Zobacz pełną wersję : YN-460 II i czas synchronizacji
navigator_s9
02-11-2010, 20:22
Nie wiem czy to normalne czy ja mam coś źle ustawione albo trafiłem na jakiś skopany egzemplarz YN-460 II ale czy tak powinno być, że mając lampę podpiętą pod body maksymalny czas migawki dla lampy to 1/250s (przy większych pojawia się czarny pasek) ?? wiem, że tak powinno być przy wyzwalaniu zdalnym ale myślałem, że z body mogę mieć wyższe czasy.
Marcin Borkowski
02-11-2010, 20:31
auto fp, powinno pomóc, tyle ze drastycznie spada moc lampy
To normalne w D90, z lampą wszystko jest ok
auto fp, powinno pomóc, tyle ze drastycznie spada moc lampy
Z tego co wiem to Auto FP działa tylko z systemowymi lampami Nikona
navigator_s9
02-11-2010, 21:53
Z tego co wiem to Auto FP działa tylko z systemowymi lampami Nikona
Tak właśnie ;) przed chwilą się o tym przekonałem
to ale biednie. tylko w d90 FP nie dziala z YN ?
navigator_s9
03-11-2010, 12:49
nie nie nie... ogólnie chodzi o to że FP działa z lampami systemowymi Nikona (we wszystkich puszkach). Poprostu z tego co napisał "Lucas Z" wynika że z D90 najkrótszy czas można ustawić na 1/250s... troche słabo. Orientujecie się może czy tak samo będzie z YN-560 ?
marszull
03-11-2010, 13:01
z wszystkimi lampami nie obslugujacymi FP bedziesz mial tak samo.
adolfik9501
03-11-2010, 18:05
Aby uzyskać czasy krótsze niźli czas synchronizacji korpusu potrzeba:
- korpus z obsługą AutoFP (czyli nie wszystkie korpusy)
oraz
- lampę z obsługą AutoFP (czyli nie wszystkie lampy systemowe/dedykowane).
Po co Wam czasy poniżej 1/250? Tak często ich używacie? :p
Po co Wam czasy poniżej 1/250? Tak często ich używacie? :p
Wystarczy wyjść na dwór.
Unrealkg
03-11-2010, 20:00
Czy ja wiem czy wystarczy wyjść na dwór... mi tam 1/160, 1/200 wystarcza w zupełności w plenerze :) i nawet nie mówię tu o przysłonach rzędu 11 czy 16, tylko 5,6, maksymalnie 8.
Jak chcesz całkowicie zabić światło zastane to faktycznie, 1/250 może nie zawsze wystarczać, ale po co ma ktoś to robić?:) Jak chcesz fotkę bez zastanego to udajesz się do studia lub po prostu zamkniętego pomieszczenia :)
I odnośnie pytania czy w innych lampach jest inny czas synch. Nie.
We wszystkich lampach (poza sb-X00, ale to całkiem inna bajka i dyskusyjna dość sprawa) jakie będziesz używać z Nikonem czy Canonem czas synchronizacji będzie 1/200 i nic na to nie poradzisz. Nikon d40x bodajże ma 1/400 jakimś cudem, ale nie miałem w rękach więc nie wiem czy to prawda.
Niektórzy radzą nawet dla pewności ustawianie 1/160 (Zack Arias w OneLight Workshop tak radził).
Koledzy mam pytanie co do lampki , kupilem ta lampke jakis tydzien temu , wczoraj wieczorem pare blyskow i co..... przestala blyskac :( wszystko dziala ,lampa sie wlacza ale nie dziala przycisk pilota do wyzwalania blysku , dioda swieci na zielono ale nic nie da sie zrobic , mozna przyciskac a lampa nie blyska, nie dziala takze poprzez fotocele i wyzwalacz radiowy , jak myslicie co moglo sie stac?
adolfik9501
05-11-2010, 11:13
Koledzy mam pytanie co do lampki , kupilem ta lampke jakis tydzien temu , wczoraj wieczorem pare blyskow i co..... przestala blyskac :( wszystko dziala ,lampa sie wlacza ale nie dziala przycisk pilota do wyzwalania blysku , dioda swieci na zielono ale nic nie da sie zrobic , mozna przyciskac a lampa nie blyska, nie dziala takze poprzez fotocele i wyzwalacz radiowy , jak myslicie co moglo sie stac?
Może się kabelek od palnika obluzował... Jak masz gwarancję w kraju to nie masz się czym martwić, jak z HK to się zorientuj co i jak, i czy w ogóle się opłaca odsyłać. Oczywiście zawsze możesz oddać do znajomego elektronika.
Może się kabelek od palnika obluzował... Jak masz gwarancję w kraju to nie masz się czym martwić, jak z HK to się zorientuj co i jak, i czy w ogóle się opłaca odsyłać. Oczywiście zawsze możesz oddać do znajomego elektronika.
Lampa jest na gwarancji kupiona w Polsce :) dzis juz bede wysylal do sklepu , wszystko sie okaze, ciekawe tylko czy dostane nowy egzemplarz czy bede czekal wieki na naprawe :(
samson09
05-11-2010, 11:54
A ja mam pytanie czy lampy te beda mi dzialac bezprzewodowo z podpieta do d700 sb900 bo chcialbym kupic ze 2 i podpinac pod parasolki.
adolfik9501
05-11-2010, 11:57
A ja mam pytanie czy lampy te beda mi dzialac bezprzewodowo z podpieta do d700 sb900 bo chcialbym kupic ze 2 i podpinac pod parasolki.
Tak. Na radyjku, jak i na fotoceli (z przedbłyskami i bez). Oczywisty jest brak TTLa i CLS/AWL.
Jak chcesz całkowicie zabić światło zastane to faktycznie, 1/250 może nie zawsze wystarczać, ale po co ma ktoś to robić?:) Jak chcesz fotkę bez zastanego to udajesz się do studia lub po prostu zamkniętego pomieszczenia :)
:lol::lol::lol:
znafcy...
MarcinPoland
11-11-2010, 04:01
na dwor (pole) mozna sobie kupic filterek -3ev :)