Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Początki z D300

sara
04-11-2010, 16:21
Witam,
Od kilku dni cieszę się nowym Nikonem D 300...dużo eksperymentuję z ustawieniami,jednak mam problem z ostrością...i dobraniem delikatnych kolorów. Jakie ustawienia proponujecie na początek, nie chcę się bawić AUTO...??

cheyenne
04-11-2010, 16:36
ustawienia znajdziesz tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=42927

nie rozumiem skąd problemy z ostrością
zapewne wynika to z poruszonych zdjęć wynikajacych z używania za krótkich czasów

co to są delikatne kolory?
pokaż jakiś przykład
profile kolorów dla zdjeć jpg ustawisz w aparacie

piter123789
04-11-2010, 17:31
Jeśli chcesz uzyskać delikatne kolory to najlepiej będzie jak zaczniesz zdjęcia robić w formacie RAW a potem wedle upodobań je wywoływać. To chyba najlepszy sposób...

Pimps
04-11-2010, 17:34
Witam,
Od kilku dni cieszę się nowym Nikonem D 300...dużo eksperymentuję z ustawieniami,jednak mam problem z ostrością...i dobraniem delikatnych kolorów. Jakie ustawienia proponujecie na początek, nie chcę się bawić AUTO...??

Ale przecież ten model nie ma ustawień "AUTO" na pokrętle, tylko tryby A, P, S, M.

krzysztof jot
04-11-2010, 17:37
D300 generalnie ma delikatne kolory, o ile nie masz ustawionego Vivid. Wgraj dodatkowe profile i korzystaj z profilu "D2X Mode" . Dalej dochodzi temat czy to JPG czy RAW i gdzie te kolory oglądasz - monitor, jak skalibrowany i przeglądarka - co innego pokaże Windows, troche inaczej nikonowski View NX - którego polecam.
Ostrość - pytanie niejasne czy mówisz o ostrosci w sensie "szczegóły" czy o poruszonych zdjęciach i ostrości w sensie AF aparatu.
Jak to pierwsze - wyostrzanie JPG ustaw na 5, wystarczy, jak to drugie - w body ustaw priorytet migawki na ostrość AF, a nie na spust. Gdzie i jak - powie ci instrukcja.

Ale przecież ten model nie ma ustawień "AUTO" na pokrętle, tylko tryby A, P, S, M.
ale ma program P a w ustawieniach w każdej opcji - ostrość, kolor, kontrast - jest tez Auto i o to chyba pyta kolega. Generalnie kontrast mozna ustawić na A.

Endryou
04-11-2010, 18:30
chyba koleżanka

hostman22
04-11-2010, 18:37
przeglądarka - co innego pokaże Windows, troche inaczej nikonowski View NX - którego polecam.

Lub faststone :) - polecam. Przeglądarka windowsowa daje niesamowity blur, najlepiej wywalić ten program :)

maki
04-11-2010, 20:45
Przeglądarka windowsowa daje niesamowity blur

chciałbym to zobaczyć, bo nie widzę.

Ewci@
05-11-2010, 17:21
szkoda, że nie wiemy jaki obiektyw koleżanka podpięła pod D300 może wtedy pomoglibyśmy z ostrością . Co do delikatnych kolorów nic nowego tu nie wniosę trzeba poczytać tematy o D300 tam jest wszystko dokładnie napisane, bo być może jakiś profil - który jest do ściągnięcia - będzie ci odpowiadać kolorystycznie :)

georghe
05-11-2010, 21:55
Szczerze mówiąc u mnie jest mało delikatnie jak podepnę 70-200 :D
Bez D-lighting ani rusz...

sara
06-11-2010, 14:06
szkoda, że nie wiemy jaki obiektyw koleżanka podpięła pod D300 może wtedy pomoglibyśmy z ostrością . Co do delikatnych kolorów nic nowego tu nie wniosę trzeba poczytać tematy o D300 tam jest wszystko dokładnie napisane, bo być może jakiś profil - który jest do ściągnięcia - będzie ci odpowiadać kolorystycznie :)

obiektyw mam SIGMA 18-200/3,5-6,3 DC OS ...to taki pierwszy na początek,ale dobrze że ma przynajmniej stabilizację...

