Zobacz pełną wersję : jaki wyzwalacz lepszy od phottixa terra?
MarcinPoland
04-11-2010, 14:49
Moj wyzwalacz phottixa sam popsulem bo zalozylem lampe z wysokiem napieciem na stopce
z reszta ponoc photixxy sa kiepskie bo maja problemy przy wiekszej odleglosci
chce kupic cos innego z 3 odbiornikami
ale cos takiego zeby bylo lepsze od photixxa, ale nie 3x drozsze :)
i zeby odbiornik mial zlacze PC
moze ktos cos polecic?
navigator_s9
04-11-2010, 18:47
Yongnuo RF-602
Yongnuo RF-602 kupisz na ebay'u z wysyłka z Chin za free za ok. 160zł (nadajnik + 3 odbiorniki)
neverhood
05-11-2010, 12:49
Yongnuo RF-602 kupisz na ebay'u z wysyłka z Chin za free za ok. 160zł (nadajnik + 3 odbiorniki)
a mozesz polecic jakiegos sprawdzonego sprzedajacego
neverhood ja kupiłem u tego (http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220536444789&ssPageName=STRK:MEWAX:IT) ale czy jest "sprawdzony" to jeszcze nie wiem, bo paczka dopiero idzie 3 dni. Jak dojdzie, to będę mógł się wypowiedzieć :) Wiem, że ktoś z forum kupował już u niego i wszystko było ok.
MarcinPoland
05-11-2010, 16:20
tylko ze te wyzwalacze sa dedykowane do danego aparatu
troche szkoda bo czasem moglbym chciec go uzyc w canonie czy olympusie
przem426
05-11-2010, 19:08
nikonowe dzialaja w canonie i vice versa.
innych systemow nie sprawdzalem.
The Structorr
05-11-2010, 19:36
nikonowe dzialaja w canonie i vice versa.
Bo różnią się tylko położeniem pinu do wybudzania lampy ze stanu uśpienia, w starych phottixach i innych chińczykach nie było go w ogóle.
Tylko zauważ, że RF-602 też są bardzo czułe na napięcia i podłączenie starej (wysokonapięciowej) lampy ubije nadajnik.
Zaryzykuję twierdzenie, że nie tylko wysokonapięciowej. Pisałem gdzieś chyba, ze podłączałem lampę TOPCA CS 325 i na mierniku miałem 4,5V podczas wyzwalania a mimo to 2 nadajniki uwaliłem. Poza tym szczegółem RF602 są wg mnie spoko i jak za te cenę (HK) polecam!
Sapphiron
05-11-2010, 23:25
Z odległością? tzn z jaką odległością?
Właśnie mam pytanie odnośnie zwiekszenia zasięgu w phottixa. Wiem że można dać antenę z rutera taką odkręcaną, a czy można zwiększyć zasięg tylko przez dołączenie jakiegoś kabelka miedzianego czy coś innego jeśli takowej anteny nie posiadam
MarcinPoland
06-11-2010, 18:41
Tylko zauważ, że RF-602 też są bardzo czułe na napięcia i podłączenie starej (wysokonapięciowej) lampy ubije nadajnik.
Zaryzykuję twierdzenie, że nie tylko wysokonapięciowej. Pisałem gdzieś chyba, ze podłączałem lampę TOPCA CS 325 i na mierniku miałem 4,5V podczas wyzwalania a mimo to 2 nadajniki uwaliłem. Poza tym szczegółem RF602 są wg mnie spoko i jak za te cenę (HK) polecam!
tak, bede uwazal, kupilem specjalne odizolowane kostki ze zlaczem pc
i zamawiam w chinach tego rd-602 :)
dzieki!
co do phottixow widzialem pare modow, pomaga zwykly kabelek wystajacy z odbiornika
poszukajcie w necie
a co do odleglosci to ponoc jest z nimi roznie, jedne dzialaja na 30m inne juz maja problem
ja nie zdazylem sie przekonac, bo zwalilem je starymi toshibami :)
Sapphiron
06-11-2010, 19:22
Ja ze swoimi latam po plenerze że mi 180tka starcza na całą postać i lampiszony świecą idealnie :) może dlatego żę wymieniłem baterie na Energizer Ultimate :) Zauważalna zmiana w działaniu jest niż na tych dostarczanych w zestawie :)
Art Erie
06-11-2010, 19:53
Moj wyzwalacz phottixa sam popsulem bo zalozylem lampe z wysokiem napieciem na stopce
chce kupic cos innego z 3 odbiornikami
ale cos takiego zeby bylo lepsze od photixxa, ale nie 3x drozsze :)
i zeby odbiornik mial zlacze PC
moze ktos cos polecic?
