PDA

Zobacz pełną wersję : Cala prawda o D80

mariusx
04-01-2007, 15:24
Ot i cala prawda o D80:)

http://www.nikonkit.com/nikon-d80-vs-d70s-vs-d50-vs-d40/

W zestawieniu widac wyraznie ze skorka nie jest warta wyprawki.

meliszipak
04-01-2007, 15:32
:lol: jakby co, to się chętnie zamienie i jeszcze dopłacę...:lol:

Brachson
04-01-2007, 16:04
powiedział właściciel D50 którego nie stać na D80...dałeś linka i stwierdzasz że nie warto? ale się wysiliłeś - ludzie tutaj eseje popisali że warto a ty jednym linkiem zmiażdżyłeś połowe forum!!!

Rafał_Sz
04-01-2007, 16:17

Pojechałeś bo bańdzie...

A tak naprawdę D80 to pomyłka bo:

Nie wykonuje odbitek na poczekaniu.
Nie namierza satelitarnie ciekawych miejsc i obiektów do fotografowania.
Nie odbiera telewizji i radia (no może z wyjątkiem znanej rozgłośni z Torunia)
Nie ma 100 Mpikseli
Jest na prąd
Obiektyw ma tylko z przodu
Nie można zmieniać obudowy na jakąś inną, np. kolorową
Przy iso 3200 może szumieć, choć ja tego nie słyszę
I w ogóle trzeba coś naciskać żeby zrobić zdjęcie.

porażka

pozdrawiam Rafał

amator
04-01-2007, 16:22
No to nie kupuj.
A tak z ciekawości spytam jakie masz body? Bo śmiem zgodzić się z Brachsonem co do motywu dla którego napisałeś ten post.

jm
04-01-2007, 16:23

Zupełnie nie rozumiem o co Ci chodziło.... nic a nic:( _ jest tabelka, jest zestawienie funkcji i parametrów.... i co? Parametry czasem są identyczne czasem różne - i co? "Nie chytom"

A po tytule wątku juz myślałam, że dowiem się wreszcie jakiejś nowej, rewolucyjnej prawdy o moim aparacie...

life
04-01-2007, 16:28
niektorzy lubia patrzec i porownywac liczy i suche dane

dla mnie nieoceniona jest wygoda używania D80 z gripem to naprawde swietny "tandem" :) mialem D50 a pracowalem tez na D70s, D40 tylko widzialem, ale D80 z gripem jest naprawde KuuL :)

cyrusvirus
04-01-2007, 16:31
Pojechałeś bo bańdzie...

Nie ma 100 Mpikseli
Jest na prąd

porażka

pozdrawiam Rafał

łeeeee to faktycznie kiepski ten Nikon D80

Gawronnek
04-01-2007, 16:32
hmm, ale przecież z tej tabelki to raczej odwrotny wniosek wynika, bo bije na głowe pozostałe, chociazby kilkoma istotnymi funkcjami których reszta nie ma ;)

roofman
04-01-2007, 16:42
To zestawienie to dziwne jakieś.... w/g niego D50 ma ustawienia WB w Kelvinach....
Coś przegapiłem? 8-)
Dalej już nawet nie czytałem....

wicy
04-01-2007, 16:43
Jedyną funkcją, któreą D80 ma gorszą to funkcja spadku ceny w czasie :( Nie wiem jak to wygląda w D70s, ale chyba też byłbym rozgoryczony gdybym go kupił w grudniu (jak autor) zamiast D80 :)

life
04-01-2007, 16:48
hmm, ale przecież z tej tabelki to raczej odwrotny wniosek wynika, bo bije na głowe pozostałe, chociazby kilkoma istotnymi funkcjami których reszta nie ma ;)

widocznie dla autora posta te fuknkcje sa malo istotne w stosunku do ceny

robin102
04-01-2007, 16:51
Od zawsze i nie tyczy tylko aparatów toczy się wojenka nowego ze starym. Czy nowszy produkt jest lepszy czy starszy. Zna historia jednostkowe przypadki , że tak bywało. Napewno nie jest tak w przypadku D80 i D50. Ja posiadam 2 body D70s i D80 i powiem , że bardzo mi leży D70s , lepiej jestem nawet nim lekkutko zachwycony to D80 WYMIATA i nie ma o co kopi kruszyć . Chyba, że zaczniemy rozważać czy warto wydać na body D80 3,1 kzł czy może na D50 1,7 kzł. To już tema na inny post pt. relacja ceny do osiagnieć lub jakoś tak.

Seeker
04-01-2007, 16:52
"Ot i cala prawda o D80"

Calej nie znaja nawet jego tworcy i jest to zupelnie normalne zjawisko.

Do wbijania gwozdzi wynaleziono mlotek, ale nawet filozofom sie nie snilo, co jeszcze mozna nim zrobic ;)

mir
04-01-2007, 16:56
Ja mysle ze to PROWOKACJA

Miden
04-01-2007, 17:27
hehe i teraz tak mu nagadaliscie... ze az boi sie odezwac :P:P

a tak naprawde... cala prawda... to zestawienie tabelki... uwierz mi na slowo - ze kazdy napewno ja zna:P

a nastepnym razem pomysl ... to nie boli ;) :D

/pozdrawiam

Seeker
04-01-2007, 18:43
"to zestawienie tabelki... uwierz mi na slowo - ze kazdy napewno ja zna"

Dodam tylko, ze z mniejsza iloscia bzdurnych bledow ;)

mariusx
04-01-2007, 19:44
No ja tu pluskam sie na basenie, a forum "wrze", odnosnie sprzetu jaki posiadam - to wybaczcie ale wypisywanie w profilu: d200 + 18-17 + 50/1.4 + 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR + grip + 24 baterie + 8GB extrem + sherpa + kata + kurtka tamron + czapeczka Nikon + ML500 + bullterier, jest piszac delikatnie "idiotyzmem", ale to jest moje zdanie.

