PDA

Zobacz pełną wersję : jaki wyzwalacz lepszy od phottixa terra?

MarcinPoland
04-11-2010, 14:49
Moj wyzwalacz phottixa sam popsulem bo zalozylem lampe z wysokiem napieciem na stopce

z reszta ponoc photixxy sa kiepskie bo maja problemy przy wiekszej odleglosci

chce kupic cos innego z 3 odbiornikami
ale cos takiego zeby bylo lepsze od photixxa, ale nie 3x drozsze :)
i zeby odbiornik mial zlacze PC

moze ktos cos polecic?

navigator_s9
04-11-2010, 18:47
Yongnuo RF-602

Galen
05-11-2010, 12:26
Yongnuo RF-602 kupisz na ebay'u z wysyłka z Chin za free za ok. 160zł (nadajnik + 3 odbiorniki)

neverhood
05-11-2010, 12:49
Yongnuo RF-602 kupisz na ebay'u z wysyłka z Chin za free za ok. 160zł (nadajnik + 3 odbiorniki)
a mozesz polecic jakiegos sprawdzonego sprzedajacego

Galen
05-11-2010, 13:01
neverhood ja kupiłem u tego (http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220536444789&ssPageName=STRK:MEWAX:IT) ale czy jest "sprawdzony" to jeszcze nie wiem, bo paczka dopiero idzie 3 dni. Jak dojdzie, to będę mógł się wypowiedzieć :) Wiem, że ktoś z forum kupował już u niego i wszystko było ok.

MarcinPoland
05-11-2010, 16:20
tylko ze te wyzwalacze sa dedykowane do danego aparatu

troche szkoda bo czasem moglbym chciec go uzyc w canonie czy olympusie

przem426
05-11-2010, 19:08
nikonowe dzialaja w canonie i vice versa.

innych systemow nie sprawdzalem.

The Structorr
05-11-2010, 19:36
nikonowe dzialaja w canonie i vice versa.

Bo różnią się tylko położeniem pinu do wybudzania lampy ze stanu uśpienia, w starych phottixach i innych chińczykach nie było go w ogóle.

Vinci
05-11-2010, 20:40
Tylko zauważ, że RF-602 też są bardzo czułe na napięcia i podłączenie starej (wysokonapięciowej) lampy ubije nadajnik.
Zaryzykuję twierdzenie, że nie tylko wysokonapięciowej. Pisałem gdzieś chyba, ze podłączałem lampę TOPCA CS 325 i na mierniku miałem 4,5V podczas wyzwalania a mimo to 2 nadajniki uwaliłem. Poza tym szczegółem RF602 są wg mnie spoko i jak za te cenę (HK) polecam!

Sapphiron
05-11-2010, 23:25

Z odległością? tzn z jaką odległością?

majora
06-11-2010, 15:50
Właśnie mam pytanie odnośnie zwiekszenia zasięgu w phottixa. Wiem że można dać antenę z rutera taką odkręcaną, a czy można zwiększyć zasięg tylko przez dołączenie jakiegoś kabelka miedzianego czy coś innego jeśli takowej anteny nie posiadam

MarcinPoland
06-11-2010, 18:41
Tylko zauważ, że RF-602 też są bardzo czułe na napięcia i podłączenie starej (wysokonapięciowej) lampy ubije nadajnik.
Zaryzykuję twierdzenie, że nie tylko wysokonapięciowej. Pisałem gdzieś chyba, ze podłączałem lampę TOPCA CS 325 i na mierniku miałem 4,5V podczas wyzwalania a mimo to 2 nadajniki uwaliłem. Poza tym szczegółem RF602 są wg mnie spoko i jak za te cenę (HK) polecam!

tak, bede uwazal, kupilem specjalne odizolowane kostki ze zlaczem pc

i zamawiam w chinach tego rd-602 :)
dzieki!

co do phottixow widzialem pare modow, pomaga zwykly kabelek wystajacy z odbiornika
poszukajcie w necie
a co do odleglosci to ponoc jest z nimi roznie, jedne dzialaja na 30m inne juz maja problem

ja nie zdazylem sie przekonac, bo zwalilem je starymi toshibami :)

