PDA

Zobacz pełną wersję : Sterowniki do monitora

fumio
29-10-2010, 21:12
Witam,
Dostałem do testów monitor ASUS MS236H. Za żadne skarby nie potrafię
znaleźć sterów do WIn XP Prof. Ma ktoś jakiś pomysł?

Pozdr.

prz3mo
29-10-2010, 21:14
http://www.driverroot.com/root/405060.html

Dobre zapytanie do google = sukces ;)

fumio
29-10-2010, 21:27
http://www.driverroot.com/root/405060.html

Dobre zapytanie do google = sukces ;)

No niestety kolego. To co podałeś instaluje jakieś oprogramowanie, które
szpera po dysku i niby podpowiada jakich driverów brakuje. Więc to nie są
sterowniki do monitora tylko jakaś dziwna aplikacja?? Nie rozumiem dlaczego
na stronie ASUSA nie ma sterów do tego monitora?? Kurcze!

Pozdr.

prz3mo
29-10-2010, 21:30
No niestety kolego. To co podałeś instaluje jakieś oprogramowanie, które
szpera po dysku i niby podpowiada jakich driverów brakuje. Więc to nie są
sterowniki do monitora tylko jakaś dziwna aplikacja?? Nie rozumiem dlaczego
na stronie ASUSA nie ma sterów do tego monitora?? Kurcze!

Pozdr.

Aha... chyba, że tak...
A swoją drogą po co Ci sterownik do tego monitora? Z tego co widzę to dość prosty model, coś nie działa na sterownikach standardowego monitora z Windowsa?

fumio
29-10-2010, 21:34
Aha... chyba, że tak...
A swoją drogą po co Ci sterownik do tego monitora? Z tego co widzę to dość prosty model, coś nie działa na sterownikach standardowego monitora z Windowsa?

Czcionka paskidna, odświeżanie tylko 60 Hz i obraz bardzo jaskrawy. Widać, że nie działa
na nominalnych parametrach. Potrzeba kurcze tych sterowników. Hmm ... no nic szukam dalej.

Pozdr.

costi
29-10-2010, 22:44
- ustawienia czcionki to w Windowsie (ustawienia ClearType, w XP czesto pomaga wylaczenie tej funkcji)
- kolory jw. ew. OSD monitora; aczkolwiek wez poprawke, ze to tani wynalazek na TN, wiec wiernej reprodukcji barw nie masz co oczekiwac
- 60Hz jest wartoscia pozadana, ten monitor i tak wiecej nie moze (jak i 99% monitorow LCD sprzedawanych w ciagu ostatnich 6-7 lat)
- rozumiem, ze pracujesz w rozdzielczosci natywnej monitora?

Z duza doza prawdopodobienstwa, graniczaca z pewnoscia, moge napisac, ze sterownik, ktorego szukasz, nie istnieje. Do monitorow konsumenckich sterownikow nie robi sie od lat. Do monitorow niekonsumenckich tez raczej nie (nie mylic z profilem kolorow). Nie mowie tu oczywiscie o sterownikach do wbudowanych hubow USB czy sofcie umozliwiajacym regulacje/kalibracje monitora (bo to tez nie jest sterownik).

Jak masz problemy z obrazem, to podepnij sie po HDMI i jesli pomoze, we wnioskach z testu napisz, ze monitor ma dupny przetwornik A/C ;)

Johanan
30-10-2010, 09:52
http://www.ionai.com/support/asus/computers-networking/displays-monitors/lcd-monitors/ms236h/driver/

fumio
30-10-2010, 10:10
- ustawienia czcionki to w Windowsie (ustawienia ClearType, w XP czesto pomaga wylaczenie tej funkcji)
- kolory jw. ew. OSD monitora; aczkolwiek wez poprawke, ze to tani wynalazek na TN, wiec wiernej reprodukcji barw nie masz co oczekiwac
- 60Hz jest wartoscia pozadana, ten monitor i tak wiecej nie moze (jak i 99% monitorow LCD sprzedawanych w ciagu ostatnich 6-7 lat)
- rozumiem, ze pracujesz w rozdzielczosci natywnej monitora?

Z duza doza prawdopodobienstwa, graniczaca z pewnoscia, moge napisac, ze sterownik, ktorego szukasz, nie istnieje. Do monitorow konsumenckich sterownikow nie robi sie od lat. Do monitorow niekonsumenckich tez raczej nie (nie mylic z profilem kolorow). Nie mowie tu oczywiscie o sterownikach do wbudowanych hubow USB czy sofcie umozliwiajacym regulacje/kalibracje monitora (bo to tez nie jest sterownik).

