Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Służba zdrowia - dwa oblicza
wolnyslimak
01-11-2010, 10:26
Nie wiem czy Wam też takie połączenie dwóch kadrów nasuwa skojarzenia kontrastów panujących w naszych szpitalach? Zdjęcia te zrobiłem w Iłży. Dla mnie ta "karetka" Pana doktora idealnie stoi w kontrze do szpitalnych wnętrz. Może jakieś uwagi co do samych zdjęć. Pozdrawiam.
01.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img525.imageshack.us/img525/1663/subazdrowia01.jpg)
02.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img72.imageshack.us/img72/4402/subazdrowia02.jpg)
temat mina, lepiej nie ruszać
temat mina to fakt....
drugie zdjęcie świetne!
wolnyslimak
01-11-2010, 11:53
Też tak sądzę. Ale czy żenadą nie jest takie epatowanie bogactwem? Ta naklejka dla mnie osobiście to moooocna przesada. Jak się mają poczuć pacjenci tegoż pana doktora? Jak się mają poczuć jego podwładni? Ja rozumiem, że lekarze muszą zarabiać i też chcą jeździć pięknym kabrioletem bo czemu nie? Ale od razu trzeba oświadczać całemu światu, że jest się ze służby zdrowia! Ciekawe czy ten lekarz też strajkował po podwyżki płacy? Przydałaby się jeszcze w tym pięknym Volvo automatycznie wysuwana otwarta dłoń na koperty... Przepraszam odrazu wszystkich lekarzy z powołania, bo wierzę że i tacy są. Dziękuję za odwiedziny.
maniek@n
01-11-2010, 11:58
Dlaczego nie ruszać skoro taka jest prawda (z uwagi na dział, racja)?? Faktem jest, że dysproporcje w jakości usług naszej służby zdrowia, a jakości życia lekarzy są olbrzymie. Głupotą byłoby całą winę zrzucać na lekarzy, ale na pewno wielu z nas miało przykład tego, że wielu z nich taki stan rzeczy wykorzystuje.
Po "1" chora jest cała Służba Zdrowia w naszym pięknym kraju!!.
Po "2" nie wiecie czy ten piękny wózek nie jest przypadkiem własnością dyrektora szpitala,a nie lekarza.
Po "3" skąd wiecie,że ten wózek ktoś kupił z pensji lekarskiej??
Po "4" chore są pensje w naszym kraju w stosunku do wiedzy jaką mają lekarze.A paradoksem jest fakt,że jeszcze nie dawno Zenek który kopał rowy miał więcej płacone niż lekarz.
Tak bardzo przeszkadza wam fakt,że lekarz jeździ dobrym wozem???.To idźcie na medycynę zostańcie lekarzami ,to przecież łatwe studia.Mam pełen szacunek do lekarzy za wiedzę jaką posiadają i guzik mnie obchodzi czym jeżdżą.
Mogę mieć tylko żal do siebie,że nie mam takich zdolności by zostać szanującym się lekarzem:).
wolnyslimak
01-11-2010, 13:25
Tak bardzo przeszkadza wam fakt,że lekarz jeździ dobrym wozem???.To idźcie na medycynę zostańcie lekarzami ,to przecież łatwe studia.Mam pełen szacunek do lekarzy za wiedzę jaką posiadają i guzik mnie obchodzi czym jeżdżą. Mogę mieć tylko żal do siebie,że nie mam takich zdolności by zostać szanującym się lekarzem:).
Przecież napisałem, że wcale nie powinno dziwić iz lekarze dobrze zarabiają. I bardzo dobrze, że tak jest. Mnie tylko mocno uderzył kontrast "karetki Volvo" z naklejką służby zdrowia przed rozsypującym się szpitalem. Czemu ma służyć ta naklejka? Epatowanie bogactwem gdy wokół smród i ubóstwo nie służy dobremu wizerunkowi. Skoro stać ich na takie fury to dlaczego wciąż płaczą o niskich pensjach i są skorzy do strajków? Co mają powiedzieć ich podwładne pielęgniarki, które nieraz i nie dwa znacznie dłużej są w pracy a zarabiają śmieszne kwoty w porównaniu do "lekarskich pasków". Do tego wykonują czarną robotę. Pozdrawiam.