Sapphiron
06-11-2010, 19:22
Ja ze swoimi latam po plenerze że mi 180tka starcza na całą postać i lampiszony świecą idealnie :) może dlatego żę wymieniłem baterie na Energizer Ultimate :) Zauważalna zmiana w działaniu jest niż na tych dostarczanych w zestawie :)

Art Erie
06-11-2010, 19:53
Moj wyzwalacz phottixa sam popsulem bo zalozylem lampe z wysokiem napieciem na stopce

chce kupic cos innego z 3 odbiornikami
ale cos takiego zeby bylo lepsze od photixxa, ale nie 3x drozsze :)
i zeby odbiornik mial zlacze PC

moze ktos cos polecic?

Przyczyną awarii Twoich chińczyków nie mogło być podpięcie lamp z wysokim napięciem na stopce. Photiix'y mają na wyjściu transoptory i wytrzymują bez problemu 500-600V.
Co do zasięgu, wystarczy wydłużyć antenę kawałkiem miedzianego drucika, lub zastosować antenę na 433MHz ( taka od acces pointa na 2,4GHz też daje radę).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.auto-infor.pl/forumnikon/dscf7201.jpg)

Tutaj przykład zasięgu Phpttix'a z anteną od acces pointa 2,4GHz i krótki opis wykonania http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=8431&highlight=

EDIT

Wyzwalana lampa to stary "młotek" o napięciu 300V

neverhood
06-11-2010, 20:45
a co Wy na to?
http://www.optyczne.pl/3436-nowo%C5%9B%C4%87-PocketWizard_MiniTT1_i_FlexTT5_dla_Nikona.html

jackrabbit
06-11-2010, 21:21
no dobra panowie, kupilem te chinskie wyzwalacze rf602, przyjda jakos na dniach

i teraz pytanie, czy mocno wk***y bede czy jednak daja rade? jaka skutecznosc tego jest? bo cena rzeczywiscie okazyjna i zasieg niby do 100 metrow...

MarcinPoland
06-11-2010, 21:50
Przyczyną awarii Twoich chińczyków nie mogło być podpięcie lamp z wysokim napięciem na stopce. Photiix'y mają na wyjściu transoptory i wytrzymują bez problemu 500-600V.
Co do zasięgu, wystarczy wydłużyć antenę kawałkiem miedzianego drucika, lub zastosować antenę na 433MHz ( taka od acces pointa na 2,4GHz też daje radę).

Tutaj przykład zasięgu Phpttix'a z anteną od acces pointa 2,4GHz i krótki opis wykonania http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=8431&highlight=

EDIT

no to ciekawe, bo nie wiem dlaczego 2 odbiorniki nie wyzwalaja mi ani starej toshiby 250v na stopce
ani sb900
a diody na nadajnikach i odbiornikach migaja, baterie w odbiornikach nowe

nie mam pomyslu co sie stalo z tym zestawem...

moze ty masz inny zestaw?, ja mam pt-04II

co ciekawe, wlasnie zauwazylem, ze gdy wloze lampe w sanki do odbiornika i gdy nacisne w lampie pin wyzwalajacy lampe to nie ma reakcji, jak zdejme z sanek to przycisk lampe normalnie wyzwala

zglupialem, chyba byly uwalone od poczatku

Art Erie
06-11-2010, 22:31
Bawiłem się Phottix'ami I i II działaja praktycznie tak samo ( nie działaja ze sobą wzajemnie, czyli nie można mieszać ze sobą nadajnika I z odbiornikami II i na odwrót ).
Trudno zgadywać, dlaczego nie działają Ci z lampami. Stawiał bym na kiepskie lutowanie (coś się urwało ).
Sama zasada wyzwolenia błysku jest wszędzie identyczna pin środkowy jest zwierany z "masą". O ile pamiętam, to w Phottix'sie ten kabelek łatwo się odlutowuje.

majora
07-11-2010, 15:20

EDIT

Odnośnie tego posta, ma ktoś może fotkę gdzie ten kabelek przylutować?

mishieck
07-11-2010, 15:59
no dobra panowie, kupilem te chinskie wyzwalacze rf602, przyjda jakos na dniach

i teraz pytanie, czy mocno wk***y bede czy jednak daja rade? jaka skutecznosc tego jest? bo cena rzeczywiscie okazyjna i zasieg niby do 100 metrow...

