Zobacz pełną wersję : Nikon AF-S Nikkor 35mm f/1,4G
maciejlondon
02-11-2010, 17:24
Drodzy Moi. Czy ktos z Was mial doczynienia z obiektywem Nikon AF-S Nikkor 35mm f/1,4G - jezeli tak to blagam chociaz o jedno slowo na temat tego szkla .Pozdrawiam Maciej
ranbir kapoor
02-11-2010, 17:46
Drodzy Moi. Czy ktos z Was mial doczynienia z obiektywem Nikon AF-S Nikkor 35mm f/1,4G - jezeli tak to blagam chociaz o jedno slowo na temat tego szkla .Pozdrawiam Maciej
Wiekszosc forumowiczow ma je od dawna i sobie chwali
velaskez
02-11-2010, 18:13
Chyba pomyliłeś z 35/1.8...bo 1.4 to nie wiem ilu z nas ma;)
MariuszJ
02-11-2010, 18:17
Wiekszosc forumowiczow ma je od dawna i sobie chwali
Nieprawda! Większość narzeka! ;)
http://canon-board.info/showpost.php?p=887926&postcount=90
maciejlondon
02-11-2010, 18:50
Cena tego szkla jest nie z tej ziemi -wytlumaczcie mi co jest grane -czy te chore pieniadze mam placic za literke - G-daje Wam slowo Leica ktora pracuje od lat ma szkielka w tej cenie ,a jesli chodzi o Leica optyke to testow robic jej nie musze - kupilem obiektyw zrobilem reportaz i bylo 100 /100 BAJKA. Pozdrawiam Maciej
Cena tego szkla jest nie z tej ziemi -wytlumaczcie mi co jest grane -czy te chore pieniadze mam placic za literke - G-daje Wam slowo Leica ktora pracuje od lat ma szkielka w tej cenie ,a jesli chodzi o Leica optyke to testow robic jej nie musze - kupilem obiektyw zrobilem reportaz i bylo 100 /100 BAJKA. Pozdrawiam Maciej
Za Leice 35/1.4 można kupić ok. trzy szt. Nikkor 35/1.4 ;)
i generalnie mało kto miał do czynienia bo w sprzedaży dopiero jakoś od grudnia
maciejlondon
02-11-2010, 19:08
OK. Za leica 21 f 2.8 zaplacilem 14 tys zlotych ,ale za 35 f 2 place polowe ceny ,rownowartosc Nikon AF-S Nikkor 35mm f/1,4G - o co tu chodzi,przeciez te obiektywy - nie maja wspolnych cech - nawet nie wolno ich trzymac blisko siebie bo bedzie tragedia.Pozdrawiam Maciej
Okaże się.. zapowiada się po prostu solidny obiektyw 35/1.4 - cena ok. 5.5-6 tys. nie jest przesadzona w porównaniu np. z Canonem. Leica ma swoje własne cenniki..
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83674
OK. Za leica 21 f 2.8 zaplacilem 14 tys zlotych ,ale za 35 f 2 place polowe ceny ,rownowartosc Nikon AF-S Nikkor 35mm f/1,4G - o co tu chodzi,przeciez te obiektywy - nie maja wspolnych cech - nawet nie wolno ich trzymac blisko siebie bo bedzie tragedia.Pozdrawiam Maciej
Zapomniałeś, że Leicą nie da się robić zdjęć bo nie ma AF
maciejlondon
02-11-2010, 19:39
Zapomniałeś, że Leicą nie da się robić zdjęć bo nie ma AF
Przesympatyczny moj Kolego - ja Leica M2 z nowa optyka robie zdjecia od 35 lat daje Ci slowo ze docenilbys dalmierz jak bys z nim popracowal - Ty lubisz to co oko widzi -jest OK - lecz nie zapominaj ze oko ludzkie ma blad-poczytaj na ten temat. Pozdrawiam Maciej
Macieju, nie napinaj sie tak ;]
streetfighter69
02-11-2010, 19:51
Dziwne porownanie... Zaplaciles za Leice 35/2 (stale swiatlo f2, a nie f1.4) 125% ceny Nikkora 35/1.4 (stale swiatlo f1.4, a nie f2) a przedstawiasz to tak, jakby to byla okazja :) Masz racje, te obiektywy - poza ogniskowa - nie maja wspolnych cech, bo Nikkor ma f1.4 a Leica f2 i przy tym jest mimo to sporo drozsza. W kwestii jakosci optycznej za wczesnie aby sie wypowiadac, zreszta jakosc optyczna to pojecie obejmujace tandem body + szklo, a nie samo szklo. Poza tym, Leica koszmarnie winietuje, a to rowniez jest wada optyczna, choc pewnie dla Ciebie nawet winieta w Leice to zaleta, bo przeciez szklo, ktore kosztuje 7500zl nie moze miec wad... ;) Zreszta, caly czas mowimy o 35/2 za 7500zl... A spojrzmy ile kosztuje Leica 35/1.4 i spuscmy na to laskawie zaslone milczenia...
Na marginesie, Nikon ma jeszcze 35/2 w cenie dekielka do Leicy... Optycznie na pewno troche gorszy, ale zdjecia robi i wiele osob go chwali, zwlaszcza na FF.
Cena Nikkora 35/1.4G bedzie z pewnoscia wysoka (mysle ze na poziomie 6000zl) ale poczekajcie jak Canon wypusci 35L mark II... Bedzie dobrze, jesli cena nowej L-ki bedzie tylko tak samo wysoka jak Nikkora. Wystarczy spojrzec na cene nowego 70-200/2.8L IS mark II :) Szkla w Canonie sa tansze bo sa leciwe, a te najnowsze wcale tansze nie sa.
przyszedł z leicą na forum nikona i mówi że mamy za drogo :D tego jeszcze nie było.
i jeszcze w złym dziale tematy dawno istniejące powiela :-D