PDA

Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać taką kolorystyke w LR ?

yozz84
30-10-2010, 15:22
Chciałbym uzyskac taką kolorystykę w LR...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/3043862151_f57762ef06-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3152/3043862151_f57762ef06.jpg)

czy moglby mnie ktoś naprowadzić, podopowiedziec jak to zrobic? ew, jakiego presetu szukac?
z góry dziekuje...

maniek750
30-10-2010, 17:08
Szukaj presetow od Scotta Kelby'ego/KelbyTraining.com kiedys przerabialem ten temat i jest tego troche ;)

manfred
30-10-2010, 18:59
E tam presety nie ma jak walka z żywiołem.

dzejms
30-10-2010, 19:05
Vibrance do oporu w lewo...

2pompony
30-10-2010, 21:11
Dzięki, Twoje pytanie (i odpowiedzi zresztą też, kto wie, czy nie bardziej) naprowadziły mnie na najprostszą odpowiedź na pytanie, jakie mi kiedyś zadano... Pytanie brzmiało: czym różni się fotografia dziś od fotografii wczoraj - przy czym nie chodziło o porównanie dwóch odbitek zrobionych dzień po dniu, tylko o podejście do fotografowania w ogóle - kiedyś dawniej i obecnie. Gdybym chciał być grafomański do porzygania, mógłbym rzec, że w pytaniu chodziło o holistyczną wizję fotografii...

Odpowiedź jest prosta i taka: kiedyś zapytano by, jak zrobić taką fotografię (jak oświetlić, jakie filtry zastosować, jaką obróbkę i temu podobne) - dziś wystarczy spytać, skąd ściągnąć preseta. Ewentualnie, jaki suwak przekręcić na maxa.

W takich sytuacjach się mawiało: upadek.

I paradoksalnie - to właśnie stare podejście daje o wiele lepszą odpowiedź na Twoje pytanie... Nie tylko zresztą tak wąsko zadane (jak to zrobić konkretnie w LR), ale jak to zrobić w ogóle, w każdym programie graficznym. To widać i jest to śmiesznie proste: trzeba zdjąć kolory prawie do zera i dać zafarb na całość.

Pozostaje pytanie, czy dać taki sam zafarb na cienie jak i na światła, czy więcej na ciemne, czy na jasne tony, czy zdjąć kolor do 98% czy tylko do 75%, czy przy zdejmowaniu koloru podkręcać poszczególne składowe - ale to są detale do rozważenia przy konkretnych zdjęciach. Ale myślę, że taka odpowiedź daje więcej, niż adres preseta, czy opis, który suwak od góry robi taki efekt.

Czornyj
30-10-2010, 21:24
Bombel dobrze prawi z tym holistycznym podejściem - bardzo to być może, że kolorystyka tego przedstawienia jest w dużej mierze dziełem widma świetlówek oświetlających ten podziemny garaż.

Analizując tego typu zdjęcia często warto jest zacząć od analizy "konstrukcji światła" danej sceny. W konwerterze można potrawę doprawić, ale samymi przypawami się nie najemy, potrzebne jest krwiste mięcho...

introll
03-12-2010, 11:06
Sciemniać jest łątwo poprostu ale te zielone dobrze nie wyglądają