Będziesz zadowolony, bardzo.

Używam Yongnuo od roku, wcześniej miałem pt04 i kląłem na czym świat stoi. A Yonguo działaja jak amerykańska misja pokojowa - Fire&Forget ;)

Art Erie
07-11-2010, 16:03
Odnośnie tego posta, ma ktoś może fotkę gdzie ten kabelek przylutować?

Fotki nie mam, ale:
Po zdjęciu obudowy z nadajnika zobaczysz laminat i baterię. Po przeciwnej stronie płytki niż bateria jest ścieżka na laminacie w kształcie podkowy. Trzeba zeskrobać lakier i dolutować drucik do tej ścieżki.

majora
07-11-2010, 16:50
Czy może chodzi o tą ścieżkę zaznaczoną czerwoną szczałką ? I tylko wystarczy jeden kabelek przylutować do ścieżki i do antenki? A mam pytanie bo przeważnie w antenach są jakby przyłączane dwa kabelki jeden jaki idzie w środku o drugi jest jakby w pancerzu, dlatego pytam jak bedę lutował do gniazda rp-sma to musze tylko przylutować w ten co jest w środku.

źródło (http://img442.imageshack.us/img442/9524/dsc0574mb.jpg)

Art Erie
07-11-2010, 18:09
Dokładnie tak :) Ta ścieżka to tzw. "antena pętlowa", trzeba dolutować do niej jeden kabelek ( środkowy pin w rp-sma ) nie przecinając ścieżki.
Normalnie w antenie jest "gorąca żyła" i "masa", ale w naszym wypadku wystarczy jeden przewód.

majora
07-11-2010, 18:14
To już wszystko wiem, dzięki za informacje. Jak już zrobię to napisze czy wszystko działa.

Sapphiron
07-11-2010, 18:40
Art Erie, czyli wystarczy do tej ścieżki podlutować antenę tak jak do routera wifi i będzie śmigać jak ta lala?

Art Erie
07-11-2010, 20:41
Art Erie, czyli wystarczy do tej ścieżki podlutować antenę tak jak do routera wifi i będzie śmigać jak ta lala?

Każda antena, w tym również ta w routerze ma + i - czyli "gorącą żyłę i masę. tak samo jest w Phottix'sie.
Na zdjęciu są kondensatory c3 i c4 połączone obwodem anteny.
Gdybyśmy chcieli zrobić to porządnie, należało by odciąć fabryczną antenę ( ścieżkę na laminacie ) i do punktów C3 i C4 wlutować antenę 433MHz ( http://www.a2s.pl/ant-04-p-3787.html), lub zrobic taką antenę z kawałka drutu o długości ułamka długości fali, a następnie ją dostroić.
Na szczęście selektywność Phottix'a jest niewielka, czyli możemy postąpić tak jak napisałem wyżej.
Można to porównać do włożenia kawałka drutu w gniazdo antenowe tunera radiowego ( :) :) :) ) prymitywne, ale jakoś tam działa...
Wracając do Phottix'a standardowo moje radyjka działały na odległość 12-20m w terenie otwartym, po dolutowaniu około 7 cm miedzianego drutu zasięg zwiększył się do około 30m, a z anteną od AP 2,4GHz działa na długość boiska ( chyba coś około 100m ); przy czym wyzwalane jes 100/100 błysków.
Zwiększenie dystansu prowadzi do błędów, a następnie do zaniku połaczenia.
Niestety nie mogę teraz zrobić zdjęć moich Phottix'ów ( mam remont w domu ), ale jeśli będą jakieś problemy to odkopię karton w piwnicy ;)

majora
08-11-2010, 12:37
A co w przypadku 2 odbiorników, bo u mnie na razie bez żadnych udziwnień jedna lampa błyska z dalszej odległości a druga musi być bardzo blisko nadajnika. Baterie były wymienione na nowe.

