Zobacz pełną wersję : Ale wstyd i smród...
Michał Jędrak
30-10-2010, 23:15
Tak sobie wrzucam, bo ja na tych stronach znalazłem swój tekst. Nie przeglądałem zdjęć, ale może ktoś znajdzie też swoje zdjęcia :-)
Ale wstyd...
http://jedrak.com/mistrzowie-plagiatu-i-geniusze-polskiego-internetu/
velaskez
30-10-2010, 23:41
Poinformowałeś państwa, że znalazłeś swoje dzieło u nich?
Kreatywność zanika.
No cóż, najprościej to kopiuj, wklej - po co myśleć..
Kurcze, widać, że może umieją pstrykać, ale z pisaniem to juz gorzej. Rzeźnia...
Jakiś czas temu o czymś podobnym pisała na swoim blogu Kalina: http://www.kalina-bez-studia.com/index.php/2009/04/kto-jeszcze-sie-nie-bawil-zenitem-w-kolysce/
:)
Ale zenada :( A jednego goscia, autora plagiatu, nawet znam (z widzenia). W sumie nic dziwnego. Jakie zdjecia (i zachowanie) taka strona i "krełatywnosc".
może to zbieg okoliczności :grin:, w końcu każdemu mogła się przydarzyć fascynacja wiele lat temu :):)
'Mogli sami pomyśleć'
hehehehehe, hahahahahaha, pomyśleć - lol :D
szok !
... aż strach pomyśleć . Ja od 2 miesięcy pracuję nad rozbudowanym serwisem i ..... chyba będzie dostępny tylko dla zalogowanych .
Ja od 2 miesięcy pracuję nad rozbudowanym serwisem i ..... chyba będzie dostępny tylko dla zalogowanych .
To już chyba popadanie w skrajność ;)
W sumie nie pierwszy i nie ostatni raz. ehhh
Czy tak ciężko napisać o sobie kilka słów? Przecież nie trzeba mieć wielkiego talentu. To nie epopeja narodowa.
Ręce opadają :(
a czego sie dziwisz, w szkole mozesz przejsc z "pala" na swiadectwie, to i teraz ciezko pare zdan sklecic... ;)
dobrze, ze chociaz imiona wpisali wlasne
No to teraz spodziewaj się pozwu ze strony każdego z nich, że ukradłeś ich teksty.... :/
Aż sprawdziłem czy ode mnie ktoś ściągnął, ale google na szczęście milczy....
Na razie mają "chęć tworzenia własnej rzeczywistości", na działanie przyjdzie czas ;). Żenada. Taka wielka pasja aż nie da się jej opisać własnymi słowami.
Jakiś czas temu o czymś podobnym pisała na swoim blogu Kalina: http://www.kalina-bez-studia.com/index.php/2009/04/kto-jeszcze-sie-nie-bawil-zenitem-w-kolysce/
:)
czy ta strona nie zakrawa na hit?
http://www.golebicki.com/
czy ta strona nie zakrawa na hit?
http://www.golebicki.com/
"Dla firm" wymiata!!!11111jeden
E tam dla firm... Mnie najbardziej urzekła fotografia reportażowa. Naprawdę ten człowiek przywraca mi wiarę w prawdziwy reportaż!
PS.
Choć jakby się zastanowić to piersi i nóżki z kurczaka, profesjonalna sesja zegarkowa i lustrzana, to naprawdę top jeśli chodzi o fotografię produktową.
Andrzej Olender
01-11-2010, 22:51
Jestem zdania że trzeba ustanowić prawo do wykonywania zawodu fotografa. Coś na wzór medycyny, temu panu dożywotnio bym zabrał wszelkie prawa zostawiając może aparat w telefonie komórkowym :)
SADPUNK44
01-11-2010, 23:23
Jestem zdania że trzeba ustanowić prawo do wykonywania zawodu fotografa. Coś na wzór medycyny, temu Panu dożywotnio bym zabrał wszelkie prawa zostawiając może aparat w telefonie komórkowym :)
Poszedłbym dalej, każdy kto chce kupić lustrzankę, musi przedstawić swoje portfolio, wykonane komórą:lol:
Robson_87
02-11-2010, 00:19
jesli wygra lub dostanie takowa to po weryfikacji i odrzuceniu portfolio zostanie mu ona zabrana? :-D
Jestem zdania że trzeba ustanowić prawo do wykonywania zawodu fotografa. Coś na wzór medycyny, temu Panu dożywotnio bym zabrał wszelkie prawa zostawiając może aparat w telefonie komórkowym :)
Prawo jest ustanowione. ;-)
Dzisiejsze społeczeństwo w coraz większym stopniu to: "CTRL+C, CTRL+V", smutne to, ale niestety prawdziwe. I do tego dołożyłbym czytelnictwo, bo jak się nie czyta albo czyta tylko forum na onecie, to i ze słownictwem i pomysłowością krucho.