Odnosnie d80 jest to nastepca d70 i jak na razie, gdy mozna kupic nowego d70s - roznice miedzy tymi modelami nie sa warte roznicy w cenie. Ale juz za podejrzewam miesiac wyboru nie bedzie, chyba ze ktos znajdzie jeszcze staruszka d50, bo d40 to juz chyba specjalnie dla canonierow Nikon wypuscil.

Kryhu
04-01-2007, 20:07

Mam D50 i D80, tak zostanie, będę miał 2 puszki. Nie faworyzuje żadnego z nich. D50 jest bdb aparatem ale od D80 lepszym tylko na ISO 1600 przy 100% cropach. Tak więc do pstrykania ślubu w ciemnym kościele wybiorę D50, do reszty zastosowań D80. IMO główne zalety D80 w stosunku do D50 to dla mnie:
- dedykowany grip MB-D80
- jasny i duży wizjer
- rewelacyjny AF mimo że D50 wcale nie miał złego, 70-200VR w trybie AFC chodzi zupełnie inaczej.
- commander CLS we wbudowanej lampie
- FP flash z SB 800
- podgląd GO
- guziki pomiaru światła i trybu AF na puszce
- definiowalny przycisk funkcyjny
- krótki blackout lustra

Dla mnie były to czynniki warte dokupienia drugiego body, plus bodziec księgowy na kaniec roku :)

voyager10
04-01-2007, 21:29
Ja myślę że D50 jeszcze ociupinę lepszym na ISO 800. Na pozostałych czułościach wiadomo D80 lepszy bezprzecznie

Zbigniew
04-01-2007, 21:52
No ja tu pluskam sie na basenie, a forum "wrze", odnosnie sprzetu jaki posiadam - to wybaczcie ale wypisywanie w profilu: d200 + 18-17 + 50/1.4 + 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR + grip + 24 baterie + 8GB extrem + sherpa + kata + kurtka tamron + czapeczka Nikon + ML500 + bullterier, jest piszac delikatnie "idiotyzmem", ale to jest moje zdanie.

1) Jak już ktoś kiedyś słusznie napisał na tym forum, celem stosowania takich podpisów jest ułatwienie wymiany informacji pomiędzy uczestnikami (forum).

2) Nie widzę sensu porównywania puszek na papierze. Tym bardziej bezcelowy jest wątek, który rozpocząłeś - zakrawa o flejm (flame).

Niemniej pozdrawiam.

mariusx
04-01-2007, 22:06
1) Jak już ktoś kiedyś słusznie napisał na tym forum, celem stosowania takich podpisów jest ułatwienie wymiany informacji pomiędzy uczestnikami (forum).

Czyli brak takiego podpisu utrudnialby komunikacje i wymiane informacji na forum????,ciekawe.

To raczej jest tak jak z podjezdzaniem pod kosciol autem, taka licytacja kto ma lepsze, kto drozsze, kto bardziej wypasione. Zreszta kazdy moze dowartosciowac sie w sposob mu wygodny.

Bardziej wymierny bylby link np do portofilio, bo wiecie czasami gosc ma sprzet za 50 kola pln, i nic o nim nie wie, poza tym co wyczyta na www:) :) :)

Zbigniew
04-01-2007, 22:12
Czyli brak takiego podpisu utrudnialby komunikacje i wymiane informacji na forum????,ciekawe.

Nie sądzisz, że spojrzenie, np. przy okazji wymiany postów, kto ma co w torbie może pomóc w zasięgnięciu informacji na dany temat ? Np. mnie możesz zapytać, czy d80 jest fajny.

nowart
04-01-2007, 22:13
... przepraszam tak sobie zajrzałem... a o czym tak naprawdę ta dysputa bo nie rozumiem ...? :)

Tak całkiem serio do autora wątku - jeśli ta strona to dla Ciebie jakakolwiek wyrocznia na temat porównania w.w. puszek to zajrzyj głębiej...

http://www.nikonkit.com/top-10-digital-slr-of-2006/

...na tej samej stronie w rankingu top 10 dslr właśnie ten kiepski D80 zajmuje skromne pierwsze miejsce :)
i to daleko przed badziewiastymi pełnoklatkowymi Canonami Markami, 5D, Pentaxami 10D i innym chłamem :)

mariusx
04-01-2007, 22:24
... przepraszam tak sobie zajrzałem... a o czym tak naprawdę ta dysputa bo nie rozumiem ...? :)

Tak całkiem serio do autora wątku - jeśli ta strona to dla Ciebie jakakolwiek wyrocznia na temat porównania w.w. puszek to zajrzyj głębiej...