Art Erie
08-11-2010, 12:47
A co w przypadku 2 odbiorników, bo u mnie na razie bez żadnych udziwnień jedna lampa błyska z dalszej odległości a druga musi być bardzo blisko nadajnika. Baterie były wymienione na nowe.

W odbiorniku jest antena w postaci kawałka drutu wlutowanego w płytkę na kształt "mostka", nie ma sensu jednak zwiększać czułości odbiornika ( będzie zbierał więcej zakłóceń ). Po zwiększeniu mocy nadajnika ( antena zewnętrzna ) ten słabszy odbiornik powinien pracować prawidłowo na większą odległość niz dotychczas.

MarcinPoland
11-11-2010, 03:55
jeszcze raz zapytam o te rf-602

wspomniany tutaj sprzedawca na ebay ma 2 roznerodzaje dla nikona d90 d5000 i dla d300 700 d3

te 2 sa drozsze

czy to tylko taka sciema czy rzeczywiscie to sie czyms rozni??

ja mam d300, moge kupic te od d90?

Fear
12-11-2010, 22:10
Witam
Chciałem się was podpytać, czy kupując sprzęt np od tego sprzedawcy: http://fotografia-aparaty.shop.ebay.pl/Fotografia-i-Aparaty-/625/i.html?_catref=1&_fln=1&_ipg=&_ssn=528expressstore&_trksid=p3911.c0.m282
muszę mieć konto paypal czy wystarczy zwykle konto bankowe? Jak przelać pieniążki aż do Hongkongu i jaki stosunek mają sprzedawcy do nowych użytkowników? Akurat na ebay nigdy nic nie kupowałem i nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości. Jak wyglądają z prawy z cłem? Gdzieś na forum wyczytałem że do 90euro towar jest wolny od cła ale to chyba chodzi tylko o europę tak?
Chodzi mi właśnie o zestaw yongnuo rf-602 z 3 odbiornikami i do tego 2 lampy yongnuo 460 ii możliwe, że z softboxem reporterskim. Towar wychodzi dużo taniej niż w Polsce, a dla studenta ma to znaczenie :)

Będę wam wdzięczny jeśli ktoś mi odpowie

Galen
12-11-2010, 23:30
Fear wysłałem Ci PW w tej sprawie. Ale jak by ktoś jeszcze tu kiedyś zaglądał i miał podobne pytania do Twoich to:

- sprzedawca 528expressstore przyjmuje w tej aukcji tylko wpłaty z paypal'a
- stosunek do nowych kupujących w moim odczuciu w pełni profesjonalny. Był to mój pierwszy zakup na ebay'u i wszystko przebiegło wzorowo. Kontakt był dobry (maile po angielsku).
- cła żadnego mi nie na liczono. Na paczce znajduje się tylko pieczątka "Urząd Celny w Warszawie. Objęto procedurą dopuszczenia do obrotu". W Customs Declaration podczas wysyłki sprzedawca oznaczył paczkę jako "gift" (prezent).
- myślę, że wszystkie te swoje zakupy możesz rozbić na 2 albo 3 paczki. Jak napiszesz do sprzedawcy, żeby puścił to w osobnych paczkach, bo chcesz uniknąć cła, to nie zrobi najmniejszego problemu.

AdamoN
13-11-2010, 00:08
Ja mam pytanko odnośnie odbiornika RF602
Producent dołącza kabalek do studyjnych lamp błyskowych z końcówką Jack 3,5mm
Można gdzieś kupić taki kabelek do RF-a z końcówką PC czy nie pozostaje nic innego jak szukać końcówek PC i przerabiać fabryczny kabel?