Ej, co Wy od tego gościa chcecie? Zupełnie poprawne zdjęcia pokazuje w swoich galeriach. Może nie jest to sztuka przez duże "SZ", ale facet też się nie kreuje na jakiegoś artystę. Ot, po prostu robi zdjęcia. Ma portfolio, ktoś będzie chciał skorzystać z jego usług, to skorzysta i Wam g... do tego. Pilnujcie może lepiej swoich interesów, zamiast jeździć po innych i próbować aparat zabierać. Równie dobrze ktoś mógłby chcieć Wam zabrać prawo do wykonywania zawodu. Ech, co za naród...
@Majek jesli pan Gołebicki robi poprawne zdjecia to mamy inne pojecie poprawnosci foty. Druga sprawa mam wrazenie ze nikt tu nie chce wprowadzac zadnych zakazow fotografowania to byla ironia. Po trzecie facet pojawil sie w tym temacie ze wzgledu na plagiat ktory popelnil wiec z tym g... to wez sie schowaj albo naucz sie czytac ze zrozumieniem.
Andrzej Olender
03-11-2010, 15:00
Majek, jeśli wszystko tak poważnie odbierasz rowniez w życiu to po prostu współczuje :)
Aaa... Sorry, zwracam honor... Nie zauważyłem, że chodzi o plagiat tekstu Kaliny. I sobie pomyślałem, że zaczynacie sobie po kimś losowo wybranym jechać, ot, tak... Co do poprawności tych zdjęć, to mnie tam one nie odrzucają jakoś specjalnie od monitora, więc wychodzę z założenia, że są wykonane w miarę poprawnie. A że sam fotografowany przedmiot w postaci surowych kurzych cycków jest taki sobie średnio apetyczny, to już inna sprawa. Ale jak widać takich zdjęć klienci też potrzebują i nie bardzo wiem, jak by można je zrobić, żeby były mniej nieapetyczne...
Generalnie troszkę może mnie poniosło, za co przepraszam. Nakręciłem się, bo pierwszy wpis Andrzeja o ustanawianiu prawa do wykonywania zawodu był całkiem serio. Sarkastyczny, ale serio.
Tyle ode mnie. Pax. ;-)
@Andrzej. Napisałeś przede mną, więc dodam coś jeszcze. Nie wszystko odbieram tak poważnie, ale są takie rzeczy, które biorę ciut bardziej serio. Jak już wyżej wspomniałem, wydawało mi się, że pojechaliście po niewinnej osobie. A że facet imho nie robi jakiejś totalnej kaszany, jak to się bardzo często widzi w sieci i próbuje jakoś na tej fotografii na życie zarobić (lepiej, gorzej, mniej lub bardziej skutecznie), to mi się go żal zrobiło i stanąłem niejako w jego obronie.
Andrzej Olender
03-11-2010, 15:47
Majek, nie było sprawy :), ja po prostu plagiatu nie znoszę, nie lubię też tandety, ironizowałem sobie w taki a nie inny sposób, był to jednak żart/ironia, nic więcej :), Większość osób w tym wątku wyłapała moje intencje, najgorzej jest czytać tego typu wątki na wyrywki, wtedy może dojść do pewnych zgrzytów :)
marszull
03-11-2010, 20:22
Tak jeszcze apropos tych nieszczesnych zdjec: kurze cycki, frytki i fasolke szparagowa naprawde mozna sfotografowac o wiele lepiej (wystarczy przejrzec google grafika lub jakis stock typu istockphoto) Jest z tym troche roboty jesli ma byc dobrze (i swiatlo i stylizacja) ale sie da
Plagiat to rzeczywiście żenująca sprawa..Słów w naszym języku nam nie brakuje, a jednak ludzie kopiują i robią z siebie. Przy krótkim wstępie jest to jeszcze większa żenua, ale dopominanie się jakiegoś zadośćuczynienia jest przynajmniej dziwne. I w żadnym wypadku nie działa to na korzyść autora strony z plagiatem.
A co do zdjęć pana Gołębickiego. Jeśli zajmujecie się fotografią zawodowo, cieszcie się, że robicie lepsze zdjęcia. Macie mniejszą konkurencję. Jeśli amatorsko, to co z tego, że robi takie a nie inne?
Korzystać z jego usług nie musicie.
ale ocenic mozna. I podziwiac ze ktos takie gnioty pokazuje jako swoje dokonania. A i nie zpomnijmy o tym ze są ludzie ktorzy potrzebuja takich dokonan.
Kurcze, widać, że może umieją pstrykać, ale z pisaniem to juz gorzej. Rzeźnia...
A skąd wiesz, że umieją? Może też skopiowali.... :?