Zobacz pełną wersję : wyzwalacz do starych lamp z wysokim napieciem na stopce
MarcinPoland
30-10-2010, 14:19
wyzwalacz do starych lamp z wysokim napieciem na stopce
ktos moze cos polecic?
mam 2 toshiby stare, dosyc mocne lampy
niestety phottix tetra ich nie wyzwala, na dodatek chyba odbiorniki sie popsuly po podlaczeniu tej lampy
lampa ma napiecie na pewno conajmniej 150v
ale olympus i d300 sobie z nia radza bez problemow
czy jest jakikolwiek wyzwalacz ktory sie nie uszkodzi z taka lampa?
Kup do tych lamp Fotocele (najlepiej z możliwością regulacji z wyłączeniem przedbłysku). Zwykłe też powinny wystarczyć. Wyzwalasz to z lampy wbudowanej w aparat. Efekty nienajgorsze, do eksperymentów jak najbardziej, tanie rozwiązanie. Pamiętaj tylko, że lampy będą świeciły pełną mocą, więc kłania się tu manualne ustawianie parametrów naświetlenia w aparacie.
Najlepszym rozwiązaniem jest zakup fotoceli. Można też przy pewnej wprawie lub mając kumpla elektronika przerobić lampę na niskonapięciową. Przerobiłem tak starego Nissina. Prosty układ i mały koszt.
Może poszukasz fotoceli z gniazdem PC. Mógłbyś wyzwalać podłączając odbiornik przez PC. Nie wiem jak w Phottixie, ale w Yongnuo można.
MarcinPoland
30-10-2010, 20:14
ok, dzieki, fotocele akurat mam
chodzilo mi glownie o plener
zainwestuje w druga sb900 i porzadne wyzwalacze
Nie wiem, czy dobrze kombinuję, więc jak się mylę, to niech mnie ktoś poprawi. MarcinPoland jak masz odbiorniki i dodatkowo fotocele, to możesz na odbiorniki założyć fotocele a na fotocele dopiero lampy. Z tego co się orientuję, to fotocele znoszą bardzo wysokie napięcia (moja chyba do 400V) i nie przenoszą napięcia na kabel PC w tym przypadku odbiornika.
MarcinPoland
31-10-2010, 18:50
dzieki
to jest chyba najsensowniejsze rozwiazanie
szkoda tych lamp bo sa bardzo silne a kosztowaly po 20zl sztuka
fotocele mam ze zlaczami
wiec musze kupic tylko jakis sensowny zestaw radiowy