Po pierwsze: naklejka po to żeby pan "doktór" mógł sobie parkować,
Po drugie: na 99,9% w odpowiedzi na pytanie czy lekarze dobrze zarabiają, kierowca tego pojazdu odpowie, że za mało.
Po trzecie: mam nadzieję, że pomogli Babci na drugim zdjęciu.
Po czwarte: drugie zdjęcie podoba mi się :)
Tak sobie tu piszecie dziwne rzeczy....
To że Szpitale się sypią to chyba nie jest wina lekarzy, tylko państwa.
Lekarze uczyli się kilkanaście lat i dalej muszą się uczyć, bo przecież medycyna nie stoi w miejscu.
Pozatym i tak słabo zarabiają w porównaniu do innych Europejskich Państw.
Można jeszcze dodać, że Volvo c70 nie jest aż takim drogim nabytkiem, jakby jeździł nowym Q7 to co innego.
Zdjęcia oba mi się podobają, b.fajny kontrast
No to fakt ze nasz słuzba zdrowia jest w powijakach. sa paranoje o ktorych nie chce pisac bo to nie portal o NFZ i innych takich. kontrast pokazany bardzo trafnie, abstra****ac od tego kto i za co kupil ten samochód (zakladam iz jest on przykładem na pewien kontrast, w pozostałe domysly nie wnikam).
Co do nauki lekarzy to chyba sie zgodze. wkuwaja duzo, ale czy to i w jakim stopniu przeklada sie na ich jakosc leczenia to juz inna kwestia, tu mozna dyskutowac. U nas niestety pokutuje jeszcze i bedzie chyba długo pokutowac powiedzenie gdzie matka/ojciec mowi do syna/corki idz na medycyne to bedziesz trzepac kase (moze innymi slowami ale przeslanie jest takie samo). Niestety skutkuje to tym ze procena lekarzy z powolania a lekarzy "ekonomistow" jest rownie kontrastowy jak zdjecie naszego kolegii.
Zreszta sami sie do tego przyczyniamy.
Za spongo mam nadzieje ze babcia dostała pomoc po jaka przyszla.
Watek lekarski pozostawiam juz na uboczu nie bede dalej go komentowal bo chyba nie ma sensu, jak jest wszyscy widza. Czy bedzie inaczej zobaczymy. Świetne fotki do pobudzenia retoryki, i to mi sie w tym podoba najbardziej.
maniek@n
03-11-2010, 13:22
Pozatym i tak słabo zarabiają w porównaniu do innych Europejskich Państw
Dlatego wielu z nich (niech mi wybaczą uczciwi) tak chętnie nadstawia kieszeń żeby zwiększyć swoje dochody. Ten problem nie występuje oczywiście tylko wśród lekarzy, tylko że akurat w ich przypadku jest to najbardziej rażące. Na jednej szali stawiają pieniądze, a na drugiej nasze zdrowie i nie piszę tego bo gdzieś coś słyszałem, tylko dlatego że doświadczyłem tego na własnej skórze. Wykorzystują te właśnie "sypiące" się szpitale i brak alternatywy dla pacjenta.
Co do samego samochodu, masz rację, to Volvo to nie jest jakiś wielki luksus ;)
maniek@n
03-11-2010, 13:24
Zreszta sami sie do tego przyczyniamy.
Czasami nie mamy wyboru, gdyż bywa że stawka jest wysoka.
maniek@n
03-11-2010, 13:37
Masz rację. Ja ze swojej strony skończyłem.
de Fresz
03-11-2010, 13:40
Co do zdjęć – całkiem fajne, choć 1 bym skadrował może ciutkę szerzej, albo focił z kapkę innego kąta, tak aby znaczek był bardziej czytelny, 2 jest bardzo fajna, jak jest.
