PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dwie sarenki...

Fremen
02-11-2010, 19:43
... one mają fajnie, bo mają to na co dzień :)

Zapraszam!

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)

Dziękuję

Nikonozaur
02-11-2010, 20:02
Morawsko jest, czyli bardzo mi się podoba. Do oglądania sarenek mogłeś dołączyć 600 f/4.... ;)

ART69
02-11-2010, 20:11
No pięknie zaświeciło :-) niezły przekładaniec Ci wyszedł :-) tam to jednak trzeba mieć porządna lufę :-)

PABLOOK
02-11-2010, 20:14
... Do oglądania sarenek mogłeś dołączyć 600 f/4.... ;)

Tu myślę, że Andrzej ma rację (tylko trzeba najpierw sprzedać porządną furę ;)). A było tego biegającego, czworonożnego towarzystwa co nie miara :).
A fota z ciekawym sarenkowym klimacikiem jest. Jedna to tak się zrelaksowała tym pięknym, miękkim światełkiem, że solarkę na brzuchu zalicza ;):mrgreen:.
A co do światła to było na co popatrzeć. Trawa wręcz fosforyzowała :shock:. Jak bym nie zobaczył na własne oczy, to trudno czasami uwierzyć. Jest u mnie kilka kadrów z tej miejscówki i pewnie niedługo coś tam pokażę :).
Ale największa szkoda, że poświeciło tak tylko ze 30 minut, bo człowiek by się rozdziesięciorzył, aby kilka miejscówek sfocić w takim świetle :).

Hoobie
02-11-2010, 20:37
Piekne swiatlo, dalo faktycznie, niesamowity efekt :D
Bardzo ladna kompozycja i sarenki tylko dodaja smaczku ;)

Reju
02-11-2010, 21:06
Bajkowy klimat ,ładne kolory ...bdb

jaś
03-11-2010, 13:37
piękne zdjęcie, chętnie poznałbym jakieś parametry - przysłona? ogniskowa?

darko
03-11-2010, 14:01
Ech .... nic więcej nie powiem

darek_d
03-11-2010, 17:03
Podoba się, ale od 3 planu w górę, tam to już bajkowy klimat się zrobił. Dół jest ok, ale nie pasuje mi do całości.

nothing
03-11-2010, 18:36
Jest przepięknie. Też tylko się zastanawiam, czy może bez tych krzaczków na dole nie byłoby jeszcze piękniej.

Calme
03-11-2010, 20:30
Dla mnie nieco za dużo tego wszystkiego w kadrze i rozpraszająca jakaś asymetria, dodaktow nie koniecznie to zmiękczenie dalszych planów kupuje, miejsca i okoliczności ładne :)

Fremen
03-11-2010, 20:55
piękne zdjęcie, chętnie poznałbym jakieś parametry - przysłona? ogniskowa?
Wywalam exify, by foty mniej "ważyły". Już piszę: f/9,5, 1/125s, ISO400, ogniskowa 270mm, a pomiar średni ważony. Dobór pierwszych trzech to właściwie był wymuszony chwilą kompromis... Albo taszczę statyw i całą upierdliwość z tymże związaną, albo łapię światło, które uciekało strasznie szybko... No i przy takiej ogniskowej niżej z czasem zejść się nie dało (a raczej ja nie umiałem) przy strzałach z ręki.

Podoba się, ale od 3 planu w górę, tam to już bajkowy klimat się zrobił. Dół jest ok, ale nie pasuje mi do całości.

Jest przepięknie. Też tylko się zastanawiam, czy może bez tych krzaczków na dole nie byłoby jeszcze piękniej.

Dla mnie nieco za dużo tego wszystkiego w kadrze i rozpraszająca jakaś asymetria, dodaktow nie koniecznie to zmiękczenie dalszych planów kupuje, miejsca i okoliczności ładne :smile:
Nie da się ukryć, że to, co najważniejsze, dzieje się u góry :) Zastanawiałem się dość długo nad przycięciem tego kadru (przy ograniczeniu do 300mm i w tych okolicznościach przyrody ten dół, siłą rzeczy, musiał się w pierwotnym kadrze znaleźć), ale ostatecznie zdecydowałem się na pozostawienie całej tej "asymetrii" - aby nieco "złamać" kompozycję, by było inaczej, nie tak prosto panoramicznie... Ale jak najbardziej Wasze uwagi rozumiem.
Natomiast, co do wspomnianego przez Ciebie, Calme, delikatnego zmiękczenia to cóż... Ostatnio rzeczywiście ciągnie mnie ku takim zabiegom podczas obróbki i... Nic nie poradzę, podobają mi się ich efekty ;)

Sylvester
03-11-2010, 21:23
niesamowita wieloplanowość piekne swiatło i b.dobra obróbka jedynią uwage mam do tego czarnego pasa ziem rozdzielającego zdjecie na dwie części jak by były to zupełnie dwa inne zdjecia

Fremen
03-11-2010, 21:32
niesamowita wieloplanowość piekne swiatło i b.dobra obróbka jedynią uwage mam do tego czarnego pasa ziem rozdzielającego zdjecie na dwie części jak by były to zupełnie dwa inne zdjecia

No i widzisz... A nie są :) Był tam taki pas, w dodatku cały w cieniu - takie zwariowane ukształtowanie terenu ;) Właśnie ze względu na takie odczucia i wątpliwości zdecydowałem się nie pozbywać dołu tej fotografii:twisted: Chociaż wiem i rozumiem, że to się może niekoniecznie podobać ;)

dem
03-11-2010, 21:51
Pięknie, niemal nierealnie. Miękko i plastycznie. Bdb fot.

jaś
03-11-2010, 22:06
dzięki, też wywalam exify ale zawsze można zapytać :)

harb
03-11-2010, 22:46
Morawsko jest, czyli bardzo mi się podoba. Do oglądania sarenek mogłeś dołączyć 600 f/4.... ;)

podpiszę się :)

Bartekkw
03-11-2010, 22:48
o kurcze - ładnie to pokazałeś