...na tej samej stronie w rankingu top 10 dslr właśnie ten kiepski D80 zajmuje skromne pierwsze miejsce :)
i to daleko przed badziewiastymi pełnoklatkowymi Canonami Markami, 5D, Pentaxami 10D i innym chłamem :)

Hehehe, a jak myslisz jaka pucha bylaby na pierwszym miejscu na stronach:

www.canonkit.com
www.pentaxkit.com
lub www.fujikit.com, tudziez www.pentagramkit.com

latwo sie domyslic, nie:)

nowart
04-01-2007, 22:34
no nie.... co do zasadności i rzetelności tego porównania nawet się nie wypowiadam bo paranoja to dla mnie kompletna...
poza tym codzień rano kiedy się golę też sobie wmawiam, że mam najlepszy aparat na świecie a D200 i 5D to lipa... :)

Miden
04-01-2007, 22:40
mariusx sam co prawda nie uzywam stopki (bo po pierwsze nie mam sie za bardzo czym chwalic... tzn lista jest krotsza niz 10;D a po 2 - "nie bo nie") ale takie stopki naprawde pomagaja! Ile razy jak chce sie dowiedziec jakis informacji na dany temat... patrze na stopki i widze "0.o ten koles ma taki i taki obiektyw(lub inny sprzet) - spytam sie czy naprawde warto wylozyc na to pieniadze, czy sie psuje - i jakie sa wady)

a porownywanie sprzetu z tabelki... nic ci nie da ... bo to sucha teoria, ktora wcale nie musi dzialac, lub jest dokladnie po to, zeby tacy ludzie jak ty mysleli (o tutaj duzo pisze - to napewno lepiej)

d80 jest napewno lepszym aparatem od poprzednikow, a kwestia... czy warto wydac dodatkowa sumke(i to nie mała) w porownaniu z innymi modelami - to juz zupelnie inny temat, inna dyskusja ;)

/pozdrawiam

mir
04-01-2007, 22:40
I znowu wszystko obraca sie wokol jakis smiesznych rankingow ustawianych wedlog sponsorow. Jakie kryteria brali pod uwage robiac taki ranking jak podal Nowart w linku? Bo jesli jakosc fotek to sory ale totalna glupota jest umieszczac D80 na 1 miejscu przed chocby Canonem 5D. D80 napewno jest udana konstrukcja ale nie najlepsza wszech kategorii. Dziwi mnie 10 miejsce A100 w stosunku do Olka E500 i Canona Rebel.

jarek76
04-01-2007, 23:05
odnosnie sprzetu jaki posiadam - to wybaczcie ale wypisywanie w profilu: d200 + 18-17 + 50/1.4 + 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR + grip + 24 baterie + 8GB extrem + sherpa + kata + kurtka tamron + czapeczka Nikon + ML500 + bullterier, jest piszac delikatnie "idiotyzmem", ale to jest moje zdanie.

Nie wiem o co ci chodzi ale może jestem idiota bo nie rozumiem twojego toku rozumowania
Działasz jak PiS. To co myśle ja jest jedyną słuszną drogą, a ci co maja inne zdanie ...

Stopki i wymienianie w nich sprzętu uważam za bardzo przydatną rzecz
Wiele razy z tego kozystałem pytając posiadaczy obiektywu czy body o ich zdanie na ten temat
Sam również udzieliłem wielu (mam nadzieję) pomocnych informacji na temat moich szkieł

mariusx
04-01-2007, 23:41
Nie wiem o co ci chodzi ale może jestem idiota bo nie rozumiem twojego toku rozumowania
Działasz jak PiS. To co myśle ja jest jedyną słuszną drogą, a ci co maja inne zdanie ...

Wymagajmy chociaz od siebie wzajemnie czytania ze zrozumieniem(podobno 85% Polakow ma z tym problemy), napisalem wyraznie ze jest to moje zdanie i nigdzie nie napisalem ze jest ono jedynie sluszne.

Skorzystalem po prostu z forum i wyrazilem swoja opinie, a czy jest ona zgodna z twoja, widze ze nie - ale to jest wolny kraj i kazdy ma prawo do swojego osadu.

jarek76
04-01-2007, 23:49
Ale wyrażasz to swoje zdanie na forum gdzie stopki funkcjonują od kilku lat
I wbrew pozorom nie są po to żeby chwalić się sprzętem ale żeby pomóc innym
Poza tym jeszcze nie spotkałem się na tym forum z sytuacja że zadaję pytanie o jakiś sprzęt ze stopki i nie dostaję odpowiedzi
W ten sposób łatwiej uzyskać info od użytkowników danego sprzętu
A nie opierać sie tylko na suchych testach i tablicach testowych
Pozdrawiam fanów własnego zdania:)

RaB
04-01-2007, 23:50
D80 zdecydowanie przegrywa z d50 w tym porownaniu...ma 7 a nie 8 programow tematycznych :):):):):):)
szkoda slow na kolegi zaczepke...

life
04-01-2007, 23:55
no z moich obserwacji wynika ze D80 jest gorszy od D50 na iso 1600 ale moze to dlatego ze nie mam obydwu pod reka zeby zrobic dwie takie same sceny

wld
05-01-2007, 00:02
popieram w 100% istnienie takich podpisów w stopce. Jest to bardzo pomocne w zasieganiu opinii nt. danego sprzętu. Co do porównania puszek nie wypowiadam się, bo to temat rzeka na tym forum... :) Dla mnie najistotniejsze jest to, że robienie fotek sprawia mi ogromną satysfakcję, a mój poczciwy D70s mnie nie zawodzi i dobrze mi lezy w dłoni. O qrcze zrymowało mi się :)

voyager10
05-01-2007, 00:17
no z moich obserwacji wynika ze D80 jest gorszy od D50 na iso 1600 ale moze to dlatego ze nie mam obydwu pod reka zeby zrobic dwie takie same sceny

Jest wyraźnie gorszy również na 800 na pozostałych roździelczość robi swoje

wigi
05-01-2007, 00:37

jarek76, nie mieszaj do tego POlityki, bo to forum fotograficzne (swoje poglądy polityczne możesz prezentować gdzie indziej)

pozdrawiam

Tofifik
05-01-2007, 00:47
tez dolacze sie do popierania ze stopka to dobra rzecz. chodz brakuje mi na tym forum tego co jest na forum minolty, a mianowicie mozliwosci wrzucenia takich mini obrazkow (loga) danego sprzetu [np. wpisuje :minolta: i mam male logo minolty] to daje wieksza przejrzystosc.