Co do kontrastów w służbie zdrowia – z jednej strony to smutne, że większość lekarzy aby zarabiać godziwie musi latać po 3 etatach (przynajmniej na papierze pełnych), wielu zapierdziela naprawdę ciężko, do domu wpadając tylko parę razy w tygodniu. Z drugiej strony, to nie lekarze są winni temu, że cały system ochrony zdrowia jest w stanie agonalnym. Z trzeciej strony znaleźć dobrego lekarza, który zna się na swojej robocie i wykazuje zaangażowanie w leczenie pacjentów, jest równie łatwo, jak znaleźć dobrego glazurnika (dla tych co dawno nie robili remontów – w pip ciężko). Jednak fura za min. 70k zł pod szpitalem w małej mieścinie wygląda...dziwnie. Ale może pan doktór bogaty z domu...
Robi się trochę dziwnie na tym forum tu nie podoba się bogasctwo lekarzy a gdzie indziej na tym forum samozatrudnienie w Nikon Polska i jeszcze trochę a będziemy mieli forum lewackie pod wezwaniem Marksa i Trockiego. A miało być tak pięknie i tylko o foto.
Znaczy że to źle, że czyjeś zdjęcia skłaniają ludzi do przemyśleń i refleksji, jak to na forum, wygłaszanych publicznie? A ja gupi myślałem, że niektóre rodzaje fotografii po to właśnie są. No ale faktycznie, lepsza byłaby kolejna młoda, wymuskana laseczka powabnie kręcąca tyłeczkiem.
maniek@n
03-11-2010, 14:14
Tak! Ma zmuszać do przemyśleń i refleksji ale nie do pieprzenia o dupie Maryni bez składu i ładu.
Przemyślałem, refleksjami się podzieliłem, a jak nie masz ochoty czytać to nie czytasz i tyle.
de Fresz
03-11-2010, 14:22
Tak! Ma zmuszać do przemyśleń i refleksji ale nie do pieprzenia o dupie Maryni bez składu i ładu.
Nic nie poradzisz na to, jakimi drogami podążają skojarzenia innych. Ale pewnie byś wolał, aby przez kolejne 10 stron pojawiały się tylko tradycyjne: "super", "świetne", "rewelacja", "wali się w lewo", "przepały wyszły", "**********", etc? Zresztą mniejsza z tym.
De Fresz - 10 pkt za twoj komentarz. powalil mnie na maxa. Ale zgadzam sie w 100% z nim :)
gadzeciarz
04-11-2010, 20:25
Temat mina to cały ten chory kraj (prawa).
A same zdjęcia i porównanie cóż takie życie.
Mi się podoba takie porównanie i bardzo dobrze pokazane.
A życie toczy się dalej.
velaskez
04-11-2010, 23:10
A ja nie umiem zrozumieć, dlaczego w ludziach budzi się zawiść, jak inny coś ma. Zazdrośnicy. A nie daj Boże jak ma naprawdę wiele, bo wtedy to na pewno ukradł, bo przecież w tym kraju nie da się uczciwie zarobić...ręce opadają.
Dwójka ma moc!
...bo Polska to nadal dziki kraj jest. Niestety ;)
infrared
05-11-2010, 13:38
A ja nie umiem zrozumieć, dlaczego w ludziach budzi się zawiść, jak inny coś ma. Zazdrośnicy. A nie daj Boże jak ma naprawdę wiele, bo wtedy to na pewno ukradł, bo przecież w tym kraju nie da się uczciwie zarobić...ręce opadają.
Dwójka ma moc!
popieram w całej rozciągłości i dodaje, ze na zachodzie lekarz 'po studiach' zarabia (w przeliczeniu na nasze) od 10-15 tys zl, a pozniej jego pensja jeszczebardziej rośnie.
Wiec uwazam za skandal ze u nas malo zarabiają, a za jeszcze wiekszy skandal, ze ktokolwiek smie ich sie czepiac ze "duzo" zarabiają.