Jak masz problemy z obrazem, to podepnij sie po HDMI i jesli pomoze, we wnioskach z testu napisz, ze monitor ma dupny przetwornik A/C ;)

Witam,

Podpoiłem go teraz przez HDMI i ustawiłem stery w Windowsa jaieś default-owe i się jakby
poprawiło. A szukając sterów w Necie jest tylko do pobrania Manual w którym pisze
jak poskładać(zainstalować) na biurku ;-)

Pozdr.

costi
30-10-2010, 20:21
Spokojnie bedzie chodzil jako "standardowy monitor VGA". Zaprawde powiadam, szukania sterownikow zaprzestan, aczkolwiek predzej wlasne napiszesz niz znajdziesz cokolwiek ;)
Jesli producent nie ma go na stronie (a nie ma, sprawdzilem, Ty zapewne tez), to nigdzie indziej tez go nie ma.

Ustaw rozdzielczosc natywna monitora w Windowsie i powinno byc ok.

http://www.ionai.com/support/asus/computers-networking/displays-monitors/lcd-monitors/ms236h/driver/
"We're sorry, the driver for this product isn't available yet" ;)

fumio
01-11-2010, 20:45
"We're sorry, the driver for this product isn't available yet" ;)

Czyli co ... czekamy ;-)

Pozdr.

costi
02-11-2010, 11:04
Czekajcie... do nastepnego modelu, ktory tez nie bedzie mial sterownika. I jego nastepca tez nie. Bo nikt juz nie robi sterownikow do monitorow. Ale co ja sie bede powtarzal... ;)

Johanan
02-11-2010, 16:40
(...) Bo nikt juz nie robi sterownikow do monitorow. Ale co ja sie bede powtarzal... ;)

Mylisz się, ceniący się producenci, tacy jak np. Eizo, wydają sterowniki do swoich produktów.

I nie może inaczej być.

costi
04-11-2010, 22:18
Jak pisalem wczesniej: nie myl sterownika z profilem kolorow, to dwie rozne rzeczy.

OK, zgodze sie, ze moze sa robione sterowniki np. do monitorow dotykowych, bo to moze z automatu nie dzialac jak trzeba (choc pewnie zadziala). Natomiast do monitora, ktory tylko wyswietla obraz, sterownik jest po prostu zbedny. Przypominam, ze sterownik do monitora definiuje tylko obslugiwane rozdzielczosci i odswiezanie - a taka informacje dostaje komp z monitora zwrotnie po kablu sygnalowym. Ostatnim ukladem graficznym, ktory miewal z tym czasami problemy, byl intelowski GMA900.

Z postow fumio odnosze wrazenie, ze jakos zafiksowal sie na poszukiwaniu owego sterownika, dlatego tak intensywnie powtarzam, ze to nie ma najmniejszego sensu. Jesli komputer wykryl rozdzielczosc natywna ekranu, to nic wiecej sterownikiem nie zdziala, nawet jakby taki istnial. Na reprodukcje kolorow mu on nie pomoze, bo nie zawiera takich informacji - do tego sluzy profil kolorow (ktory tez nie istnieje, bo nikt normalny nie bedzie sobie zawracal glowy profilowaniem taniej, konsumenckiej masowki na badziewnej matrycy).

Johanan
05-11-2010, 14:36
Jak pisalem wczesniej: nie myl sterownika z profilem kolorow, to dwie rozne rzeczy.

Niczego nie mylę, to tak dla jasności, żeby nie było że mówisz do ściany.;)

A teraz do rzeczy.

Sterowniki są dodawane do sprzętu przez myślących producentów w celach bardzo egoistycznych, a mianowicie mają one chronić ów sprzęt i uniemożliwiać ustawienie parametrów spoza zakresu technicznych możliwości, albo i tak zwanych granicznych, bo to grozi zwyczajnie awarią i to na koszt producenta.

Lepiej jest więc poświęcić te 15-30 minut i napisać sterownik, by do takich sytuacji nie dopuszczać.

Jeśli jednak z jakichś powodów któryś producent tego nie robi, to znaczy, że ... jest niespełna rozumu.

Kyle
05-11-2010, 14:45
... gdyby się jeszcze dało uszkodzić LCD ustawiając "nieprzychylne" parametry obrazu ... ;) ... z tego co wiem to się nie da ... po prostu co najwyżej zostaniesz uraczony przez monitor subtelną informacją abyś się wypchał bo nie wyświetli np. 1300x1500 przy 240 Hz i koniec ;)

costi
05-11-2010, 15:52
Tym bardziej, ze nawet podlaczacjac sie przez VGA kazdy wspolczesny system operacyjny odczyta informacje z EDID monitora i na liscie dostepnych trybow beda tylko te obslugiwane przez monitor ;)

Johanan
05-11-2010, 16:35
Trochę Wam popsuję Wasze dobre samopoczucie;) przypominając o tak zwanych ustawieniach wartości "granicznych", które wystawiają sprzęt na pracę przy dość już niebezpiecznych wartościach.

