Zobacz pełną wersję : Wygładzanie skóry - tak czy nie? Co o tym myślicie?
Witam was.
Ostatnio przeglądałem trochę czasopism ze zdjęciami (w tym np.: Playboy'a), obejrzałem Top Models na TVN i strasznie rzuca mi się w oczy wszechobecny trend do wygładzania skóry modelkom.
Rozumiem, że dążenie do piękna jest tak mocne, że każde zdjęcie powinno przedstawiać w jak najlepszym świetle, ale czy nie uważacie, że to lekka przesada, pozbawiać dziewczyn całkowicie faktury skóry?
Na zdjęciach z lupą nie da się dostrzec żadnej zmarszczki, żadnego "pora".
Czy wam taka obróbka się podoba?
Obejrzałem zdjęcia kilku z naszych forumowiczów, których uważam za niejako "mistrzów" portretu, tj. Yoz, Andy_O, czy Sailora i jak u dwóch pierwszych praktycznie na każdym zdjęciu widać "fakturę", to na wielu zdjęciach Sailora już nie.
Przepraszam, jeśli temat wyda wam się głupi, ale mnie zaciekawiła ta tendencja do osiągania nienaturalnie "czystej" skóry.
Chciałbym dowiedzieć się, jakie jest wasze zdanie na ten temat.
Krzysiek C
04-11-2010, 12:47
Dla mnie plastikowa skóra modelek pasuje generalnie do zastosowania tych zdjęć, choć postrzegam to troche jako sztukę dla sztuki. Na pewno modelka nie jest tam najważniejsza, bo ubrania, fryzura, to po co zdjęcie zamieszczone jest przy danym tekście, kompozycja itd. Bardziej liczy się figura, wyraz twarzy modelki. Oczywiście zakładam profesjonalne wygładzanie twarzy, a nie blur.
Natomiast jeżeli chodzi o portrety konkretnej osoby, gdzie to ona jest tematem absolutnie zostawiłbym tam fakturę (po korekcji) skóry, chociaż pewnie też nie zawsze, bo są różne twarze, różne pomysły na zdjęcie - generalnie.
Każdy robi jak lubi i jak mu się to widzi. Jedna i druga opcja, jeżeli jest uzasadniona, jest ok.
"z tyłu liceum z przodu muzeum" ja kto się mawiało .... osobiście lubię pooglądać czasem plastikowe buzie ale robienie ich na siłę zawsze i wszędzie mija sie z celem. Każdy powinien być świadomy swego wieku czy niedoskonałości a podejrzewam, że plastikowe zdjęcie i tak nie będzie najlepszym remedium na kompleksy. No ale cóż, taka moda, takie trendy a PS jeszcze w tym nieźle namieszał. Łatwiej chyba sprzedać plastik niż oryginał.
również mi się to nie podoba, ale cóż, taki "trynd", albo zapotrzebowanie rynku.
Sądzę, że na końcu tej drogi jest rendering modelek bez użycia aparatu fotograficznego. To uprości sprawę obróbki.
myślę, że wcale nie jest to takie bezpodstawne i odległe - patrz kwestia wirtualnych aktorów swego czasu przez skośnookich z wysp poruszana
Autorze, a Ty co o tym myślisz?
... bo tak obejrzałem Twoje zdjęcia... i sobie pomyślałem, że nie do końca rozumiem Twój wątek. :)
Celna uwaga, szkoda że sam wcześniej nie pofatygowałem się na WWW autora tego tematu. Pisze onże: "Ostatnio przeglądałem trochę czasopism ze zdjęciami (w tym np.: Playboy'a), obejrzałem Top Models na TVN i strasznie rzuca mi się w oczy wszechobecny trend do wygładzania skóry modelkom."
A po co wydawać kasę na Playboya? Zerknij na swoje portfolio, masz modelowy przykład wygładzania skóry.
Ech, kurde, to jakaś prowokacja???
