PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Pokolenie JP2

montini
01-11-2010, 07:05
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/3dobra0JPG-1.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/_wR40buFKBEE/TM5IpBTS0zI/AAAAAAAAAYs/BGBp-J--iys/s1600/3dobra0.JPG)

gary
01-11-2010, 09:34
świetne :)

Borbet
01-11-2010, 10:07
Dooooobre :)

MrLiR
03-11-2010, 17:53
no chlopaki ale dajecie ostatnio niezle, jak nie sluzba zdrowia to JPII. Tylko ten tytuł mi nie pasuje do napisu na murze :(, wiec niestety nie trafione (chyba ze moja interpretacja fotki była inna nizeli autora - tak tez moze byc). Raczej to sa Ci nie z pokolenia JPII.

Blasius.G
05-11-2010, 20:22
Tytuł tylko do napisu na murze nawiązuje. Zdjęcie podoba mi się. Ciekawy kadr, obrazek z życia. Tytuł jakoś niezbyt.
PS. co to za wierszyk "Pokolenie JPII To nie ty, to nie ja"? Z jakiejś piosenki typu "łubudubu wierszyk" zwanej przez niektórych hophopem?;)

MrLiR
06-11-2010, 01:45
co do zdjecia nie mam zastrzezen ale patrzac cuzamendo kupy jako calosc tytul + zdjecie to nie pasuja do siebie

PRALKA666
06-11-2010, 02:08
dla mnie BOMBA..swietny klimat!

look
06-11-2010, 09:26
bardzo dobre, szkoda że temat nie jest pokazany w klasycznej formie trzech zdjęć. To zdjęcie jak najbardziej mogłoby być zdjęciem otwierającym, przydałoby się jeszcze pokazać temat i jakoś go zamknąć.

Jacenty Z.
07-11-2010, 08:51
Przyznam, że widząc zdjęcie i podpis trochę zaczynam łamać głowę, jaki komunikat Autor chciał nam przekazać. Gdybym widział na zdjęciu morze moherowych beretów pewnie byłoby prościej ;)

P.S. Ilekroć ktoś mnie błędnie zaszufladkuje, zawsze mówię, że nie jestem z "Pokolenia JP2", tylko z "Pokolenia J-23" ;)

montini
07-11-2010, 11:25
Błędnie kojarzysz "morze moherowych beretów" z pokoleniem JPII, więc dalsze tłumaczenie i dyskusja nie ma sensu. Poza tym to forum użytkowników sprzętu marki nikon, w skrócie sprzętu służącego do uzyskiwania zdjęć, fotografii i tylko zdjęcia mnie interesują.
Zdjęcie zostało umieszczone w dziale dotyczącym fotografii, więc proszę na siłę nie produkuj się o tytule, którego zresztą i tak nie rozumiesz.
Korzystaj bardziej z oczu, mów o zdjęciu, czytaj język fotografii, przekazu, można także coś o technice napisać...

santo
07-11-2010, 13:34
Moim zdaniem nieudany kadr, jedyne co tą fotkę ratuje to dzieczynka z psem ciekawie zatrzymana w ruchu - przy innym kadrze mogłoby wyglądać naprawdę ciekawie.

fumio
07-11-2010, 14:18
Trochę leci w lewo ale dobra praca;-)

Pozdr.

Jacenty Z.
07-11-2010, 18:58
Błędnie kojarzysz "morze moherowych beretów" z pokoleniem JPII, więc dalsze tłumaczenie i dyskusja nie ma sensu. Poza tym to forum użytkowników sprzętu marki nikon, w skrócie sprzętu służącego do uzyskiwania zdjęć, fotografii i tylko zdjęcia mnie interesują.
Zdjęcie zostało umieszczone w dziale dotyczącym fotografii, więc proszę na siłę nie produkuj się o tytule, którego zresztą i tak nie rozumiesz.
Korzystaj bardziej z oczu, mów o zdjęciu, czytaj język fotografii, przekazu, można także coś o technice napisać...

Drogi Autorze, no właśnie przecież napisałem jasno, że nie rozumiem :) Po co się tak denerwować, może faktycznie to co napisałem zabrzmiało trochę głupio, lecz nie było moją intencją nikogo utożsamiającego się obrazić.

Wiem, że zdjęcie zostało zamieszczone na portalu o fotografii, nie żadnym innym. Natomiast zamieszczone zostało w kategorii "Fotografia uliczna, reportaż". Nie spodziewałem się w związku z tym żadnych nadzwyczajnych technik, ale bardzo oczekiwałem przekazu.

Zaś z tego co widzę na zdjęciu, niestety, nie jestem w stanie powiedzieć, czy Autor sam identyfikuje się z tym pokoleniem, czy działa jako bezstronny obserwator, czy miała to być jakaś gorzka ironia (co najbardziej byłem skłonny podejrzewać). Kombinacja tytuł + napis na murze + pozostała część zdjęcia w tej chwili jest dla mnie całkowicie nieczytelna. Jak to mawiano niegdyś w szkołach: Co Autor miał na myśli?

mOSAd
13-11-2010, 00:28
Nie widzę związku pomiędzy poszczególnymi elementami zdjęcia. Coś tam na siłę można by tworzyć, ale dla mnie to nadinterpretacje. Bez tytułu zdjęcie nie istnieje. Z tytułem... też nic nie wnosi i nic nie pozostawi w pamięci.

Jacenty Z.
13-11-2010, 13:47
Przepraszam za mój już trzeci post w tym wątku, ale ta sprawa trochę nie dawała mi spokoju: są słowa pochwały, są słowa krytyki - lecz zakładamy, że nikt do nikogo nie jest z góry negatywnie nastawiony i przecież nie chodzi tu o żaden publiczny ostracyzm - pewnie wielu z nas nie raz "rąbnie głową w drzewo" w poszukiwaniu własnej ścieżki, kategorii, tematu - czego sam też jestem przykładem...

Stąd też chciałem podejść do tematu z trochę innej strony: dla mnie to zdjęcie jako wyłącznie dokument, że przy ulicy Dobrej 3 od pięćdziesięciu lat [może za wyjątkiem napisów na murach i dyskretnie wciśniętego przy drzwiach domofonu, tego że dziewczynka już inna i piesek nie ten sam...] nic się nie zmienia - jest jak najbardziej OK.