Jeśli więc nawet monitor w trybie analogowym daje się ustawić z częstotliwością 75Hz, to ostrożni producenci dają tu wartość maksymalnie 72Hz itp., itd.

Dość, że sterownik się w sumie przydaje, a jest to tylko chwila dla pracownika działu technicznego.

costi
06-11-2010, 00:08
NIe popsujesz mi samopoczucia, bo jak monitor dostanie sygnal spoza zakresu obslugiwanych rozdzielczosci i czestotliwosci to wyswietli komunikat "input signal out of range" i tyle, nic mu sie nie stanie. Monitory robia tak od co najmniej dekady ;)

Dość, że sterownik się w sumie przydaje, a jest to tylko chwila dla pracownika działu technicznego.
Caly czas nie potrafisz wyjasnic do czego. ;) EDID i DDC rozwiazuja sprawe, komputer dostaje od monitora informacje zwrotna o liscie obslugiwanych trybow i po temacie. A dziala to rowniez przy polaczeniu VGA. Zeby nie bylo: standardy te powstaly rowniez ponad dekade temu.

Johanan
06-11-2010, 02:20
Dobra, ja wysiadam, widać mój język nie jest dostatecznie giętki, żeby potrafił dostatecznie jasno naświetlić owo zagadnienie.

Jak to mówią każdy mówi swoje i każdy mędrzec.;)

Zdrówka życzę.:)

Majek
08-11-2010, 00:18
Costi, bardzo się zdziwisz, jak Ci powiem, że przed chwilą znalazłem sterownik do swojego monitora? Bo ja się np. bardzo zdziwiłem. ;-) Nie mylić z profilem, bo profil był swoją drogą. A jakiś tam technologiczny majstersztyk to to nie jest ten mój monitor (PLE2607WS). Jeszcze tylko nie wiem, co mi ten sterownik dał oprócz tego, że w konfiguracji wyświetlania pojawił mi się ładny napis "iiyama ProLite 2607WS" zamiast "generic display". ;-)

costi
08-11-2010, 16:53
Plik .inf sterownika mozna otworzyc chocby w Notatniku - mozna sobie poczytac, co zawiera.

EDIT: sciagnalem sobie sterownik do tego Twojego monitorka. Tresc ponizej:

; Iiyama INF File for Windows(R) 95/98/Me/2000/XP/Server 2003/XP/Vista x64
; Revision Date: Jun 06,2008

[Version]
signature="$CHICAGO$"
Class=Monitor
ClassGuid={4D36E96E-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
Provider=%Iiyama%
CatalogFile =PLE2607WS.CAT
DriverVer=06/06/2008,1.0.0.0

[ControlFlags]
ExcludeFromSelect.NT=Monitor\IVM5608

[ClassInstall]
AddReg=ClassAddReg32
[ClassInstall32]
AddReg=ClassAddReg32

[ClassAddReg32]
HKR,,,,%MonitorClassName%
HKR,,Icon,,"-1"
HKR,,NoInstallClass,,1

[DestinationDirs]
DefaultDestDir= 11
PLE2607WS.CopyFiles=23

[SourceDisksNames]
1=%DiskName%,,,

[SourceDisksFiles]
PLE2607WS.icm=1

[Manufacturer]
%Iiyama%=Iiyama,NTx86,NTamd64,NTia64

[Iiyama]
%PLE2607WS%=PLE2607WS.Install,Monitor\IVM5608

[Iiyama.NTx86]

[Iiyama.NTamd64]

[Iiyama.NTia64]

[PLE2607WS.Install]
DelReg=DEL_CURRENT_REG
AddReg=PLE2607WS.AddReg,1920,DPMS
CopyFiles=PLE2607WS.CopyFiles

[DEL_CURRENT_REG]
HKR,MODES
HKR,,MaxResolution
HKR,,DPMS

[1920]
HKR,,MaxResolution,,"1920,1200"

[DPMS]
HKR,,DPMS,,1

[PLE2607WS.AddReg]
HKR,"MODES\1920,1200",Mode1,,"29.0-81.0,55.0-76.0,-,+"
HKR,,ICMProfile,0,"PLE2607WS.icm"

[PLE2607WS.CopyFiles]
PLE2607WS.icm

[Strings]
MonitorClassName="Monitor"
Iiyama="Iiyama"
DiskName="iiyama LCD Utility Disk"
PLE2607WS="PLE2607WS"

Ktos jeszcze ma jakies watpliwosci, ze sterownik do monitora nic kompletnie nie wnosi? Jak sam slusznie zauwazyles, pokazala sie ladna nazwa. I tyle :) Och, przepraszam, kopiuje jesze profil ICC w odpowiednie miejsce.