Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zalew Sulejowski
Witam wszystkich,
to moje pierwsze w tym dziale. piszcie co sądzicie. Będę wdzięczny za wszystkie uwagi wskazówki i rady.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img179.imageshack.us/img179/2884/dsc01701b.jpg)
2.
źródło (http://img180.imageshack.us/img180/2371/dsc01891xf.jpg)
3.
źródło (http://img819.imageshack.us/img819/5825/dsc01931b.jpg)
pozdro.
Sebastianito
01-11-2010, 14:49
ZA malo kontrastu moim zdaniem... jezeli uzyles tyle szumu celowo to dlaczego nie pokusic sie o zwiekszenie kontrastu? Kadry na jedynce i dwojce az sie wrecz prosza o to!
ZA malo kontrastu moim zdaniem... jezeli uzyles tyle szumu celowo to dlaczego nie pokusic sie o zwiekszenie kontrastu? Kadry na jedynce i dwojce az sie wrecz prosza o to!
Seba trafnie to ujął
To chyba natura użyła głównie szumu.We mgle kontrast siada,tak nieśmiało przypominam.
Nr 2 się broni... fajne.
:)
Fajne... ale chyba bym szedł w tym kierunku...
źródło (http://img295.imageshack.us/img295/3601/dsc01701b2.jpg)
chomiczkus
01-11-2010, 21:44
Nr 2 się broni... fajne.
:)
Racja, choc mozna by dac ciut wiecej z prawej strony.
Pozdrawiam
Michal
To chyba natura użyła głównie szumu.We mgle kontrast siada,tak nieśmiało przypominam.
Tak uwazasz....??? A tutaj (http://greg77.carbonmade.com/projects/2871426#4) jakos bylo mozna trzymac umiar;)
cieszę się z tak dużego zainteresowania zdjęciami.
By rozwiać wszelkie wątpliwości: szum na 1 spowodowany jest obróbką wyjątkowo mało kontrastowej sceny, nie mogłem sobie poradzić z jego usunięciem. na pozostałych zdjęciach dodałem go sztucznie by zdjęcia nieco lepiej ze sobą współgrały, niestety potem do 1 dodałem niebieski filtr co zniweczyło moje starania uzyskania spójnego setu. Co do kontrastu i propozycji NBA to uważam iż tak zwiększony kontrast zmniejsza poczucie tajemniczości zdjęcia (ale jest to moje wyjątkowo subiektywne odczucie).
Wszelkie uwagi biorę do siebie. Postaram się w najbliższym czasie wrócić w tamto miejsce i zapanować nad szumem.
Pozdro.
Po przeczytaniu wszystkich postów pomyślałem że przepadkowo otworzyło mi sie jakieś inne forum.A gdzie grad krytyki,tych skądinąd b.słabych zdjęć?Autor tłumaczy sie dość zgrabnie,ale nie oszukujmy sie, foty są totalną klapą.Totalnie bez ikry...no ale przynajmniej inni pochwalili się swoimi dokonaniami.
W takich sytuacjach jest mi niestety dość przykro że bardziej doświadczeni koledzy od których z pewnością mógł bym się wiele nauczyć piszą jedynie o "b.słabych" zdjęciach "bez ikry". Osobiście uważam iż wyrażając tak zdecydowane sądy należałoby w jakiś sposób je umotywować, tak by autor zdjęć mógł wyeliminować popełnione błędy.
Pozdro.
A co Ci mają napisać bardziej doświadczenie koledzy,że twoje zdjęcia są dobre??.Trzeba przyjąć krytykę na owłosioną klatę i ćwiczyć,ćwiczyć.A później i tak będziesz robił dla niektórych osób kiczowate zdjęcia:))
W takich sytuacjach jest mi niestety dość przykro że bardziej doświadczeni koledzy od których z pewnością mógł bym się wiele nauczyć piszą jedynie o "b.słabych" zdjęciach "bez ikry". Osobiście uważam iż wyrażając tak zdecydowane sądy należałoby w jakiś sposób je umotywować, tak by autor zdjęć mógł wyeliminować popełnione błędy.
Pozdro.
