PDA

Zobacz pełną wersję : 1 listopada dniem bez portali społecznościowych

woytec60
31-10-2010, 17:28
Ciekawa akcja, Brak komunikacji z otoczeniem to największy problem osób z autyzmem. 1 listopada w ramach akcji "Przerwa w komunikacji" będzie można się przekonać o tym, jak to jest, gdy nie mamy kontaktu ze światem, dezaktywując na 24 godziny swoje profile na portalach społecznościowych.
W Polsce działa około 250 serwisów społecznościowych, które gromadzą 16 mln użytkowników.

"Trudno wyobrazić sobie choćby dzień bez kontaktu z bliskimi czy znajomymi. Jak przeżyć jeden dzień, gdy nikt nie może nam nic powiedzieć, napisać, wyjaśnić? Jeśli zrozumiemy takie problemy w komunikacji, wtedy zrozumiemy istotę autyzmu" - przekonują organizatorzy ogólnoświatowej akcji "Przerwa w komunikacji".

Celem kampanii jest zbiórka środków dla organizacji działających na rzecz autyzmu w ponad 40 krajach, a także popularyzowanie informacji na temat autyzmu i problemów, jakich doświadczają osoby z tym zaburzeniem. Kampania ma uświadomić użytkownikom portali społecznościowych, jak to jest nie móc się komunikować. (http://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/462514,1_listopada_dniem_bez_portali_spolecznoscio wych.html)

Więcej w linku.
Tylko co ma zrobić ktoś, kto z takich portali nie korzysta? ;)

Boryszuk
31-10-2010, 17:29
Więcej w linku.
Tylko co ma zrobić ktoś, kto z takich portali nie korzysta? ;)

Nie zaglądaj na forum :mrgreen:

Kasandra
31-10-2010, 17:36
Hahaha
ja się na pewno nie przyłączę do akcji;-)

M_B
31-10-2010, 17:38
Też nie korzystam z takich portali. Wolę znajomość face to face, albo chociaż maila czy smsa napisać, niż takie portale społecznościowe dla pseudo znajomych.

Blasius.G
31-10-2010, 18:39
Nie korzystam wiec zaden problem. Chyba, ze forum nikona podpada pod takie cos jak portal spolecznosciowy. Hmm?;)

Kasandra
31-10-2010, 18:49
Blase no mając taki podpis jak Ty to na bank;-)))

woytec60
31-10-2010, 21:04
No właśnie, mając forum można sobie olać takie fejsbóki i naszeklasy ;)

Blasius.G
31-10-2010, 21:10
Blase no mając taki podpis jak Ty to na bank;-)))

Och no co ty:} Gdzie indziej znajdę miłośniczkę fotografowania? Tu chyba najprędzej:)
Samemu mi sie czasem nudzi tak jeździć zdjęcia robić.

Kasandra
31-10-2010, 21:12
Mi się nie nudzi akurat focenie;-)
to jedna z niewielu rzeczy, w której samotność mi wręcz często pomaga;-)

Blasius.G
31-10-2010, 21:36
Oj nie wiem jak ty to zrozumiałaś ale mi się smuci, cni etc. samemu to robić, a nie fotografowanie jako czynność, hobby.
Samotnikiem trochę jestem ale "kameralnym" czyli 1+1 i ewentualnie jeszcze 1 i starczy:) Czasem jest tp kolega ale rzadko bo daleko sie wyprowadził i nieczęsto przyjeżdża.

Kasandra
31-10-2010, 23:59
No dokładnie tak to zrozumiałam.
I mi często inne osoby w tym samym miejscu latające z aparatami najnormalniej przeszkadzają;-)

velaskez
01-11-2010, 00:23
Odłączcie się od fejsBoga ludzie. Przecież to jest chore. Ciągły kontakt, ciągłe myślenie o tym co kto napisał, jakie zdjęcia wrzucił. Nie lepiej mieć trochę czasu dla siebie?
Osobiście jestem przeciwnikiem portali społecznościowych. Konta miałem kiedyś, skasowałem i mam więcej czasu. Prawdziwych przyjaciół mam ile miałem, nie muszę zbierać setek tych pokemonów/kolegów, którzy tak naprawdę nigdy się nie odzywają. Nie muszę czytać "O czym teraz myślą...", nie oglądam ich pięknych słit foć z wakacji. Jestem wolny.