co do porownywania d80 z innymi modelami to czytajac forum przezylem podwojny dysonans pozakupowy, przez rozne wypowiedzi niepochlebne na ten aparat. w rzeczystosci nie mialem nazybt przetestowac go w dostatecznym oswietleniu ale w polmrokach i swiele zarowym dziala znakomicie (no moze wbudowana lampa w ttl za slabo daje, ale to mozna podkrecic ev). a obiektyw ktowy mam charakteryzuje sie niesamowita bliskoscia ostrzenia (lapie od 10cm).

ma kilka minusow niewielkich ale to ze wzgledu na roznice technologiczne miedzy minolta a nikonem. z takich czystych minusow jest to ze niby wszstko mozna podswietlic a producenci zapomnienil o wyswietleniu na wyswietlaczu lub w wizjerze trybu w jakim jest obecnie aparat( i np. nacielem sie kilka razy ze mialem wlaczone P a chcialem S)

jarek76
05-01-2007, 08:32
jarek76, nie mieszaj do tego POlityki, bo to forum fotograficzne (swoje poglądy polityczne możesz prezentować gdzie indziej)
Ok sorki, troche mnie poniosło:)
Ale to dla tego że wkurza mnie takie podejście do tematu
Zawsze jest najłatwiej krytykować

wigi
05-01-2007, 09:14
mariusx jest zaledwie od kilku dni na forum i nie rozumie, że podpisy w stopkach są bardzo przydatne i pomocne forumowiczom i nie chodzi tu bynajmniej o zwykły snobizm. Ja na początku też miałem podobne odczucia (czego nie ujawniałem w obraźliwy sposób jak zrobił to mariusx), ale szybko zmieniłem zdanie. W końcu może i ja rozbuduję swoją stopkę, żeby ułatwić ew. pomoc innym, czy wymianę poglądów na temat konkretnego sprzętu.

strangelove
05-01-2007, 09:51
To porownanie to dramat, full bledow, np
* wspomniane WB w klevinach dla d50
* w D70 2" lcd (choc jest 1.8"
* D40 DZIALA z OBIEKTYWAMI BEZ SILNIKA!!!!
* D40 nie ma retouch menu (d-lighting, B&W...)

dalej tez nie chce mi sie wyszukiwac, ale ta tabelka jet przypadkowa.
Proponuj zamknac post b owprowadza tylko blad.

strangelove
05-01-2007, 10:28
albo chociaz dajcie przy pierwszym poscie, tuz przy linku, ze informacje zawarte na tej stronie sa niekompletne wrecz calkiem bledne i w trakcie ew. procesu decyzyjnego nie powinno sie nimi kierowac.

jezeli ktos chce w miare dobre (najlepsze jakie znam) porownanie modeli, nie tylko Nikona, to chyba tylko na:
www.dpreview.com -> buying guide -> side-by-side

pozdrawiam
Strangelove

Trevor
05-01-2007, 10:30
...

Bo chyba działa, ale w MF.

A co do d80, to przymierzam się do niego i ostatnio sobie go obejżałem w sklepie i zwróciłem na uwagę na coś o czym wydaje mi się że nie było nigdzie mowy:

D80 ma uchwyt niższy niż d50, oczywiście do 400D trzebaby go jeszcze go obskrobać zdrowo. Że od d70s to wiadomo ale myślałem, że będzie co najmniej taki jak w d50, palec mi nie spadał, ale... . w związku z tym pytanie do repatriantów:
Czy komuś zabrakło tego ,na oko, pół centymetra?

A całą prawda o tym aparacie tkwi w tym co jest najważniejsze w lustrzankach:
-jakość zdjęć, zdobiłem pare fotek w sklepie, na swoją kartę: dużo szczegulików, a szumy mnie nie ruszyły.
-AF, jeszcze do tego więcej pól choć to już drugorzędna sprawa.
-Wizjer, dla mnie spora różnica.

Do powyższego, za darmo dają :D, sobie wyobraźcie, lepsza funkcjonalność:
zmiana trybu AF ma swój przycisk - dla mnie bardzo ważne, jeśli używam AF C to cząsto go przeplatam zdjęciami z AF S, i kilka razy nie zdążyłem wrócić do AF C
LCD duży i zewszystkichstronnańpatrzalny.
+ dla użytkownika d50: lcd można podświetlić, a pomiar światła ma swój przycisk

spiritchaser
05-01-2007, 10:44

A w dodatku zdarzają się w tej tabelce błędy, jak chociażby:

- D80 nie obsługuje kart SDHC,
- w D50 można ustawić WB precyzyjnie dobierając temp. barwową w stopniach Kelvina (pewnie właściciele D50 nic o tym nie wiedzą...),

takie porównanie to można o kant d... potłuc.

fotograf62
05-01-2007, 10:46
Pojechałeś bo bańdzie...

Nie ma 100 Mpikseli
Jest na prąd

porażka

pozdrawiam Rafał

No i dlatego go kupiłem, lubię takie porażki. W zamierzeniu planuję drugie body D80 w niedługim czasie tylko zaczekam na srebrne ;-)

robin102
05-01-2007, 10:48
...Czy komuś zabrakło tego ,na oko, pół centymetra?