Kondi3012
06-11-2010, 16:14
Taki obiektyw do puszki typu d300 to lekka przesada... To tak jakby kupić porsche i przerobić je na gaz...

ryszkut
06-11-2010, 16:25
bla bla bla...
podobna głupota co "tylko rawy", "profile d2x są suuuper".

sara, powiedzmy za jakiś czas stwierdzisz jakich ogniskowych ci trzeba i zmienisz tą sigmę na coś fajniejszego (jeśli ci trzeba). albo jak ci się nie chce i nie przeszkadza ci to w robieniu dobrych zdjęć to ucz się na tym co masz. i tak kadr jest najważniejszy.
powodzenia:)

maki
06-11-2010, 18:08
Taki obiektyw do puszki typu d300 to lekka przesada... To tak jakby kupić porshe i przerobić je na gaz...

Twoj 18-105 duzo lepszy...

darkmajin
06-11-2010, 18:29
Twoj 18-105 duzo lepszy...

tak , dużo

maki
06-11-2010, 18:47
Robiles kiedykolwiek cokolwiek Sigmami?

m@riusz
06-11-2010, 18:48
tak , dużo

A tu bym polemizował .

ryszkut
06-11-2010, 19:38
Robiles kiedykolwiek cokolwiek Sigmami?

to ja zadam pytanie przewrotne, robiłeś kiedyś zdjęcia?
co by nie bylo to tą sigmą da się nieskończenie wiele dobrych zdjęć zrobić.

maki
06-11-2010, 19:55
to ja zadam pytanie przewrotne, robiłeś kiedyś zdjęcia?
co by nie bylo to tą sigmą da się nieskończenie wiele dobrych zdjęć zrobić.
Nieskonczenie...?
Bo tym nikkorem to sie da...
Odpowiem Ci tak: robilem i tanszymi i drozszymi Sigmami. O ile sa to sprawne egz. to ja przeszkod nie widze w tym zeby przy pomocy glowy nie zostac swietnym Artystą

maki
06-11-2010, 21:09
nie do końca skumałem poprzedni post (czytam i piszę z telefonu między innymi czynnościami), więc dwie pierwsze linijki ostatniego mojego posta powyżej maja mało sensu. Ale resztę podtrzymuję:]

Kondi3012
06-11-2010, 21:53
1. Nigdzie nie napisałem, że 18-105 jest lepszy, ani ze sigma nie da się robić zdjęć
2. Chciałem stwierdzić, że jak się kupuje puszkę, jak by nie było już z wysokiej pólki, to powinno się pójść w lepsze szkło
3. Wyraziłem tylko SWOJĄ opinię do której mam prawo i nigdzie nie neguje waszych

maki
06-11-2010, 22:27
no i gut :-P

Unrealkg
06-11-2010, 22:49
Tak, żeby nieco złagodzić dyskusję nt. D300 i sigma 18-200 to żarty, proponuję obejrzeć ten krótki filmik, http://www.youtube.com/watch?v=hk5IMmEDWH4 , tam jest coś na ten temat, z humorem, ale i profesjonalnie przy okazji jak się umie wyciągać wnioski :)

Ewci@
06-11-2010, 23:22
saro a na jakich ogniskowych masz problem z ostrością ? i jaką wartość f/ wtedy ustawiasz ?

Lazyboy
07-11-2010, 01:24
1. Nigdzie nie napisałem, że 18-105 jest lepszy, ani ze sigma nie da się robić zdjęć
2. Chciałem stwierdzić, że jak się kupuje puszkę, jak by nie było już z wysokiej pólki, to powinno się pójść w lepsze szkło
3. Wyraziłem tylko SWOJĄ opinię do której mam prawo i nigdzie nie neguje waszych

Tiaaa - ja na tym forum jak wyrazilem wlasna opinie / zapytanie to mi temat moderator zamknal - ot taka monopolizacja - nawet nie raczyl odpowiedziec mi na wiadomosc. No coz - o kulturze osobistej pewnych moderatorow sie tu nie wypowiadamy wiec sory za of topa.

ryszkut
07-11-2010, 04:33
Tak, żeby nieco złagodzić dyskusję nt. D300 i sigma 18-200 to żarty, proponuję obejrzeć ten krótki filmik, http://www.youtube.com/watch?v=hk5IMmEDWH4 , tam jest coś na ten temat, z humorem, ale i profesjonalnie przy okazji jak się umie wyciągać wnioski :)

po mojemu nie warto słuchać człowieka który nie ma pojęcia o robieniu zdjęć.
cały test można o kant d* potłuc.

stalen
07-11-2010, 12:04
Spróbuj pożyczyć dobrą stałkę, podepnij ją, zrób trochę zdjęć i potem oceń czy robisz nieostre zdjęcia. W puszce ustaw ostrość wyżej np. +7 tak jak w wątku, o którym pisze cheyenne. Oczywiście zwróć uwagę na czasy jakie stosujesz czy nie są zbyt długie.