Drogi kolego,po co pisać coś co można przeczytać conajmniej kilka razy w tygodniu pod róznego rodzaju debiutach na tym forum?Popełniłeś przedewszystkim kilka poważnych błędów(pp.wysokie iso i bóg jeden wie co jeszcze-nie wiem,wszystko trzeba weryfikować setki razy w terenie-tu sam wujek dobra rada nie pomoże niestety)pózniej dopsułeś to jeszcze softem i tyle.Opanuj najpierw kolor bo to jest najlepszy materiał wyjściowy do dobrego mono.Dobry kolor(jako jedna z kilku dróg zapewne do dobrego mono).Mdłoś wszystkiego nie jest winą zamglenia,kontrast musi być -nawet w takich warunkach pierwszy plan musi być wyrazisty.Wogóle to dawno nie widziałem takiego szumu na zdjęciach hehe.
No nic walcz dalej,sam usilnie broniłem na początku swoich prac ale z perspektywy czasu,nie było to do końca zasadne w niektórych okolicznościach:-).
Powodzenia.
Mdłoś wszystkiego nie jest winą zamglenia,kontrast musi być -nawet w takich warunkach pierwszy plan musi być wyrazisty.
Jestem zupełnie innego zdania.Nic we mgle nie musi być wyraziste.Nic w ogóle nie musi być wyraziste,ostre itd. o ile taki był zamysł autora.Warto o tym pamiętać zawsze,a zwłaszcza oceniając czyjeś prace.Panuje moda na wydłubywanie ze zdjęć szczegółów,kontrastów,ostrości itd.Ale to tylko MODA.Coś czym człowiek mający swoje poglądy powinien gardzić.
Jestem zupełnie innego zdania.Nic we mgle nie musi być wyraziste.Nic w ogóle nie musi być wyraziste,ostre itd. o ile taki był zamysł autora.Warto o tym pamiętać zawsze,a zwłaszcza oceniając czyjeś prace.Panuje moda na wydłubywanie ze zdjęć szczegółów,kontrastów,ostrości itd.Ale to tylko MODA.Coś czym człowiek mający swoje poglądy powinien gardzić.
W pełni się zgadzam z opinią powyżej.
Dodam również, że czasami aparat należy zostawić w torbie i później nie tracić godzin na ratowanie zdjeć.
Zdjęcia przedstawione w tym wątku są ewidentnie schrzanione na różnych etapach ich produkcji, co autor sam przyznał.
Własnie...,o ile był zamysł.Tutaj ewidentnie widać totalną przypadkowość "klimatu".Nie wiem po co serwujesz mi tu swoje pseudo-nihilistyczne poglądy kolego, akurat pod zdjęciami,ktore az krzyczą brakiem podstawowej wiedzy fotograficznej autora(pozdrawiam na marginesie).Patrząc na nie, można też smiało założyć iż Owy nie jest nieodkrytym jeszcze nieoszlifowanym brylantem artyzmu,światowej i ponadczasowej klasy.
Wypowiedziałem się tylko i li w temacie tych konkretnych zdjęć i co ma tu do tego wogóle jakaś MODA?!
Wydaje mi sie że chciałeś pokazać siebie i swój jakże orginalny pogląd na świat, ale chyba niezbyt trafnie wybrałeś wątek jako scenografię do tego.Powinieneś raczej zaprezentować sie pod jakimś chodliwym,MODNYM foto z rozmazaną wodą i trzema kamieniami na nim-pięknie wyostrzoną i wykontrastowaną.Polecam również bardziej dogłębną analizę tego co kto i jak pisze,może wtedy dowiesz się np.że ja,prosty acz butny,malkontent raczej do MODNYCH i popularnych na tym forum nie należę.
Sebastianito
04-11-2010, 12:09
pomidor...
Sebastianito
04-11-2010, 12:14
Własnie...,o ile był zamysł.Tutaj ewidentnie widać totalną przypadkowość "klimatu".Nie wiem po co serwujesz mi tu swoje pseudo-nihilistyczne poglądy kolego, akurat pod zdjęciami,ktore az krzyczą brakiem podstawowej wiedzy fotograficznej autora(pozdrawiam na marginesie).Patrząc na nie, można też smiało założyć iż Owy nie jest nieodkrytym jeszcze nieoszlifowanym brylantem artyzmu,światowej i ponadczasowej klasy.
Wypowiedziałem się tylko i li w temacie tych konkretnych zdjęć i co ma tu do tego wogóle jakaś MODA?!