Brakuje cały czas, zwłaszcza, że ja przemiennie używam D70s i D80 . W sumie nie wiem dlaczego Nikon tak zminiaturyzowal body D80 . Może następca D90 będzie już we właściwym rozmiarze ???

Gawronnek
05-01-2007, 11:19
dlatego od razu wypuścili gripa, gdyby był większy to z gripem byłby już za wielki, używam gripa i uważam iż jest to świetny dodatek, którego bardzo mi brakowało w D70, szczególnie na pokazach mody, gdzie przez 1-2 godziny strzelałem fotki w pionie

strangelove
05-01-2007, 12:01
Bo chyba działa, ale w MF.

no tak, ale w tej cytowanej tabelce jest napisane:
D40, Compatible Lenses:
All functions possible with all AF Nikkor lenses (including AF-S, DX, VR and D-/G-type)

wiec sciema, szkoda pisac

Seeker
05-01-2007, 13:03
"Wymagajmy chociaz od siebie wzajemnie czytania ze zrozumieniem(podobno 85% Polakow ma z tym problemy)"

Najwyrazniej zbyt mocno od nich nie odbiegasz...

voyager10
05-01-2007, 14:23
D80 ma uchwyt niższy niż d50, oczywiście do 400D trzebaby go jeszcze go obskrobać zdrowo. Że od d70s to wiadomo ale myślałem, że będzie co najmniej taki jak w d50, palec mi nie spadał, ale... . w związku z tym pytanie do repatriantów:
Czy komuś zabrakło tego ,na oko, pół centymetra?

Do tej pory używałem D50 kiedy po raz pierwszy wyciągnąłem z pudełka nowy D80 i chwyciłem go to wydawało mi się jakbym się znów cofnął w rozwoju. Ale cóż i tak jest to chwyt luksusowy w porównainu do 400D

Erie
05-01-2007, 14:42
Mi osobiście w D80 tego 0,5 cm nie brakuje, ale mam bardzo drobną rękę. Mojemu ojcu (z większymi paluszkami :D) już jednak brakuje trochę więcej niż 0,5 cm. Dlatego w przyszłości sprawię mu gripa :).

Pozdrawiam
Erie

wrrum
05-01-2007, 15:19
To porownanie to dramat, full bledow, np
* wspomniane WB w klevinach dla d50
* w D70 2" lcd (choc jest 1.8"
* D40 nie ma retouch menu (d-lighting, B&W...)

dalej tez nie chce mi sie wyszukiwac, ale ta tabelka jet przypadkowa.
Proponuj zamknac post b owprowadza tylko blad.

To porównanie to nierzetelność.
Dramat, to to co pisze Ken tutaj (http://www.kenrockwell.com/tech/d200-d80-d70-d50-d40-5d-xti.htm): D40 jest lepsze od D80. D80 to przeżytek. (Aha, niedługo wychodzi D90)
Lubiłem Kena, bo czasem miał zdrowe podejście do sprzętu, ale zmieniam zdanie. Jego rady należy czytać przez pryzmat przeciętnego Amerykanina o zagadkowej inteligencji i jeszcze bardziej tajemniczej wiedzy o fotografii, który chce otrzymać jasną odpowiedź na pytanie: który lepszy?
Niestety (a przyznaję to z głębokim żalem) zaczynam podejrzewać, że Ken nie jest tak bezstronny jak się sam prezentuje, a w tekstach macza ręce marketing Nikona.

Przpraszam, jeśli tak nie jest i niechcący uraziłem Kena.

Brachson
05-01-2007, 15:30
Niestety (a przyznaję to z głębokim żalem) zaczynam podejrzewać, że Ken nie jest tak bezstronny jak się sam prezentuje, a w tekstach macza ręce marketing Nikona.

Też mam takie odczucie - D40 lepsze bo nowsze - lepsza sprzedaż lepsza kasa dla Nikona - oni D80 już wyprodukowali i co ma być to będzie - teraz marketing pcha D40...

Można przeczytać jego opisy D80 jak jeszcze D40 nie było - "My favourite camera, even i like it better than my D200..."

israel
05-01-2007, 23:09
Pojechałeś bo bańdzie...

Nie ma 100 Mpikseli
Jest na prąd

porażka

pozdrawiam Rafał

Mi brakuje prawdziwego trybu Auto - wiecie aparat wysuwa nozki, zapier... za "motywem" kadruje i strzela zdjecia. Jeszcze zeby w opcjach dalo sie ustawic ktore konkursy ma wygrywac ;)

Seeker
06-01-2007, 04:20
I powinien kosztowac zlotowke... ;)

Kolekcjoner
06-01-2007, 18:50

Ta strona powinna mieć tytuł: Nikon - Módlmy się! :lol:.

To porównanie to nierzetelność.
Dramat, to to co pisze Ken tutaj (http://www.kenrockwell.com/tech/d200-d80-d70-d50-d40-5d-xti.htm): D40 jest lepsze od D80. D80 to przeżytek. (Aha, niedługo wychodzi D90)
Lubiłem Kena, bo czasem miał zdrowe podejście do sprzętu, ale zmieniam zdanie. Jego rady należy czytać przez pryzmat przeciętnego Amerykanina o zagadkowej inteligencji i jeszcze bardziej tajemniczej wiedzy o fotografii, który chce otrzymać jasną odpowiedź na pytanie: który lepszy?

Ależ nie sądzę żebyś miał powód do żalu. Pan Ken jest znany ze swych oryginalnych poglądów (delikatnie powiedziawszy), które na dodatek dość często zmienia - w zależności od potrzeb jak sądzę :mrgreen:. Ostatnio doszedł np.: do wniosku, że w zasadzie 400D i 5D to to samo :lol:.

matka997
06-01-2007, 20:47
Pojechałeś bo bańdzie...

