Zobacz pełną wersję : Prześwietlona klisza w FG
Mam problem z nikonem fg.Ostatnią kliszę prześwietlił mi wsztystko o 2ev.Czy mógł się zablokować przycisk od korekcji?Jak go się zwalnia jeśli już.Możliwe został wciśnięty ale wygląda normalnie tak jakby działał poprawnie.Czy po wciśnięciu trzeba go jakoś odblokować czy to powinno być na jedno zdjęcie?
Dzięki
Pozdrawiam
Ten przycisk o ile się orientuję działa jednorazowo. Zrób prosty test. Ustaw aparat, żeby wskazywał na światłomierzu czas powiedzmy 1/125 po wciśnięciu czas powinien się wydłużyć. Jeśli tak jest to znaczy, że z przyciskiem wszystko ok. Jeśli pomiar się nie zmienia to znaczy, że albo rzeczywiście jest jakoś wciśnięty na stałe lub jest uszkodzony.
Władca Pixeli
04-11-2010, 02:47
A nie ma przypadkiem wprowadzonej korekty?
Czy czułość filmu jest ustawiona prawidłowo?
enthropia
04-11-2010, 11:30
Witam.
1. Przycisk działa jednorazowo, mógł się co prawda zablokować, ale to raczej mało prawdopodobne. Z resztą, jego działanie łatwo sprawdzić obserwując wskazania światłomierza.
2. Stawiam na to, że miałaś źle ustawione ISO na pokręciołku ISO, ewentualnie korektę ekspozycji, o czym pisał Władca. ;)
3. Masz sprawne oczko, skoro to 2EV oceniło. ;)
4. FG to jest rok 1982, z 84' jest FG-20. ;)
Pozdrawiam.
Witam
Dziękuję za przygarść rad:)
Zacznę od końca na aparacie jest napisane FG i z jego opisem pudełko się zgadza, zaś na pasku jest napisane:"Sarajevo '84 Offical Camera"...
Sprawdzałam ekspozycję i przy włączaniu przycisku wskazania się nie zmieniają,ustawienia iso i ev były w porządku.Spróbuję zrobić kliszę to się okarze.
Dzięki za pomoc chyba ,że macie jeszcze jakieś pomysły to oczekuję:)
Pozdrawiam.
slawczyk
07-11-2010, 18:05
Władca dobrze gada.. Sprawdź ustawienia czułości. A może w Labie dali nogi i źle wywołali?
enthropia
07-11-2010, 21:19
Witam
Dziękuję za przygarść rad:)
Zacznę od końca na aparacie jest napisane FG i z jego opisem pudełko się zgadza, zaś na pasku jest napisane:"Sarajevo '84 Offical Camera"...
Sprawdzałam ekspozycję i przy włączaniu przycisku wskazania się nie zmieniają,ustawienia iso i ev były w porządku.Spróbuję zrobić kliszę to się okarze.
Dzięki za pomoc chyba ,że macie jeszcze jakieś pomysły to oczekuję:)
Pozdrawiam.
Byłem już w 1982 na świecie, ale nie pamiętam kiedy dokładnie wypuścili FG, ale wystarczy zapytać wujka gugla i problem znika.
Nikon FG (http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/emfgfg20/fg/index.htm)
Nikon FG-20 (http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/emfgfg20/fg20/spec.htm)
FG-20 jest uproszczoną wersją FG, więc nie mógł powstać przed nim, co najwyżej równo z nim.
Ten Pasek to chyba nie od tego Nikona. Nie wiem który Nikon był oficjalnym Aparatem na Igrzyskach w Sarajewie, ale ze względu na swoje stosunkowo małe zaawansowanie techniczne raczej nie był to FG, zwłaszcza że w 1984 roku był już FA, FE, FE2, FM2, FM2n i F3AF. ;)
Ten przycisk +2EV trzeba wciskać dość mocno, dość głęboko. Poza tym pamiętaj, że aparat (światłomierz) potrzebuje 2-3 klatki na rozbieg. Jeśli wciskasz guzik po tych 2-3 klatkach, i faktycznie brak reakcji, to coś jest nie tak.
O jakim filmie w ogóle jest mowa, w jakich warunkach fotografowałaś?
Aha, i nie żebym się czepiał, ale kliszy to Ty raczej do Nikonika nie wpychaj, bo okaże się to niemożliwe. ;)
Nie ma sensu się kłócić,jest to na pewno FG te odnośniki czytałam wcześniej:razz: równie dobrze aparat mógł być produkowany dłużej niż rok i równie dobrze mógł mieć inny pasek.Nie ważne, istotne jest to ,że jest w bdb stanie i wciąż działa.Wracając do tematu to sprawdzę nową kliszę i powinno się okazać czy zawiodło szkiełko czy oko:smile:
Pozdrawiam
http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_FG lata produkcji 1982-1986;)