Przyczyną awarii Twoich chińczyków nie mogło być podpięcie lamp z wysokim napięciem na stopce. Photiix'y mają na wyjściu transoptory i wytrzymują bez problemu 500-600V.
Co do zasięgu, wystarczy wydłużyć antenę kawałkiem miedzianego drucika, lub zastosować antenę na 433MHz ( taka od acces pointa na 2,4GHz też daje radę).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.auto-infor.pl/forumnikon/dscf7201.jpg)
Tutaj przykład zasięgu Phpttix'a z anteną od acces pointa 2,4GHz i krótki opis wykonania http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=8431&highlight=
EDIT
Wyzwalana lampa to stary "młotek" o napięciu 300V
neverhood
06-11-2010, 20:45
a co Wy na to?
http://www.optyczne.pl/3436-nowo%C5%9B%C4%87-PocketWizard_MiniTT1_i_FlexTT5_dla_Nikona.html
jackrabbit
06-11-2010, 21:21
no dobra panowie, kupilem te chinskie wyzwalacze rf602, przyjda jakos na dniach
i teraz pytanie, czy mocno wk***y bede czy jednak daja rade? jaka skutecznosc tego jest? bo cena rzeczywiscie okazyjna i zasieg niby do 100 metrow...
MarcinPoland
06-11-2010, 21:50
Przyczyną awarii Twoich chińczyków nie mogło być podpięcie lamp z wysokim napięciem na stopce. Photiix'y mają na wyjściu transoptory i wytrzymują bez problemu 500-600V.
Co do zasięgu, wystarczy wydłużyć antenę kawałkiem miedzianego drucika, lub zastosować antenę na 433MHz ( taka od acces pointa na 2,4GHz też daje radę).
Tutaj przykład zasięgu Phpttix'a z anteną od acces pointa 2,4GHz i krótki opis wykonania http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=8431&highlight=
EDIT
no to ciekawe, bo nie wiem dlaczego 2 odbiorniki nie wyzwalaja mi ani starej toshiby 250v na stopce
ani sb900
a diody na nadajnikach i odbiornikach migaja, baterie w odbiornikach nowe
nie mam pomyslu co sie stalo z tym zestawem...
moze ty masz inny zestaw?, ja mam pt-04II
co ciekawe, wlasnie zauwazylem, ze gdy wloze lampe w sanki do odbiornika i gdy nacisne w lampie pin wyzwalajacy lampe to nie ma reakcji, jak zdejme z sanek to przycisk lampe normalnie wyzwala
zglupialem, chyba byly uwalone od poczatku
Art Erie
06-11-2010, 22:31
Bawiłem się Phottix'ami I i II działaja praktycznie tak samo ( nie działaja ze sobą wzajemnie, czyli nie można mieszać ze sobą nadajnika I z odbiornikami II i na odwrót ).
Trudno zgadywać, dlaczego nie działają Ci z lampami. Stawiał bym na kiepskie lutowanie (coś się urwało ).
Sama zasada wyzwolenia błysku jest wszędzie identyczna pin środkowy jest zwierany z "masą". O ile pamiętam, to w Phottix'sie ten kabelek łatwo się odlutowuje.
EDIT
Odnośnie tego posta, ma ktoś może fotkę gdzie ten kabelek przylutować?
mishieck
07-11-2010, 15:59
no dobra panowie, kupilem te chinskie wyzwalacze rf602, przyjda jakos na dniach
i teraz pytanie, czy mocno wk***y bede czy jednak daja rade? jaka skutecznosc tego jest? bo cena rzeczywiscie okazyjna i zasieg niby do 100 metrow...
Będziesz zadowolony, bardzo.
Używam Yongnuo od roku, wcześniej miałem pt04 i kląłem na czym świat stoi. A Yonguo działaja jak amerykańska misja pokojowa - Fire&Forget ;)
Art Erie
07-11-2010, 16:03
Odnośnie tego posta, ma ktoś może fotkę gdzie ten kabelek przylutować?
Fotki nie mam, ale:
Po zdjęciu obudowy z nadajnika zobaczysz laminat i baterię. Po przeciwnej stronie płytki niż bateria jest ścieżka na laminacie w kształcie podkowy. Trzeba zeskrobać lakier i dolutować drucik do tej ścieżki.
Czy może chodzi o tą ścieżkę zaznaczoną czerwoną szczałką ? I tylko wystarczy jeden kabelek przylutować do ścieżki i do antenki? A mam pytanie bo przeważnie w antenach są jakby przyłączane dwa kabelki jeden jaki idzie w środku o drugi jest jakby w pancerzu, dlatego pytam jak bedę lutował do gniazda rp-sma to musze tylko przylutować w ten co jest w środku.