(...)

porażka

pozdrawiam Rafał

heh, Rafal masz wybitny talent satyryka
:DDD

Roberrto
06-01-2007, 21:30
A moim zdaniem czepiacie się Kena! Chłopinie dziecko się urodziło(co zresztą uwiecznił genialnym, nowym produktem Nikona)więc będzie wszystko najlepsze "co" płaci.A skoro Nikonowi zależy by D40 był lepszy od D80 to tak jest, to samo jeśli chodzi o Can..na. Oglądałem ostatnio zdjęcia próbne udowadniające, iż D80 jest lekko mówiąc taki sobie a współkonkurującym aparatem był Mark DS II

Tofifik
06-01-2007, 23:59
nocny łowca w akcji, czyli poglad jak D80 sprawuje sie w ~0 st. C wietrze i dlugimi czasami.

http://www.pc.hostdmk.net/kkm/images/Resize%20of%20_DSC0458_p1.jpg
http://www.pc.hostdmk.net/kkm/images/Resize%20of%20_DSC0433_p1.jpg
http://www.pc.hostdmk.net/kkm/images/Resize%20of%20_DSC0429_p1.jpg

swoja droga ciekawe ze jak wywolalem nefa do tifa to z 8MB zrobilo sie 22 i nocly lów skonczyl sie zajeciem dysku przez zdjecia na 2GB. (65 zdjec)
zdjecia pomniejszone bo 6MB jpg na necie to przeginka

Valwit
07-01-2007, 03:55
swoja droga ciekawe ze jak wywolalem nefa do tifa to z 8MB zrobilo sie 22

proste: d80 kompresuje nefy

RAF
07-01-2007, 09:41
Pan Ken jest znany ze swych oryginalnych poglądów (delikatnie powiedziawszy), które na dodatek dość często zmienia - w zależności od potrzeb jak sądzę :mrgreen:.
co mnie akurat ukierunkuje na wiarę w reinkarnację i przekonanie, że niejaki Kolekcjoner jest wcieleniem Kena (po warunkiem, że przez przypadek nie jest XV wcieleniem Dalajlamy, albo lamy)

Kolekcjoner
07-01-2007, 10:50
co mnie akurat ukierunkuje na wiarę w reinkarnację i przekonanie, że niejaki Kolekcjoner jest wcieleniem Kena (po warunkiem, że przez przypadek nie jest XV wcieleniem Dalajlamy, albo lamy)

Proszę po raz wtóry żebyś nie odnosił się do moich postów personalnie jeśli masz jakieś zastrzeżenia zgłoś do moderatora jeśli nie to zamilknij.

PaSkal
07-01-2007, 10:56
Pisze tak:

If there's a better carry-everywhere DSLR than the D40 I'm not sure what it is. Superior at nothing, adequate at everything, but in a very compact and light package.

(Jeśli istnieje lepsza lustrzanka do zastosowań ogólnych niż D40, to nie wiem jaka. Nie jest wybitna pod żadnym względem, ale zadowalająca pod każdym, zgrabna i lekka)

Pan Thom też siedzi w stajni Nikona, ale ma bardziej umiarkowane opinie od pana Kena.

I co?

Paweł

wigi
07-01-2007, 12:31
hehe, dobre - "lustrzanka do zastosowań ogólnych" :-D
a np. D80 to niby do jakich zastosowań jest, a chyba lepsza od D40? ;-)

didou2
07-01-2007, 12:59
ja mam D80 z 18 -70 DX od ok 2 tyg i jestem pod wrazeniem tego aparatu mimo ze jest mniejszy od d70s trzyma sie super :)

jeśli chodzi o wizjer to jest miazdzacy w porównaniu do poprzedników
szybkosc swietna - guzik prawda ze 3 kl/s nie wyrabia
mnogosc ustawien przebija poprzednikow a 10 Mpix przydaje sie (przycinanie fote/ wielkosc odbitek itp)

o jakości nie wypowiadam sie - wiadomo zeleży od szkła

szumy szumy szumy hmmm jakie szumy na moje oko jakosc jest swietna szumy niewidoczne no chyba ze ktoś przybliżenie daje 500% i wiecej i sie wypowiada ze szumy widac :)

bateria jest swietna mimo ze raz strzelam ok 600 fotek innym razem ok 300 rozladowana ( zakłdam ze temp otoczenie i zabawa przyczynia sie)

układ przycisków jest super

wiec kolega który mowi ze nie [B][B]"W zestawieniu widac wyraznie ze skorka nie jest warta wyprawki"
chyba nie miał do czynienia z tym aparatem a juz na 100% nie miał d50 i d80 aby porównac i obiektywnie sie wypowiedziec :)

mariusx
07-01-2007, 13:53
ja mam D80 z 18 -70 DX od ok 2 tyg i jestem pod wrazeniem tego aparatu mimo ze jest mniejszy od d70s trzyma sie super :)

jeśli chodzi o wizjer to jest miazdzacy w porównaniu do poprzedników
szybkosc swietna - guzik prawda ze 3 kl/s nie wyrabia
mnogosc ustawien przebija poprzednikow a 10 Mpix przydaje sie (przycinanie fote/ wielkosc odbitek itp)

o jakości nie wypowiadam sie - wiadomo zeleży od szkła

szumy szumy szumy hmmm jakie szumy na moje oko jakosc jest swietna szumy niewidoczne no chyba ze ktoś przybliżenie daje 500% i wiecej i sie wypowiada ze szumy widac :)

