PDA

Zobacz pełną wersję : SB-800 jak włączyć na 4 bateriach?

Aeon88
02-11-2010, 13:01
Witam,

Mam lampę SB-800, zawsze używałem 2 zestawów po 5 baterii GP Recyko+, ale jak padnie mi cały perwszy zestaw i zużyję troche drugi to mam 4 baterie całkiem padnięte (ok), 4 baterie troche padnięte (ok) i po jednej baterii z tych dwóch zestawów czyli jedną padniętą i jedną troche padniętą i tu jest problem bo wtedy nie mam jak ładować tych dwóch ostatnich razem bo mam ładowarkę bez procesora..

Szukając rozwiązania problemu zauważyłem ze można używać tej lampy na 4 bateriach i 5 wogóle nie wkładać.. Wsadziłem więc 4 baterie do głównej komory, nie wkładałem piątek baterii do komory w zatyczce i lampa za cholere nie chce się włączyć.. jak wsadzę tą piątą baterię to się włącza, a na 4 bateriach za nic nie chce..

Mam zwaloną lampę czy może jakoś inaczej się to odbywa? Ma być zawsze 5 baterii tylko jednej w komorze w zatyczce nie muszę ładować czy co?

Help :D

PS. Ten zestaw 5 baterii z których wkładam tylko 4 sztuki jest już troche słaby, ostatnio używałem go na weselu, może to jest problem? Może na 5 bateriach tak słabe aku dają radę a 4 sztuki słabe już lampy nie rusza?

Me_how
02-11-2010, 13:07
Powinieneś zamknąć pojemnik na baterie zwykłą klapką, a nie pojemnikiem na 5 baterie.
Pozdrawiam

Aeon88
02-11-2010, 13:19
oj nie mam takiej klapy bez pojemnika na baterie.. widzisz a już sie bałem że to coś z lampą :)

4 baterie zamiast pięciu bardzo zmniejszą ilość błysków? czy tylko czas ładowania lampy bedzie dłuższy? w sumie to wygodniej by mi było kupić jeszcze 2 baterie i mieć 3x4sztuki niż 2x5 obecnie bo miał bym zawsze do ladowania zestaw 4 sztuk :)

marszull
02-11-2010, 13:19
Mozna na 4 tak jak poradzil Me_how, ale zdecydowanie najlepszym pomyslem jest zainwestowac w porzadna ladowarke (bc-700, 900, 9000)

bright_orange
02-11-2010, 13:27
oj nie mam takiej klapy bez pojemnika na baterie.. widzisz a już sie bałem że to coś z lampą :)

Masz taką klapkę, z pojemniczka na 5 baterię wyciągasz tą klapkę i wkładasz ją zamiast tego pojemniczka, pozdrawiam

Aeon88
02-11-2010, 13:27
hmm, a nie jest czasem tak, że jak jest ta piąta komora na piątą baterię, to ona ma taką małą klapkę która tą piątą baterię zamyka, i może tą małą klapkę się jakoś odpina od tej komory i da sie nią zamknąć komorę główną w lampie? bo widzę że kształt ten sam..

No właśnie o to mi chodzilo :P dzięki :D tylko jak ją odpiąć żeby nie urwać?

PS. a dobra zacisnąłem zęby i wyciągnąłem :P

marszull - można, i tak też myślałem zrobić, w sumie taniej mi wyjdzie kupić 2x GP Recyko zamiast do tych 10ciu paluszków dokupywać BC-700, ale z drugiej strony miałbym ładowarkę która mi pokazuje stan naładowania, mogę wkładać różne baterie do każdego kanału o różnym stanie naładowania i tak by było chyba git i bardziej przyszłościowo, tym bardziej że jak narazie tylko 1 wesele miałem takie że mi poszły dwa zestawy po 5 baterii całe i musiałem zakładać zwykłe alkaliczne :P

darko
02-11-2010, 13:31
hmm, a nie jest czasem tak, że jak jest ta piąta komora na piątą baterię, to ona ma taką małą klapkę która tą piątą baterię zamyka, i może tą małą klapkę się jakoś odpina od tej komory i da sie nią zamknąć komorę główną w lampie? bo widzę że kształt ten sam..

Dokładnie tak robię bo gdzieś swoją od lampy posiałem