PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W drodze na Lodową Przełęcz...Słowacja

montana79
03-11-2010, 19:12
Witam wszystkich forumowiczów...jestem nowa na forum i aż sie boję. Nie wiem czy moje zdjęcia są godne , aby je tutaj wystawiać,
ale bardzo sie staram i przyjmuje każdą krytykę. Dlatego proszę o opinie.
Dziękuję

*1*

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img594.imageshack.us/img594/6083/dsc0057xg.jpg)

Quakerek
03-11-2010, 19:53
Witam na forum koleżankę z moich stron:) Ciekawe warunki miałaś, kolorki fajnie wyszły, trochę więcej światła by się przydało, kadrowo jest całkiem w porządku.

Frenczu
03-11-2010, 20:02
mz przede wszystkim ludzi lepiej zeby nie było bo rozpraszają. lepiej starać się robić tak by w takich krajobrazach ich nie było - wyczekać (choć to czasami bardzo trudne) albo usunąć podczas edycji zdjęcia. Co do kadru to wydaje mi się, że z czasem sama zaczniesz dostrzegać które są mniej, a które bardziej ciekawe. Ten kadr nie jest powalający ale też nie jest zły jak na początki. Ja bym w tym przypadku uciął trochę nieba. Poza tym wydaje mi się trochę nieostro. O kolorach niech wypowiedzą się Ci którzy się na nich dobrze znają. Pozdrawiam i czekam na kolejne co raz to lepsze zdjęcia :)

montana79
03-11-2010, 20:09
Dziękuję bardzo i czekam na dalsze wskazówki :)

Hoobie
03-11-2010, 20:37
A mi sie zdjecie nie wyswietla :(

P.S. Mimo wszystko witamy na Forum ;)

Fremen
03-11-2010, 21:55
Ja również serdecznie witam forumowiczkę :)
Widać, że miałaś okazję fotografować we wspaniałych, dynamicznych warunkach - to kładące się na zboczach chmurzysko o intrygujących kształtach może robić wrażenie. Sam kadr wydaje się jednak dość niezdecydowany. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji powinnaś rozejrzeć się za jakimś interesującym, pierwszoplanowym motywem, bądź też poszukać wokół siebie elementów krajobrazu (takich, jak np. strumień płynący po lewej stronie, czy choćby sam zarys zielonego szlaku), które w naturalny sposób poprowadziłyby oczy widza wgłąb zdjęcia.
Druga moja uwaga dotyczy dość wyraźnej dystorsji. Widać ją szczególnie po lewej stronie - góra, ludziki, skrawek schroniska - wszystko to mocno "chyli się" ku środkowi zdjęcia. Prawdopodobnie unosiłaś obiektyw, aby objąć nim całą chmurę, no i stąd taka niemiła niespodzianka wynikła. Nie ma jednak tragedii - większość programów w dość prosty sposób tę wadę niweluje, a przy okazji tej czynności wyleci z kadru również wspomniany kawałek budowli, który w tej chwili jedynie przeszkadza.
Co do zagadnienia "człowieków" w krajobrazie, to w tego typu fotografii ich mnogość w kadrze raczej nie pomaga. Oczywiście nie zawsze, a właściwie to dość rzadko się zdarza, żeby ich gdzieś wcale nie było, toteż nie należy się tym jakoś specjalnie przejmować. Bo można zawsze ich potem stempelkiem w PS potraktować, a już szczególnie łatwo to idzie, gdy są tak niewielcy jak na powyższej fotografii ;) Tutaj będzie to manewr jak najbardziej zasadny, ponieważ : 1.ten akurat monumentalny widok nie potrzebuje "wyznacznika skali" (no ewentualnie jedną postać można oszczędzić) i 2. ich kolorowe wdzianka skutecznie rozpraszają uwagę.
Jeśli chodzi o samą obróbkę, dodałbym selektywnie tu i ówdzie trochę kontrastu aby zróżnicować plany, wzmocniłbym także delikatnie barwę nieba i starał się uwydatnić chmurę. Aha, no i podostrzyć by się to wszystko trochę mocniej przydało.
Dobra, kończę już przynudzać :) Powodzenia obróbkowego (i masy dobrej zabawy przy nim) życzę! No i czekamy na kolejne zdjęcia :)