PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzedaż zdjęc do magazynu - jaka umowa

fikromajo
03-11-2010, 15:27
Witam,

jako że będzie to moja pierwsza sprzedaż do magazynu ogólnopolskiego,
potrzebna będzie też umowa związana z przekazaniem/sprzedażą zdjęć.
Niestety jestem zielony w tym temacie, magazyn wspomina żeby podpisać umowę autorską 50%,
niestety nie wiem, jak miałaby taka umowa wyglądać, co zawierać, jak z odprowadzeniem podatku, PIT-em w późniejszym czasie.
Czy ktoś doświadczony mógłby mnie poratować jakimś przykładem takiej umowy, lub umowy która byłaby dla mnie najbardziej korzystna.

Pozdrawiam
Marcin Kowalski

markB
03-11-2010, 17:01
1. Wzory umów są np. w książce Michaela Freemana "Lustrzanki cyfrowe" (http://www.skapiec.pl/site/cat/1071/comp/296324). Może koledzy z forum będą mieli takie do wglądu. Prawdopodobnie magazyn ma swoje wzory umów.
2. Umowa autorska oznacza, że masz 50% koszty uzyskania przychodu, czyli płacisz mniejszy podatek. Jest to jak najbardziej korzystne. natomiast cenę zdjęć musisz wynegocjować, wszystko zależy od rodzaju magazynu, jego nakładu itp. Nie licz wszakże na kokosy.
3. Po spisaniu umowy dostaniesz (być może nie od razu, ale muszą przysłać przed końcem marca 2011) egzemplarz umowy, stanowiący dowód (podkładkę) do wypełnienia PIT-u w przyszłym roku. W odpowiednie rubryki wpiszesz sumy i, jeśli nie przekroczysz 2-giego progu, to o nic się nie martwisz, bo stosowny podatek będzie już pobrany, t.j. dostaniesz z magazynu "kasę" minus podatek.

Igor S.
16-11-2010, 02:33
Umowę z pewnością zaproponuje druga strona - raczej mają swoje szablony. Z Twojego punktu widzenia, umowa na pewno powinna określać zdjęcia, o jakie chodzi i to, że dotyczy ona praw autorskich (wtedy można zastosować 50% kosztów uzyskania przychodu). Magazyn z pewnością będzie chciał umowy przenoszącej prawa autorskie, nie wystarczy mu licencja. Umowa taka przede wszystkim powinna być sporządzona na piśmie (własnoręczny podpis, nie np. wymiana skanów umowy mailem) - każda ze stron musi mieć swój papierowy egzemplarz. Umowa musi zostać podpisana przed wydrukowaniem zdjęć, z pewnością magazyn będzie tego chciał, bo tylko wtedy może legalnie wykorzystać zdjęcia.

Umowa przenosząca prawa autorskie przenosi je w takim zakresie, jaki został opisany w umowie (pola eksploatacji). Z punktu widzenia magazynu, najlepiej żeby to był jak najszerszy zakres. Z Twojego punktu widzenia - jak najwęższy. W tym zakresie, w którym przeniesiesz prawa, nie możesz już korzystać ze swoich zdjęć. Przykład: przeniesiesz prawa tylko do wydrukowania w gazecie - wtedy zostają przy Tobie prawa do korzystania np. w Internecie i możesz je sprzedać. Niestety, realia są takie, że pewnie ich szablon umowy reguluje tę kwestię maksymalnie na ich korzyść, a Ty nie bardzo możesz to negocjować. Dlatego uważaj później żeby nie wykorzystać tych samych zdjęć ponownie - może Cię to narazić na odpowiedzialność względem magazynu, któremu przekazałeś prawa.

Jak będziesz miał umowę, możesz podesłać do sprawdzenia przed podpisaniem.

Kwestiami podatkowymi na razie się nie przejmuj - na początku przyszłego roku powinni przesłać Ci pocztą PIT "podsumowujący" Wasze rozliczenia w tym roku. Na jego podstawie złożysz swoją deklarację.

(Właśnie zauważyłem, że jestem trochę spóźniony z odpowiedzią - ale może i tak się przyda.)