PDA

Zobacz pełną wersję : Zewnętrzne zasilanie aparatu?

kojotpl
02-11-2010, 10:37
Witam.

Ostatnio z czystej ciekawości zainteresowałem się filmami poklatkowymi. Pojawił się problem z zasilaniem, mianowicie akumulator nie pozwala na ustrzelenie zbyt wielu klatek z interwałem 1minuty a co dopiero mniejszym. Wpadłem na pomysł, żeby zrobić taką atrapę akumulatorka z której kabelki będą łączyć aparat i ładowarkę. Tylko kwestia: czy aparat (coolpix p90) to przetrwa i czy trzeba połączyć 3 przewody z aku czy tylko + i masę?

P.S. patrzyłem w googlu i na forum ale nic takiego nie znalazłem.

cervandes
02-11-2010, 12:30
tylko + i masę, pamiętaj jednak, żeby zasilacz miał filtrowany, czysty prąd bo zwykła ładowarka czy inny zasilacz to jest bieda pod względem odszumiania napięcia. Najtaniej i chyba najlepiej byłoby wykorzystać kilka baterii R20 w zależności od potrzebnego napięcia. Prąd tani, czysty i niezależny od gniazdka.

kojotpl
03-11-2010, 12:03
Podziękował:)

Zink
03-11-2010, 13:16
Odradzam stosowanie ładowarki w ten sposób. Ładowarka służy do ładowania, a nie do zasilania. Proces ładowania nie polega na dostarczaniu stałego napięcia przez cały czas do akumulatora. Łącząc to w ten sposób możesz uszkodzić ładowarkę i aparat. Najlepszy byłby zasilacz o dobrych parametrach lub zestaw baterii, jak napisał cervandes.