Ludzie, wiekszosc z was nigdy nie widziala na oczy jednego (z kilkudziesieciu/kilkuset) podrecznikow, ktore muszą znac na pamiec lekarze. Kazdy z nich ma po 600-700 stron min. Sprobojcie sie ich nauczyc, zdac egzaminy na studiach, i potem dopiero macie prawo sie czepiac.
To tak samo jak czepianie sie wysokosci zarobkow prawnikow. Trudne studia, i odpowiedzialne zawody(tak naprawde prawnik i lekarz to jedyne zawody od ktorych zalezy ludzkie zycie - jedni moga kogos zabic, a drudzy komus zniszczyc - jezeli sie pomylą), to musza zarabiac duzo.
co do znacznej czesci komentarzy w tym watku - zawisc ludzka nie zna granic.
heh.
a zdjecia średnie, choć dwojka ma potencjal - gdyby jej autor obrobił raw-a w lightroomie z wzmocnionym wyostrzeniem, kontrastem, innym balansem bieli i na czarno-bialo.
de Fresz
05-11-2010, 23:05
Ludzie, wiekszosc z was nigdy nie widziala na oczy jednego (z kilkudziesieciu/kilkuset) podrecznikow, ktore muszą znac na pamiec lekarze. Kazdy z nich ma po 600-700 stron min. Sprobojcie sie ich nauczyc, zdac egzaminy na studiach, i potem dopiero macie prawo sie czepiac.
Przestań rozpowiadać takie bajki dla grzecznych przedszkolaków. Studia owszem, ciężkie, ale nie rób z lekarzy bogów o niespotykanych zdolnościach intelektualnych, przewyższających o 10 długości społeczeństwo. Odsetek nieuków, olewusów i partaczy w tym zawodzie jest niespecjalnie niższy niż w innych - jak choćby u mechaników samochodowych. Podobnie jest wśród prawników, których również nobilitujesz. Niestety błędy jednych i drugich są dość trudno naprawialne i nierzadko trudniejsze do wykrycia niż schrzaniony remont silnika. A ta wielka odpowiedzialność w praktyce bywa czystą teorią.
a zdjecia średnie, choć dwojka ma potencjal - gdyby jej autor obrobił raw-a w lightroomie z wzmocnionym wyostrzeniem, kontrastem, innym balansem bieli i na czarno-bialo.
Ujmując rzecz w tonie Twojej wypowiedzi: a zrobiłeś lepsze zdjęcia, że masz prawo się czepiać?
maniek@n
05-11-2010, 23:09
gdyby jej autor obrobił raw-a w lightroomie z wzmocnionym wyostrzeniem, kontrastem, innym balansem bieli i na czarno-bialo.
Gdyby "obrobił na czarno-biało" to jaki miałby być ten inny balans bieli? :)
Co do wątku lekarsko-szpitalnego, zganiłem jedynie tych, którzy biorą w łapę. Uczciwie zarabiających się nie czepiałem ;)
wolnyslimak
06-11-2010, 12:20
Rzeczywiście temat mina. No ale ja uważam, że nie powinno się niczego zamiatać pod dywan. Niektórzy z Was chyba nawet nie pokusili się o przeczytanie wątku skoro posądzają mnie o zawiść i zazdrość. Poraz kolejny napiszę, że każdy powinien zarabiać duże pieniądze jeśli na nie zasługuje, szczególnie lekarze bądź prawnicy. Niestety moje doświadczenia są zgoła odmienne, tzn. owszem oba zawody zarabiają dużo ale czy na to zasługują rzeczywiście wszyscy? Dziękuję Wam za odwiedziny i wyrażenie opinii. Miło mi, że moje zdjęcia pobudzają do rozmowy. Pozdrawiam.
infrared
06-11-2010, 16:27
Gdyby "obrobił na czarno-biało" to jaki miałby być ten inny balans bieli?
balans bieli w przypadku b&w zmienia poziom odcieni szarości na różnych fragmentach zdjęcia.
popieram w całej rozciągłości i dodaje, ze na zachodzie lekarz 'po studiach' zarabia (w przeliczeniu na nasze) od 10-15 tys zl, a pozniej jego pensja jeszczebardziej rośnie.