bateria jest swietna mimo ze raz strzelam ok 600 fotek innym razem ok 300 rozladowana ( zakłdam ze temp otoczenie i zabawa przyczynia sie)

układ przycisków jest super

wiec kolega który mowi ze nie [B][B]"W zestawieniu widac wyraznie ze skorka nie jest warta wyprawki"
chyba nie miał do czynienia z tym aparatem a juz na 100% nie miał d50 i d80 aby porównac i obiektywnie sie wypowiedziec :)

mialem sposobnosc b.dokladnego porownania d80 z d70s, i nadal twierdze ze roznice nie sa warte ponad 1000pln. zreszta sprzedaz takiego modelu sluzy tylko drenazy portfeli klientow, polityke nikona potwierdza rowniez model d40(czyli b.tania lustrzanka z b.drogimi obiektywami:| )

Brachson
07-01-2007, 15:07
...i nadal twierdze ze roznice nie sa warte ponad 1000pln.....

powinno być ja bym nie zapłacił, bo według mnie to dużo...czy są warte czy nie zostawmy subiektywnej ocenie..

Jest takie piękne staropolskie powiedzenie: "De gustibus non est disputandum"

robin102
07-01-2007, 15:40
A ja mam jeden i drugi (obie nóweczki he he he ) i żałuje, że te 2 moje body to nie są D80 !!! bo różnica jest powalajaca. Jedyne co mi przeszkada w d80 to wysoka cena i mikrośc konstrukcj. Kto ma takie małe łapki ???

Miden
07-01-2007, 16:16
Kto ma takie małe łapki ???

a ja tam nie narzekam:P trzyma sie swietnie ;) a malych rak wcale nie mam.

zobacz na canony 350d i 400d... bez gripow... to tam wogole jest tragedia :P

rotor
08-01-2007, 23:10
Jest wyraźnie gorszy również na 800 na pozostałych roździelczość robi swoje

D80 jest gorszy nawet przy ISO 400 i mówię tu o porównaniu odbitki formatu niezbyt dużego bo 13x18cm-identyczny motyw i ustawienia i szkło (dzisiaj odebrałem je z labu i nie mogę wyjśc z podziwu dla D50

odie
09-01-2007, 01:04
mialem sposobnosc b.dokladnego porownania d80 z d70s, i nadal twierdze ze roznice nie sa warte ponad 1000pln.

Zależy jakie zdjęcia robisz... Dla mnie na ten przykład AF rodem z D200 i większy bufor byłby wart 1000PLN. Niestety, braki w szybkostrzelności powodują, że przesiądę się raczej na Dx00.

lacroix
10-01-2007, 01:03
Witam. Mam pytanko na temat d80. Czy można w nim ustawić samowyzwalacz+korekcję naswietlania.
Inaczej mówiąc potrzebuję zrobić kilka fotek z różnym naświetleniem w krótkim czasie i najlepiej właśnie nie dotykając aparatu.
Oraz czy wyswietlacz gaśnie podczas patrzenia w wizjer?

"Sprzęt masz fajowski, a teraz pokaż mi swoje zdjęcia..."

Tofifik
10-01-2007, 03:59
wyswietlacz gasnie wtedy gdy lekko nacisniesz spust migawki albo uplynie czas zadany w menu. niestety nikon nie ma takich bajerow jak minolta (czujnik na rączce, czy czujniki przy wizjerze [eyestat]), co do naswietlen to braketing w d80 jest raczej "manualny" czyli trzeba mu samem wcisnac zeby robil seria, a co do czasu wyzwalania to najlepsze jest robienie zdjec z ustawionym w menu opoznieniem migawki, wtedy jak stoi aparat na statywie to zdazysz go puscic zanim zacznie naswietlac (0,4s opoznienia podaje instrukcja).

ale tez mam pytnanie. test na hoty i inne takie przy zamknietym dekielku, czy przy tego typu naswietlaniu histogram nie pownien miec tylko pionowej linni z lewej strony? bo ja mam jeszcze po px wyswietlacza gdzes w srodku, ale jak scropowalem czarne zdjecie to sie nie dopatzylem innych kolorkow.
czy to po prostu jakies zahwianie histogramu czy co?

lacroix
10-01-2007, 14:38
a co do czasu wyzwalania to najlepsze jest robienie zdjec z ustawionym w menu opoznieniem migawki, wtedy jak stoi aparat na statywie to zdazysz go puscic zanim zacznie naswietlac (0,4s opoznienia podaje instrukcja).

No właśnie mam minolte 5d i tez mam takie opcje w aparacie. Myslałem żeby zamienić aparat na nikona d80, ale widzę że nie warto, bo nikon oferuje mniej możliwości niż moja minolta.

Brachson
10-01-2007, 14:43
No właśnie mam minolte 5d i tez mam takie opcje w aparacie. Myslałem żeby zamienić aparat na nikona d80, ale widzę że nie warto, bo nikon oferuje mniej możliwości niż moja minolta.

I wywnioskowałeś to z tego co napisał Tofifik? BRAWO!

lacroix
10-01-2007, 20:05
nie no, przeglądałem trochę informacji na temat nikona d80, i w zasadzie nikon oferuje mi to samo co mam w minolcie (a nawet mniej) i to za wieksze pieniądze. W sumie matryce ma większą, ale słuszność posiadania większej matrycy, to sprawa wątpliwa, plakatów nie robię. Uparłem się żeby zmienić sprzęt, dlatego że minolta przestała istnieć. Nie będzie unowocześnień, uaktualnień oprogramowania, a w końcu i serwis przestanie istnieć, części zamienne w serwisie kiedyś się wyczerpią itd.
czy mógłby mi ktoś tak szczerze napisać co w tym modelu uważa za minus?

