie na NTFS ? wydawalo mi sie ze wlasnie NTFS obsluguje wieksze pliki.
Te większe pendrive'y są prawdopodobnie sformatowane fabrycznie do NTFS, a kino widzi tylko FAT32. Chociaż to bez sensu trochę, bo gdyby tak było, to przecież by się nic na wyświetlaczu odtwarzacza nie pokazało...
A czy to czasem nie jest tak, jak z np. z kartami SD? Że są SD i są SDHC, czyli te pow. 2 GB. SDHC mają inna strukturę zapisu i czytniki nieobługujące SDHC nie po prostu ich nie obsługują...
nie do końca chodzi o wielkość samych plików tylko o wielkość pendrive
być może że ten który był widoczny ( 2GB ) był formatowany jako fat
i takie najczęściej są widoczne w niektórych urządzeniach np media playerach itp
kolega natomiast kupił 8 Gb i pewnikiem formatował na ntfs właśnie co by większe pliki na nim zapisać
a tu urządzonko nie widzi pena bo nie obsługuje ntfsa
i żeby go zobaczyło w ogóle musi zapodać fat ...
a tu urządzonko nie widzi pena bo nie obsługuje ntfsa
i żeby go zobaczyło w ogóle musi zapodać fat ...
Jak nie widzi, jak pokazuje nazwę filmu?
IMO kłopot jest z samą wielkością pliku,
podobnie ma moja PS3 czy DVD Philips.
Maksymalna waga pliku jaki może być odtworzony to 2GB,
jest o tym w instrukcjach.
sokrates
05-11-2010, 10:22
podziel film na 2 pliki (mniejsze niż 2GB) powinno pomóc, ew. sformatuj pendr. na FAT32
Pierwsza rzecz to autor wątku powinien sprawdzić jaki ma system plików na tych pendrakach - FAT, FAT32 czy NTFS. Myślę, że to wiele wyjaśni.
leszek00
05-11-2010, 20:11
Pendrive sformatowany na FAT32 na NTFS nie widział go wcale. Pliki do 2 GB działają bez problemu. Rozszerzenie tego filmu było AVI