RavenF2
29-11-2010, 11:56
Czy jest możliwość innego ustawiania iso niż przez naciśnięcie tego guziora na górze obudowy? Chciałbym mieć możliwość zmiany iso nie zmieniając ułożenia rąk (chodzi mi o pozycję jaką przyjmuję robiąc zdjęcia i patrząc w wizjer, wiadomo o co chodzi), czyli jakimś innym przyciskiem plus kółko. Za cholerę nie widzę takie możliwości, a instrukcję przeglądnąłem całą, menu też. Jest możliwość programowania przycisków funkcyjnych, ale nie da się tam iso wcisnąć, no chyba, ze coś przeoczyłem?

mOSAd
29-11-2010, 13:37
Ja krótko co do kolorów łagodnych. Zmniejszajc kontrast lub nasycenie uzyskać powinnaś lepsze przejścia tonalne i ładniejszy kolor skóry. Tryb kolorów portret to też dobry punkt wyjściowy. Obiektyw może mieć wpływ na ostrość, ale lepiej zaprezenruj jakieś zdjęcie, to fachowcy określą, który element zestawu lub użytkownik niedomaga.

pawel1967
29-11-2010, 15:13
A nie lepiej kupić 16-85 VR nikt nie powie że to złe szkło udał się Nikonowi jak 70-300 VR . Zaryzykuje twierdzenie że konkurencja nie ma szła tej jakości nawet 16-80 Zeiss nie jest od niego lepsze ( może jasność na końcu , ale się tylko czepiam niepotrzebnie ). Jeśli ktoś ma się bić o szczegóły to przynajmniej nie można powiedzieć że te szkła nie są wspaniałe . Zamiast cieszyć sie że za siedem stów można kupić do D300-35/1,8 niezłe szkło za małą kasę . Za 350 używkę 50/1,8 . Inne systemy mogą tylko zazdrościć . Nawet Kit Nikona 18-55 jest lepszy od konkurencji . Tylko klaskać z radości i w plener . A kolory są piękne w optyce Nikkora , w stałkach Sigmy zresztą też . Jednak nie każdy obiektyw innego producenta idealnie wspólpracuje z korpusem i to jest minus takiego łączenia . Coś za coś

lok_men
29-11-2010, 16:12
Czy jest możliwość innego ustawiania iso niż przez naciśnięcie tego guziora na górze obudowy? Chciałbym mieć możliwość zmiany iso nie zmieniając ułożenia rąk (chodzi mi o pozycję jaką przyjmuję robiąc zdjęcia i patrząc w wizjer, wiadomo o co chodzi), czyli jakimś innym przyciskiem plus kółko. Za cholerę nie widzę takie możliwości, a instrukcję przeglądnąłem całą, menu też. Jest możliwość programowania przycisków funkcyjnych, ale nie da się tam iso wcisnąć, no chyba, ze coś przeoczyłem?

Sorry za nie na temat wątku, ale interesuje mnie również ta kwestia zmiany iso innym sposobem w d300/d300s.
Raven wątpię, że ktoś nam pomorze, bo po prostu najzwyczajniej nie ma takiej możliwości, aby przypisać funkcję iso jakiemuś przyciskowi funkcyjnemu- też przeglądałem instrukcję, ale być może ktoś nas oświeci i nas zaskoczy, napewno byłoby to super ułatwienie..:)

RavenF2
29-11-2010, 18:57
Dziwna jest ta regulacja iso w nikonie, bo np. w trybie preselekcji przesłony przednie kółko nic nie robi.
Np. w pentaxie właśnie tam wtedy można regulować iso (w trybie M dodatkowo przycisk OK) i jest to o niebo lepsze rozwiązanie, bo nie trzeba się gimnastykować, a jak ma się podpięte np. 70-200 to wiadomo o czym mówię.

lok_men
29-11-2010, 21:01
nikt nic na ten temat nie napisze...