Wydaje mi sie że chciałeś pokazać siebie i swój jakże orginalny pogląd na świat, ale chyba niezbyt trafnie wybrałeś wątek jako scenografię do tego.Powinieneś raczej zaprezentować sie pod jakimś chodliwym,MODNYM foto z rozmazaną wodą i trzema kamieniami na nim-pięknie wyostrzoną i wykontrastowaną.Polecam również bardziej dogłębną analizę tego co kto i jak pisze,może wtedy dowiesz się np.że ja,prosty acz butny,malkontent raczej do MODNYCH i popularnych na tym forum nie należę.
Ja lubie rozmazana wode i takie zdjecia robie i nie wiem co w tym zlego? A co do zdjec wyzej pisalem, ze sie mi podobaja bo tak kruca fuks jest. I szum mi w tym wypadku tez sie podoba. byla krytyka, niektorzy sie zachwycili... esz znowu bedzie polemika...
Ja lubie rozmazana wode i takie zdjecia robie i nie wiem co w tym zlego? A co do zdjec wyzej pisalem, ze sie mi podobaja bo tak kruca fuks jest. I szum mi w tym wypadku tez sie podoba. byla krytyka, niektorzy sie zachwycili... esz znowu bedzie polemika...
Bo polemika to jest podstawa.Ale o tym już kiedyś wzmieniliśmy.
Seba.A czy ja nie robię takich fot?Robię(to znaczy wodę marzę i wciskam w nie głazy).Nie wychwyciłeś tu kwesti że ja jestem bardziej przekaznikiem niż stroną w sprawie.Ja moimi zdjęciami nigdy nie wykroczyłem poza jakiś kanon krajobrazu (najwyżej czesto go nie dosięgam).Sam lubię to co lubi większoś w tym dziale,ale nie oznacza to że jestem modny bądz bez własnych poglądów.Robie foty dla przyjemności i kadry wybierają mnie a nie odwrotnie.
Co do kamieni,wody i nieba na długim czasie i idealnej linii horyzontu to myślę jednak że to jest totalny ślepy zaułek.Mamy tu na forum wiele przykładów "Wielkich" którzy uwięzili sie w nim na długo,ale może poprostu są satyrami i lubią "przeżreć" sie naprawdę poważnie jednym klimatem,może to daję więcej siły na jakąś przyszłą twórczą supernovą, kto to wie.Wracając na ziemię,te zdjęcia to klapa i nie ma się tu co rozwodzić.pzdr.:-).
Ja nie gardzę modami,poprostu patrze na nie zewnątrz,szkiełkiem.
Sebastianito
04-11-2010, 14:20
Zuch! Pomidor...
Ja bym zostawil tak jak jest , nie dodawalbym, kontrastu, maja cos w sobie te zdjecia.
Nie wiem po co serwujesz mi tu swoje pseudo-nihilistyczne poglądy kolego, akurat pod zdjęciami,ktore az krzyczą brakiem podstawowej wiedzy fotograficznej autora(pozdrawiam na marginesie).Patrząc na nie, można też smiało założyć iż Owy nie jest nieodkrytym jeszcze nieoszlifowanym brylantem artyzmu,światowej i ponadczasowej klasy.
Ekhm....jakie poglądy,kolego?Zastanawiam się czy znasz pojęcia,których używasz.
Ciekawe założenia robisz.Zdjęcia na podobnym poziomie zdarzają się wielu tutejszym "oszlifowanym brylantom".
Wydaje mi sie że chciałeś pokazać siebie i swój jakże orginalny pogląd na świat,
No cóż,przyznaję się - tak chciałem pokazać swój pogląd.Przepraszam.
Polecam również bardziej dogłębną analizę tego co kto i jak pisze,może wtedy dowiesz się np.że ja,prosty acz butny,malkontent raczej do MODNYCH i popularnych na tym forum nie należę.
Po dogłębnej analizie tego co napisałeś w tym wątku dowiedziałem się ,że bezwzględnie żądasz od autora więcej kontrastu cyt."kontrast musi być -nawet w takich warunkach pierwszy plan musi być wyrazisty".Odebrałem to jako hołdowanie pewnej modzie,zgodnie z którą zdjęcie MUSI coś mieć np.kontrast na 1. planie.Więc zaprotestowałem,bo moim zdaniem zdjęcie może mieć to czego chce autor,np. brak kontrastu z powodu mgły,bo tak jest w rzeczywistości.A prawo do decydowania o swoim zdjęciu mają równierz początkujący i wmawianie im,że coś MUSZĄ jest szkodliwe.
To tyle w sprawie prezentacji moich "nihilistycznych" poglądów.