PDA

Zobacz pełną wersję : Legalnosc systemu?

Greg77
01-11-2010, 02:52
Czy ktos orientuje sie jak jest z legalnoscia takiego systemu (http://allegro.pl/nowy-windows-7-ultimate-3264bit-box-i1295020469.html)?
Przymierzam sie do zakupu wersji box, gdyz u mnie plyty glowne zmieniaja sie jak rekawiczki, zreszta cala reszta kompa tez czesto:D Jest to dosc tanio, jednak wiem, ze takie okazje zdarzaja sie na amazon.co.uk czy innych tego typu stronach dosc czesto.....zastanawiam sie czy brac z Polski przez allegro czy zamowic gdzies z Anglii.....dodatkowo na ebayu widzialem juz od 70 funtow.....
Ktos wie jak wyglada sprawa legalnosci takiego systemu, zakupionego w innym kraju niz kraj w ktorym bedzie uzywany?
Ciocia googla mowi, ze np. system z USA nie do konca jest legalny w Europie....?!

Johanan
01-11-2010, 10:13
Używając jedynie rozumu, a nie prawniczej przemyślności, system zakupiony w UE powinien być legalny na terenie całej UE.

wasilewk
01-11-2010, 10:57
Używając jedynie rozumu, a nie prawniczej przemyślności, system zakupiony w UE powinien być legalny na terenie całej UE.

Tylko, że produkty Microsoftu mogą sprzedawać firmy (sklepy) mające zezwolenie (zgodę) Microsoft. Inaczej, to żadnego świadczenia pomocy technicznej ze strony producenta nie będzie.

P.S.
W całym łańcuchu dystrybucji wystarczy, że któreś z ogniw (np. dystrybutor lub hurtownia) ma takie zezwolenie.
Inaczej, to produkt jest uważany za nielegalny.

maly5
01-11-2010, 11:28
Czy ktos orientuje sie jak jest z legalnoscia takiego systemu (http://allegro.pl/nowy-windows-7-ultimate-3264bit-box-i1295020469.html)?
biorac pod uwage, ze sprzedajacy ma jedna zolta gwiazdke doswiadczenia, to obstawiam, ze bedzie nielegalny :smile:
liczba falszywek krazacych w sprzedazy jest niestety spora.

pythondancer
01-11-2010, 12:07
Jeżeli misio wystawi fakturę? To dlaczego nie?
BTW, posiadam laptopa sprowadzonego z US, z VHP Eng, i nie mam problemów z supportem M$ w razie potrzeby. Nie kwestionowali legalności.

t0m3k
01-11-2010, 12:41
A mi się wydawało, że M$ wspiera tylko klientów biznesowych ;>

wasilewk
01-11-2010, 12:44
A mi się wydawało, że M$ wspiera tylko klientów biznesowych ;>

Nie tylko, nie wspiera OEM.

Greg77
01-11-2010, 15:21
Jeżeli misio wystawi fakturę? To dlaczego nie?
BTW, posiadam laptopa sprowadzonego z US, z VHP Eng, i nie mam problemów z supportem M$ w razie potrzeby. Nie kwestionowali legalności.

O tym slyszalem.....wiec moze warto:)

Nie tylko, nie wspiera OEM.

Dokladnie, jedna z zalet wersji Box jest wspacrcie pomocy technicznej;)

gawar
01-11-2010, 16:22
a tak naprawdę to po co Ci wsparcie ze strony microsoftu?? od 4 lat jadę na systemach windows z licencją MSDN ( dla studentów) i jeszcze ani razu nie korzystałem z tego wsparcia, bo i po co?

Greg77
01-11-2010, 17:52
a tak naprawdę to po co Ci wsparcie ze strony microsoftu?? od 4 lat jadę na systemach windows z licencją MSDN ( dla studentów) i jeszcze ani razu nie korzystałem z tego wsparcia, bo i po co?

Szczerze powiem, ze nie wiem po co, mialem XPka home edition wersje box i nigdy nie potrzebowalem ich pomocy.....tak czy inaczej musze zmienic oprogramowanie na wersje box.....ile mozna sie prosic o aktywacje i sciemniac, ze padla plyta

ku6i
01-11-2010, 18:09
A'propos, kiedyś usłyszałem alternatywną nazwę licencji OEM: KISS (Kup I SSpier...) ;)

Greg77
01-11-2010, 20:24
biorac pod uwage, ze sprzedajacy ma jedna zolta gwiazdke doswiadczenia, to obstawiam, ze bedzie nielegalny :smile:
liczba falszywek krazacych w sprzedazy jest niestety spora.

No wiec, nie mowie, ze kupie od niego.....podalem jako przyklad. W Polsce Box kosztuje majatek, napewno kupie gdzies za granica....ultimate ma mozliwosc wyboru jezyka;)
Nawet w drogiej Irlandii kosztuje 200 euro w sklepie, nie kupie w Polsce za niecale 800zl ultimate box;)

Gusioo
05-11-2010, 19:01
Widać rozlało się na Allegro: http://wss.pl/frmThread.aspx?tid=100243