Wiec uwazam za skandal ze u nas malo zarabiają, a za jeszcze wiekszy skandal, ze ktokolwiek smie ich sie czepiac ze "duzo" zarabiają.
To tak samo jak czepianie sie wysokosci zarobkow prawnikow. Trudne studia, i odpowiedzialne zawody(tak naprawde prawnik i lekarz to jedyne zawody od ktorych zalezy ludzkie zycie - jedni moga kogos zabic, a drudzy komus zniszczyc - jezeli sie pomylą), to musza zarabiac duzo.
co do znacznej czesci komentarzy w tym watku - zawisc ludzka nie zna granic.
heh.
To co piszesz, to demagogia.
1. Zarobki lekarzy na zachodzie nie maja znaczenia, bo w Polsce właściwie w każdym zawodzie zarabia się prporcjonalnie mniej niż na zachdzie. I oczywiscie są też kraje w których lekarze po studiach zarabiaja mniej niż w Polsce.
2. A co do znajomości na pamięć (kilkudziesięciu lub nawet kilkuset , hehehe) opasłych książek przez lekarzy, to jest już zwyczajny kabaret.
Sam stykam się z róznymi lekarzami i znalezienie prawdziwego fachowca w swojej dziedzinie nie jest łatwe - zresztą podobnie w każdej innej branży.
BTW, znajomość na pamięć książki nic nie znaczy - można byc idiotą i mieć doskonałą pamięć.
Druga fotka OK, pierwsza raczej bez znaczenia - czasy kiedy średniej klasy samochód był oznaką bogactwa juz minęły. Co najwyżej jest oznaką braku biedy u posiadacza :)
jackrabbit
06-11-2010, 21:02
wiesz, u nas w szkole bylo tak, ze jak ktos nie potrafil myslec (co wychodzilo na lekcjach matematyki lub fizyki) i jednoczesnie nie potrafil napisac poprawnie zadnego zdania (ci z kolei odpadali na lekcjach jezyka polskiego, co prawda probowali sie kamuflowac piszac bardzo niewyraznie...) to wkuwal na pamiec ksiazke do biologii, w tym filozofii nie bylo
nie wierzysz? rzuc okiem na recepte wypisana przez lekarza - konska dawka antybiotyku dla 10 letniego dziecka ("co to byly te proporcje kurde?") i nieczytelne bazgroly ("jak to sie pisalo?")
maniek@n
07-11-2010, 11:43
Proszę o usunięcie tego wpisu.
maniek@n
07-11-2010, 11:47
balans bieli w przypadku b&w zmienia poziom odcieni szarości na różnych fragmentach zdjęcia.
No i...???
Chodziło mi o to, że nie widząc zdjęcia w wersji bw z góry zakładasz, że należałoby zmienić balans bieli.
gdyby jej autor obrobił raw-a w lightroomie
Dlaczego akurat w lightroomie?
infrared
07-11-2010, 15:46
No i...???
Chodziło mi o to, że nie widząc zdjęcia w wersji bw z góry zakładasz, że należałoby zmienić balans bieli.
Kiedyś, kiedy fotografowie używali normalnych, analogowych aparatów, nie było koniecznym 'widzieć zdjęcia' żeby wiedzieć jak 'będzie wyglądało w bw'. Teraz, jak można zauważyć, fotografami mogą być ludzie nie posiadający wyobraźni.
