Zobacz pełną wersję : Pomoc ze zdjęciami na blogu
Zmieniam sobie co nieco na blogu i aktualnie testuję temacik od SLR. Wsio mi się na razie podoba ale..... No właśnie. Zeby to sensownie wyglądało przy pionowych zdjęciach to wrzucając fotki na blog łacze je horyzontalnie tak żeby ładnie wypelniały przestzrzeń. Zmniejszam sobie oczywiście ustalając szerokość. I wszystko byłoby fajnie gdyby nie fakt że po wrzuceniu takiego składaka na bloga dzieją się dziwne rzeczy. Zdjęcia wyglądają jakby je ktoś złapał na dolne rogi i pociągnął w dół. Po kliknięciu w Pokaż Obrazek fotka wygląda normalnie.
Właśnie sprawdziłem - kwestia dotyczy też poziomu. Okazuje się że blog sam sobie skaluje fotkę do 850 zamiast pokazac dopuszczalne 900
Jak to naprawić ?
Wstawiasz zdjęcia przy zaznaczonej opcji "oryginalny rozmiar" ?
Tak czyli powinno być 900 na dłuższym boku. A nie jest :(
trzeba zobaczyć ustawienia strony, być może z góry jest narzucone, że ma skalować zdjęcia do 850px bo z tego co widzę taki jest rozmiar diva
Kolega slon też ma SLR u niego jest 900 - http://www.rafaloleksiewicz.pl/blog/ czyżby jego skórka była po tuningu ?
Rozmiar diva w którym jest treść ma ustawiony na 900px, Ty masz 850px :)
A jak mogę to zmienić żeby znowu fotek nie dostosowywać ?
.column {
padding:20px 40px;
margin:auto;
width: 850px; /*this controls the width of the content */
clear:both;
}
Zmieniłem tu na 900 ale fotki nadal mają 850 :(
Pierwsze co to zobacz czy nie masz w ustawieniach zaznaczonej opcji żeby zmniejszał zdjęcia, potem wchodzisz do Wyglądu strony i jej edycji, edytujesz css, szukasz #content i dajesz mu rozmiar 900px
Jeśli to nie pomoże trzeba szukać dalej.
Wydaje mi się, że mimo wszystko bedziesz musiał jeszcze raz wrzucić zdjęcia, bo jak było sztywno ustawione 850px to masz na serwerze przeskalowane zdjęcia zamiast oryginalnych.
Na serwerze są raczej normalne bo jeśli klikniesz prawym myszki i dasz pokaż obrazek to fotka wygląda tak jak powinna
EDIT - Udało się :P Za pierwszym razem nie przyjął zmiany szerokości kolumny. Za drugim poszło. Dzięki Łukasz
Teraz wyglada normalnie, właśnie po tej zmianie. Wcześniej w rozmiarze było "szerokość 900px (przeskalowane do 850px)", obecnie masz 900px, czyli zadziałało. Przynajmniej jak ogladam na FF to wyświetla się normalnie.