RavenF2
30-11-2010, 09:40
Łaj? Nikomu się nie chce, pytanie jest głupie, czy jakiś inny powód?

velaskez
30-11-2010, 10:17
Łaj? Nikomu się nie chce, pytanie jest głupie, czy jakiś inny powód?

Bo nie przeskoczysz wymyślonej przez inżynierów z Nikona klawiszologii;)

lok_men
30-11-2010, 11:59
a to już wszystko jasne;)

simil
30-11-2010, 12:13
po mojemu nie warto słuchać człowieka który nie ma pojęcia o robieniu zdjęć.
cały test można o kant d* potłuc.

no może dla Ciebie jest mało użyteczny , ale ktoś kto stoi przed wyborem tania puszka lepsze szklo , czy lepsza puszka tanie szkło wyciągnie wnioski - testowe zdjęcia nie muszą byc jakies mega artystyczne , czasem poprostu trzeba ocenic ostrosc , kontrast , kolory itp...

RavenF2
30-11-2010, 13:56
Bo nie przeskoczysz wymyślonej przez inżynierów z Nikona klawiszologii;)
No i właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem, tzn. że się da (jak?) lub nie. Swoją drogą nie spodziewałem się, że takie coś mogą wymyślić. W trybie A (którego oprócz M używam) przednie kółko nic nie robi - marnotrawstwo jak nic :-)

lok_men
30-11-2010, 15:11
No i właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem, tzn. że się da (jak?) lub nie. Swoją drogą nie spodziewałem się, że takie coś mogą wymyślić. W trybie A (którego oprócz M używam) przednie kółko nic nie robi - marnotrawstwo jak nic :-)

Ja to jednak zrozumiałem tak, że nie ma takiej możliwości przypisania iso do innego guzika. pozdr.

simil
30-11-2010, 17:42

w D90 jest taka opcja :) ze można to kółko wykorzystac do ustawiania ISO

RavenF2
30-11-2010, 20:14
Tym bardziej mnie więc dziwi, że w D300 tego nie ma.
A jak to się robi w D90?

krzysztof jot
30-11-2010, 22:06
Czy jest możliwość innego ustawiania iso niż przez naciśnięcie tego guziora na górze obudowy? Chciałbym mieć możliwość zmiany iso nie zmieniając ułożenia rąk (chodzi mi o pozycję jaką przyjmuję robiąc zdjęcia i patrząc w wizjer, wiadomo o co chodzi), ..........

rozumiem problem gdyby to należało zrobić w menu, ba w D3 umieszczenie przycisku ISO na gripie powoduje, że nie da sie do niego dostać nie odrywając puszki od oka, ale w D300 ? Nie trafisz palcem na ten przycisk ? Robię zdjęcia w ekstremalnych czasem sytuacjach i nie widzę z tym problemu - na górze kółka są zaledwie trzy wyraźnie wyodrębnione przyciski - więc jakoś może trafisz ? A wartość ISO widzisz w wizjerze albo na tylnym LCD jak naciśniesz " i ". A funkcjonalność kółek można zamienić w customach. To jeden z durniejszych wątków od samego początku... stąd tak mało odpowiedzi :)

RavenF2
30-11-2010, 23:36
Podepnij sobie ciężkie tele i wtedy próbuj zmieniać iso w ekstremalnych sytuacjach nie odrywając oka od wizjera i zachowując stabilność. Oczywiście można sobie ustawić iso na auto, ale ja mam inne przyzwyczajenia.
A pod pokrętło nie udało mi się podpiąć iso, stąd moje pytanie.

To jeden z durniejszych wątków od samego początku
Za to brandzlować się nad np. szumami to można w nieskończoność, zamiast zakończyć "durny wątek" jednym zdaniem.

maki
30-11-2010, 23:44
Bo faktycznie durny. Po co stabilność podczas zmieniania?????????????????????????????????????

RavenF2
01-12-2010, 09:07
Bo faktycznie durny. Po co stabilność podczas zmieniania?????????????????????????????????????
Bo czasami ta zmiana jest konieczna w ostatniej chwili.
Dobra koniec, bo widzę, że zamiast odpowiedzieć na pytanie, to lepiej wyzywać.

krzysztof jot
01-12-2010, 15:26

no Tobie nie idzie źle
Za to brandzlować się nad np. szumami to można w nieskończoność....