No właśnie nie od końca.
Nie jestem mistrzem PS, ale moje "wygładzanie" znacznie różni się od tego, co widać w Playboy'u.
Pytam, bo zaczynam mieć wątpliwości czy aby na pewno dobrze robię próbując trochę "na siłę" upiększyć modelkę.
Zresztą, nie każde zdjęcie wygładzam.
Np.: to (http://img139.imageshack.us/img139/6929/dsc5380kopia.jpg) jak widać nie jest wygładzone.
Widać fakturę skóry i to dość znacząco.
Jestem po prostu ciekaw, jaki trend panuje wśród fotografów i czy wam się to podoba, czy nie.
Ostatnio przeglądałem trochę czasopism ze zdjęciami (w tym np.: Playboy'a)...
Playboy to chyba krańcowy przykład na skali ingerencji w zdjęcia.
Poprawki dotyczą nie tylko skóry :smile: .
Była taka sesja polskich pracownic sieci MM i w wywiadach same dziewczyny przyznawały że miały problemy z rozpoznaniem się na zdjęciach.
Playboy to chyba krańcowy przykład na skali ingerencji w zdjęcia.
Poprawki dotyczą nie tylko skóry :smile: .
Była taka sesja polskich pracownic sieci MM i w wywiadach same dziewczyny przyznawały że miały problemy z rozpoznaniem się na zdjęciach.
Ja miałem jedną słynną znajomą, która miała sesję w playboy czy ckm'ie (nie pamiętam) i.. strasznie się uśmiałem jak oglądałem te grafiki udające zdjęcia..
A dwie inne koleżanki, które widziały gwiazdę nago były zbulwersowane stopniem oszustwa (wiadomo jakiego..).
"wiedziałam, że powiększają, ale żeby tak bardzo!?"
de Fresz
08-11-2010, 15:04
Na zdjęciach z lupą nie da się dostrzec żadnej zmarszczki, żadnego "pora".
Czy wam taka obróbka się podoba?
Nie. I piszę to jako człowiek, który zawodowo robił takie plastikowe laleczki, m.in. dla producentów różnorakich kosmetyków, gdzie reklamy miały pokazać jakoby cudowne działanie wszelakich kremów. To że marketoidy płacące za taką obróbkę chcą sprzedawać wyidealizowany świat marzeń, to jeszcze można by jakoś zrozumieć (gdyby jeszcze nie ocierali się w swoich oczekiwaniach tak często o absurd), to, że amatorzy robią takie kuku swoim modelkom, jest dla mnie conajmniej dziwne.
Choć oczywiście racjonalnie jest to dość proste do wytłumaczenia, z angielska pięknie określa to termin "wanna-be". Teraz wiele zakompleksionych przez kolorowe pisemka dziewcząt chce na zdjęciach (choćby na NK) wyglądać jak rasowe modelki, fotografujący chcą być jak ci profi goście robiący sesje do conajmniej "Pani Domu", jak nie "Elle", czy innego "Vogue". Narzędzia do tego są poniekąd dostępne dla Kowalskiego, a efekty... No zazwyczaj prawie jak. A że zrobienie naprawdę dobrze takich fot wymaga sporo pomyślunku, czasu, nierzadko jednak nieco większych środków oraz duuuużo siedzenia w Szopie (czym w realiach profesjonalnych zajmuje się niemały zespół ludzi) – nie każdy wszak tak może, czy potrafi, więc i efekty są jakie są.
I nie piszę tu o jakimś drobny retuszu syfka czy pieprzyka lub poprawieniu (zmiękczeniu) zbyt mocnej tapety, bo to w niczym nie przeszkadza, idzie mi o plastik-fantastik, jakiego niemało pojawia się tu w dziale portret (choć ostatnio już tam nie zaglądam, zbyt mnie męczył ten "wannabe glamour", może się coś zmieniło, choć nie sądzę).