źródło (http://img442.imageshack.us/img442/9524/dsc0574mb.jpg)
Art Erie
07-11-2010, 18:09
Dokładnie tak :) Ta ścieżka to tzw. "antena pętlowa", trzeba dolutować do niej jeden kabelek ( środkowy pin w rp-sma ) nie przecinając ścieżki.
Normalnie w antenie jest "gorąca żyła" i "masa", ale w naszym wypadku wystarczy jeden przewód.
To już wszystko wiem, dzięki za informacje. Jak już zrobię to napisze czy wszystko działa.
Sapphiron
07-11-2010, 18:40
Art Erie, czyli wystarczy do tej ścieżki podlutować antenę tak jak do routera wifi i będzie śmigać jak ta lala?
Art Erie
07-11-2010, 20:41
Art Erie, czyli wystarczy do tej ścieżki podlutować antenę tak jak do routera wifi i będzie śmigać jak ta lala?
Każda antena, w tym również ta w routerze ma + i - czyli "gorącą żyłę i masę. tak samo jest w Phottix'sie.
Na zdjęciu są kondensatory c3 i c4 połączone obwodem anteny.
Gdybyśmy chcieli zrobić to porządnie, należało by odciąć fabryczną antenę ( ścieżkę na laminacie ) i do punktów C3 i C4 wlutować antenę 433MHz ( http://www.a2s.pl/ant-04-p-3787.html), lub zrobic taką antenę z kawałka drutu o długości ułamka długości fali, a następnie ją dostroić.
Na szczęście selektywność Phottix'a jest niewielka, czyli możemy postąpić tak jak napisałem wyżej.
Można to porównać do włożenia kawałka drutu w gniazdo antenowe tunera radiowego ( :) :) :) ) prymitywne, ale jakoś tam działa...
Wracając do Phottix'a standardowo moje radyjka działały na odległość 12-20m w terenie otwartym, po dolutowaniu około 7 cm miedzianego drutu zasięg zwiększył się do około 30m, a z anteną od AP 2,4GHz działa na długość boiska ( chyba coś około 100m ); przy czym wyzwalane jes 100/100 błysków.
Zwiększenie dystansu prowadzi do błędów, a następnie do zaniku połaczenia.
Niestety nie mogę teraz zrobić zdjęć moich Phottix'ów ( mam remont w domu ), ale jeśli będą jakieś problemy to odkopię karton w piwnicy ;)
A co w przypadku 2 odbiorników, bo u mnie na razie bez żadnych udziwnień jedna lampa błyska z dalszej odległości a druga musi być bardzo blisko nadajnika. Baterie były wymienione na nowe.
Art Erie
08-11-2010, 12:47
A co w przypadku 2 odbiorników, bo u mnie na razie bez żadnych udziwnień jedna lampa błyska z dalszej odległości a druga musi być bardzo blisko nadajnika. Baterie były wymienione na nowe.
W odbiorniku jest antena w postaci kawałka drutu wlutowanego w płytkę na kształt "mostka", nie ma sensu jednak zwiększać czułości odbiornika ( będzie zbierał więcej zakłóceń ). Po zwiększeniu mocy nadajnika ( antena zewnętrzna ) ten słabszy odbiornik powinien pracować prawidłowo na większą odległość niz dotychczas.
MarcinPoland
11-11-2010, 03:55
jeszcze raz zapytam o te rf-602
wspomniany tutaj sprzedawca na ebay ma 2 roznerodzaje dla nikona d90 d5000 i dla d300 700 d3
te 2 sa drozsze
czy to tylko taka sciema czy rzeczywiscie to sie czyms rozni??
ja mam d300, moge kupic te od d90?
Witam
Chciałem się was podpytać, czy kupując sprzęt np od tego sprzedawcy: http://fotografia-aparaty.shop.ebay.pl/Fotografia-i-Aparaty-/625/i.html?_catref=1&_fln=1&_ipg=&_ssn=528expressstore&_trksid=p3911.c0.m282
muszę mieć konto paypal czy wystarczy zwykle konto bankowe? Jak przelać pieniążki aż do Hongkongu i jaki stosunek mają sprzedawcy do nowych użytkowników? Akurat na ebay nigdy nic nie kupowałem i nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości. Jak wyglądają z prawy z cłem? Gdzieś na forum wyczytałem że do 90euro towar jest wolny od cła ale to chyba chodzi tylko o europę tak?
