PDA

Zobacz pełną wersję : D200 5 klatek na sekundę czy tylko 4?

felipe
04-01-2007, 00:38
W instrukcji D200 jest napisane, że ten aparat robi zdjęcia z prędkością max. 5 klatek na sekundę .
W menu, w ustawieniach prędkości robienia zdjęć nie ma takiego ustawienia - maksymalna prędkość to wg aparatu
4 klatki na sekundę. O co tu chodzi? Może ktoś wie?
felipe

D200, S 12-24; N 35 2.0; N 50 1,8; N 24-120 VR , N 70-300 G, S 105 2,8
sprzedam wsystko oprócz D200 N 50 1,8 i S 100 2,8

slav1973
04-01-2007, 00:46
Ustawienie w Menu dotyczy szybkości w trybie wolniejszych zdjęć seryjnych (CL na pokrętle). W trybie CH aparat robi zawsze 5kl/sek.

pzdr

ZbychuO
04-01-2007, 11:33
No nie zawsze slav1973.
Tylko wtedy, gdy warunki oświetleniowe są wystarczające.
Jeśli aparat nie jest w stanie naświetlić kadru w czasie mniejszym niż 1/200 to przecież nie strzeli 5 klatek na sekundę

JK
04-01-2007, 11:42
ZbychuO, a Ty do szkoły podstawowej chodziłeś?

Czornyj
04-01-2007, 11:46

No ale takie proste to też nie będzie, bo nie bardzo wiadomo jaki w D200 jest czas powrotu lustra

pebees
Ech, lol miał być do wypowiedzi JK, ale Czornyj ma trochę racji. Myślę jednak, że czasu dla lustra wystarczy na tyle, by 5 klatek na sekunde wyszło. Szczególnie, że z tego co zrozumiałem, to producent tyle deklaruje.

ZbychuO
już nie pamiętam, ale chyba tak... ;)
ździebko się kropnałem ;)
Już poprawiłem. Teraz dobrze? Bo nie jestem pewien ... hahhahahah <lol>
Bardzoi mi się podoba, jak szybko koledzy reagują żeby z kogoś podrzeć łacha, ale jak ktoś potrzebuje informacji, albo pomocy, to jakoś chętnych natychmiast ubywa .

ZbychuO
04-01-2007, 11:51
No ale takie proste to też nie będzie, bo nie bardzo wiadomo jaki w D200 jest czas powrotu lustra

To raczej nie będzie łatwe do ustalenia, ale czy rzeczywiście stanowi aż tak istotny problem??
W każdym razie 5 na sekundę to max i czas naświetlania na pewno mniejszy niż 1/200.

R
04-01-2007, 11:57
no ja tez napisalem 1/200 (i skasowalem post) ale pod warunkiem ze pracowalaby tylko migawka a przeciez przy okazji sporo jeszcze sie tam dzieje wiec chyba czas naswietlania musi byc jeszcze krotszy

JK
04-01-2007, 12:04
ZbychuO, chyba jednak nie chodziłeś :wink:. Poprawiłeś 1/250" na 1/200", a to chyba nie o to chodzi. Aparat musi wykonać 5 zdjęć na sekundę, czyli na wykonanie każdego zdjęcia potrzebuje 1/5" (to chyba proste?). W tym czasie musi zostać: wykonany algorytm AF, podniesione lustro, domknięta przysłona, naświetlona matryca (jest to jeden z krótszych etapów procesu wykonywania zdjęcia), opuszczone lustro, otwarta przysłona, przetworzone dane z matrycy i zapisane do bufora oraz jeszcze kilka drobiazgów, o znacznie mniejszym znaczeniu dla czasu wykonania zdjęcia. Ruch lustra w dół może być realizowany równolegle z przetwarzaniem danych z matrycy i wpisywaniem ich do bufora, czyli zapewne może być w tych obliczeniach pominięty, tak samo jak domykanie i otwieranie przysłony, które może być realizowane równolegle z ruchami lustra. Jak więc obliczyłeś to 1/250" lub 1/200"?

