Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krwawy Świt.
krzysztofz24
03-11-2010, 14:13
...czyli o ile mnie pamiec nie myli jakies 15 min przed wschodem.
Witam, niedawno poczynione i dzisiaj do ogladniecia wystawione:-).
Po znecaniu sie miejscowo nad ekspozycja i kolorami, postanowilem nie stemplowac tej smugi kondensacyjnej...bo jakos mi stempel psul uklad kolorow na niebie. Prawie ja nawet polubilem;-).Pwiedzmy ze to wplyw dzialalnosci czlowieka na otaczajacy krajobraz;-), niech sobie bedzie.
Takze zapraszam, wszelkie opinie mile widziane.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/6772/dsc44764.jpg)
Nikonozaur
03-11-2010, 14:38
Piękne kolory zrobiłeś, bardzo dobrze się na to patrzy, myślę, że mogłeś jednak chwilkę poczekać (http://www.iv.pl/images/51014371407746995316.jpg)... ;)
Bartekkw
03-11-2010, 15:11
Bardzo ładnie wyszło - super fot. Gratki. I kadr i kolory na duży plus
krzysztofz24
03-11-2010, 15:12
Piękne kolory zrobiłeś, bardzo dobrze się na to patrzy, myślę, że mogłeś jednak chwilkę poczekać (http://www.iv.pl/images/51014371407746995316.jpg)... ;)
Poczekac na miejscu nie bardzo, bo ta smuga jakos sie dlugo trzymala...poczekac z wystawieniem na forum i jednak wystemplowac ta smuge...i tu masz racje:-).
Udalo ci sie z malego JPG bardzo dobrze ja usunac...nie wiem czemu tego sam nie zrobilem;-). Czasami mam faze na wystemplowywanie drutow spomiedzy drzew na 300% powiekszeniu i ogolnie nie znosze slupow telegraficznych. Do foty bylo pare podejsc obrobkowych, zarowno do kolorow jak i do miejscowej ekspozycji, i jak juz doszlo do stemlowania owej nieszczesnej smugi, to mnie zaczely irytowac te minimalne slady po stemplu...dobra juz sie nie tlumacze;-), bo troche zaniedbalem sprawe.
Do druku pojdzie bez smugi, dzieki za pokazanie ze jak sie chce to jednak mozna:-).
Mnie sie naprawde podoba, nie przesadzone i z wyczuciem obrobione, piekne barwy, ja jestem na duże tak.
Wszystko w odpowiednich proporcjach użyte :-) smudze można podziękować :-)
Cudne kolorki.Smuga niech sobie będzie,nie przeszkadza
jacekz40
03-11-2010, 15:59
Bardzo miła dla oka fotka... jest klimacik :)
Nikonozaur
03-11-2010, 16:20
[...] Udalo ci sie z malego JPG bardzo dobrze ja usunac... [...]
W PS5 jest fajne narzędzie do tego, zaznaczasz lassem obszar do usunięcia, klikasz "delete" i po zawodach. Ewentualne korekty stempelkiem lub blurem (w tym przypadku) i gotowe. ;)
Dla mnie lepiej bez smugi, również usunąłbym trawki te jaśniejsze na samym dole. Klimacik jest, ale i można było coś ustrzelić z dłuższej ogniskowej, pewnie coś masz...tam mgiełka ładnie się układa.
Bardzo dobre zdjęcie :).
Cisza, spokój i poranek. Tak wielki spokój bije z tego kadru, pomimo braku niczym niezmąconej wody ;).
To pewnie za sprawą delikatnej mgiełki ścielącej się po polach, jak i wybornej tonacji.
Smuga do "wysmużenia", bo psuje ten sielankowy nastrój ;).
Jaki tam "krwawy"? Różowy. I bardzo dobrze. A bez smugi zdjęcie by straciło na kompozycji (IMHO).
Początkowo pomyślałem, że smuga w niczym mi tutaj nie przeszkadza, a wręcz stanowi pewne urozmaicenie. Kiedy jednak zobaczyłem wersję bez niej... ;) Tak czy inaczej, wypada stwierdzić, że dzięki kolorom i wynikającej z nich tonacji, mamy do czynienia z bardzo udaną fotografią :)
Bardzo przyjemne, piękna kolorystyka, podoba się bardzo. :)
Zobacz jak Ci swiatlo ladnie zagralo :D ;) Bardzo ladna praca, Krzysztofie!
Sylvester
03-11-2010, 21:28
podpisze sie pod zachwytami świetne zdjecie
Podoba mi się. Ta mgiełka tuż nad podłożem genialna.
Piękne zdjęcie. Bez marudzenia - o to właśnie chodzi w fotografii. Światło!
Bez smugi lepiej wygląda ale i ze smugą nie ma co szat drzeć :)
Choć postów na TAK bez liku( słusznie zresztą),to i swój dorzucę w ramach poparcia dla klimatu i tonacji.Graty Krzysztof.
Ja bym to dawał w klasyczny poziom-bez góry i z występlowaną smógą.Reszta poprostu KLASA!
krzysztofz24
04-11-2010, 11:25
Dzieki chlopaki:-), cieszy ze sie spodobalo. Tradycyjnie dorzuce podziekowania za pozostawienie wpisow.
Kadrowo jak najbardziej na tak..ale kolory na tym zdjęciu są przepiękne ...ciekawy klimat ,pięknie pokazany
borregaard
04-11-2010, 20:04
Bardzo ładnie.Andrzej dobrze "podpowiada".:)