Rafał_Sz
10-01-2007, 20:12
nie no, przeglądałem trochę informacji na temat nikona d80, i w zasadzie nikon oferuje mi to samo co mam w minolcie (a nawet mniej) i to za wieksze pieniądze. W sumie matryce ma większą, ale słuszność posiadania większej matrycy, to sprawa wątpliwa, plakatów nie robię. Uparłem się żeby zmienić sprzęt, dlatego że minolta przestała istnieć. Nie będzie unowocześnień, uaktualnień oprogramowania, a w końcu i serwis przestanie istnieć, części zamienne w serwisie kiedyś się wyczerpią itd.
czy mógłby mi ktoś tak szczerze napisać co w tym modelu uważa za minus?

styk w akumulatorze z kreseczką :)

marcel1
10-01-2007, 22:37
Chyba widziałem gdzieś podobny post, więc sorki, jeżeli dubluję wątki. Może tak normalnie i po prostu niech użytkownicy D80 napiszą krótko i zwięźle: Mam Nikona D80 i jestem zadowolony albo: Mam Nikona D80 i pluję sobie w brodę! Oczywiście chodzi o szczere wypowiedzi ;) Pozdrawiam wszystkich !

Tofifik
11-01-2007, 01:03
ja przez caly czas chcialem kupic minolte D7D i juz mialem ja upatrzana za 800$ i pod naciskiem znajomych oraz informacji z servisu (naprawa bez gwarancji 780zł zryczaltowana) kupilem D80. Zreszta "zalozylem" klubik koniki minolty w miescie wiec mialem sie do kogo udac by zobaczyc roznice.
Faktem jest ze ergonomia i inne przydatne rzeczy do robienia fotek blyskawicznie i praktycznie z zamknietymi oczami (albo patrzac sei tylko w wizjer) mozna w minoltach ustawic. I pod tym wzgledem to nikonowi brakuje ze 20 latek. Ale jesli chodzi o foty, szybkosc af i inne takie to wyglada porownywalnie. Co do antyshake to przy wiekszych cropach nadrabia straty i zdjecia sa porownywalne. Nawet ceny porownywalnych obiektywow sa zdecydowanie tansze (17-35 2,8-4 minolty ->900zł 17-35 2,8 nikona ->5800zł) wiec jest roznica, no i VR drogi jak przenica.
Ale nie ma co plakac narazie robilem zdjecia tylko nocne i wyszyly super. D80 fajny jest, choc brakuje mi w nim podswietlanej informacji o obecnie wlaczonym trybie (chyba zapomnieli dodac bo jest tylko P*).

Kraftsman
11-01-2007, 19:23
Całkiem udana prowokacja. Gratuluję autorowi wątku.

Ze swej strony proponuję nie marnować dalej czasu, pójść się przewietrzyć i może strzelić parę fotek w międzyczasie.

tomajk
11-01-2007, 19:40
(17-35 2,8-4 minolty ->900zł 17-35 2,8 nikona ->5800zł)
Idealne porównanie :-?
To sobie trzeba było jednak tą super KM kupić i nie robić jakiś idiotycznych porównań.

mariusx
11-01-2007, 20:04
Całkiem udana prowokacja. Gratuluję autorowi wątku.

Dlaczego sadzisz ze to jest prowokacja ?????, jak widac D80 wzbudza wiele emocji, ale czy jest warta swojej ceny?

Ludzie maja to do siebie ze nawet po najbardziej karkolomnym, nieracjonalnym zakupie usprawiedliwiaja sobie jego potrzebe.

lacroix
11-01-2007, 20:36
Idealne porównanie :-?
To sobie trzeba było jednak tą super KM kupić i nie robić jakiś idiotycznych porównań.

a dla czego uważasz, że to porównanie jest idiotyczne?

Tofifik
12-01-2007, 01:46
wlasnie, ja tez musze sobie udowodnic ze +1200 zł wydanych na D80 a ne na D7D bylo slusznym wyborem. i jak wiadomo przy dosyc wysokiej cenie zakupu sprzetu troche potrwa zanim czlowiek sie oswoi z sytuacją i chudszym portwelem.
gdyby na rynku byl tylko jeden rodzaj sprzetu na tym forum bylo by o 95% mniej postow.
a zasadne jest pytanie czy wybrac "dziadka" z nieporownywanie najlepsza ergonomia na swiecie czy 3 miesieczne dziecko nikona z duzym przyrodzeniem. I jak w zyciu o emerytow sie nie dba wiec ryzko zawsze jest, ale wspolczesna mlodziez tez moze pokazac rogi.

Keyser Soze
12-01-2007, 02:50
...

qiii
12-01-2007, 03:57
Mam od niedawna D50 i tyle zauważyłem ale nie jestem na sto % pewny co tam jeszcze jest gorsze i może przeszkadzać przy wykonywaniu zdjęcia czego ponoć nie ma D80.
D50
-banding
-blooming
-wizjer mniejszy i ciemniejszy
-wolniejszy

Pozdrawiam!!

Jacek_Z
12-01-2007, 15:31
całej prawdy o D80 i tak nie poznamy, a wątek sie robi coraz gorętszy. Zgodnie z życzeniem niektórych forumowiczów - zamykam.
Keyser_Soze - radziłbym swoje niezadowolenie wyrazać bardziej oględnie, albo nie wypowiadać sie wcale, gdy sie nie chce wnieść nic nowego.