Galen
13-11-2010, 01:08
AdamoN jest taki (http://cgi.ebay.pl/LS-021-PC-Flash-PC-Sync-Cable-for-RF-602-602RX-Receiver-/220678816544?pt=AU_Cameras_Photographic_Accessorie s&hash=item33617b8320) kabelek :)

źródło (http://www.dslrkit.com/ebayphoto/flash/CORD/RF602/602cord-3PINtoPC2J.jpg)

AdamoN
13-11-2010, 09:49
Dzięki Galen

zotornik
16-01-2011, 10:57
Dla zainteresowanych sprzętem YongNuo. W kraju można sporo tych rzeczy kupić w MegaPixel /np. kabelki lub dodatkowe odbiorniki/. Ceny nieco wyższe niż w przypadku importu, ale jak ktoś się nie czuje "na siłach" robić zagraniczne zakupy, to będzie to w sam raz.
YongNou zapowiedział nową wersję RF-603, jest o tym w innym temacie na forum.

bencki
17-01-2011, 16:38
jeszcze raz zapytam o te rf-602

wspomniany tutaj sprzedawca na ebay ma 2 roznerodzaje dla nikona d90 d5000 i dla d300 700 d3

te 2 sa drozsze

czy to tylko taka sciema czy rzeczywiscie to sie czyms rozni??

ja mam d300, moge kupic te od d90?

mi się wydaje że ściemnia - nie ma różnicy nawet miedzy C a N

Jacek_Z
17-01-2011, 18:34
mi się wydaje że ściemnia - nie ma różnicy nawet miedzy C a N

Jeśli tym radyjkiem da się wyzwalać body, to sytuacja wyjaśniona. Zapewne chodzi o ... kabelki, a właściwie wtyk do body. Nikon ma 2 rodzaje. Canon ma jeszcze inne styki.
natomiast synchronizacja lamp błyskowych - bez różnicy, fakt, będzie działać na każdym N i C.
Mogliby do każdego wyzwalacza dawać komplet kabelków i byłby spokój.

zotornik
17-01-2011, 19:22
W polskich sklepach ceny: zestawów, pojedynczych odbiorników, jak też i kabelków są jednakowe zarówno dla Canona, Nikona jak i innych marek.
Poszczególne zestawy np. do Nikona /jest ich chyba 4/ różnią się między sobą tylko kabelkiem = odpowiednią końcówką pasującą do danego body.

majora
29-01-2011, 14:14
Mam pytanie czy do odbiornika phottix terta mogę podłączyć jedną lapę na stopkę a drugą przez kabel synchro? Czy nic się nie stanie , tzn czy się odbiornik nie spali

majora
29-01-2011, 14:58
A jeszcze jedna kwestia czy mając podłączony kabel synchro do odbiornika mogę go rozdzielić na 2 lampy ?

Art Erie
29-01-2011, 15:12
Mam pytanie czy do odbiornika phottix terta mogę podłączyć jedną lapę na stopkę a drugą przez kabel synchro? Czy nic się nie stanie , tzn czy się odbiornik nie spali

A jeszcze jedna kwestia czy mając podłączony kabel synchro do odbiornika mogę go rozdzielić na 2 lampy ?

Z Phottixem nic się nie stanie, oba wyjścia są zmostkowane. Nie wiem jak z lampą, zwłaszcza gdy przekombinujesz i w jednej odwrócisz polaryzację.

majora
29-01-2011, 15:52
A to może tak. Bo mam 2 odbiorniki i 3 lampy (jedna jest sieciowa lampa) . A czy mogę zrobić takie połączenie że 2 lampy będą podłączone na odbiorniki ,a 3 lampa będzie podłączona bezpośrednio kablem z nadajnika do lampy przez kabelek synchro. Czy takie coś będzie działać i czy nie spali mi się nadajnik lub w najgorsza aparat.