jadzik
01-11-2010, 00:39
dla mnie cały rok jest jak dzień bez portali społecznościowych, miałem kiedyś konta na NK i Facebook, obydwa poszły się gonić. udzielam się tylko na 3 portalach i to mi starcza. jak kolega wyżej napisał wole znajomych w realu, choćby 10 ale dobrych przyjaciół a nie 1000 wirtualnych. zresztą szkoda czasu na nasze klasy i facebooki...

Dorian
01-11-2010, 01:10
Ciągły kontakt, ciągłe myślenie o tym co kto napisał, jakie zdjęcia wrzucił. Nie lepiej mieć trochę czasu dla siebie?

Ja tam używam Facebooka i uważam, że to świetna sprawa. Pokemonów nie kolekcjonuję, wśród znajomych mam tych, z którymi mam kontakt. Nie muszę też czytać o czym myślą. Ale mogę. Myślę, że to każdego indywidualna sprawa. Jeśli odczuwa taką potrzebę to niech używa. ;) Widzę wiele plusów w facebooku i dlatego tam zostanę. Naszej klasy używam tylko i wyłącznie do kontaktów z wychowawczynią - przysyła nam tam wiadomości o zwolnieniach, jakiś ważniejszych wydarzeniach czy przypomina o czymś. ;) Nikt nie mówi, że trzeba z takich portali korzystać w podobny sposób jak słiiitaśne nastolatki i wrzucać fotki robione w lustrze. ;)

velaskez
01-11-2010, 01:17
Ale to wciąga. W ten sposób można mieć kontakt cały czas. A przecież nie o to chodzi. Nawet jak mam najbliższych przyjaciół i kolegów z klasy to zawsze ktoś coś napisze, coś chce. Skomentujesz, on skomentuje etc. Kółko się zamyka.

sea21
01-11-2010, 01:26
A forum nie wciąg? Cafe nie wciąga?
Ja używam portali społecznościowych ale do trochę innych celów. Uważam że to są potężne narzędzia.

velaskez
01-11-2010, 01:35
Przyznam Ci rację. Wciąga. Ale tu, jeśli bym chciał to mogę być choć trochę anonimowy. Co prawda, z mojego własnego wyboru, każdy widzi jak się nazywam. Moderator wie, jakie jest moje IP, więc mniej więcej wie skąd piszę. A poza tym, aby się coś o mnie dowiedzieć musiałbyś przeczytać te 4400 postów i 22 wpisy w blogu.
Posiadając konto na portalu społecznościowym podajesz trochę więcej informacji, nie uważasz? Duże korporacje używają ich jako doskonałego backgroud check'u. Zapodajesz zdjęcia z wakacji, publikujesz swoje zainteresowania, a pani na rozmowie kwalifikacyjnej już wie jak zagadać. Myślę, że im mniej pokazujesz siebie w sieci, tym lepiej dla Ciebie.

Z resztą, moje zdanie raczej nie zmieni zdania innych. A walka z tym jest bezsensowna, choć aktywny opór dalej stawiać będę;)

Ciekawa akcja, Brak komunikacji z otoczeniem to największy problem osób z autyzmem. 1 listopada w ramach akcji "Przerwa w komunikacji" będzie można się przekonać o tym, jak to jest, gdy nie mamy kontaktu ze światem, dezaktywując na 24 godziny swoje profile na portalach społecznościowych.
W Polsce działa około 250 serwisów społecznościowych, które gromadzą 16 mln użytkowników.