czajnik
04-01-2007, 12:12
ZbychuO, chyba jednak nie chodziłeś :wink:. Poprawiłeś 1/250" na 1/200", a to chyba nie o to chodzi. Aparat musi wykonać 5 zdjęć na sekundę, czyli na wykonanie każdego zdjęcia potrzebuje 1/5" (to chyba proste?). W tym czasie musi zostać: wykonany algorytm AF, podniesione lustro, naświetlona matryca (jest to jeden z krótszych etapów procesu wykonywania zdjęcia), opuszczone lustro, przetworzone dane z matrycy i zapisane do bufora oraz jeszcze kilka drobiazgów, o znacznie mniejszym znaczeniu dla czasu wykonania zdjęcia. Ruch lustra w dół może być realizowany równolegle z przetwarzaniem danych z matrycy i wpisywaniem ich do bufora, czyli zapewne może być w tych obliczeniach pominięty. Jak więc obliczyłeś to 1/250" lub 1/200"?

Jak to jak???? jeden litr dzieli się przez pięć klatek na sekundę i wychodzi mniej niż ćwiartka czyli dwie setki.Proste????

JK
04-01-2007, 12:25
Jak to jak???? jeden litr dzieli się przez pięć klatek na sekundę i wychodzi mniej niż ćwiartka czyli dwie setki.Proste????

Fakt. To jest jakieś wytłumaczenie. :lol: :lol: :lol:

ZbychuO
04-01-2007, 13:07
ZbychuO, chyba jednak nie chodziłeś :wink:. Poprawiłeś 1/250" na 1/200", a to chyba nie o to chodzi. Aparat musi wykonać 5 zdjęć na sekundę, czyli na wykonanie każdego zdjęcia potrzebuje 1/5" (to chyba proste?). W tym czasie musi zostać: wykonany algorytm AF, podniesione lustro, domknięta przysłona, naświetlona matryca (jest to jeden z krótszych etapów procesu wykonywania zdjęcia), opuszczone lustro, otwarta przysłona, przetworzone dane z matrycy i zapisane do bufora oraz jeszcze kilka drobiazgów, o znacznie mniejszym znaczeniu dla czasu wykonania zdjęcia. Ruch lustra w dół może być realizowany równolegle z przetwarzaniem danych z matrycy i wpisywaniem ich do bufora, czyli zapewne może być w tych obliczeniach pominięty, tak samo jak domykanie i otwieranie przysłony, które może być realizowane równolegle z ruchami lustra. Jak więc obliczyłeś to 1/250" lub 1/200"?

Poprosdtu jestem chyba opętany snem zimowym
;)

Oczywiście czas krótszy od 1/5 s
Niechcący narobiłem zamieszana..
Przynajmniej było wesoło. Sam się z siebie śmiałem <lol>

A za niepotrzebny ferment przepraszam kolegów :)

krzysztof jot
04-01-2007, 13:29
gdybysmy jednak pozostawili matematykąę nieco z boku i zajeli sie praktyka, to 5 kl/s uzyskasz tylko w "sprzyjajacych" warunkach takich jak odpowiednie światło, AF (w opcji priorytetu ostrości juz raczej nie) a z wiec nalezy ustawić opcje AF na "priorytet migawki" i lampa - nawet w HS jako doświetlenie to juz napewno tylko około 3,5 - 4 kl/s.

slav1973
04-01-2007, 15:01
ZbychuO, no oczywiste, że warunki określone muszą być spełnione. Nie napisałem tego, bo czasami mam zaćmienie umysłu i zapominam, że coś co dla mnie oczywiste dla kogoś innego nie musi takowym być. :) (Poza tym skupiłem się na tym, żeby napisać, że w menu sie tych 5kl/s nie ustawia.) Dzięki za doprecyzowanie mojej odpowiedzi.