Art Erie
29-01-2011, 16:27
Aparat nie ma tu nic do rzeczy, w sensie że jest całkowicie bezpieczny. Problem jaki tu widzę, dotyczy napięć i polaryzacji na stopkach lamp. Każda lampa z innej parafii, więc napięcia i polaryzacja mogą być różne (nie ma różnicy czy gniazdo synchro w lampie, czy stopka, czy też lampa podłączona pod radio ). Za każdym razem działa to tak samo - następuje zwarcie obwodu i wyzwolenie błysku. Normalną sytuacją jest, gdy zwieramy styki jednej lampy (powoduje to wyzwolenie błysku), jeśli jednak mamy przykładowo dwie lampy o napięciu na stopce przykładowo 5V i 300V, które mogą mieć na dodatek odwrotną biegunowość napięcia (polaryzację), to trudno przewidzieć co się może stać.

majora
29-01-2011, 16:51
Chodzi mi o konkretny przykład, nie znając napięcia lampy :
- nadajnik jest na sankach aparatu
- podłączamy kabel jedną końcówką minijack do nadajnika a drugą końcówkę podłączamy bezpośrednio do lampy

czy istnieje jakieś zagrożenie że coś się spali, czy to będzie działać ?

Art Erie
29-01-2011, 16:58
Chodzi mi o konkretny przykład, nie znając napięcia lampy :
- nadajnik jest na sankach aparatu
- podłączamy kabel jedną końcówką minijack do nadajnika a drugą końcówkę podłączamy bezpośrednio do lampy

czy istnieje jakieś zagrożenie że coś się spali, czy to będzie działać ?
Jeśli masz zamiar podłączyć kabelkiem nadajnik z lampą o nieustalonym napięciu na stopce, ryzykujesz uszkodzenie aparatu. Jeśli podłączysz dwie lampy do jednego odbiornika, może paść lampa (lampy).
Proponuję wyzwolenie trzeciej lampy za pomoca fotoceli.

majora
29-01-2011, 17:08
Dzięki za informacje , nie będę próbował z żadnych kombinacji jak coś to dokupię 3 odbiornik i tyle . jeśli chodzi o fotocele to mam jedną lampę która obsługuje ją ale to musiał bym wyzwolić błyskiem z wbudowanej , a na sankach mam nadajnik.

Art Erie
29-01-2011, 17:14
Dzięki za informacje , nie będę próbował z żadnych kombinacji jak coś to dokupię 3 odbiornik i tyle . jeśli chodzi o fotocele to mam jedną lampę która obsługuje ją ale to musiał bym wyzwolić błyskiem z wbudowanej , a na sankach mam nadajnik.

Wystarczy błysk z lampy wyzwalanej radiowo (chyba że się nie widzą, albo jest ostre słońce itp.).

majora
31-01-2011, 12:02
No też tak myślałem ale niestety nie działa. Tylko zadziałało jak błysnołęm z wbudowanej.

Art Erie
31-01-2011, 12:13
Może lampa i fotocela się nie widzą (tam są chyba jakieś dwie, ale nie miałem nigdy Nissina).

adolfik9501
31-01-2011, 12:23
Może lampa i fotocela się nie widzą (tam są chyba jakieś dwie, ale nie miałem nigdy Nissina).

Jeśli chodzi o Nissina Di622 (wersja pierwsza) to nie wyzwoli się go lampą odpaloną radiem ponieważ Di622 ma fotocelę tylko pomijającą przedbłyski, a lampa na radyjku działa w manualu.

Sapphiron
31-01-2011, 14:00
Znajomy przerobił di622 żeby błyskała wraz z wyzwalaczami. Wyprowadził poprostu na zewnątrz gniazdo małego jacka które łączy kablem z wyzwalaczem i śmiga :)

majora
31-01-2011, 18:08
Ten nissin chodzi mi z wyzwalaczem z gorącej stopki tylko ja go chciałem wyzwolić przez fotocele bo dwie pozostałe lampy nie mają fotoceli a wyzwalam je bezprzewodowo. A jak pisze adolfik9501 nissina nie da się wyzwolić z innej lampy nie wbudowanej.

Sapphiron
31-01-2011, 18:15
można kupić sanki z fotocelą. wydatek coś koło 10-15zł zależy jaka też.