...i akurat należę do tych, co w życiu nie badali szumów, BF, FF - choc miałem już z "naście" cyfrówek...

lok_men
01-12-2010, 16:52
panowie nie zrozumieliście pytania Ravena i tyle Po co od razu pisać, że wątek od początku głupi... Nikt nie ma nic przeciwko temu w jaki sposób zmienia się iso w tym przypadku w d300, ale na pewno byłoby wygodniejsze gdyby była możliwość przypisania funkcji iso w przycisku funkcyjnym Fn- można by wtedy operować trzema podstawowymi parametrami czyli przysłoną, czasem oraz iso za pomocą tylko prawej ręki. Dalej nie widzicie różnicy...??? Zresztą mniejsza o to, bo już się dowiedziałem. Nie wiem jak w pozostałych modelach, ale w d300/300s nie ma takiej możliwości zresztą velaskez już to potwierdził parę postów wcześniej. pozdro.

maki
01-12-2010, 16:59

1/100s przed zdjęciem?

Pawel Pawlak
01-12-2010, 18:50

Pobaw się auto-iso + M; może rozwiąże to Twój problem; ustawiasz auto-iso z max. czułoscią jaką akceptujesz i tryb M. Oba kółka są do Twojej dyspozycji, a automatyka dba prawidłową expozycję modyfikująć wartość iso (które zawsze widzisz w wizjerze). W związku z tym zawsze moższ zmodyfikować F albo T (albo oba) aby uzyskać iso które cię interesuje. Z długimi tele sprawdza się wysmienicie ;)

lok_men
01-12-2010, 19:59
Pobaw się auto-iso + M; może rozwiąże to Twój problem; ustawiasz auto-iso z max. czułoscią jaką akceptujesz i tryb M. Oba kółka są do Twojej dyspozycji, a automatyka dba prawidłową expozycję modyfikująć wartość iso (które zawsze widzisz w wizjerze). W związku z tym zawsze moższ zmodyfikować F albo T (albo oba) aby uzyskać iso które cię interesuje. Z długimi tele sprawdza się wysmienicie ;)

Dzieki Paweł za dopisanie tego rozwiązania w PW jak i w tym wątku jest to bardzo dobry sposób, aby sobie ułatwić życie;) tak na marginesie w d300/300s tryb M + auto iso na max 1600 + jasny obiektyw = "mały noktowizor" a już nie piszę nawet jak sprawa sie ma w d700, d3/3s ;)

lok_men
01-12-2010, 20:00
no może trochę przesadziłem z tym noktowizorem, ale jest całkiem przyjemnie:)

Skibek
02-12-2010, 10:54
No ja zazwyczaj używam tego ustawienia. Do sportu jest to rewelacyjne rozwiązanie. Kiedy chcę mam wpływ na czas ekspozycji i głębię ostrości, a A-ISO dba, żeby ekspozycja była poprawna. Zazwyczaj staram się, żeby ISO nie schodziło na równe "200", bo wtedy nie mam peeności, czy zdjęcie nie będzie przepalone ;)
Polecam trym "M" + "A-ISO". A w D300 to można sobie pozwolić na ISO 3200. Na 1600 jednak za mało szumi ;P

Pawel Pawlak
02-12-2010, 12:00
No ja zazwyczaj używam tego ustawienia. Do sportu jest to rewelacyjne rozwiązanie. Kiedy chcę mam wpływ na czas ekspozycji i głębię ostrości, a A-ISO dba, żeby ekspozycja była poprawna. Zazwyczaj staram się, żeby ISO nie schodziło na równe "200", bo wtedy nie mam peeności, czy zdjęcie nie będzie przepalone ;)
Polecam trym "M" + "A-ISO".

Moim zdaniem do tego dobrze się sprawdza ADL bo dba o brak przepałów. Zdjęcia są trochę mniej kontrastower, ale naawet robiąc w JPGach, AutoLevel załatwia sprawę :) No oczywiście w pewnych sytuacjach korekta exp. na +/- też jest wskazana, ale to też bez odrywania oka od wizjera, "pod palcem"

RavenF2
02-12-2010, 12:21
Dzięki za pomoc, ale to mam już opanowane. Problem w starych przyzwyczajeniach - w poprzedniej puszcze miałem to inaczej rozwiązane i miałem nadzieję, że D300 też się da tak ustawić. W końcu łatwiej puszkę ustawić pod siebie, niż zmieniać swoje przyzwyczajenia.
ADL mi się nie podoba, raczej będę używał go bardzo wyjątkowo.

