Zobacz pełną wersję : CLS nie bangla???
Koledzy i koleżanki
Proszę o pomoc. Próbuje wyzwolić sabine 900 wbudowaną lampą w D300. Nijak nie mogę odpalić SB900
Wbudowana lampa ustawiona na sterownik błysku --
Kanał 1, Grupa A na TTL
SB 900 ustawiona na REMOTE i wybrany 1 kanał i grupa A
Synchro mam ustawione na 1/250
Foce na A lub M
Próbowałem już różnych kombinacji i nic.
Lampe sprawdziłem. Wbudowana jak i sabina działają na sankach w TTLu
Sabine przełączyłem na SU-4 i dała się wyzwolić a w CLSie nie bangla
Pewnie coś przestawiłem w aparacie ale nie moge dojść co konkretnie.
Z góry dziękuje za podpowiedzi bo już walcze z tym od godziny :(
willy_fil_
29-10-2010, 21:03
Bo oczywiście nie może być mowy o tym że błyski sie nie widzą?
SB seksownie mruga do ciebie w oczekiwaniu na sygnał?
Oczywiście SB zgłasza gotowość do odbioru przedbłysków ( dwie diodki sobie migają ) i świeciłem z każdej możliwej strony
A próbowałeś ustawić czas dłuższy niż 1/250s?
Próbowałem na różnych czasach. 1/250, 1/100, 1/60, 1/10
Błysk na pierwszą lub drugą kurtyne, redukcja czerwonych oczu, z różnymi wartościami ISO i nic- sabina się nie wyzwala
Łukasz F.
30-10-2010, 08:11
Proponuje sprawdzić, czy 900-tka jest wyzwalana w trybie fotoceli (tryb su-4), jeśli nie, to masz problem z lampą. Ponadto kiedyś u siebie zauważyłem, ze cls nie trybi przy bardzo jasnym świetle zastanym (czyt. mocnym słońcu) :( i tak jak kolega mówił wcześniej... możliwe, ze czujnik 900-ki nie "widzi" błysku emitowanego przez wbudowaną lampę.
Na SU-4 można wyzwolić błysk. Sabine obkręciłem dookoła i nic. Wczoraj o godz 19 nie było zbyt jasno :)
Już mi ręce opadają do tego CLSa
bright_orange
30-10-2010, 10:48
a to jest nowa lampa? kupowałem lampę 4 dni temu i powiedzieli mi w sklepie, że wadliwa jakaś seria wyszła i sprawdzają właśnie te które przyszły. Lampa może nei wyzwalać CLSem.. dorwij inną sztukę i zobacz.. albo body, pozdrawiam
To dziwne, z tego co piszesz powinno być ok...
Najlepiej sprawdź z innym body nikona.
Lampe mam prawie rok i wcześniej nie miałem z nią problemów. Musze dorwać kogoś nikosiem i spróbować (tak jak radzicie) na innym body.
Lampe mam prawie rok i wcześniej nie miałem z nią problemów.
Ale jak mniemam, wcześniej nie używałeś jej w trybie cls? Czyli jest możliwe że nigdy nie działało?
Wcześniej używałem i działało
willy_fil_
30-10-2010, 12:55
No qrcze też mnie to zaczęło droczyć. Próbowałem kombinować zrobić tak żeby nie odpaliło takie kombo -Sb900 -> CLS.... ale u mnie odpala... zobacz jeszcze czy moze to nie zależy od pomiaru swiatla. Nie pamiętam co prawda z czym ale miałem problem z ''czyms" na matrycowym pomiarze...
cholera przykro mówić ale wygląda na to że wszystko masz ok tylko lampa coś nie halo...
Przetestowałem na 3 trybach pomiaru i nic :(
Przywróciłem fabryczne ustawienia w lampie i też nic. Looknąłem w exifa ostatniego zdjecia zrobionego w CLSie i pomiar był na matrycowy, Tryb A 1/60 f2,8 ISO 200, WB auto,
Flash mode: Comdr.
CMD: M:Off, A:TTL (0.0), B:Off, C:Off
willy_fil_
31-10-2010, 09:08
No i jak? Odkryłeś co jest nie tak? ja wczoraj wyładowałem baterie w SB900 żeby sprawdzić co to się mogło stać i jak głupi byłem tak dalej jestem...
Łukasz F.
31-10-2010, 09:20
a sprawdzales w instrukcji obslugi?
Dzisiaj odwiedze kolege, który ma SB800 i sprawdze czy u niego działa. W ostateczności lampa "poleci" do serwisu
Niestety z SB 800 też nie działa, także winna jest wbudowana lampa.
Z SB800 na sankach 9-setka się wyzwalała.
Spróbuje jeszcze przywrócić fabryczne ustawienia w aparacie. A właśnie... Po przywróceniu fabrycznych ustawień będe musiał wgrywać od nowa profile kolorów???