PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Autoportret (marcinc)

marcinc
02-11-2010, 12:29
Jakoś tak mnie wzięło i pstryknąłem sobie autoportret.
Co o nim sądzicie?
Proszę się nie krępować jeśli coś jest nie tak walcie śmiało;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/blog04-1.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_uKPFZFBPtlE/TM8gpQjl3tI/AAAAAAAAKXk/zls8CBOwodQ/blog-04.jpg)

p/s
przepraszam za podpis, ale zdjęcia linkowane są z mojego bloga, a tam je zamieszczam podpisane.

cheyenne
02-11-2010, 12:48
sympatyczny gość :)
jak dla mnie powinieneś powtórzyć kadr i pozbyć się cienia
ostrzenie na oko będące dalej w głębi kadru też nie jest najlepszym pomysłem

marcinc
02-11-2010, 13:02
sympatyczny gość :)
jak dla mnie powinieneś powtórzyć kadr i pozbyć się cienia
ostrzenie na oko będące dalej w głębi kadru też nie jest najlepszym pomysłem

Dziękuję:)

Zdjęcie robione w pokoju z rozwiniętym tłem za plecami. Oświetlenie pokojowe plus doświetlałem lampą na statywie wyzwalaną błyskiem z wbudowanej. Zdjęcie robiła moja znajoma, która trzymała lustrzankę po raz pierwszy w swoich rękach. Ona robiła zdjęcie, a żona zasłaniała wbudowaną lampę białą kartką aby nie strzeliła błyskiem prosto na moją twarz. Cienia najprawdopodobniej pozbył bym się gdybym rozstawił dwie lampy, ale dysponuję tylko jedną. Na lampę założony był dyfuzor który trochę rozproszył i zmiękczył światło.

Dziękuję za komentarz:)

AdamoN
02-11-2010, 22:02
Cień faktycznie troche przeszkadza i rzuca się w oczy.

Bez drugiej lampy też dasz rade. Użyj blendy lub wielkiego kawałka styropianu/kartki i cień masz z głowy a raczej z ramienia :p

Shaiith
03-11-2010, 11:25
Fajnie naturalnie wyszło.

marcinc
03-11-2010, 13:47
Cień faktycznie troche przeszkadza i rzuca się w oczy.

Bez drugiej lampy też dasz rade. Użyj blendy lub wielkiego kawałka styropianu/kartki i cień masz z głowy a raczej z ramienia :p

Następnym razem muszę tak spróbować zrobić. Blendy nie mam, ale za to posiadam taką osłonkę samochodową przeciwsłoneczną na przednią szybę, którą już raz wykorzystywałem w charakterze blendy i nawet się sprawdziła.
Dzięki:)

Fajnie naturalnie wyszło.

Dziękuję:)

stig
03-11-2010, 14:02
Zdjęcie robiła moja znajoma, która trzymała lustrzankę po raz pierwszy w swoich rękach. Ona robiła zdjęcie, a żona zasłaniała wbudowaną lampę białą kartką aby nie strzeliła błyskiem prosto na moją twarz.No to raczej nie jest to autoportret. :)

marcinc
03-11-2010, 14:15
No to raczej nie jest to autoportret. :)

Wiem,wiem... poszedłem na łatwiznę;)
Powinienem nadać tytuł - mój portret:)

p/s
robiłem już kilka podejść do pełnego autoportretu, ale wymiękałem bo za cholerę nie mogłem trafić z ostrością.

stig
03-11-2010, 14:18
robiłem już kilka podejść do pełnego autoportretu, ale wymiękałem bo za cholerę nie mogłem trafić z ostrością.Mi sie udalo po okolo minucie... ;)

cheyenne
03-11-2010, 14:25
w tej chwili oceniamy pracę Twojej koleżanki
ona również ma prawa do dysponowania tym kadrem, chyba że przeniosła je na Ciebie, ale nawet wtedy nigdy nie będziesz mógł powiedzieć że to Twoje zdjęcie (to zdjęcie z Tobą :))
to nigdy nie będzie autoportret tylko zawsze będzie to Twój portret
tu wystawiasz zdjęcie w imieniu koleżanki

marcinc
03-11-2010, 14:42
w tej chwili oceniamy pracę Twojej koleżanki
ona również ma prawa do dysponowania tym kadrem, chyba że przeniosła je na Ciebie, ale nawet wtedy nigdy nie będziesz mógł powiedzieć że to Twoje zdjęcie (to zdjęcie z Tobą :))
to nigdy nie będzie autoportret tylko zawsze będzie to Twój portret
tu wystawiasz zdjęcie w imieniu koleżanki

Tak, masz rację.
Źle zatytułowałem mój wpis i powinienem inaczej napisać wprowadzenie do zdjęcia.
Koleżanka pstryknęła mi zdjęcie, a ja poddałem je dalszej obróbce.

stig - czy możesz napisać jak ustawiłeś na siebie ostrość i jak wyzwalałeś migawkę.

stig
03-11-2010, 14:45
stig - czy możesz napisać jak ustawiłeś na siebie ostrość i jak wyzwalałeś migawkę.Ustawialem na oparcie krzesla na ktorym siedzialem, oczywiscie z odpowiednia korekta. :)
Wyzwalanie wezem.

marcinc
03-11-2010, 15:02
Ustawialem na oparcie krzesla na ktorym siedzialem, oczywiscie z odpowiednia korekta. :)
Wyzwalanie wezem.

Czyli... ustawić body na manualne ostrzenie, wyostrzyć na oparcie z delikatną korektą i po zajęciu miejsca na krześle za pomocą pilota wyzwolić migawkę z ustawionym czasowym wyzwalaczem. Tak?

stig
03-11-2010, 15:04
Czyli... ustawić body na manualne ostrzenie, wyostrzyć na oparcie z delikatną korektą i po zajęciu miejsca na krześle za pomocą pilota wyzwolić migawkę z ustawionym czasowym wyzwalaczem. Tak?Ja wyzwalalem bez czasowego -- akurat kabel mi siegal. ;)

marcinc
03-11-2010, 20:45
stig dziękuję za wskazówki. Będę podejmował kolejne próby, może coś z tego wyjdzie.
Pozdrawiam:)