PDA

Zobacz pełną wersję : Połączenie laptop TV - problem...

nickt
04-11-2010, 13:21
Witajcie
Może znajdzie się tutaj ktoś kto miał podobny problem i jakoś z tego wyszedł...
Sprawa wygląda tak, mam laptopa z wyjściem HDMI i TV panasonic plasma z wejściem HDMI. Podłączam kablem HDMI - HDMI, ustawiam na dwa monitory w trybie rozszerzonym. Wszystko hula jak należy, oglądam sobie film i nagle zrywa połączenie i od razu łączy powtórnie, wygląda to tak, że co jakiś czas pojawia się czarny ekran na TV, zaraz pojawia się informacja o rozdzielczości i znowu mam obraz. I tak dzieje się co jakieś 10 minut albo i częściej.
Sprawdzałem na 3 kablach HDMI-HDMI więc chyba problem przewodu wyeliminowałem... Zresztą na tych samych przewodach PS3 działa jak należy i "n" również....
I teraz najważniejsze....kiedyś tak nie było, tzn jakieś 3 miesiące temu kiedy to ostatnio podłączałem laptopa do tego samego TV tym samym kablem, ten problem nie występował.... Dlatego podejrzewam gniazdo w laptopie. Tylko czy jest możliwe takie uszkodzenie, że częściowo działa... Może jakiś styk się zabrudził... Dać to do naprawy czy próbować podłączyć laptopa w inny sposób.
Mam jeszcze w laptopie gniazdo VGA ale w tv mam tylko hdmi, nie mam d-sub.
Naprawiać czy spróbować jeszcze połączenia przewodem VGA-HDMI?

dzejms
04-11-2010, 13:46
Czym odtwarzasz? Moze HDCP robi problemy?

dominikpl72
04-11-2010, 14:28
A wyłączyłeś wygaszacz ekranu ? Podczas oglądania filmu zazwyczaj nie wciska się żadnego klawisza - i mam wrażenie, że to, co widzisz może być próbą wygaszenia / zablokowania ekranu przez system operacyjny.

dzejms
04-11-2010, 14:32
A wyłączyłeś wygaszacz ekranu ? Podczas oglądania filmu zazwyczaj nie wciska się żadnego klawisza - i mam wrażenie, że to, co widzisz może być próbą wygaszenia / zablokowania ekranu przez system operacyjny.

ale skoro...

I tak dzieje się co jakieś 10 minut albo i częściej.

...to jakis dziwny ten wygaszacz. No, ale nie mowie nie.

nickt
04-11-2010, 14:42
Nie nie, spokojnie wygaszacz wyłączony. Zresztą takie sytuacje dzieją się nawet w momencie kiedy pracuję sobie na kompie a na TV leci film (ekrany w trybie rozszerzonym) Nie ma tu mowy o wyłączeniu z powodu systemowego...tak mi się przynajmniej wydaje. Poza tym najbardziej mnie wkurza taka sytuacja, bo kiedyś działało normalnie i nawet kiedy na kompie miałem ustawione jednocześnie ten sam obraz czyli tryb powielenia ekranu to jedyne co się działo to całkowite wyłączenie przy oszczędności baterii i wyłączeniu ekranu laptopa. Teraz to nie ma nic wspólnego, chyba jednak coś gniazdem HDMI w laptopie... :/
Aha odtwarzam Best Playerem