PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kraina Północy

swiatlo
04-01-2007, 09:46
http://www.themarts.com/galeria/NorthCountry6resized.jpg

swiatlo
04-01-2007, 17:59
Aż tak słabo?

BOSS
04-01-2007, 18:02
Dla mnie bomba !!!

Karl Johansson
04-01-2007, 18:03
Mi przeszkadza w odbiorze tylko to ośnieżone drzewo(?) w prawym dolnym rogu.Poza tym mi się podoba,imho nie słabo:] ale ja się zbytnio nie znam.

Zdun
04-01-2007, 21:06
Przepiękna fotka. Gratuluje ! Sam ostatnnio męczyłem się, żeby zrobić jakieś rozsądne zdjęcie z krajobrazem górksim i nie jest tak łatwo jak by się wydawało. Jeszcze raz gratuluje !

zkrzysztof
05-01-2007, 15:57
Piękna fotka i miejsce.

odie
05-01-2007, 16:02
No, panie Swiatlo, muszę powiedzieć, że coraz lepsze fotki prezentujesz. Mnie tez nie przekonuje słabo oświetlone drzewo (?) na pierwszym planie, ale ogólnie się podoba.

Nemeth
05-01-2007, 16:19
Nie - nie slabo. Po prostu mysmy tej zimy tyle sniegu na oczy nie widzieli i dech zapiera ;)
Za przedmowcami - drzewko zakloca odbior. Widok piekny.

cyrusvirus
05-01-2007, 19:01
wow :shock: swietne !!! Tylko ze ten balwan z prawej... ;-)

swiatlo
05-01-2007, 19:30
Wielkie dzięki za komentarze :)
Pytanie do znawców krajobrazów - w każdym prawie komentarzu powtarza się motyw tego drzewka po prawej na dole. Ja kiedy szukałem odpowiedniego kadru to właśnie szukałem jakiegoś przedmiotu z przodu aby wprowadził pewien element urozmaicenia oraz element perspektywy. Być może drzewko który wybrałem nie pasuje do reszty, ale mam pytanie: co teoria mówi na ten temat?

Nemeth
05-01-2007, 19:39
Teoria teoria ... w niektorych sytuacjach ( jak ta - posluze sie wlasnym zdjeciem http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=15385 ) przydaje sie element ktory rownowazy czesc kadru. Ale w tym konkretnym przypadku odczucie jest takie ze drzewko przyslania piekna panorame. Masz niebo, rozswietlone gory, warstwe chmur/mgly, wyzsza partie lasu i sterczaca i przecinajaca wiecej niz polowe kadru choine ktora burzy harmonie i spokoj plynacy dzieki horyzontalnemu wlasnie ulozeniu poszczegolnych wartw.
O - wlasnie doczytalem - pytanie bylo skierowane do znawcow krajobrazu ;) Powiedzmy ze kieruje sie intuicja - znawca nie jestem.

jarek76
05-01-2007, 19:52
To ja troche pomarudzę
Trochę przeszkadza niebo wpadające w zieleń i drzewo na pierwszym planie

swiatlo
05-01-2007, 20:01
O - wlasnie doczytalem - pytanie bylo skierowane do znawcow krajobrazu ;) Powiedzmy ze kieruje sie intuicja - znawca nie jestem.

Kajam się za niefortunne sformułowanie pytania :). Dla mnie wszyscy którzy piszą na tym forum są znawcami krajobrazu, więc pytanie skierowałem do wszystkich forumowiczów :)

swiatlo
05-01-2007, 20:17
To ja troche pomarudzę
Trochę przeszkadza niebo wpadające w zieleń i drzewo na pierwszym planie

Na ten komentarz czekałem! Mam na myśli niebo wpadające w zieleń.
Otóż kiedy byłem na tej górze, to miałem gogle narciarskie na oczach które były koloru lekko różowawego. Przez te gogle rzeczywistość miała zupełnie inne kolory - głębokie, wyraziste i wręcz malarsko-przepiękne. Jak widziałem świat zimowy przez te gogle to właściwie każda scena była fotografią. Jednak kiedy je zdejmowałem aby zajrzeć w aparat, to gołymi oczami nagle ten czar znikał i kolory natychmiast się spłaszczały. To tak jakby takie zaczarowane gogle. Oczywiście kolory były lekko nienaturalne, ale to właśnie było bardzo ładne.
Ten czar głębokich kolorów też nie przenikał do kamery. Kolory na zdjęciach wychodziły takie jakie wyglądały widziane gołymi oczami - poprawne, owszem, ale bez czaru. Chcąć więc powtórzyć efekt gogli na prawie wszystkie zdjęcia nakładałem Photoshopem filtr ocieplający. Nie różowy jak moje gogle, bo efekt był nie taki jak się spodziewałem, ale zwykły 81A. Niestety nie było to to samo, ale mimo wszystko było to najbliżej do tych gogli których efekt tak uparcie chciałem powtórzyć.
Stąd ten efekt zielonkawego nieba. Czy jest to realny kolor? Pewnie nie, ale był to efekt zamierzony.
Wracając do filtra na Photoshopie, to próbowałem różnych odcieni różu, i tych moich gogli na nie znalazłem. Wszystko to nie było to. Podobno Photoshop umie udawać wszystkie filtry, ale albo źle szukałem, albo Photoshop ma też ograniczenia. Czy to prawda?

jarek76
06-01-2007, 14:26
Mogłeś zrobić zdjęcie przez gogle:)

kwasik
07-01-2007, 16:28
ładne zdjęcie, piękny krajobraz natomiast drzewko w PD tutaj zupełnie zbędne, wygląda jakby doklejone w PSie :]

jchyra
24-01-2007, 22:31
a mi drzewko nie przeszkadza :-)

ps
jak masz takie magiczne gogle to na prawdę spróbuj przez nie zrobić zdjęcie
może wyjdzie super

rosa08
25-01-2007, 19:29
ładna ta dolina w dole :) drzewko z boku niepotrzebne, ale i tak bardzo ładnie :)