pzdr

Jacek_Z
04-01-2007, 17:09
jako, że 1/5 s jest potrzebna do wykonania wszystkich tych operacji o których pisze JK to czas samej migawki musi być 1/250 (1/200) lub krócej - tak przynajmniej fabryka podaje w instrukcjach do róznych swoich "szybkich" body

gmoszkow
05-01-2007, 18:03
Jest w instrukcji, że musi być co najwyżej 1/250 sek - tylko dla takiego czasu migawki Nikon zapewnia, że aparat walnie 5 fps (oczywiście jest też mowa o odpowiednim oświetleniu itp). Nie mam instrukcji przy sobie, ale wiem, że albo tam albo w folderze reklamowym było to napisane.

Pozdrawiam

Grzegorz

JK
05-01-2007, 19:38
W instrukcji podają przy jakich parametrach te 5 klatek na sekundę sprawdzają. Jest tam rzeczywiście podana wartość 1/250", priorytet czasu, AF ciągły i pusty bufor, ale jest również zastrzeżenie, że chodzi o "średnią szybkość fotografowania". Zapewne chodzi o przeciętną, dla różnych egzemplarzy aparatu, dla różnych obiektywów i dla różnych warunków pracy ciągłego AF. Moim zdaniem, te informacje wskazują na to, że w trybie CH nie jest odliczana dokładna częstotliwość dla 5 klatek na sekundę, tylko cały proces przebiega w sposób ciągły, z maksymalną prędkością, możliwą do uzyskania w konkretnych warunkach (około 5 klatek na sekundę, ale bez gwarancji osiągnięcia tych 5 klatek na sekundę). Wystarczy coś wyłączyć (np. ustawić MF), albo coś włączyć (np. tryb A, czy potwierdzenie ostrości) i liczba zdjęć wykonywanych w ciągu sekundy się nieco zmieni. Czas otwarcia migawki ma raczej niewielki wpływ na częstotliwość wykonywania zdjęć - oczywiście o ile ten czas jest sensowny. Jeśli przyjmiemy za instrukcją, że średni całkowity czas wykonania pojedynczego zdjęcia, przy 1/250", wynosi dokładnie 0.2 sekundy (5 klatek na sekundę), to dla 1/500" dostaniemy czas 0.198 sekundy (co odpowiada 5,05 klatki na sekundę, czyli +1%), a dla 1/125" odpowiednio czas 0.204 sekundy (co odpowiada 4,91 klatki na sekundę, czyli -1,8%). Są to tak małe różnice czasu, że poza bardzo dokładnymi pomiarami w laboratorium praktycznie nikt ich nie zauważy, a aparat będzie pracował na granicy możliwości ukladu mechanicznego i elektroniki. Nieco inaczej wygląda sprawa z trybem CL. Tam maksymalna szybkostrzelność to 4 klatki na sekundę. Zakładając średni czas wykonania pojedynczego zdjęcia taki jak w instrukcji (0.2 sekundy dla 1/250") i wykonując nieco drobnych obliczeń zauważamy, że możemy bez problemu korzystać z czasów krótszych niż 1/18", czyli praktycznie z całego sensownego zakresu czasów. Możemy też włączać i wyłączać dodatkowe funkcje mające wpływ na czas wykonywania pojedynczego zdjęcia, ale te włączone funkcje mogą nieco skracać graniczny czas otwarcia migawki (np. do 1/20", czy 1/30"). Moim zdaniem, właśnie dlatego Nikon udostępnił dwia różne tryby zdjęć seryjnych, że działają one w nieco różny sposób: CL - gdzie częstotliwość wykonywania zdjęć przy sensownych czasach jest odliczana dokładnie oraz CH - gdzie aparat pracuje z maksymalną możliwą prędkością (zbliżoną do 5 klatek na sekundę), ale bez odliczania czasu i bez gwarancji zachowania dokładności. W przeciwnym przypadku nie byłoby sensu wprowadzania dwóch różnych trybów dla zdjęć seryjnych. Ale może się mylę.