Chodzi mi właśnie o zestaw yongnuo rf-602 z 3 odbiornikami i do tego 2 lampy yongnuo 460 ii możliwe, że z softboxem reporterskim. Towar wychodzi dużo taniej niż w Polsce, a dla studenta ma to znaczenie :)
Będę wam wdzięczny jeśli ktoś mi odpowie
Fear wysłałem Ci PW w tej sprawie. Ale jak by ktoś jeszcze tu kiedyś zaglądał i miał podobne pytania do Twoich to:
- sprzedawca 528expressstore przyjmuje w tej aukcji tylko wpłaty z paypal'a
- stosunek do nowych kupujących w moim odczuciu w pełni profesjonalny. Był to mój pierwszy zakup na ebay'u i wszystko przebiegło wzorowo. Kontakt był dobry (maile po angielsku).
- cła żadnego mi nie na liczono. Na paczce znajduje się tylko pieczątka "Urząd Celny w Warszawie. Objęto procedurą dopuszczenia do obrotu". W Customs Declaration podczas wysyłki sprzedawca oznaczył paczkę jako "gift" (prezent).
- myślę, że wszystkie te swoje zakupy możesz rozbić na 2 albo 3 paczki. Jak napiszesz do sprzedawcy, żeby puścił to w osobnych paczkach, bo chcesz uniknąć cła, to nie zrobi najmniejszego problemu.
Ja mam pytanko odnośnie odbiornika RF602
Producent dołącza kabalek do studyjnych lamp błyskowych z końcówką Jack 3,5mm
Można gdzieś kupić taki kabelek do RF-a z końcówką PC czy nie pozostaje nic innego jak szukać końcówek PC i przerabiać fabryczny kabel?
AdamoN jest taki (http://cgi.ebay.pl/LS-021-PC-Flash-PC-Sync-Cable-for-RF-602-602RX-Receiver-/220678816544?pt=AU_Cameras_Photographic_Accessorie s&hash=item33617b8320) kabelek :)
źródło (http://www.dslrkit.com/ebayphoto/flash/CORD/RF602/602cord-3PINtoPC2J.jpg)
zotornik
16-01-2011, 10:57
Dla zainteresowanych sprzętem YongNuo. W kraju można sporo tych rzeczy kupić w MegaPixel /np. kabelki lub dodatkowe odbiorniki/. Ceny nieco wyższe niż w przypadku importu, ale jak ktoś się nie czuje "na siłach" robić zagraniczne zakupy, to będzie to w sam raz.
YongNou zapowiedział nową wersję RF-603, jest o tym w innym temacie na forum.
jeszcze raz zapytam o te rf-602
wspomniany tutaj sprzedawca na ebay ma 2 roznerodzaje dla nikona d90 d5000 i dla d300 700 d3
te 2 sa drozsze
czy to tylko taka sciema czy rzeczywiscie to sie czyms rozni??
ja mam d300, moge kupic te od d90?
mi się wydaje że ściemnia - nie ma różnicy nawet miedzy C a N
mi się wydaje że ściemnia - nie ma różnicy nawet miedzy C a N
Jeśli tym radyjkiem da się wyzwalać body, to sytuacja wyjaśniona. Zapewne chodzi o ... kabelki, a właściwie wtyk do body. Nikon ma 2 rodzaje. Canon ma jeszcze inne styki.
natomiast synchronizacja lamp błyskowych - bez różnicy, fakt, będzie działać na każdym N i C.
Mogliby do każdego wyzwalacza dawać komplet kabelków i byłby spokój.
zotornik
17-01-2011, 19:22
W polskich sklepach ceny: zestawów, pojedynczych odbiorników, jak też i kabelków są jednakowe zarówno dla Canona, Nikona jak i innych marek.
Poszczególne zestawy np. do Nikona /jest ich chyba 4/ różnią się między sobą tylko kabelkiem = odpowiednią końcówką pasującą do danego body.
Mam pytanie czy do odbiornika phottix terta mogę podłączyć jedną lapę na stopkę a drugą przez kabel synchro? Czy nic się nie stanie , tzn czy się odbiornik nie spali
A jeszcze jedna kwestia czy mając podłączony kabel synchro do odbiornika mogę go rozdzielić na 2 lampy ?
Art Erie
29-01-2011, 15:12
Mam pytanie czy do odbiornika phottix terta mogę podłączyć jedną lapę na stopkę a drugą przez kabel synchro? Czy nic się nie stanie , tzn czy się odbiornik nie spali
A jeszcze jedna kwestia czy mając podłączony kabel synchro do odbiornika mogę go rozdzielić na 2 lampy ?
Z Phottixem nic się nie stanie, oba wyjścia są zmostkowane. Nie wiem jak z lampą, zwłaszcza gdy przekombinujesz i w jednej odwrócisz polaryzację.