1/100s przed zdjęciem?
A dlaczego nie? 1/100 w sporcie to czasami dużo ;-)

no Tobie nie idzie źle

???

MARO56
03-12-2010, 00:10
... Chciałem stwierdzić, że jak się kupuje puszkę, jak by nie było już z wysokiej pólki, to powinno się pójść w lepsze szkło
... Wyraziłem tylko SWOJĄ opinię do której mam prawo ...

I pozornie masz rację, tyle tylko, że autorka tego tematu - sara, po Twoim porównaniu z Porche i gazem już więcej się nie odezwała.
Jak sądzisz, dlaczego?

O tyle zaciekawił mnie ten wątek, że ostatnio też kupiłem 300s-kę i do niej 17-55/2,8. nóweczki pachnące fabryką i...
dopięty stary nikkor AF 35-105 którego zdjąłem jeszcze z analoga F90x spisuje się o kilka klas lepiej niż osławiony, legendarny, "killer" Nikona.

Pewnie zakończy się to wizytą w równie osławionym , legendarnym serwisie.

pateb
03-12-2010, 15:31
Witam,

Jeśli robisz na jpg, to zasada jest prosta, obniż maksymalnie kontrast i jasność, a następnie możesz pokombinować z barwą i nasyceniem oraz z korekcją AWB. Tyle samo jednak zależy od światła, w którym fotografujesz, więc nie będziesz uzyskiwać za każdym razem dokładnie takich samych efektów. Możesz też ściągnąć program do edytowania krzywych (nie pamiętam), które następnie można zapisać w formacie profili d300 :)

sara
06-12-2010, 21:31
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi...jestem cały czas obecna...i uważnie śledzę forum...a z moim Nikonem radzę już sobie coraz lepiej...aczkolwiek chętnie wybrałabym się z kimś na zdjęcia celem wymiany doświadczeń..(.Rzeszów...Kraków...Warszawa)... Pozdrawiam:)

Azazel85
06-12-2010, 23:44
Na główne/pierwsze pytania autorki odpowiedzi chyba padły.

Tą cześć o tym kto co ma dłuższego wydaje mi się jakiś Zielony mógłby w kosmos posłać.
Każdy ma to co ma, i dużo fajniej jak ktoś nie ogląda się na to i idzie robić tym zdjęcia, niż jak ktoś ślęczy przy tabelkach i popada w depresję bo jego szkło jest o pół procenta mniej ostre na pełnej dziurze na długim końcu niż jakieś inne :lol:
Więc nie wiem po co była ta dyskusja?
Sara nie pytała na co ma zmieniać - jak przyjdzie na to czas zrobi to zapewne w stosownym miejscu.

Jeżeli o ISO ustawialne jedną ręką chodzi - to "jakimś" rozwiązaniem jest przypisanie pod przycisk podglądu "pierwszej pozycji mojego menu", a w tymże własnym menu jako pierwszą pozycję ustawić wybór ISO.
Wtedy po wciśnięciu palcem wskazującym przycisku podglądu (f6), jesteśmy pokrętłem od razu możemy zmieniać ISO. Niestety rozwiązanie to ma również wady - czułość zmieniamy na "czuja", czyli trzeba w wizjerze widzieć ile mamy, pamiętać co ile mamy skok żeby wiedzieć ile przesunąć pokrętło (bo nie widzimy zmian na bieżąco w wizjerze), po czum kciukiem zatwierdzić zmianę środkowym wybieraka.
Wiem że to nie najwygodniejsze rozwiązanie - ale jak ktoś będzie miał ciśnienie, przyzwyczai się :lol:
W d300s przynajmniej tak można zrobić, w d300 nie wiem, ale pewnie tak :)

aczkolwiek chętnie wybrałabym się z kimś na zdjęcia celem wymiany doświadczeń..(.Rzeszów...Kraków...Warszawa)... Pozdrawiam:)
Proszę: http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=29
Proszę: http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=166
Plus do tego wszelkie plenerki i wypady w grupach regionalnych: http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=144 - wybierz sobie i się zapisz :)

Okazji do wspólnego focenia jest naprawdę sporo :)

szelass
07-12-2010, 00:15
uwielbiam takie wątki :) :)
autorka zadaje pytanie...po czym następuję burza mózgów bardziej doświadczonych kolegów...a kończy się tym, że dziewczę nie wiem czy wie mniej, ale na pewno nie wie więcej :)
howk
:)

Kawas
07-12-2010, 20:06
I pozornie masz rację, tyle tylko, że autorka tego tematu - sara, po Twoim porównaniu z Porche i gazem już więcej się nie odezwała.
Jak sądzisz, dlaczego?