I płaczę nad losem tego, który to napisał. Implikuje, że te portale to jego jedyne okno na świat. Biedaczek...

sea21
01-11-2010, 01:45
Zależy do czego używasz konta na portalu społecznościowym. Owszem możesz się chwalić gdzie byłeś na wakacjach, jaki masz samochód, numer buta itp. Ja np FB używam do nieco innych celów i pozwala mi to zaoszczędzić nieco czasu ;) Przeglądam masę dobrych fotografii, czytam sporo interesujących mnie informacji i najlepsze jest że mam to wszystko w jednym miejscu bez męczenia wujka gugla :)

fotojacek
01-11-2010, 03:23
Odłączcie się od fejsBoga ludzie. Przecież to jest chore. Ciągły kontakt, ciągłe myślenie o tym co kto napisał, jakie zdjęcia wrzucił. Nie lepiej mieć trochę czasu dla siebie?
Osobiście jestem przeciwnikiem portali społecznościowych. Konta miałem kiedyś, skasowałem i mam więcej czasu. Prawdziwych przyjaciół mam ile miałem, nie muszę zbierać setek tych pokemonów/kolegów, którzy tak naprawdę nigdy się nie odzywają. Nie muszę czytać "O czym teraz myślą...", nie oglądam ich pięknych słit foć z wakacji. Jestem wolny.

Tu robisz dokładnie to samo co na portalach społecznościowych. Siedzisz w Cafe, wkładasz foty, masz wirtualnych kumpli bo ile osob którym odpisujesz widziałeś chociaż 5x w realu? ile to % na wszystkich z ktorymi sie tu komunikowałeś choćby jednym zdaniem - tak jak mi odpiszesz to zaniżę Ci statystykę bo bede tym wirtualnym pokemonem z ktorym gadasz a od czego sie tak zażarcie odcinasz:)
Forum to portal społecznościowy - społecznościowy użytkowników sprzętu foto głównie nikona ale nie tylko. I nie okłamuj sam siebie. Przez 3 lata nastukałeś 4400 postów!!!! co daje 4 posty dziennie - dzień w dzień bez wytchnienia.

Anonimowość? Brednie waść prawisz. Na każdym portalu, forum i innym dziwactwie możesz się nazwać imieniem i nazwiskiem podając miejsce zamieszkania jak i być panem xyz z kosmosu. I na kazdym portalu admin/mod bedzie znał IP i dane temu pokrewne. Tu nie ogladasz słit foci, a kto Ci każe na portalach innych słit focie ogladać. Moszesz tak jak Dorian ktorego popieram używać portali do czerpania wiadomości.

Cóż pozdrawiam i mniej hipokryzji życzę :)

PS a z tych 4400 postów można dowiedzieć się wiecej niż sam sobie to wyobrażasz, i skoro tak swobodnie się tu czujesz to podajesz więcej informacji niż Ci sie wydaje

Kasandra
01-11-2010, 10:15
Jak ktoś nie chce fejsbuków to niech nie ma, ale niech się odwali od tych co mają!
i tyle w tym temacie!
Ja nie zrezygnuję z niczego co mi sprawia jakąś tam przyjemność, BO NIE!;-)

elanek
01-11-2010, 11:16
Jak ktoś nie chce fejsbuków to niech nie ma, ale niech się odwali od tych co mają!
i tyle w tym temacie!
Ja nie zrezygnuję z niczego co mi sprawia jakąś tam przyjemność, BO NIE!;-)

Podpisuję się. Facebook jest genialny :)

Przemek Paśnik
01-11-2010, 11:36
Ja używam portali społecznościowych ale do trochę innych celów. Uważam że to są potężne narzędzia.

Zgadzam się w pełni, statystyki odwiedzalności bloga wyraźnie na to wskazują. Facebook jest świetny w tym, że każdy może go wykorzystywać na swój własny użytek. Ktoś chce słitaśne focie, niech wrzuca. Ja tam ma reklamę za free i informacje o ciekawych wydarzeniach, o których nie dowiedziałbym się z internetu, klikając po stronach, wszystkiego ogarnąć nie można

swider
01-11-2010, 11:46
[...] Implikuje, że te portale to jego jedyne okno na świat. Biedaczek...
Co robi? :)

prz3mo
01-11-2010, 12:03

Oczywiście, że są to potężne narzędzia.
Ale jak ktoś mi pisze, że jest uzależniony od FB i dzień zaczyna od wejścia na tę stronę, śledzi non stop co tam się dzieje, obwieszcza społeczności FB, że teraz np. srał ... to nie jest dla mnie normalny.