A to może tak. Bo mam 2 odbiorniki i 3 lampy (jedna jest sieciowa lampa) . A czy mogę zrobić takie połączenie że 2 lampy będą podłączone na odbiorniki ,a 3 lampa będzie podłączona bezpośrednio kablem z nadajnika do lampy przez kabelek synchro. Czy takie coś będzie działać i czy nie spali mi się nadajnik lub w najgorsza aparat.
Art Erie
29-01-2011, 16:27
Aparat nie ma tu nic do rzeczy, w sensie że jest całkowicie bezpieczny. Problem jaki tu widzę, dotyczy napięć i polaryzacji na stopkach lamp. Każda lampa z innej parafii, więc napięcia i polaryzacja mogą być różne (nie ma różnicy czy gniazdo synchro w lampie, czy stopka, czy też lampa podłączona pod radio ). Za każdym razem działa to tak samo - następuje zwarcie obwodu i wyzwolenie błysku. Normalną sytuacją jest, gdy zwieramy styki jednej lampy (powoduje to wyzwolenie błysku), jeśli jednak mamy przykładowo dwie lampy o napięciu na stopce przykładowo 5V i 300V, które mogą mieć na dodatek odwrotną biegunowość napięcia (polaryzację), to trudno przewidzieć co się może stać.
Chodzi mi o konkretny przykład, nie znając napięcia lampy :
- nadajnik jest na sankach aparatu
- podłączamy kabel jedną końcówką minijack do nadajnika a drugą końcówkę podłączamy bezpośrednio do lampy
czy istnieje jakieś zagrożenie że coś się spali, czy to będzie działać ?
Art Erie
29-01-2011, 16:58
Chodzi mi o konkretny przykład, nie znając napięcia lampy :
- nadajnik jest na sankach aparatu
- podłączamy kabel jedną końcówką minijack do nadajnika a drugą końcówkę podłączamy bezpośrednio do lampy
czy istnieje jakieś zagrożenie że coś się spali, czy to będzie działać ?
Jeśli masz zamiar podłączyć kabelkiem nadajnik z lampą o nieustalonym napięciu na stopce, ryzykujesz uszkodzenie aparatu. Jeśli podłączysz dwie lampy do jednego odbiornika, może paść lampa (lampy).
Proponuję wyzwolenie trzeciej lampy za pomoca fotoceli.
Dzięki za informacje , nie będę próbował z żadnych kombinacji jak coś to dokupię 3 odbiornik i tyle . jeśli chodzi o fotocele to mam jedną lampę która obsługuje ją ale to musiał bym wyzwolić błyskiem z wbudowanej , a na sankach mam nadajnik.
Art Erie
29-01-2011, 17:14
Dzięki za informacje , nie będę próbował z żadnych kombinacji jak coś to dokupię 3 odbiornik i tyle . jeśli chodzi o fotocele to mam jedną lampę która obsługuje ją ale to musiał bym wyzwolić błyskiem z wbudowanej , a na sankach mam nadajnik.
Wystarczy błysk z lampy wyzwalanej radiowo (chyba że się nie widzą, albo jest ostre słońce itp.).
No też tak myślałem ale niestety nie działa. Tylko zadziałało jak błysnołęm z wbudowanej.
Art Erie
31-01-2011, 12:13
Może lampa i fotocela się nie widzą (tam są chyba jakieś dwie, ale nie miałem nigdy Nissina).
adolfik9501
31-01-2011, 12:23
Może lampa i fotocela się nie widzą (tam są chyba jakieś dwie, ale nie miałem nigdy Nissina).
Jeśli chodzi o Nissina Di622 (wersja pierwsza) to nie wyzwoli się go lampą odpaloną radiem ponieważ Di622 ma fotocelę tylko pomijającą przedbłyski, a lampa na radyjku działa w manualu.
Sapphiron
31-01-2011, 14:00
Znajomy przerobił di622 żeby błyskała wraz z wyzwalaczami. Wyprowadził poprostu na zewnątrz gniazdo małego jacka które łączy kablem z wyzwalaczem i śmiga :)
Ten nissin chodzi mi z wyzwalaczem z gorącej stopki tylko ja go chciałem wyzwolić przez fotocele bo dwie pozostałe lampy nie mają fotoceli a wyzwalam je bezprzewodowo. A jak pisze adolfik9501 nissina nie da się wyzwolić z innej lampy nie wbudowanej.
Sapphiron
31-01-2011, 18:15
można kupić sanki z fotocelą. wydatek coś koło 10-15zł zależy jaka też.