PDA

Zobacz pełną wersję : solidny laptop do obóbki zdjęć

NiseriN
31-10-2010, 21:56
Witam,
planuję zakup laptopa głownie do obróbki zdjęć. Priorytety - duży monitor (18 cali) dobrze oddający kolory, jasny i w każdym aspekcie wysokiej jakości. Dysk minimum 500 GB. Dodatkowo 4GB ramu, dobry procesor i dobra wbudowana karta graficzna. Ogólnie żeby sprawnie obrabiało się zdjęcia rozdzielczosci 21 MP. Cena do 5000 zł.
Co do firmy to może być Dell, Toshiba itp. oprócz tych mniej renomowanych firm laptopów na A ;). Miałem ostatnie 3 lata Sony Vaio - całkiem dobry sprzęt i kosmicznie drogi jak na 3 lata temu, ale ostatnio coraz czesciej sie psuje i naprawy wchodzą w setki złotych.

Nie ukrywam, nie jestem specem od sprzętu komputerowego, natomiast potrzebuję solidnej, dobrej maszyny.
Po takim szybkim researchu znalazłem takie coś, ale to tylko luźna sugestia:

http://www.ceneo.pl/5066959
http://www.ceneo.pl/6473642
http://www.ceneo.pl/8708053

Dzięki z góry za wszelką pomoc i sugestie.
Pozdrawiam,
Michał

DonArturo
31-10-2010, 22:11
kupuj Macbooka Pro, wiem, że drogi, ale coś za coś

NiseriN
31-10-2010, 22:31
Co dostaje więcej płacać 4000 - 5000 zł więcej ? Parametry niemalże takie same a że system być może przyjemniejszy to fakt, ale to mnie średnio przekonuję, tym bardziej że mam chociażby photoshopa pod windowsa.

DonArturo
31-10-2010, 22:45
przyjemniejszy?
To największy atut tej platformy(wybacz, ale ja nigdy nie przesiadłbym się na PC)
A propos ceny - nie trzeba kupować w Polsce- będzie dużo taniej

Tom01
31-10-2010, 23:29
Laptop, niezależnie od ceny, nie nadaje się do obróbki zdjęć.

lookash
31-10-2010, 23:36
Otóż to. Pomijając już samą matrycę to raczej nie można powiedzieć, że jest to wygodne urządzenie.

NiseriN
31-10-2010, 23:45
Do moich potrzeb potrzebuję laptopa, mimo że jestem świadomy jego "wad".

McSimus
31-10-2010, 23:59
No ale jeśli pominiemy matrycę? Pod uwagę bierzemy tylko wielkość i hałas? A obraz na zewnętrzny>

sevenoo
01-11-2010, 00:02
mam do sprzedania HP HDX 18" daje mocno rade jak chcesz to pisz PW.
Wiadomo ze matrycy z EIZO nie ma ale za to mocny procek, 2 dyski twarde po 320GB , 4GB ramu , eSata do zgrywania zdjęć na zewnętrzny backupowy dysk , 1920x1080 i firewire i HDMI :)

Tom01
01-11-2010, 00:06
No ale jeśli pominiemy matrycę? Pod uwagę bierzemy tylko wielkość i hałas? A obraz na zewnętrzny>

Dobrze zrobione, wydajne i trwałe laptopy wg mojego doświadczenia:
- Apple MBP
- DELL Precision, XPS
- Sony F
- Toshiba Satellite Pro, Tecra

Umbra
01-11-2010, 00:21
Witam,

Co do firmy to może być Dell, Toshiba itp. oprócz tych mniej renomowanych firm laptopów na A ;). Miałem ostatnie 3 lata Sony Vaio - całkiem dobry sprzęt i kosmicznie drogi jak na 3 lata temu, ale ostatnio coraz czesciej sie psuje i naprawy wchodzą w setki złotych.

A ja mam już czwarty rok lapka firmy na A i niczego nie musiałem naprawiać. ;) Lapek nie był kosmicznie drogi (raczej tani).

Azazel85
01-11-2010, 02:40
planuję zakup laptopa głownie do obróbki zdjęć. Priorytety - duży monitor (18 cali) dobrze oddający kolory, jasny i w każdym aspekcie wysokiej jakości.
Większość matryc będzie niemal jednakowo złe. A te "trochę lepsze" matryce, po prostu będą trochę mniej kłamały niż te gorsze. To chyba tyle nt dobrze oddawanych kolorów i wysokiej jakości w każdym aspekcie. Siedząc w handlu IT, niestety coraz mocniej przebija się u mnie stwierdzenie że wysoka jakość ekstremalnie szybko się kończy.

A co do wielkości, jaka MUSI być? 18"? Bo podany przez Ciebie Sony to 17,3"...
Wspomnę tylko że wskazany model jest już wycofany z rynku - jest to model mniej więcej sprzed pół roku, i jest to pierwsza jego generacja. Obecnie jest ten model trzeciej generacji (model EC3M1E/BJ), który co ciekawe został pozbawiony matrycy FullHD (ma standardowe 1600x900) czy napędu Blu-Ray, które to pierwsza generacja miała, a kosztowała dokładnie tyle samo jeszcze w maju-czerwcu tego roku :)

dobry procesor i dobra wbudowana karta graficzna.
Dobry procesor to będzie i Dual-Core, do wybranych zastosowań. Ciebie rozumiem interesuje coś klasy i5 - i7.
Do obróbki zdjęć jak pewnie wiesz, piekielnie wydajnej grafiki akurat nie potrzebujesz - aczkolwiek multimedialne sprzęty tej klasy zazwyczaj i tak coś przyzwoitego będą miały.

Cena do 5000 zł. Co do firmy to może być Dell, Toshiba itp. oprócz tych mniej renomowanych firm laptopów na A ;).
Chcesz sprzęt z "internetową renomą", czy który obecnie ma niską usterkowość? Co ciekawe mając styczność z serwisem i wysyłając sprzęt do niego, taki Samsung znacznie rzadziej wraca na serwis niż np HP Toshiba czy nawet Sony :) Ja tam bym tak z góry dla zasady nie skreślał jakiś tam marek za nazwę - sprzęt jest dziś tak miksowany, że chyba żaden producent nie robi w 100% swojego sprzętu...

Miałem ostatnie 3 lata Sony Vaio - całkiem dobry sprzęt i kosmicznie drogi jak na 3 lata temu
Vaio F mógłby być niezłą propozycją, jeśli matryca 16,4" byłaby dla Ciebie ok. Aczkolwiek w tym przypadku mocno rekomendowałbym dopłacenie do droższego modelu (F12S1E), wyposażonego już w procesor i7, głównie ze względu na lepszą matową matrycę, ale też trochę wydajność (i7, 6GB RAM)

ale ostatnio coraz czesciej sie psuje i naprawy wchodzą w setki złotych
Wykup wydłużenie gwarancji, skoro chcesz ze sprzętu korzystać dłużej niż trwa gwarancja producenta :)