sea21
01-11-2010, 12:10
Ale jak ktoś mi pisze, że jest uzależniony od FB i dzień zaczyna od wejścia na tę stronę, śledzi non stop co tam się dzieje, obwieszcza społeczności FB, że teraz np. srał ... to nie jest dla mnie normalny.
Takie przypadki już trzeba leczyć w trybie natychmiastowym ;)

prz3mo
01-11-2010, 12:15
Takie przypadki już trzeba leczyć w trybie natychmiastowym ;)

Takich przypadków jest więcej niż myślisz :)

andrzej_suse10
01-11-2010, 12:18
obwieszcza społeczności FB, że teraz np. srał ... to nie jest dla mnie normalny.

Padłem :mrgreen:

PS: jeszcze się z czymś takim nie spotkałem :)

velaskez
01-11-2010, 12:54
Tu robisz dokładnie to samo co na portalach społecznościowych. Siedzisz w Cafe, wkładasz foty, masz wirtualnych kumpli bo ile osob którym odpisujesz widziałeś chociaż 5x w realu? ile to % na wszystkich z ktorymi sie tu komunikowałeś choćby jednym zdaniem - tak jak mi odpiszesz to zaniżę Ci statystykę bo bede tym wirtualnym pokemonem z ktorym gadasz a od czego sie tak zażarcie odcinasz:)
Forum to portal społecznościowy - społecznościowy użytkowników sprzętu foto głównie nikona ale nie tylko. I nie okłamuj sam siebie. Przez 3 lata nastukałeś 4400 postów!!!! co daje 4 posty dziennie - dzień w dzień bez wytchnienia.

Osobiście znam koło 10 osób. I nie okłamuję się, bo wiem że na forum spędzam sporo czasu - i tak mniej niż swego czasu dwa lata temu;) Jednakże tutaj jest jakiś cel. Wszyscy mamy wspólny konik.
Na fejsie doszedłem do momentu, jak zapraszali mnie ludzie, których widziałem może raz w życiu, albo którzy byli tylko znajomymi moich znojomków. Zaprosisz jednego, głupio nie zaprosić innego. I masz tych znajomych. Jeszcze w moim przypadku byli to ludzie z całego świata. USA, Brazylia, Indie, Japonia, Chiny etc. I dochodzisz do momentu, gdzie kiedy nie wejdziesz na tego fejsa, to zawsze w którejś strefie czasowej ktoś nie śpi. Jednym słowem można pier#$*&#ć o dupie maryni non stop.
W moim przypadku świat fejsa mnie przerósł. Przestałem go ogarniać.
Nie miej mi za złe mojego podejścia do portali typu facebook, nk, grono. Po prostu w moim przypadku było jak było i nie zamierzam przestawać z tym walczyć.
I nie rozumiem, czemu nazywanie tego zbieractwa znajomych "kolekcjonowaniem pokemonów" jakoś Cię drażni, bo chyba tak jest, nie? A może takie zbieractwo występuje tylko w mojej grupie wiekowej?

Anonimowość? Brednie waść prawisz. Na każdym portalu, forum i innym dziwactwie możesz się nazwać imieniem i nazwiskiem podając miejsce zamieszkania jak i być panem xyz z kosmosu. I na kazdym portalu admin/mod bedzie znał IP i dane temu pokrewne. Tu nie ogladasz słit foci, a kto Ci każe na portalach innych słit focie ogladać. Moszesz tak jak Dorian ktorego popieram używać portali do czerpania wiadomości.

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisałem. W skrócie, wywnioskowałem, że anonimowość w sieci nie istnieje.

PS a z tych 4400 postów można dowiedzieć się wiecej niż sam sobie to wyobrażasz, i skoro tak swobodnie się tu czujesz to podajesz więcej informacji niż Ci sie wydaje

I znów przeczytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że jeśli ktoś by miał dostatecznie dużo samozaparcia to by mógł się z tych 4400 postów wiele dowiedzieć.

I znam takie przypadki.

@świder - 'sugeruje' - dużo lepsze słowo.

M_B
01-11-2010, 14:42
W tym temacie w 100% zgadam się z velaskezem. Lepiej bym tego nie ujął w słowa.