O tyle zaciekawił mnie ten wątek, że ostatnio też kupiłem 300s-kę i do niej 17-55/2,8. nóweczki pachnące fabryką i...
dopięty stary nikkor AF 35-105 którego zdjąłem jeszcze z analoga F90x spisuje się o kilka klas lepiej niż osławiony, legendarny, "killer" Nikona.

Pewnie zakończy się to wizytą w równie osławionym , legendarnym serwisie.

bo legendarne killery nikona niestety jakoś mocno podupadły,
też zastanawiałem się czy do 300-tki nie warto się szarpnąć na to szkło, ale po przeczytaniu paru wątków na forum zdecydowanie odpuszczam sobie ten słoik

amra
09-12-2010, 03:49
bo legendarne killery nikona niestety jakoś mocno podupadły,
też zastanawiałem się czy do 300-tki nie warto się szarpnąć na to szkło, ale po przeczytaniu paru wątków na forum zdecydowanie odpuszczam sobie ten słoik

Zapiast 17-55/2,8 lepiej poszukać 17-35/2,8, wprawdzie trochę traci się na ogniskowej, ale za to szkiełko bardzo przyjemnie rysuje.
Jeżeli komuś nie zależy na świetle 2,8 to polecam tani 18-70. Do większości sytuacji w zupełności wystarczy, szczególnie gdy się go przymknie do 5

kris022
10-12-2010, 21:44
Podpinam sie pod temat , jako poczatkujacy z d300s , witam . Przedtem mialem olympusa e 410 ale nadszedl czas na prezenty od mikolaja ... Mam pytanie co do kart do d300 , mialem karte sd exteme 30 mb/s ale ostatnio mi sie trafila za pol cany cf 16 gb 90 mb/s i w seri po przepelnieniu bufora , bufor oproznia sie 2 razy szybciej , czyli w seri nikon d300s robi swoje 17 klatek raw a potem czym szybsza karta tym szybciej oproznia sie bufor , czy sa jakies ograniczenia ? Pytam w sumie z ciekawosci , bo czytalem tutaj ze aparaty maja ograniczenia w zapisie i nie warto kupywac lepszych kart bo aparat ich nie obsluzy ...A jak sprawdzilem jednak jest duza roznica ...?

pateb
10-12-2010, 22:47
_

georghe
10-12-2010, 23:41
Jeżeli komuś nie zależy na świetle 2,8 to polecam tani 18-70. Do większości sytuacji w zupełności wystarczy, szczególnie gdy się go przymknie do 5

Absolutnie się nie zgadzam. Najgorszy obiektyw jaki kiedykolwiek miałem. Mam na myśli 18-70. Jedyny, który pogoniłem bez wyrzutów sumienia. Inne nietrafione zakupy zostają u mnie na czarną godzinę lub z sentymentu. 18-70 był do KITu. Żeby nie być zupełnie oderwanym od tematu dodam, że z D300 również.

Kawas
10-12-2010, 23:54
w moim 18-70 po 10k zdjęć padł silnik - zaczął strasznie piszczeć i nie był w stanie wyostrzyć

pawel1967
11-12-2010, 11:36
Zupełnie niezły jest 16-85VR jest najlepszym o tej ogniskowej obiektywem mozna dokupić dwie tanie stałki 35/1,8 i 50tkę . Trzeba pamiętać że ten jasny zoom Nikonowski 17-55 nie ma VR , ma Tamron jasny ale jakość zdjęć na przysłonie 2,8 jest dosyć ograniczona . Jeśli chodzi o jakość to przewyższa nawet Zeissa 16-80 do Sony (mimo większej jasności) . Co do kart przy D300s . To mam Ekstreme 30mb/s i 60mb/s . Zrobiłem sobie teścik ile zmieści się rawów 14bitowych do zamulenia bufora . Zdęcia strzelane bez jedno po drugim w tych samych warunkach . Wyszło że 30mb/s zapisał 17 rawów a 60mb/s zapisał 21rawów . Kupwanie kart 90mb/s w tym wypadku nie ma sensu . Różnica miedzy dwoma testowanymi karatami niewielka ledwo zauważalna ale cena niestety tak