Zakładając że wolnyślimak wywołał raw-a bez obrobki, to dokonując konwersji tej fotografii na czarno białą, należałoby dobrać temperature kolorów w taki sposób, aby twarz przedstawionej na zdjęciu kobiety była możliwie jak najbardziej jasno-żółta (żeby uzyskać po konwersji jak najjaśniejszy odcień z palety szarości) - jeżeli chcemy, aby jej twarz, przedstawiająca ból i zmęczenie, stanowiła główny element obrazu; albo dobrać balans bieli tak, aby jej twarz miała możliwie jak najciemniejszy brązowo-pomarańczowy odcień (zeby uzyskac po konwersji jak najciemniejszy odcień z palety szarości) - jeżeli chcemy, aby jej sylwetka stanowiła główny element obrazu.
maniek@n
07-11-2010, 17:28
Kiedyś, kiedy fotografowie używali normalnych, analogowych aparatów, nie było koniecznym 'widzieć zdjęcia' żeby wiedzieć jak 'będzie wyglądało w bw'. Teraz, jak można zauważyć, fotografami mogą być ludzie nie posiadający wyobraźni.
Dostosowanie odpowiedniego wb w analogu było trochę bardziej skomplikowane niż w cyfrze, ale nie o to pytałem.
Może inaczej. Dlaczego zdjęcie nr 2 skonwertowane do bw bez korekty balansu bieli, byłoby niepoprawne?
Jest wiele sposobów na taką konwersję i niekoniecznie trzeba zmieniać wb aby osiągnąć zamierzony efekt.
zdjęcie 2 jest ok. Ale ogólnie to ręce mi opadają.... ale nawet nie chcę się denerwować.... oczywiscie mam na myśli sposób myślenia autora wątku.... uważam, że kto nie studiuje albo nie studiował medycyny nie ma w ogóle pojęcia o tym jak to wygląda... ale łatwo oczywiście komentować nie mając o niczym pojęcia, nie? BTW ratownik medyczny też sobie mógł nakleić naklejke... pozdrawiam
Nie przemawia do mnie ten reportaż. Skrajne uproszczenie i sztampowe ujęcia wyzwalają oczywiste do przewidzenia sztampowe skojarzenia i reakcje. Może trzeba by się bardziej wysilić i pokazać nieco głębi, niekoniecznie głębi ostrości...?
...prawdą w oczy ...podoba się
Psychotrop
25-01-2011, 00:54
cóż ...
komentujemy zdjęcia.
zero komentarzy plitykierskich i tym podobnych.
nie chcemy tutaj "wojenek", czy dysput o tym jak to w kraju jest źle, bo tylko smród z tego będzie - to nie to forum.
p.s.
co do zdjęć.
jedynka bez dwójki nic nie niesie.
dwójka dobra (ciemno trochu), ale w połączeniu z jedynką "daje czadu".
ja bym to zrobił bardziej jako dyptyk, a nie jedno pod drugim.
Przepraszam za "offtopa", ale z jednej strony zestawienie wydaje się być trafne, ze względu na założoną tezę; z drugiej, wydaje mi się, że fotoreportaż/fotoreporter powinien unikać uproszczeń, założeń "z góry" i demagogii w opisywaniu rzeczywistości.
Znam miejsce pod szpitalem we Wrocławiu gdzie stoi BMW M6 z podobną naklejką tylko na moim drugim zdjęciu (traktując wątek jako analogię) będzie musiało się pojawić dziecko.
Jak dla mnie druga fota lepiej pasowałaby w BW.
wolnyslimak
28-01-2011, 14:29
Przepraszam za "offtopa", ale z jednej strony zestawienie wydaje się być trafne, ze względu na założoną tezę; z drugiej, wydaje mi się, że fotoreportaż/fotoreporter powinien unikać uproszczeń, założeń "z góry" i demagogii w opisywaniu rzeczywistości.
Nie wypowiadam się w publicznej telewizji czy radiu. Nie jestem zawodowym fotoreportrem. Mnie się wydaje, że mam pełne prawo wypowiedzieć swoje zdanie. Nie naginam rzeczywistości. Pokazałem obrazki, które widziałem w odstępie kilku minut i jakoś mnie to poruszyło. Pozdrawiam.